preloadA woman harvesting oysters in the sea

Vil du have en storslået naturoplevelse og samtidig spise mad direkte fra naturens spisekammer, er østerssafari i Danmark den perfekte oplevelse for dig. Flere steder i Danmark kan du nemlig iføre dig gummistøvler eller waders og med hjælp fra en kyndig guide plukke østers direkte fra naturen.



Hvorfor tage på østerssafari i Danmark

An individual holds a piece of fresh oyster.

For mig personligt er en oplevelse som en østerssafari noget nær den perfekte aktivitet langs de danske kyster. Her kombinerer man nemlig natur og mad, og så kan jeg som mad– og naturentusiast ikke ønske mig meget mere. Jeg elsker både vind i håret og den salte, mineralske smag af østers.

Det er da bestemt heller ikke kun mig, der elsker østers. Det er der også mange andre, der gør. Ja, faktisk har man spist østers langs de danske kyster i tusindvis af år – også lang tid før østers var sådan noget, man ofte forbandt med finere mad og Karen Blixen.

Køkkenmøddinger fra stenalderen viser, hvordan man for mange tusinde år siden spiste østers i stor stil. Dengang var østers ganske enkelt en vigtig del af folks ernæring, for østers er rige på proteiner og næringsstoffer, og de mætter godt. Heldigvis bugner de danske farvande stadig af østers, og de er faktisk lige til at plukke.

At samle østers gør naturen en tjeneste

A kid in a butterfly-printed jacket sits on a pebbled beach and throws a stone.
A hand opening a fresh oyster with a knife.

Langt de fleste østers i de danske farvande er såkaldte stillehavsøsters. Det er en invasiv art, som faktisk ikke naturligt hører hjemme i de danske farvande, men som har bredt sig hertil. De truer de naturlige østerspopulationer og bestande af blåmuslinger, så det er bare med at få dem samlet ind og spist – for jo flere, man spiser af dem, jo færre er der til at brede sig yderligere.

Tidligere var den oprindelige europæiske østers, som er naturligt hjemmehørende i Danmark, stærkt repræsenteret i Limfjorden – faktisk i mange år som det eneste sted i Europa, hvor den klarede sig godt. De senere år er det dog desværre gået ekstremt meget tilbage for den oprindelige europæiske østers, da den er inficeret med en parasit, som tager livet af den. Der er i stedet kommet en stor population af stillehavsøsters, som vi altså skal forsøge at spise så mange af som overhovedet muligt.

Lige nu er den oprindelige limfjordsøsters, altså den med parasitten, fredet, så bestanden forhåbentlig kan komme sig igen. Men håbet er, at den atter kommer tilbage, så man igen kan begynde at samle den ind og spise den, uden at den bliver truet af den grund.

Det er således stillehavsøsters, man samler ind og spiser på de forskellige østerssafarier rundt omkring i Danmark. Den er kendetegnet ved at være nubret i det, end den oprindelige østers, der er mere flad. Tidligere kunne man også samle den oprindelige østers ind i Limfjorden, men det er ikke længere tilladt. Vil du være helt sikker på, at det kun er de tilladte østers, du samler, så er det selvfølgelig en god idé at tage på en guidet tur.

Populære steder for østerssafari i Danmark

Der er især to steder i Danmark, der er oplagte for østerssafari, og det er ved Vadehavet og i Limfjorden. Begge steder bugner med østers, og der er masser af guidede ture, der kan tage dig med ud og plukke løs og opleve de små bløddyr i deres naturlige element. Der er dog forskel på de to steder – både hvad angår naturen og de østers, man kan samle ind.

Det særlige ved østers i Vadehavet

A woman walking on the beach with her sneakers in hand as the sea shimmers in the sunlight.

Ved Vadehavet, der strækker sig fra nord for Esbjerg og ned til grænsen af Tyskland, er der et stærkt tidevand. Det betyder, at det ikke er altid, man kan gå ud for at samle østers, og at man samtidig skal være opmærksom på, hvordan vandstanden udvikler sig. Passer du ikke på, kan det faktisk være decideret farligt, så du skal være meget opmærksom og forberedt.

Det skiftende tidevand i Vadehavet betyder dog også, at østersbankerne skiftevis er dækket af vand og bliver fritlagte. Dermed kan man plukke østers over vandoverfladen, når der er lavvande, hvilket gør dem nemme at samle ind.

Tidevandets skiften påvirker dog smagen og konsistensen af de østers, der lever i Vadehavet. Fordi de mange østers i Vadehavet åbner og lukker sig løbende, alt efter om de er dækket af vand eller ej, bliver de mere kødfyldte og mere cremede i smagen end deres fætre i Limfjorden.

Hvis du vil besøge Vadehavet, kan du eventuelt flyve til Billund. Herfra er det omkring 50-70 kilometer at køre, alt efter hvilken del af Vadehavet, du besøger.

Det særlige ved østers i Limfjorden

Harvesting Shellfish from the sea, Oysters (Crassostrea giga) the best for Gourmet Seafood

I Limfjorden er der ikke noget markant tidevand, østers er her konstant dækket af vand. Derfor åbner og lukker de sig ikke så meget. Det giver østers, som har mildere smag, og de kan samtidig synes mere salte. Det kan være godt for nogle begyndere, der måske lige skal vænne sig til smagen og konsistensen af østers.

Fordi østers i Limfjorden altid er under vandet, kræver det noget mere udstyr at samle østers her – blandt andet en undervandskikkert, så man kan se i det grumsede fjordvand, og særlige plukke redskaber, så man lettere kan samle østers under vandet. De fleste guidede ture sørger dog for, at du får det rigtige udstyr med ud på østerssafari i Limfjorden.

Vil du på østerssafari ved Limfjorden kan du med held flyve til Aalborg eller Midtjyllands Lufthavn. Herfra kan du køre til de gode østerssteder ved Limfjorden på en times tid.

Værd at vide om østerssafari i Danmark

A girl in dreadlocks and striped shirt runs across the shallow waters of a beach as she hold hands with her father.
A bowl of crushed ice with fresh oysters and a platter of dipping sauce and minced onions.

At tage på østerssafari langs de danske kyster er sådan set ligetil. Man ifører sig gummistøvler eller waders og går så ud i det lave vand og samler østers ind.

Men selvom det egentlig er enkelt, er der rigtigt mange ting, du skal være opmærksom på. Derfor anbefaler jeg på det kraftigste, at du tager på en guidet østerssafari i stedet for blot selv at gå ud. I hvert fald de første par gange.

Du skal for eksempel være meget opmærksom på tidevandet, ligesom vejret kan overraske. Og hvis du ikke kender de bedste steder at samle østers ind, risikerer du at gøre det tæt på fx kloakudløb, og så er risikoen for at blive syg af at spise de indsamlede østers meget større end ellers.

Men er du forsigtig – og i selskab med en guide – så venter der helt klart en fantastisk oplevelse, hvor mad og natur går op i en højere enhed.

Hvordan foregår en østerssafari?

Langs Vadehavet og i Limfjorden er der mange forskellige aktører, der tilbyder østerssafari. Turen starter et bestemt sted, hvor I mødes med guiden og de andre deltagere, og her kan I ofte kan låne waders, gummistøvler og andet udstyr. Herefter fører en erfaren guide jer ud i vandet til de ventende delikatesser.


De fleste østerssafarier i Danmark tager to til fem timer, så der er god tid til at opleve himmel og hav og få plukket en god mængde østers. Ofte smager I på østers ude i vandet, hvor guiden lærer jer at åbne dem, og ofte har guiden også citron og lignende med, som kan løfte smagen yderligere. Af og til er I måske så heldige, at guiden også har lidt at drikke med – fx øl eller champagne, der går super godt til østers.

De østers, I samler ind, får I naturligvis lov til at beholde. I skal dog selv bære dem i land. Men så er der også – hvis I orker det – østers nok til en rigtigt god østersfest.

Nogle gange sørger guiderne også for grill eller anden tilberedning, når I kommer ind på land igen. Og så bliver naturoplevelsen løftet ekstra, når I sammen er med til at tilberede østers midt i den frie natur.

Det er dog meget forskelligt fra sted til sted, hvordan en østerssafari præcist fungerer. Så tjek gerne på arrangørens hjemmeside for at se, hvad I konkret kan forvente.

Gode råd østerssafari i Danmark

Vil du gerne på østerssafari i Danmark, er der mange muligheder. Her er et par gode tips.

Udbydere af østerssafari

Der er mange forskellige udbydere af østerssafari både i Vadehavet og ved Limfjorden. Tjek de forskellige udbyderes hjemmesider ud, da der kan være forskel på, hvilken oplevelse de tilbyder. Ved Vadehavet kan du komme på østerssafari med fx Marskture ved Højer, hvor du skal huske din egen spand, og Vadehavscentret ved Ribe, der tilbyder ture af forskellige længder alt efter, hvor langt du gerne vil gå. Ved Limfjorden tilbyder blandt andet Jyllandsakvariet i Thyborøn, hvor du også får et glas bobler på turen, og Dansk Skaldyrcenter i Nykøbing Mors østerssafari.

Det skal du medbringe på østerssafari

Three pairs of black rubber boots are in front of a wooden door.

Hvis du tager på en guidet østerssafari, skal du for det meste ikke medbringe andet end fornuftigt tøj, der passer til vind, vand og vejr. Nogle gange kan det dog være, at du skal have et par lange gummistøvler med, men ofte kan du låne dem af udbyderen – spørg eventuelt på forhånd. Er det nødvendigt med waders, stiller arrangøren dem som regel til rådighed. Vil du selv tage på østerssafari i Danmark, så husk østerskniv, gummistøvler eller waders, fornuftigt tøj, en mobiltelefon med gps og en god indsigt i, hvordan tidevandet udvikler sig.

De bedste tidspunkter at deltage i østerssafari i Danmark

Der er østers i vandet året rundt, men i de varmere måneder er der større risiko for, at østers er inficeret med bakterier, virus og sygdomme, som man kan blive temmelig syg af. Derfor siger man, at man kun skal samle og spise østers i måneder, der indeholder bogstavet ‘r’. Det vil sige fra september til april.

Hvordan er denne guide lavet?

Som rejsejournalist for en række danske medier udforsker jeg både udlandet og de danske kyster. Herfra har jeg også et stort netværk, som jeg har kunne trække på for at give dig de bedste råd til østerssafari i Danmark.

Oplev også resten af Jylland

A man carrying a wakeboard walking across the beach with tall grass.
A yacht carrying passengers approaching a busy harbour backed by colourful buildings.

Selvom østers bugner i Vadehavet og ved Limfjorden, er der også meget andet at opleve i det jyske.

Læs fx momondos guide til de 25 bedste seværdigheder i Jylland eller vadehavet, der er i øvrigt en af Danmarks nationalparker, som du også kan læse om i momondos guides. Og hvad er mere oplagt i forbindelse med en østerssafari end at bo på et af Danmarks smukke badehoteller.

Ofte stillede spørgsmål om østerssafari

A heap of unopened oysters.

Østers er bedst i de kolde måneder. Generelt skal man kun samle østers i måneder, der indeholder bogstavet ‘r’. Altså fra september til april.

Du kan sagtens tage børn med på østerssafari. De vil garanteret finde det sjovt, selvom mange børn nok er skeptiske over for at smage på de cremede østers. Tjek dog med udbyderen af den konkrete østerssafari, om der er tale om en børnevenlig tur.

Nej, ikke hvis du deltager i en guidet tur. Her får du al den viden og det udstyr, du har brug for. Men vil du selv tage ud for at samle østers uden en guide, så anbefaler jeg på det kraftigste, at du inden da har prøvet det flere gange med en guide.

Dem spiser du selvfølgelig. De østers, du samler, er dine. Du må tage alle dem med i land, du kan bære. Men husk, at du som oftest selv skal bære dem, og østers kan godt være tunge. Så tag en god bærepose med til din høst.

Om forfatteren

Mikkel BækgaardSom freelancejournalist og fotograf har Mikkel formidlet rejser for en række danske medier siden 2014. Det har ført ham langt omkring, fra Bolivia i syd til Hong Kong i øst, hvor især natur, mad og kultur får pennen frem og kameraet i gang. Destinationer, han drømmer om, er blandt andet New Zealand, Island og de norske fjorde.

Udforsk flere artikler