DiscoverRejser i Danmark

Skandinaviens navle: 3 dages miniferie i vidunderlige København

Skønt den danske hovedstad er relativt klejn i sammenligning med nogle af dens europæiske søsterbyer, gør den særligt indtryk. Byen, som er kendt for sit bæredygtige design, grønne boformer og glade beboere, har nemlig meget at tilbyde. Den bedste måde at opleve København på er ét nabolag ad gangen. Her er derfor en fiks lille rejseguide til den perfekte miniferie i byens tre mest prominente områder, med en skøn blanding af turistmål og lokale tips.

Indre by & Refshaleøen

Sving forbi Torvehallerne og nyd synet af det kulørte marked

Sving forbi Torvehallerne og nyd synet af det kulørte marked© mariaafischer

Indre by er – som navnet antyder – hjertet af København og hjemsted for historiske seværdigheder såvel som fremsynede urbane tiltag. Her venter en hel dag med aktiviteter som forener det gamle Danmark med de nyeste påhit.

Start dagen ved Torvehallerne, det altid boblende mad- og varemarked. Vi anbefaler en kop kaffe hos Coffee Collective, den lokale favorit for kaffeelskere som ønsker en god kop tjære fra bæredygtige producenter. Sæt trumf på med en kanelbolle fra Lauras Bakery og du er klar til at give dig i kast med den forestående dag.

Slå et smut ned gennem den travle handelsgade Købmagergade, og indsnus den historiske stemning fra dette gamle københavnske knudepunkt. Gaden er plastret til med nye forretninger, men hver fontæne og brosten emmer stadig af fordums charme. Kig op i Rundetårn til et panoramisk vue over hele byen for blot 25 kr. Husk at gøre holdt halvvejs oppe og se, hvilke udstillinger der er på plakaten i det lille galleri. Gå nu gennem gaderne – herunder Strøget – med snuden vendt i sydlig retning.

Find vej til gårdspladsen tilhørende Rosenborg Slot (ved Kongens Have) omkring 11.30 for at overvære Den Kongelige Livgardes vagtskifte i forbindelse med deres march fra slottet til Amalienborg, kongefamiliens residens. Du befinder dig her kun et stenkast fra det billedskønne Nyhavn, hvor sømændene førhen kom for at slå sig løs mellem de lange rejser til søs. Find en pølsevøgn, frem for at opsøge områdets middelmådige turistfælder, og snup en hurtig men ærkedansk frokost: En hot dog med ristede løg og surt.

Skibet er ladet med idyl i Nyhavn

Skibet er ladet med idyl i Nyhavn

En tur i bølgen blå efter frokost er den perfekte måde, hvorpå du kan beundre alle de historiske bygninger fra deres bedste sider. Find ture af forskellig længde med afgang fra Nyhavn eller Holmens Kirke og få lejlighed til at se alle seværdigheder i én underholdende omgang.

Spadser efterfølgende over vandet ad cykel- og gangbroen (Inderhavnsbroen) og udforsk de små kanaler og promenader langs det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler. Hop hernæst i sadlen eller fang bus 9A til det tidligere industrielle Refshaleøen som nu er i rivende udvikling. Hold ind ved øl-mekkaet Mikkeller Baghaven og få en slurk frisktappet ale.

Gør som de lokale: Nyd et glas vin på La Banchina

Gør som de lokale: Nyd et glas vin på La Banchina

Besøg La Banchina og prøv en lækker nordisk anretning, mens solen synker og vandhunde pjasker rundt ud for den lille havnefront ved restauranten. Skål i naturvin og slip et tilfredshedens suk over den veloverståede dag.

Nørrebro

With a coffee in hand, explore one of Nørrebro's most beloved green spaces: the Assistens Cemetery

Oplev en af Nørrebros mest elskede grønne områder, Assistens Kirkegården © mads_elsoe

Dette kvarter er kendt som den “rå” del af København. Nørrebro er ungt, pulserende og fyldt med skjulte hemmeligheder, og desuden lille nok til at du kan udforske det til fods.

Begynd din dag i Jægersborggade, en lille gade belagt med restauranter og løjerlige butikker, og få en god kop kaffe eller en let bid. Smut eventuelt ind i Meyers Bageri og prøv Claus Meyers berømte bagværk.

For enden af Jægersborggade finder man hovedindgangen til Assistens Kirkegården, den smukke kirkegård som de lokale bruger som park. Det kan synes spøjst, men det er en populær syssel at slentre ture gennem anlægget eller slå sig ned til en picnic i solskinnet. Du kan selv prøve at finde nogle af de kendte navne på gravstenene, eksempelvis fysikeren Niels Bohr, vor kære eventyrdigter H.C. Andersen, filosoffen Søren Kierkegaard eller jazzmusikeren Ben Webster.

Begiv dig mod Blågårdsgade, en gågade fuld af små barer, caféer og forretninger. Denne gade er indbegrebet af Nørrebro. Du finder her folk af alle typer og aldre i muntert palaver over øl, vin og kaffe. Find et sted du kan lide, sæt dig, bestil noget mad og føl dig hjemme – for det er du her!

Hæng ud i solen på Dronning Louises Bro

Hæng ud i solen på Dronning Louises Bro © ipats

Kryds Nørrebrogade og drej ned ad Ravnsborggade, Københavns bedste gade hvad antikforretninger angår. Stik hovedet ind i butikkerne og få en sludder med ejerne, garneret med københavnerhistorier og personlige anekdoter. Når du er færdig med at snuse rundt hos marskandiserne, kan du strække bentøjet på klassisk københavnermanér med en tur rundt om søerne. Hvis du er i stødet, kan du finde dig til rette på Dronning Louises Bro – og være ung med Nørrebros ungdom.

Smut ind på The Barking Dog i Sankt Hans Gade til en fortrinlig aperitif på en af byens bedste barer. Bevæg dig herpå op ad gaden og ud på Guldbergsgade for at indtage en middag på Bæst, en italiensk restaurant drevet af den anerkendte kok Christian Puglisi. Deres pizza er kåret til en af verdens bedste. Sørg for at spørge din tjener om stedets bæredygtighed, og hvorledes de er med til at ruske op i europæiske madtraditioner.

Skal det være en drink efter middagen, kan du hoppe ind på Brus ved siden af – et mikrobryggeri som kun bruger danske ingredienser.

Pust ud med en pilsner på Tapperiet Brus

Pust ud med en pilsner på Tapperiet Brus

Se om du kan fange en forestilling på Alice, en af Københavns mest velholdte hemmeligheder. Dette velrenommerede spillested specialiserer sig i verdensmusik og har altid unge, lovende jazznavne på plakaten. At nikke til toner fra nær og fjern må være den ideelle måde at runde en aften på Nørrebro af på.

Vesterbro

Rutsjebaner, restauranter, havens skønhed... Tivoli er et sted for høj og lav

Rutsjebaner, restauranter, havens skønhed… Tivoli er et sted for høj og lav © kirstinejensendk

Vesterbro er kendt for sit væld af restauranter og caféer – hvad bordets glæder angår, er dette således det helt rette nabolag at stile mod. Foruden kunststuderende og unge familier, vil du på Vesterbro stifte bekendtskab med offentlige pladser, fine spiserier og vaskeægte storbystemning.

Værnedamsvej – Københavns ‘Lille Paris’ – er hjemsted for en af byens bedste morgenmadssteder, Granola. Dette tilholdssted for smarte Københavnere tilbyder desuden anden herlig mad – prøv eksempelvis et udvalg af deres traditionelle smørrebrød.

Tag en lille slentretur i Tivoli – Danmarks næstældste forlystelseshave. Hvis du ikke ønsker at løse billet, gå da blot en tur omkring blokken og tag arealets skønhed i øjesyn udefra. Når du når om på den anden side, kan du smutte ind på Ny Carlsberg Glyptotek, museum for moderne og antik kunst, som kan bryste sig af en prægtig indendørs-have. Adgang til museet er gratis om tirsdagen, og ellers kan du altid nyde haven uden at betale entré.

Din mave er nu formentlig begyndt at knurre en smule. Hvad med en god dim sum? Prøv Fu Hao, en lidt afsides beliggende restaurant som serverer autentisk kinesisk dim sum, en af byens bedste. Sum rundt i området og kig ind hos de kinesiske og arabiske købmænd og und hertil dig selv at kigge ind på hovedbanegården for at dyrke arkitekturen.

Driv videre ned ad Sønder Boulevard og tag en af byens mest populære offentlige områder i øjesyn. Køb noget drikkelse i Kihoskh og hæng ud udenfor et øjeblik, mens du betragter de passerende cyklister. Begiv dig herpå til Absalon, et kulturhus som har hjemme i en gammel renoveret kirke. Se om der skulle være nogen workshops, filmvisninger eller spontane bordtennis-turneringer på plakaten.

Kødbyen bugner med restauranter og barer

Kødbyen bugner med restauranter og barer

Når natten falder på over Vesterbro, vågner Kødbyen til dåd. Om dagen er området fyldt med slagtere og fiskehandlere travle med dagens dont, hvilket omfatter at forsyne byens kokke med af alskens udskæringer af deres bedste kød. Men når solen går til ro, frembyder den nogle af byens bedste restaurationer. Vi anbefaler Kødbyens Fiskebar for fiskeelskere, Nose2Tail for kødhoveder og Chicky Grill for smagen af de danske firsere. Behøver vi nævne, at Kødbyen ikke er det bedste sted for vegetarer?

Den nærtliggende hovedåre Istedgade er spækket med barer, men Kødbyen er selv hjemsted for nogle af byens bedste dansebuler. Fut hen på Mesteren & Lærlingen til en gang soul og boogie, eller Jolene og Bakken, hvor der er mere elektroniske toner i luften. For de hærdede natteravne kører KB18 ufortrødent videre med koncerter og dj’s til klokken 8 om morgenen.

Efter en nat med dans og druk er der intet som en rask gang natmad. Vesterbro skorter ikke herpå. Prøv Isted Grill og deres berømte flæskestegssandwich, en sandwich pakket med flæskesteg og sprød rødkål samt surt og mayonnaise – eller bearnaisesauce, hvis man er kender. Som alternativ kan du drøne hen til Kebabistan og svælge i den ultimative kulinariske oplevelse med tyrkisk islæt. Begge har sent åbent i weekenden.

En sidste ting!

Den billedskønne have ved Louisiana er den perfekte oase for dig som ønsker at hvile fusserne og nyde en spektakulær udsigt

Den billedskønne have ved Louisiana er den perfekte oase for dig som ønsker at hvile fusserne og nyde en spektakulær udsigt

Indrømmet, dette er strengt taget ikke København, men Louisiana – et af verdens mest karakteristiske museer for moderne kunst – ligger blot en kort togtur fra byens centrum. Med sin imponerende samling af samtidskunst som huses af en bygning tegnet i stil med et traditionelt dansk hjem, bør dette stop afgjort prioriteres af kunst- og arkitektur-entusiaster.

Udstillingerne, skulpturhaven, den lækre kaffe, panorama-udsigten over Øresund og den velekviperede gavebutik taler alle for, at du sætter mindst en halv dag af til denne ekskursion.

Mens du er i hovedstaden, hvorfor så ikke også prøve nogle af dens gratis glæder? Kast et blik på vores anbefalinger til gratis seværdigheder i København.