Seværdigheder i Jylland: 19 ideer til udflugter med familien

Jylland er fuld af oplevelser og attraktioner, hvad enten du mest er til natur, kultur, historie eller forlystelser. Er du ikke sikker på hvilke oplevelser der ligger i vente? Så læs med herunder og få forslag til hvor du kan tage familien hen på udflugt.

Hvad vil du se?

 

Seværdigheder i Nordjylland

Råbjerg Mile

Solnedgang over Råbjerg Mile

Syd for Skagen finder du en af Jyllands mest interessante naturfænomener: Råbjerg Mile der er Europas største vandreklit. Klitten kan være op til 35 meter høj og dækker i et område på omtrent 2km2, og så er den nok det tætteste vi kommer på, visuelt at have en ørken i Danmark. Bag Råbjerg Mile kan du se sporet af dens tilbagelagte rute, der viser sig som en flad sandflade, og som strækker sig helt ud til Skagerrak, hvor Milen blev dannet for mere end 3000 år siden.

Rubjerg Knude

I det vestlige Vendsyssel finder du vandreklitten Lønstrup Klint. Det ørkenlignende landskab strækker sig hele 12 kilometer fra Lønstrup til Løkken og er nok allermest berømt for den knap 100 meter høje Rubjerg Knude og dets fyr. Fra toppen af det 100 år gamle fyr finder du den mest storslåede udsigt over Vesterhavet og Vendsyssel. Rubjerg Knude Fyr har været skræmmende tæt på at styrte direkte i havet på grund af den barske natur og de hårde storme, der hærger her i efteråret. Heldigvis valgte man at redde tårnet, og i oktober 2019 kunne over 20.000 opmødte overvære fyret blive flyttet 70 meter ind i landskabet i sikker afstand til den forsvindende kyst.

Nationalpark Thy

nationalpark thy

Få sand mellem tæerne i Nationalpark Thy der også kaldes for “Danmarks sidste vildmark”. Fantastisk natur og storslåede landskab præger området, som er Danmarks første og største nationalpark med i alt 244 2kmuspoleret natur. Området der ligger mellem fyret i Hanstholm og Agger Tange er formet af århundreders sandflugt, og de store, øde og vindblæste klitheder er helt unikke – både i Danmark og internationalt. Foruden de smukke landskaber kan du også spotte rådyr, kronvildt og sjældne ynglefugle.

Lille Vildmosen

Er du vild med den danske natur, er en tur til Lille Vildmosen en glimrende weekendaktivitet. Naturen i dette området favner bredt, og du kan opleve alt fra højmoser, heste, birkekrat, græsfenner, søer og skove. Herudover kan du i græsningsskovene være vidne til nogle af Danmarks største krondyr bestande. Det er også her, Danmarks ældste og største bestand af vildsvin lever, og derudover kan du se frem til at se de majestætiske elge, der er flyttet ind i området.

Klitmøller, Cold Hawaii

Surfing er normalt ikke noget, man forbinder med vores breddegrader. Men faktisk kan vandhunde slå sig løs i bølgerne i Nordjyllands Cold Hawaii, der ligger i Klitmøller. Cold Hawaii er det bedste sted at både surfe og windsurfe i hele Nordeuropa, hvilket gør det til et populært rejsemål for surfentusiaster. Er surfing ukendt land for dig, kan byens surfskoler hjælpe dig godt på vej til at blive en habil surfer. Trænger du til en pause fra de friske bølger, kan du snøre vandrestøvlerne og begive dig ud i et af de smukkeste naturområder i Danmark. Thy National Park ligger blot et par minutters kørsel fra Klitmøller og byder ind til vandreture, mountainbiking og rideture.

Seværdigheder i Vestjylland

Sea War Museum Jutland

Sea war museum Jutland

Er du interesseret i dansk krigshistorie og historiske levn, så fortæller Sea War Museum Jutland i Thyborøn den dramatiske historie om søslaget på Nordsøen under 1. verdenskrig. Fortællinger sker på baggrund af tusinder af dykkerfund man har gjort gennem årene. Krigen blev nemlig ikke kun udkæmpet i Flanderns sølede skyttegrave, men også på Nordsøen.

Jyllands Park Zoo

Jyllands Park Zoo

Den næsten 50 år gamle Jylland Park Zoo ligger få kilometer fra Herning, og er den perfekte weekendaktivitet for familien. I den zoologiske have kan du opleve over 700 dyr og fugle fra hele verden, fordelt på parkens 35 tønder land. Jyllands Park Zoo er specielt velegnet til børn, med et minitivoli, flere gode legepladser og mulighed for at klappe nogle af zooens dyr. Mange af dyrene må også fodres med specielt foder, der kan købes i parkens kiosk.

Sandskulpturfestival i Søndervig

Sandskulpturfestival i Søndervig

Søndervig Sandskulpturfestival byder dig velkommen til en fascinerende udstilling med skulpturer i alle afskygninger. Den årlige festival bringer nogle af verdens bedste og mest talentfulde skulptører til området, hvor de forvandler flere tusind tons vestjysk sand til kunstfærdige sandskulpturer. Temaet skifter år for år, og har tidligere været bl.a. verdens syv vidundere, Afrikas vilde dyr og livet under havoverfladen.

Jesperhus Feriepark

Er du på udkig efter den perfekte familieferie i Danmark, skal kursen sættes mod Mors i Limfjorden. Her er der massevis af aktiviteter for alle familiens medlemmer; idylliske blomsterhaver for de voksne i Skandinaviens største blomsterpark, fart over feltet i de mange forlystelser i Piratland og ikke mindst vandplaskeri for både små og store vandhunde i Hugos inden- og udendørs badeland. Regner det, kan ungerne slippes løs i det indendørs Jungleland med en eksotisk zoo, 4D-biograf og Zik og Zaks Abeland.

Når det er tid til at gå til ro og oplade til endnu en dag fyldt med sjov og familietid, kan I søge mod ferieparkens traditionelle feriehuse og sjove temahytter med plads til endnu mere leg.

 

Seværdigheder i Østjylland

Djurs Sommerland

djurs sommerland

Besøg Nordens største sommerland, fyldt med oplevelser i verdensklasse. Djurs Sommerland er opdelt i otte temalande: Piratland, Bondegårdsland, Mexicoland, Vikingeland, Westernland, Vandland, Afrikaland og Sommerland. Her kan du og din familie boltre jer i Danmarks største rutschebaner, blandt andet Europas hurtigste og længste Family Suspended Coaster: DrageKongen. Tilfredsstil din indre vandhund i det kæmpestore vandland og hyg jer med 60 forlystelser for hele familien.

Kvindemuseet

kvindemuseet

Et af verdens få kvindemuseer ligger i centrum af Aarhus, i det gamle rådhus fra 1857. Siden kvindemuseets etablering har museet sat fokus på kønskultur og debatteret kønsproblematikker, ligestilling, seksualitet og alt herimellem. Gå på opdagelse i kvinders kultur og historie, i Kvindemuseets basisudstilling ”Køn Redelighed”, hør historier for børn om børn i udstillingen ”Pigernes og Drengenes Historier” og se vekslende udstillingerne på museets loft.

Randers Regnskov

Randers Regnskov

Du behøver ikke tage langt væk for at opleve tropisk klima med lianer, kæmpevandfald, eksotiske planter og fritlevende dyr. Der findes nemlig i Randers Regnskov, hvor du kan få de tropiske oplevelser helt ind under huden, med fritlevende aber, leguaner og dovendyr der sover i trætoppene. Under Randers Regnskovs tre store karakteristiske kupler kan du opleve Danmarks eneste tropiske zoologiske have med over 250 dyrearter.

 

Seværdigheder i Midtjylland

Himmelbjerget

himmelbjerget

Bjerg er måske så meget sagt, men 147 meter er højt, set i det danske landskab. Himmelbjerget har gennem generationer været et yndet udflugtsmål i Jylland, og har været alment kendt siden St. St. Blicher brugte bjerget som rammen om sine folkemøder i slutningen af 1930’erne. Fra tårnet på toppen af bjerget kan du nyde en smuk udsigt over det imponerende landskab. Er børnene med på tur kan de få brændt noget energi af i Himmelbjergets legeunivers.

Energimuseet, Bjerringbro

Uanset om du er lille, stor, forælder eller bedsteforælder byder Energimuseet på oplevelser og aktiviteter for alle med energien i centrum. Her kan du blandt andet opleve Danmarks største vandkraftværk og se de dygtige guider lave vaskeægte lynshow. Tag rundt på egen hånd eller bliv guidet rundt i museets mange udstillingsbygninger, der alle har energi i fokus. Gå på opdagelse i energiens historie, og klap gederne i energihaven.

Givskud Zoo

givskud zoo

Brug en dag i dyrenes rige i Givskud Zoo med 60 forskellige dyrearter og mere end 700 dyr. Som noget helt særligt har du her muligheden for at tage på safari – en tur som tager dig gennem Afrika, Nord- og Sydamerika hvor du på vejen bl.a. kan opleve giraffer og zebraer når du krydser savannen. Du kan du også være med til at fodre kamelerne og opleve Danmarks største dinosaurudstilling.

Seværdigheder i Sønderjylland

Ribe Domkirke

ribe domkirke

I Ribe kan du besøge Danmarks ældste domkirke og en af landets mest populære seværdigheder, Ribe Domkirke. Opførelsen af Domkirken begyndte i ca. 1150 og var færdig i ca. 1250, godt 100 år senere, og var viet til Jomfru Maria. Domkirken er også hovedkirken i Ribe stift og hvert århundrede har sat sit præg på den smukke historiske kirke. Tag en tur op i kirkens 52 meter høje borgertårn fra 1300-tallet, og nyd udsynet over marsklandet.

Geografisk Have, Kolding

Drømmer du om at opleve den fantastiske natur i Japan, Sibirien, Sydamerika, Nordamerika eller måske Kina? Geografisk Have i Kolding gør det muligt at opleve en bid af samtlige verdenshjørner på på én og samme dag! Den 100 år gamle botaniske have er opdelt i forskellige geografiske haver med planter og blomster typisk for hver sit område. Kinesiske gingo biloba, japanske kirsebærtræer, sibirisk iris og Væksthusenes velduftende jasmin er blot et lille udpluk af de over 2000 plantearter, som du kan opleve i den 12 ha store have i Sydjylland. Melder sulten sig, kan du bestille en picnickurv fyldt med økologiske og lokale godter, som du kan nyde enten i Væksthuset eller i skyggen af en af havens smukke træer.

Gråsten Slot

Gråsten Slot i Sønderjylland

Gråsten Slot og Slotshaven er blandt Sønderjyllands absolutte hovedattraktioner, der foruden at være åben for turister også huser kongefamilien hver sommer. Tag på en guidet tur i slotshaven der er en engelsk inspireret landskabshave med smukke rosen- og staudebede i et væld af farver, og læg turen forbi den elegant udsmykkede Slotskirke i nordfløjen af Gråsten slot.

Blåvand strand

Blåvand strand

Vesterhavet er om muligt den største seværdighed i Jylland – og særligt Blåvand strand er et besøg værd. Området ved Blåvand er smukt og meget storslået med kilometervis af hvid sandstrand, og lokker hvert år masser af turister til. Stranden er især også kendt for sine børnevenlige sandstrande med roligt vand og lavvande, grundet Horns Rev ude i havet. Byg sandslotte eller tag til Nordstrand, der er et kendt som et af de bedste steder at gå på jagt efter rav.

 

Få flere gode ideer til oplevelser i Danmark