DiscoverRejseanbefalinger

Seværdigheder i Berlin: Dét skal du opleve i storbyen

For blot få hundrede kroner kan du komme en tur til Berlin, og med knap 1 times flyvetid gør dét det til en oplagt by at besøge, når man f.eks. bare skal på en kort weekendtur, eller er ude efter en billig og nem storbyferie. Men hvad skal man lave, mens man er der? Læs med herunder og få anbefalinger til seværdigheder og oplevelser, uanset om du rejser alene, med vennerne, kæresten eller hele familien.

Find et fly til Berlin

Hvad vil du se i Berlin?

Gratis seværdigheder i Berlin

Skønt Berlin er blandt de billigste hovedstæder i Europa, kan det stå dig dyrt at summe rundt i malerisamlinger og male byen rød i denne forførende by. Gem derfor grunkerne til morskab og mundgodt og rådfør dig med vores dyrebare liste over gratis seværdigheder og glæder i Berlin.

Brandenburger Tor

GERMANY_BERLIN_BRANDENBURG-GATE

Brandenburger Tor har i mere end 200 år været et vartegn for Berlin og Tyskland, og i dag er stedet et af Berlins allermest kendte områder. Den imponerende seværdighed i Berlin blev bygget af Carl Gotthard Langhans i tiden 1789-91 og var den royale indgang til Berlin. Sidenhen har Brandenburger Tor gennemlevet både 2. verdenskrig og den efterfølgende kolde krig, hvor den blev et symbol på først adskillelsen mellem øst og vest, og senere samlingen. I dag emmer området omkring byporten af liv med lokale gadekunstnere, turister og cykeltaxaer hver dag.

Nyd en gratis koncert

CLASSICAL_MUSIC_CONCERT

Berliner Philharmonikerne har hjemme i området Kulturforum og bygningen er et arkitektonisk syn for sig. Salen er tegnet af Hans Scharoun i begyndelsen af 1960’erne, og udgør med sin rumagtige stil og femkantede struktur rammerne om et orkester som bestandigt rangerer blandt verdens bedste. Selvom en ståplads iblandt kan scores til 7 euro, er billetpriserne generelt temmelig pebrede. Med mindre du vælger tirsdage kl. 13, hvor dørene åbnes til 40-50 minutters gratis frokostkoncert.

Er du mere til jazz, har Berlin ligeledes listige ting at byde på. Hver onsdag afholder det legendariske jazzhus B Flat jam-aften, hvor lokale musikere samles og jammer for fuld udblæsning. Det er en aften med sitrende stemning og fremragende musik, så kom i god tid, da disse arrangementer ofte bugner med gæster.

Tag på en alternativ byvandring

Stadsvandring i Berlin

© Getty Images / Katharina Reisemann

Hvis tiden er knap, kan genvejen til byens vigtigste turistattraktioner være at tage en guidet tur. Desværre tager mange udbydere det hvide ud af øjnene for oplevelsen – men ikke dem alle.

Selvom Alternative Berlin Tours ikke fører dig helt til toppen af Rigsdagen – hvilket du alligevel kan gøre gratis – sørger de for en smutvej til byens sjæl. Fra urbane farme til bykunst og raves ved højlys dag, – hver tur varer 3 timer og kører med forskellige intervaller dagen igennem. Reservation behøves ej, kun drikkepenge og venlighed.

Reichstag

Reichstag

Midt i Berlin, lige ved Brandenburger Tor, finder du den flotte attraktion Reichstag, der er Tysklands parlamentsbygning. Den er fra 1894 og har haft en temmelig tumultarisk tilværelse under de skriftende regeringer; ikke mindst under de to verdenskrige. Efter 2. verdenskrig og op igennem den kolde krig forfaldt bygningen mere og mere, og parlamentet flyttede deres møder til Bonn. I 1991 blev Reichstag dog valgt til igen at skulle være Tysklands parlament og bygningen blev genopbygget og fik sin nu meget berømte og karakteristiske glaskuppel.

Unter Den Linden

GERMANY_BERLIN_UNTER-DEN-LINDEN-BOULEVARD

Hvis du er i tvivl om, hvad der er værd at opleve i Berlin, kan du med fordel tage forbi Unter Den Linden, der er en must see attraktion i byen. Det er Berlins storslåede boulevard, der er næsten to kilometer lang og fører fra Brandenburger Tor til Slotsbroen, der går over floden Spree, lige før Domkirken. Området ved Unter Den Linden er også stedet for nogle af de mest eksklusive butikker i Berlin, side om side med hyggeligt caféer og restauranter.

Gedenkstätte Berliner Mauer

Minnesplatsen för Berlinmuren

Besøg pladsen hvor Berlinmuren stod © J. Hohmuth, berliner-mauer-gedenkstaette.de

Under Berlins opdeling gik stationer der krydsede grænsen af brug og blev derved blind vej. Tre linjer gik dog fra Vestberlin gennem korte stræk af østberlinsk territorium. Togene stoppede aldrig på disse stationer som blev kendt som ‘Geisterbahnhöfe’ – spøgelsesstationer.

Nordbahnhof var engang en sådan ‘spøgelsesstation’ og rummer nu en fotografisk udstilling dedikeret til mindet om de forladte stationer. Med udstillingens fascinerende fortællinger fra både over og under jorden, grænsekontrol og flugtplaner, er der stof til en tur på rundt regnet 30 minutter.

Når du har fået nok af undergrunden, kan du tage udgangen ved Bernauer Strasse og spadsere østpå mod Gedenkstätte Berliner Mauer. Her vil du finde et væld af oplysninger og rekonstruktioner som omfatter grænsestykker, et vagttårn og Kapelle der Versöhnung (Forsonings-kapellet) som ligger på levnene af en gammel kirke der blev bombet af de østtyske myndigheder.

Monumentet for de jødiske Holocaust ofre

Monumentet för de judiska Holocaust offer i Berlin

© Shutterstock / Iesart

En af de meget historiske seværdigheder i Berlin er det helt særlige Holocaust mindesmærke. Mindesmærket er rejst for Europas myrdede jøder og er placeret i hjertet af Berlin. Det er dedikeret til de næsten 6 millioner jødiske ofre for Holocaust. Monumentet er lavet af arkitekten Peter Eisenman og består af 2.711 stensøjler, der dækker et ca. 20.000 kvadratmeter stort areal. Mindesmærket har ingen forklaring, så det er helt op til din egen fortolkning.

Dyrk din kundskab på kunstgallerierne

Akademie der Künste Berlin

© Akademie der Künste/ Andreas Sueß

Auguststraße, i hjertet af Berlins gamle jødiske kvarter, er måske ikke så fashionabelt afsides som Neuköllns stræder, men det kan bryste sig af en mængde gallerier. I de brostensbelagte gader falder du snart over eksperimenterende videoværker såvel som spraglede lærreder à la Pollock.

Hvis du derimod er opsat på at besøge nogle af Berlins større gallerier, kan du passende gøre det på deres ‘Særlige dage‘, hvor entré til udstillinger på steder som Akademie der Künste, Bröhan Museum og Deutsche Bank KunstHalle er ganske gratis.

Tiergarten

Tiergarten i Berlin

Slip bort fra Berlins travle gader, med en smuttur i Tiergarten © Gettyimages

London har Hyde Park, New York har Central Park og Paris har Tuillerierne. I Berlin har Tiergarten opnået samme status som førnævnte parker i de populære storbyer. Tidligere var Tiergarten en bydel for sig selv, men nu er det en del af bydelen ”mitte” i centrum af Berlin. Parken blev designet i 1830’erne og blev den gang anvendt som et pragtfuldt jagtområde. I dag bliver parken brugt til blandt andet Berlin Marathon, Love Parade og store koncerter.

Museumsøen

Museumsön Berlin

Getty Images / Regis Shields

Museumsøen er en af de flotteste attraktioner i Berlin og den ligger da også i byens historiske centrum. Den er med sine fem tempellignende bygninger helt enestående i verden. De indeholder skatte fra menneskehedens 6000 år lange historie. I 1999 blev Museumsøen i Berlin optaget på UNESCO’s liste over verdenskulturarv og det er Europas største kulturelle investeringsprojekt.

Topographie des Terrors

Topographie des Terrors Berlin

© Shutterstock / Joshua Raif

Rejsende med børn, giv agt: Det efterladte stykke af den oprindelige mur som står udenfor Topographie des Terror Dokumentationscenter er blot et forvarsel om de rædsler som dokumenteres i den gratis permanente udstilling.

Som navnet antyder, er dette ikke for sarte sjæle. Med beliggenheden ved det tidligere SS- og Gestapo-hovedkvarter og den pågående og oplysende blanding af fotografier, video og dokumenter, føres besøgende gennem Nazisternes magtovertagelse og deres indædte forfølgelser af jøder.

Dyk ned i byens forladte fortid

Teufelsberg

© Shutterstock / Wondervisuals

Intet kan måle sig med suset af at afdække et glemt sted som emmer af historie. Skønt ikke alle steder er gratis at besøge, kan du alligevel oftest få et glimt af den forladte fortid kvit og frit.

Den forladte forlystelsespark Spreepark fra 1969 blev i 2011 alment kendt med filmen Hanna. Engang var der mulighed for guidede ture gennem parken, men i dag er det helt lukket for besøgende. Men promenaden omkring parken er nydelig og giver et glimt af de forladte konstruktioner, såsom det gamle pariserhjul.

Herpå er der Teufelsberg – Djævlebjerget – en kunstig bakke på 80 meters højde som førhen bar et nazistisk, militærteknisk universitet. I 1950erne drev amerikanerne herfra en lyttepost og i dag kan man endnu se levnene af systemet med fem store radar-kupler. Alt i alt er der for mange steder der kan pirre din interesse. Heldigvis opsøger og anmelder denne herre dem dog for dig.

Potsdams paladser

Potsdam palats

© Shutterstock / Eyesonmilan

Lyst til at undslippe byen for en dag? Begiv dig ud til Potsdam, kun en times togtur væk, i udkanten af Berlin. Engang hjemsted for prøjsiske konger og den germanske kejser, ved Potsdams største attraktion, Sanssouci Park, vil du blive mødt af bjergtagende paladser som titter frem i det grønne.

Foruden disse imponerende bygninger, markerer Potsdam begyndelsen og enden på The 66 Lakes Trail, en 400 km lang rute som forbinder alle søer i Berlins omgivelser. Med ture igennem maleriske landsbyer, tætte skovarealer, græsklædte skråninger, sumpet hedeland og boblende bække, tager hver etape af ruten omtrent 6-7 timer.

En fest for øjnene i Thai Park

Thaipark Berlin

© Thaipark.de

Det kan være noget af en prøvelse at snuse rundt på madmarkeder på et stramt budget, men Thai Park er til fulde turen værd, med eller uden mønt på lommen.

Denne prægtige begivenhed finder sted hver søndag (samt af og til om lørdagen) sommeren igennem i Preußenpark. Her finder du et stort antal Thai-kvinder som under stærkt kulørte paraplyer kværner peanuts, skærer chili og river papaja – i sandhed et vidunderligt syn. Stemningen er tilbagelænet, – de fleste bringer tæpper for at slappe af og svælge i atmosfæren eftermiddagen lang.

Fat bordtennisbattet

bordtennisbord i Berlin

© Shutterstock / Werner Spremberg

Berlin er ganske vist kendt for sin graffiti, de sent åbne kiosker kaldet Spätis, og karry-wurst, men måske er du ikke opmærksom på et andet af byens vartegn – bordtennisbordet. De står overalt.

På de fleste åbne pladser, om det er i parker eller på gaden, finder du formentlig et, hvilket ikke er overraskende i betænkning af, at der findes mindst 1.000 borde spredt rundt omkring i byen. Her hænger man ud, drikker og dyster, – der er sågar en hjemmeside viet til at hjælpe dig med at finde det perfekte sted.

Seværdigheder for voksne i Berlin

East Side Gallery

Eastside gallery Berlin

© Shutterstock / pio3

Vil du opleve en af de mest populære turistattraktioner i Berlin, kan du med rette finde til East Side Gallery. Det er det længste bevarede stykke af den historiske Berlinmur, der samtidig er dekoreret med kunstneriske murmalerier. Du kan finde det 1,3 km lange galleri i Mühlenstrasse i bydelen Friedrichshain. Galleriet er skabt af 118 kunstnere fra 21 lande i 1990, og de tager alle afsæt i årene omkring murens fald. Malerierne blev fredet i 1991.

Deutsches Technikmuseum

Du kan kende det tekniske museum på det store bombefly, der hænger som et vartegn på bygningen. Her bliver du budt indenfor i et af de største museer i Berlin. Her kan din nysgerrighed få frit spil på museets 26.000 m2, fyldt til randen med alverdens maskiner og dingenoter. Du kan opleve alt fra damplokomotiver, tv-radiohistorie eller dykke ned i opfindelsen af verdens første computer.

Kurfürstendamm

Kurfürstendamm

© Getty Images / Jorg Greuel

En anden yndet seværdighed i Berlin er Kurfürstendamm, eller blot Ku ‘Damm. Hvis du har tendens til at være lidt shopaholic, så er Kurfürstendamm et rent paradis. Det er her, du skal tage hen, hvis du for alvor skal shoppe i Berlin. Du finder boulevarden i den vestlige del af byen. Her kan du slå dig løs i alle de store modebutikker og eksklusive designer brands, der fylder den 3,5 kilometer, lange boulevard. Det er også her du kan opleve Europas største varehus KaDeWe.

 Book hotel i Berlin

Charlottenburg Slot

Charlottenburg Slott i Berlin

© Shutterstock / Mariia Golovianko

Charlottenburg slottet er det største i Berlin og er i dag et fænomenalt museum med samlinger af franske malere, samt fascinerende sale og saloner. Slottet hed egentlig oprindeligt Lietzenburg og blev bygget som sommerhus af Sophie Charlotte, der var gift med kong Friedrich I af Prøjsen. Da hun døde i 1705, omdøbte kong Friedrich slottet til Charlottenburg i hendes minde. Besøg det storslåede Bernsteinzimmer og gå en tur i den smukke barokhave.

Berlin Katedral

GERMANY_BERLIN_BERLIN-CATHEDRAL

Berlins Katedral: Sankt-Hedwigs katedral er en romersk-katolsk katedral, der er smukt beliggende på Bebelplatz. Katedralen er med sin imponerende og karakteristiske kuppel et vartegn i Berlins bybillede. Samtidig markerer det stedet for den imponerende basilika og byens vigtigste protestantiske kirke. Katedralen blev indviet tilbage i 1773 og den arkitektoniske perle er inspireret af den fascinerende Parthenon i Rom.

Berliner Fernsehturm

GERMANY_BERLIN_FERNSEHTURM-BERLIN

Skal man nævne én ting, der skiller sig ud fra Berlins bybillede, kommer vi næppe udenom det skyskrabende TV tårn. Den høje seværdighed i Berlin skyder 368 meter op i luften og du kan se det imponerende tårn fra hele byen. Du kan tage elevatoren op til tårnets kuppel og blive betaget af den vilde udsigt over hele byen. Du kan også vælge at spise et måltid i restauranten øverst i tårnet.

Seværdigheder for børn i Berlin

Chokolademuseum – Rittersport Chokoworld

Rittersport Chokoworld Berlin

© Alfred Ritter GmbH & Co.

Hvis du har børn eller bare selv har en forkærlighed for chokolade, kan det være en særlig oplevelse at besøge Rittersport Chokoworld i Berlin. Du kan finde chokolademuseet i Französische Strasse, hvor du bliver inviteret på en fascinerende chokoladeoplevelse i centrum af Berlin. Her kan du sammensætte din helt egen plade Rittersport eller skabe din egen fyldte chokolade med enten vingummi, nødder, frugt eller alt andet du måtte begære i din chokolade. Du kan naturligvis også købe masser af søde sager med hjem.

Magicum

Er du i Berlin med dine børn og er du tilhænger af magi og mystik, så bør du ikke gå glip af det fortryllende museum Magicum. Her er netop magi, mystik og overtro i alle afskygninger i højsædet og du kan lade dig dykke ned i en verden fyldt med magi. Museet er proppet med magiske genstande, oplysende informationer og alverdens underholdende aktiviteter. – lær tryllekunstner tricks eller læg tarotkort.

AquaDom & Sealife Berlin

Sealife i Berlin

Ta med barnen till en rolig dag © Visitsealife.com

Hvis du kan lide fisk og undervandseventyr, så må du ikke snyde dig selv og børnene for at opleve det fantastiske AquaDom & Sealife. Du finder det kun 5 minutters gang fra Alexander Platz mod Under Den Linden, dejligt centralt. Stedet består af akvarier opdelt i forskellige områder i verden. Du kan opleve alle de finurlige og farverige fisk svømme 360 grader rundt omkring dig, i de store akvarier. Prøv også stedet elevator der fører dig igennem verden største cylindriske akvarium med 1500 tropiske fisk.

Onkel Philipp’s Spielzeugwerkstatt

Onkel Philipp’s Spielzeugwerkstatt i Choriner Straße 35 er et oplagt sted at besøge, når du har børnene med i Berlin. Det er en imponerende legetøjsbutik og reparationstjeneste, hvor legetøjet er stablet fra gulv til loft og er et helt lille univers for sig selv. Her kan du få repareret din lastbil eller andet legetøj, eller gå på opdagelse og leg i den imponerende butiks kæmpe udvalg af legetøj.

Legoland Discovery Center

Legoland Discovery Center Berlin

© 2019 LEGOLAND® Discovery Centre Deutschland GmbH

Det er måske ikke lige Legoland, der slår dine tanker først, når du tænker på seværdigheder i Berlin, men det er bestemt stedet at tage hen med børnene. Legoland Discovery Centre tager dig med til en uforglemmelig oplevelse i den 3500 m2 store verden af lego og leg. Her kan I lave jeres egne ægte legoklodser på legofabrikken, lege med pirater og drager og nå en tur i den fede 4D biograf.

Deutsches spionagemuseum

I år 2015 slog det spændende Spy Museum i Berlin dørene op til en verden fyldt med spioner, hemmeligheder og alverdens udstyr. Du og børnene kan med alle sanserne få en indsigt i hemmelige missioner, spionage og legendariske spioner. Få en rundvisning på museet af en professionel guide eller oplev det hele på egen hånd. Prøv også det spændende laserkursus og andre sjove udfordringer.