Forunderlige Jylland: Tag på opdagelse i det jyske 

Kulturarv, historiske seværdigheder, lange kyststrækninger og en mangefacetteret natur. Lad dig inspirere til oplevelser i det jyske, som du måske har hørt om, men endnu ikke besøgt.

Nordjylland

Magisk lys, kilometervis af hvid sandstrand, brusende bølger, skønne landsbyer og stråtækte hytter i lyngdækkede klitter – det er noget af det, som Nordjylland giver dig, når det viser sig fra sin smukkeste side.

 

Skagen

Skagen, ©VisitDenmark

Danmarks nordligste by og en populær feriedestination for mange danskere. Dette sted er helt unikt. Det magiske lys kombineret med hvide lange sandstrande og vild natur er noget helt magisk. Det er som at være på badeferie tilbage i 1930’erne, hvor du mærker den rolige og afslappede feriestemning.

Byen har lige siden 1800-tallet været omdrejningspunkt for musik, litteratur og kunst. Malere tog hertil for at gengive det unikke lys i deres kunst og malerier. Nogle af disse berømte malerier fra de kendte Skagensmalere finder du på Skagens Museum. Et af dem er fx Anna Anchers værk ‘Solskin i Den Blå Stue’ fra Brøndums Hotel. Oplev Den Blå Stue og se solen skinne ind af vinduet, når du besøger hotellet. 

Brøndums Hotel

Skagen er indbegrebet af badehoteller. Og du går ikke galt i byen på det autentiske Brøndums Hotel. Hotellet er kendt for sin fascinerende historie og fyldt med tradition og sjæl. Det var her Skagensmalerne og andre kendte kulturelle personligheder mødtes. 

Find værelse på Brøndums Hotel

 

Skagens Gren

Grenen, ©Mette Johnsen, VisitDenmark

På spidsen af Skagen finder du et unikt naturfænomen. Her mødes de to have Kattegat og Østersøen og slås i bølgerne. Grenen er en del af den 30 kilometer lange odde, som er en af verdens største. Det flade og smukke kystlandskab er fredet og hjemsted for et væld af dyreliv og enestående planteliv.

Ålbæk 

Mellem Frederikshavn og Skagen finder du den idylliske lille fiskerby Ålbæk – oprindeligt et fiskerleje. I dag er det hjemsted for fiskeri- og lystbådehavn. Få vind i håret og oplev den smukke og uberørte natur. Her er alt fra en gylden badestrand til frodige områder med skove, enge samt plante- og fugleliv. 

Tip: Tag på vandretur i Ålbæk Klitplantage eller besøg en af Europas største vandreklitter, Råbjerg Mile.

Råbjerg Mile – ørkenvandring

Råbjerg Mile, © Allan Kortbæk

Et levende ørkenlandskab er denne utrolige sandklit, som er beliggende vest for Skagen. Klitten vandrer omkring 15-20 meter nordøst hvert år under de stærke vinde. Lad dig imponere af de høje sanddynger i den golde miniørken og få sand mellem tæerne, når du tager turen over milen.

Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude, ©Mette Johnsen, VisitDenmark

Er du begejstret for den vilde kyststrækning og spektakulære natur i dette område, så tag forbi Rubjerg Knude, som ligger mellem Lønstrup og Løkken. Et ikonisk sandlandskab hæver sig 90 meter over havets overflade, og på toppen af vandreklitten står det verdenskendte Rubjerg Knude Fyr.

Løkken – tæt på det brusende hav 

Løkken, ©Niclas Jessen, VisitDenmark

Der er noget helt fantastisk ved at bade i det brusende Vesterhav ved Løkken. Badebyen har den smukkeste sandstrand, og her bevæger du dig mellem fiskerbåde, bunkere fra 2. verdenskrig og små, hvide karakteriske badehytter oppe ved klitterne. Mærk den friske brise på stranden – måske er du en af de heldige og finder en klump rav. Eller nyd den hyggelig atmosfære, og spis friskfanget fisk på en af de lokale restauranter eller caféer. 

Surfing 

Løkken strand, ©Niclas Jessen, VisitDenmark

Der er også mulighed for at opleve de vilde bølger på tæt hold. Trænger du til et adrenalin-boost er der mange surfmuligheder – både i Løkken og syd for Hanstholm, hvor du har det velkendte og populære surferområde Cold Hawaii. Her kan du sagtens tilbringe en hel ferie – det er et paradis for surfere og et af de bedste surfspots i Europa.

Næsbydale

Tager du turen fra Rønbjerg og Løgstør, forventer du nok ikke at ankomme til en naturperle, når du kører ned ad den stejle vej mod Næsbydale. Her er en spektakulær V-formet erosionsdal, som ender brat i en 35 meter høj kystskrænt. Som et af de få steder i Nordjylland skifter klinten udseende, da havet gnaver sig ind i landskabet. Gå en tur ned gennem den fascinerende og fredede dal og mærk den magiske ro, for til sidst at stå på stranden og nyde udsigten til Limfjorden.

Næsbydale Badehotel 

Med udsigt til vandet og den grønne dal finder du Næsbydale Badehotel – et lille rustikt badehotel, som ligger ned til Limfjorden og med udsigt til smeltevandsdalen. Hotellet byder på en spændende historie: dalens tilblivelse, den varierede flora og ikke mindst opførelsen af “Barons Hus”, som i dag er Næsbydale Badehotel. Her står den på ren afslapning i Næsbydales rolige og smukke omgivelser.

Find værelse på Næsbydale Badehotel

 

Glenholm Vingård

Glenholm Vingård fortjener mindst et besøg for sin evne til at dyrke vindruer så langt nord som Nordjylland! I det smukke bakkelandskab i Vesthimmerland, finder du denne lille perle, som er en af Danmarks ældste vingårde. Det er næsten som at være i Toscana, når du slentrer langs rækkerne med vinranker under en rundvisning og vinsmagning.

Limfjorden – Fossiljagt på Fur

Tag til Fur og leg geolog for en dag. Se nærmere på øens moler og stolleklint ler. Her er de bedste chancer for at finde enestående fossiler som konturer af forhistoriske planter og insekter, skræmmende fisk, søpindsvin og endda havslanger og skildpadder.

Løvtag – i et med naturen

Løvtag, ©VisitDenmark

Få den ultimative overnatningsoplevelse i den lille skov ved Als Odde. Her finder du det alternative feriested Løvtag. Dette eksklusive sted tilbyder Danmarks første trætophytter. Fra de arkitekttegnede hytter kan du nyde naturens ro. De er nemlig hævet over jorden og placeret otte meter oppe i træerne.

Skoven er som et eventyrland med mosklædt skovbund og en lille sø – og du har gode muligheder for at møde rådyr, når du følger de små, hemmelige stier dybere ind i skoven.

Vil du være aktiv så tag en vandretur, cykeltur eller ro i kajak på Mariager Fjord. Du kan tage på dagstur til Lille Vildmose – Danmarks største fredede område med vildt dyreliv – på vandretur i de lyngbeklædte Rebild Bakker eller på tur i Rold Skov, som er en af Danmarks største naturlige skove.

Tip: Husk at booke Løvtag i god tid. Der er rift om hytterne.

Se mere om Løvtag

 

Find hoteller i Nordjylland

 

Midtjylland

Kirkebakken, ©Dennis Borup Jakobsen

En kombination af storslåede landskaber, kyster med fine strande og spændende familieoplevelser i frodige grønne omgivelser. 

 

Skinnecykeltur til Randers

Tag en tur på disse specialdesignede “cykler”, der balancerer på skinnerne på de gamle togspor, og tager dig langs marker, skove og fjordlandskabet ved Randers. Det er en anderledes cykeltur på cirka 17 km fra Allingåbro til Kristrup i Randers og oplev naturen på en helt ny måde. Én skinnecykel passer til maksimalt to voksne og et barn under 12 år.

Tip: Gør det til en hyggelig weekendtur med telt og camping ved Randers Fjord Feriecenter, som ligger halvvejs på ruten.

Randers Regnskov

Du behøver ikke at rejse om på den anden side af kloden for at få en tropisk oplevelse. I Randers Regnskov møder du fritlevende aber, leguaner og dovendyr. Regnskoven er et sandt sansebombardement af natur- og dyreoplevelser for både børn og voksne.

Mols Bjerge – et eventyrligt landskab

Nederst på Danmarks “næse” kan du opleve Nationalparken Mols Bjerge. Landskabet i nationalparken er formet under istiden og skabt af kæmpe tunger af is og enorme mængder vand gennem mange millioner  år. Du kan møde vilde heste eller bestige det højeste punkt, Agri Bavnehøj – et 137 meter højt bjerg. Der er også en 60 km lange vandresti i det bølgende landskab, som er en oplagt og smuk vandretur.

Molskroen Strandhotel

Med udsigt til havet og med Nationalpark Mols Bjerge i baghaven, finder du dette idylliske gamle badehotel med direkte adgang til den skønne badestrand ved Ebeltoft Vig. Nyd de rolige og afslappede omgivelser med familien og ikke mindst det sublime gourmetkøkken.

Find værelse på Molskrogen Strandhotel

 

Sydjylland

Kan du li’ østers, gourmet, science, underlige naturfænomener og vil du opleve nogle af Danmarks UNESCO verdensarvsteder, så har Sydjylland noget at tilbyde til både børn og voksne.

 

Syvårssøerne ved Randbøl Hede 

Syvårssøerne, © Louise Johansen, VisitVejle

Tæt på det smukke hedelandskab ved Randbøl Hede dukker et atypisk naturfænomen op – nemlig  Syvårssøerne ved Frederikshåb Plantage.

Søerne er meget uforudsigelige – de opstår og forsvinder med højden på grundvandet. Går du ad Trampestien op og ned ad sydsidens klitrække, finder du de skønneste udsigter ud over Syvårssøernes søflader. Når søerne er uden vand, minder det lidt om en savanne.

I plantagen finder du store indlandsklitter og et særegent område med oldtidens gamle stenrøser. 

Henne Kirkeby Kro – en sanseoplevelse

Er du til gourmet i ferien, så er Henne Kirkeby Kro en af Danmarks bedste restauranter. Med ikke mindre end to Michelinstjerner er du sikker på at få en udsøgt madoplevelse, der overstiger alle dine forventninger. Der er mulighed for overnatning i naturskønne omgivelser. Kun tre kilometer til Vesterhavet tæt ved Filsø og Danmarks største klitskov Blaabjerg Plantage. 

Se mere om Henne Kirkeby Kro

Østers i Vadehavet  

Vadehavet, ©Niclas Jessen, VisitDenmark

Vadehavet har et stort antal Stillehavsøsters. Det meste af året kan du spise østers fra Vadehavet, hvis du ellers kan åbne de stædige skaldyr. 

Vadehavet er også et udflugtsområde, da naturen her er i evig forandring. Her ændrer tidevand og bølger landskabet hver dag. Husk at hold øje med tidevandstabellerne, inden du bevæger dig for langt ud i Vadehavet til fods, så du ikke risikerer at blive fanget af tidevandet.

OBS: Når vejret er stille og varmt, kan giftige toksiner fra alger trænge ind i østers og så må de ikke spises.

Vadehavscentret 

Gå ikke glip af det prisvindende Vadehavscentret – museet for Vadehavets verdensarv. Vadehavscentret er beliggende ved Vadehavet – Danmarks største, fladeste og vådeste Nationalpark. 

Tøndermarsken – livet med og mod vandet

Tøndermarsken, ©Ulrik Pedersen, VisitSønderjylland

Her er Danmarks største marskområde. Et helt særligt og levende landskab med lavtliggende jord, frugtbare landstrækninger og enestående fugleliv. Dele af området er nationalpark og UNESCO Verdensarv. I dag har du mulighed for at komme helt ind i Tøndermarskens flade verdensarvslandskab.

Udforsk denne særprægede natur og kultur på den 54 kilometer lange vandresti, Marskstien. Stien er kombineret med flere stisløjfer, som kobler sig på stien, så du både kan vælge korte eller lange ture.

Sort Sol i Tøndermarsken 

Sort Sol, ©Claire Droppert, VisitSønderjylland

Har du lyst til en unik oplevelse, kan du tage med på en Sort Sol Safari i Tøndermarsken. Et fascinerende mønster på himlen opstår lige før de store flokke af stære søger ned på jorden for natten. Det formørker næsten solen, heraf navnet Sort Sol.

Hotel Baltic

©Hotel Baltic, Sydals

I rolige omgivelser – tæt på vand og skov, ligger det historiske Hotel Baltic. Den oprindelige stil fra 1800-tallet er bevaret, og hotellet er smukt indrettet med møbler og antikviteter fra dengang. Elsker du natur og har lyst til at gå i historiens fodspor, så går den berømte Gendarmstien lige forbi hoveddøren. 

Til hotellet hører også en restaurant, der byder på gode madoplevelser, uanset om du er til gourmet eller bistro.

Find værelse på Hotel Baltic

 

Oplevelsesparken Universe 

Udfordrende oplevelser for for hele familien. Dyst mod hinanden i det vilde TestLab, hvor I kan udfordre hinanden på et væld af fede måder, saml point og se, hvem der er bedst. Eller oplev dine yndlingskarakterer fra Angry Birds i den magiske 5D-simulator eller få et adrenalinkick i det 11 meter høje Sky Trail med 25 udfordringer. Denne verden, som er præget af science og teknologi, er både sjov og forunderlig.

Aarø & Aarøsund

Aarøsund Badehotel, ©Karina Dreyer, VisitSønderjylland

Fra fastlandet ved Aarøsund  – kun syv minutters sejlads – ligger den lille idylliske ø Aarø. Trods sin lille størrelse kan øen prale af både vingård med bryggeri, arkæologisk stensamling, galloway-kvæg og Brummers Gaard, hvor du kan smage signaturretten “Landskabet i en pølse”

Når du alligevel er i området, så nyd et hyggeligt ophold i ægte historisk badehotelstil på Aarøsund Badehotel. Et skønt lille hotel med antikt interiør, gourmetmad og strandudsigt. 

Hotellet er også en god base, hvis du vil besøge det kulturrige og historiske Haderslev, eller du vil begive dig ud på den 106 kilometer naturskønne og kulturhistoriske pilgrimsrute, Camino Haderslev Næs.

Find værelse på Aarøsund Badehotel

 

Find hoteller i Sønderjylland

 

Denne artikel blev udviklet i samarbejde med VisitDenmark.

Relateret
Tag på ferie på solskinsøen Bornholm
— 13 mins læs

Tag på ferie på solskinsøen Bornholm

Tag med på bondegårdsferie i Danmark
— 6 mins læs

Tag med på bondegårdsferie i Danmark