Eksperternes guide: Vandring for begyndere

Fra hævede byer til små kystbyer, der er en hel verden derude, der ivrigt venter på at blive udforsket af dine første fodspor. Asfalterede veje vil føre dig til nye oplevelser, men nogle af de mest magiske steder kan simpelthen ikke nås med taxa, tog eller en guidet tur. Nej, den perfekte solopgang, de helligste steder eller skjulte skatte ligger ofte for enden af et bjergpas eller den snoede sti, kun opnåelig for den bestemte og ambitiøse rejsende.

Ved at ændre din rejsestil til også at omfatte vandreture, åbner der sig en helt ny verden af uforglemmelige rejseoplevelser. Hvad enten du beslutter dig for en flerdagsrejse gennem andesbjergene i Peru eller en dag i en af Utah’s national parker, er der nogle essentielle ting du skal vide.

Andrew og Emily, vores eventyrlige samarbejdspartnere og forfattere til bloggen Along Dusty Roads, deler her ud af deres erfaringer, som vil klæde dig på til din første af forhåbentlig mange vandreture.©

Planlæg din rute

Laguna Verde i Columbia

Vandring vil lede dig til skjulte naturoplevelser som Laguna Verde i Columbia © Along Dusty Roads

Som nybegynder vil det være usandsynligt at din første tur ud i vildmarken, vil være i et bekendtskab med Base camp ved Mount Everests fod, men det betyder ikke at du skal gå på kompromis med din ruteplanlægning. At vide hvordan og hvor du skal hen og forstå det terræn du bevæger dig ud i, er afgørende for at opnå succes på en vandretur. Ligesom det er afgørende at have kendskab til vigtige markører på din rute, som sikrer at du bliver på rette spor og til rette tid, for ikke at igangsætte en større rednings- og eftersøgningsaktion.

Selvom de mest benyttede vandrespor har synlige markeringer til at guide dig på rette vej, så vil det hjælpe at vide hvor lang tid det vil tage dig at komme fra A til B, så du hurtigst muligt opdager hvis du er kommet ud af kurs. Derfor er det altafgørende at du forbereder dig grundigt inden du begiver dig ud på vandring.

Kend dine grænser

Hvis din fysik halter lidt, er gåture i kupperet terræn en fantastisk måde at komme i form på. Ligger dit adgangskort til fitnesscentret i skuffen og samler støv, og oplever du åndenød når trapperne på kontoret skal forceres, så kast dig ikke hovedløst ud i en ekstrem første vandring som Inca Trail.

Vær realistisk omkring dit fysiske niveau og forsøg dig ikke med vandreruter eller bjergbestigning, der kun anbefales til erfarne vandrere eller personer med god fysik.

For at få fuldt udbytte af turen, er det vigtigt at du bruger tiden derhjemme fornuftigt. Brug tiden på at forberede din krop med kortere ture, uden eller med kun lidt stigning – de længere ture kan med fordel deles op i bidder med små indlagte pauser. En god vandretur må gerne efterlade dig lidt forpustet, men du vil jo ikke kunne nyde udsigten undervejs, hvis du skal stå foroverbøjet og gispe efter vejret.

Hold dine fødder glade

Vandresko

Med den rette pasform holder du dine fødder glade på vandreturen © Along Dusty Roads

Selvom det ikke er en absolut nødvendighed at være udstyret fra top til tå med det nyeste gear, er der alligevel nogle få elementære dele af din beklædning du ikke må gå på kompromis med, og som vil gøre din begyndelse med denne rejseform lidt nemmere og helt sikkert meget sjovere. Vigtigst af alt, har du brug for et par gode sko. Om du vælger en vandresko eller støvle er et personligt valg, en debat der altid vil være blandt vandrekredse, men der er nogle ting du skal tage stilling til inden du køber sko, så som om de sidder ordentligt på foden. Den detalje er væsentlig at fornemme når du står i butikken og kan søge vejledning, frem for 2 timer inde på en 6 timers vandretur.

At skoen passer, sikres bedst ved at købe den i en anerkendt outdoor forretning, frem for at bestille dem via internettet. Personalet er trænet i at bedømme hvordan du går, og til at vurdere hvilken sko eller støvle der passer bedst til netop din fod. Dette er yderst vigtigt når du begiver dig ud på din første vandretur. Andre væsentlige ting du skal være opmærksom på, er hvor vandtæt skoen er og sålens evne til at stå fast, når underlaget bliver mudret og glat.

Klæd dig på i flere lag

Vandretur i Quilotoa Loop, Ecuador

Vandretur i Quilotoa Loop, Ecuador © Along Dusty Roads

Du er nødt til at lære vigtigheden i at bære tøj i flere lag. Det er yderst sjældent at vejret og temperaturen er den samme under hele din vandretur, og fordi du starter ud under kølige temperaturer, kan det sagtens betyde at du på din tur også vil opleve blå himmel og høj sol. Ved at iføre dig flere lag tyndt tøj, har du mulighed for at tilpasse beklædningen efter din kropstemperatur og efter hvordan vejret udvikler sig.

Hvis du er i tvivl om hvordan dagens vejr bliver, er rådet at tage mere tøj på end nødvendigt, og altid pakke en let vandtæt jakke i tilfælde af du skulle blive overrasket af en regnbyge – det er som regel nemmere at tage tøj af, frem for at skulle bruge energi på at iføre dig mere, når du kæmper dig gennem skove og svære passager.

Find den rigtige rygsæk

Når du genkalder dig billeder af bjergbestigere og erfarne vandrere, er det som regel altid med en stor taske på ryggen, vandrestave og campingudstyr som deres vigtigste redskaber – som nybegynder bør din last dog være væsentligt lettere.

Til at begynde med, er det vigtigt at du finder en rygsæk der passer dig. Din gamle rygsæk fra studietiden kan vise sig at være tilstrækkelig til en tur rundt i nabolaget, eller til en vandretur på et par timer – men taler vi udflugter på mange timer eller dage, er det vigtigt at dit udstyr ikke er til gene for dig. Hofte- og bryststropper kan være en brugbar løsning når det kommer til komfort på tasken, ligesom robuste stropper med polstring kan være med til at sikre at din rygsæk sidder tæt ind til ryggen, for dermed at give dig den optimale støtte.

Husk at holde balance i energi- og væskedepoterne

Mad og drikke til vandretur

Hyppige pauser og sunde snacks vil holde din krop i topform © Along Dusty Roads

Vi har alle hørt, at for at kroppen fungerer normalt en hel dag, kræves det at man drikker mindst 2 liter vand. Men befinder du dig på en bjergskråning, vil det føles som alt andet end en helt almindelig dag – din krop vil skrige efter energi og ekstra væske.

Regelmæssige vandrere bør absolut overveje at investere i en genbrugelig plastik eller metalflaske. De er bedre for miljøet og der medfølger typisk en anordning, der gør at du nemt kan fastgøre den til tasken, og så skal den kun købes en gang. Der vil ikke altid være mulighed for genopfyldning langs vandreruten, så det er vigtigt at du sikrer dine muligheder, for at kunne medbringe den nødvendige mængde væske fra start.

Når det kommer til mad ligger verden åben for dine fødder, eller i hvert fald indtil depoterne er fyldt op. En god ide er at medbringe snacks som energiboost når du går, samt en tungere middag der tager længere tid for kroppen at fordøje, og derved bevarer balance og energi til hele dagen. Nødder, energibar, chokolade og frugt er alle gode ting at have med når du er på farten. De passer som regel ned i en jakkelomme, eller i de yderste lommer af tasken. En skål pasta der er rig på kulhydrater eller en proteinrig sandwich, er gode eksempler på hvad en solid madpakke kan indeholde.

Men husk at tage dit affald med dig – det vil dine vandrevenner og moder natur sætte stor pris på!

Din sikkerhed

TIps til vandreture

Hold øje med omgivelserne og vær opmærksom på vejret © Along Dusty Roads

Det hænder at man hører om vandre-ulykker, så medmindre du har navigations- og overlevelsesevner på niveau med B.S. Christiansen, er der et par simple forholdsregler du bør tage, inden du begiver dig ud på din vandretur.

For det første er det en selvfølge, at du som nybegynder ikke vandrer alene. For det andet er røverier langs vandreruter ualmindelige, men ikke uhørt. Undgå derfor at medbringe alt for mange værdigenstande, når du bevæger dig afsted. Er du i tvivl, så søg råd hos lokalbefolkningen, eller opsøg et turistkontor forud for din rejse.

Hold også altid øje med vejrudsigten. En vandretur i snefyldt landskab under en klar blå himmel, kan være en guddommelig måde at opleve nye områder på. Det er noget helt andet hvis skyerne pludselig trækker sig sammen og du befinder dig midt i en storm. I situationer som denne, må du ikke være bange for at vende om – vejret kan hurtigt skifte og gå fra slemt til værre, og så er det sidste sted du ønsker at befinde dig, langt ude i vildmarken. Sidst men ikke mindst, er det vigtigt at du gemmer lidt plads i rygsækken til en lille førstehjælpstaske. Den skal ikke nødvendigvis bestå af et komplet sæt førstehjælpsudstyr som vi kender det fra ambulancerne, men den skal kunne hjælpe dig med det mest nødvendige hvis du oplever en forstuvet ankel, eller har brug for at rense eller lukke et sår.

Ha’ det sjovt

Som vandre-entusiasten Jack Kerouac har sagt “ når alt kommer til alt, vil vi ikke huske den tid vi brugte på kontoret, eller på at holde vores græsplæne grøn – bestig nu det pokkers bjerg.” Husk blot at planlægge din vandring med omhu, for med den rette tankegang og forberedelse vil du have rigeligt med plads til at bevare og dyrke din nysgerrighed.

 

Find inspiration til vandreruter