DiscoverRejseanbefalinger

Unik naturoplevelse med Sort Sol

For mange er Sort Sol lige med det danske band, der har den karismatiske Steen Jørgensen som forsanger. Men Sort Sol er mere end det. Det er nemlig også navnet på et ganske særligt naturfænomen, som kan opleves i området omkring Vadehavet, samt enkelte andre steder i Sønderjylland.

Et fænomen som får mange naturglade danskere og turister til gladeligt at pakke bilen, og køre til Sønderjylland i håb om selv at opleve det på klos hold.

Sort sol er tusindvis af fugle i flok

Sort Sol er navnet på det fænomen der kendes ved, at himlen nærmest farves sort af fugle. Helt konkret handler det om stærefugle, der hvert forår og efterår er på træk til eller fra landene omkring Østersøen og Norge. Stærene rejser i samlet flok – formodentlig for at beskytte sig mod rovfugle og andre fjender – og når flokkene samles, kan der i nogle tilfælde tælles op til 1 million fugle.

Især i Tøndermarsken, men også i andre områder omkring Vadehavet, slår de sig ned for natten, hvor de sidder i tagrørene, som står i marsken. Om dagen jagter de biller og andet føde, så de på den måde får ”tanket op” til deres træk.

Når de om aftenen skal til at slå sig ned i tagrørerne, flyver de i smukke mønstre på himlen og da der jo altså er tale om gevaldige flokke af fugle, farver det ikke bare himlen sort, men giver også nogle helt fantastiske mønstre på himlen.

Sort Sol er blevet en af Danmars mest eftertragtede naturoplevelser og kan på ingen måde beskrives. Det skal opleves: Suget i maven, den fascinerende dans på himlen, de smukke mønstre, naturen omkring fuglene – det hele går op i en højere enhed og giver en helt unik følelse af at stå midt i den rene natur. For en smagsprøve på sådan en oplevelse kan du se videoen herunder, der viser stærenes fascinerende himmeldans:

Hvornår kan man opleve Sort Sol?

Sort Sol opstår, når fuglene er på træk, hvilket de er om foråret og efteråret. De bedste måneder for at opleve det på er derfor fra februar til midt april, samt igen fra august til november. Det er når stærene finder hvile for natten at fænomenet ses, og det vil derfor typisk være i de tidligere aftentimer, at chancen for at opleve det er størst.

Oplev dem tæt på i Sønderjylland

Vadehavet i den vestlige del af Sønderjylland, i Tøndermarsken ved Tønder samt ved Skærbæk er de bedste områder at tage til, når du gerne vil opleve fænomenet med egne øjne. Men det kan også opleves ved Tipperne, Haderslev og andre steder i Sønderjylland.

Som turist der ikke kender området og stæreflokkenes tilholdssteder, er der ingen garanti for at du får den oplevelse du drømmer om. Derfor kan du med fordel bestille en arrangeret tur, f.eks. hos virksomheden Sort Safari som oprindeligt navngav fænomenet, og der med mange års ekspertise og kendskab til området ved præcis hvor det går løs.

Gode hoteller når du vil opleve Sort Sol

sort sol ved solnedgang

Skal den næste ferie gå til Sønderjylland, så du får en chance for at opleve stærenes himmeldans? Så findes der en række forskellige hoteller og kroer i omegnen, med priser der kan matche ethvert budget. Vi har fundet fire gode forslag til hvor du kan overnatte herunder:

Schackenborg Slotskro

shackenborg slotskro

Schackenborg Slotskro ligger i Møgeltønder ved Tønder. Slotskroen kan tilbyde smukke værelser i luksuriøse omgivelser, og giver desuden mulighed for at booke et Sort Sol ophold, hvor man udover at forkæle både sanserne og ganen, også får fornøjelsen af en guidet tur til stærenes overnatningssted med Sortsafari.dk

Hvor: Slotsgaden 42, Tønder
Tlf.: 74 73 83 83

Find værelse på Schackenborg Slotskro

Hotel Ballumhus

Hotel Ballumhus

Hotel Ballumhus ligger med Nationalpark Vadehavet som nærmeste nabo perfekt placeret. Derudover ligger hotellet tæt på flere større byer i området, samt de øvrige seværdigheder i Sønderjylland. Hotel Ballumhus tilbyder i samarbejde med SortSafari.dk en række safari ture til Vadehavet, heriblandt Sort Sol.

Hvor: Byvej 66, Bredebro
Tlf.: 40 99 50 50

Find værelse på Hotel Ballumhus

Enjoy Resorts Rømø

enjoy resorts rømø

Enjoy Resorts på Rømø kan byde på ikke mindre end 200 luksuriøse ferieboliger. Hotellet støder op til det smukke marskland og er et oplagt udgangspunkt for dig, der ønsker en rolig og behagelig ferie – tæt på de naturskønne områder og oplevelser.

Hvor: Vestergade 31, Rømø
Tlf.: 74 75 56 55

Find værelse på Enjoy Resorts Rømø

Den gamle arrest i Ribe

hotel den gamle arrest i ribe

Den gamle arrest er et tidligere fængsel, men er nu ombygget til et hyggeligt hotel, der ligger lige op og ned af Ribes domkirke. Hotellet er kendt for sine mange forskellige arrangementer og er også leveringsdygtige i ture til Marsken i det nærtliggende Vadehav.

Hvor: Torvet 11, Ribe
Tlf.: 75 42 37 00

Find værelse på Den gamle arrest
Se også listen over nogle af Danmarks bedste badehoteller, og hvor du skal rejse hen hvis du vil se verdens 18 smukkeste solopgange.