DiscoverFerie i Danmark

Eventyr til fods: 10 smukke vandreture i Danmark

Trænger du til at komme helt ned i gear og væk fra skærmen? Så kan en vandretur være en perfekt aktivitet for dig selv eller måske hele familien. Størstedelen af den danske natur bærer, som du nok ved, ikke præg af de store højdeforskelle og rå landskaber, men det betyder ikke, at man ikke kan opleve storslået natur rundt omkring i landet.

Vores lille land er fyldt med områder der er som skabt til vandreture, og der kommer ofte nye ruter til – som f.eks. Camønoen på Møn. Vi har håndplukket nogle af de bedste vandreture i Danmark, hvor du med garanti vil få én på opleveren. Læs med herunder og find inspiration til din næste rute.

1. Hærvejen

Vandretur på Hærvejen

Den mest berømte vandretur i Danmark er Hærvejen i Jylland, der strækker sig fra Nordjylland til Padborg. Hærvejen er delt op i forskellige ruter, hvor den korteste rute er 140 kilometer. Du kan opleve Hærvejen enten til fods eller cykel, og få et indblik i, hvordan det har været at rejse fra by til by i gamle dage. Undervejs kommer du forbi den jyske hede, hvor du har mulighed for at opleve sjældne planter og nogle af Danmarks reneste søer. Når mørket falder på, kan du overnatte i en af de barakker, der ligger langs ruten.

2. Gendarmstien

Vandretur på Gendarmsstien

En anden af Danmarks mest populære vandreture er Gendarmstien, hvor du kan vandre langs den dansk-tyske grænse fra Padborg til Skovby. Indtil 1950’erne blev stierne anvendt af de danske grænsevagter. Langs Gendarmstien kan du være heldig at finde 49 ud af 280 nummererede grænsesten, der viser grænsen mellem Danmark og Tyskland. Ruten er 84 kilometer lang, og den er inddelt i 4 etaper kaldet Bjerg-etapen, Tegl-etapen, Krage-etapen og Strand-etape. Gendarmstien er især kendt for det varierede landskab, hvor du kan spotte sjældne planter i forskellige former og farver. Efter en lang dag med mange indtryk, kan du sove under åben himmel eller tage til det nærmeste hotel.

3. Øhavsstien

Vandretur på Øhavsstien

I det Sydfynske Øhav kan du vandre langs Øhavsstien, der er 220 kilometer lang. Ruten går fra Langeland til Padborg, og er en oplagt mulighed for at komme lidt væk fra hverdagens stress og jag. Vandreturen er især kendt for sit smukke landskab, der er omgivet af det Sydfynske Øhav. Det er både muligt at få en guidet tur eller opleve området på egen hånd. Endagsture er meget populære, og de kræver blot, at du tager frokost med, som du kan nyde i de fantastiske omgivelser. Ruten er markeret med pæle hele vejen, så det er nemt at finde vej gennem de grønne skove.

4. Den Danske Klosterrute

Den Danske Klosterrute er en pilgrimsvandrerute gennem hele Danmark. Strækningen er 1700 kilometer lang, og den snor sig fra Helsingør i Nordsjælland til Frederikshavn i Nordjylland ad små veje og stier. Den Danske Klosterrute forbinder 50 af de steder, hvor der blev opført klostre i middelalderen rundt omkring i Danmark. Du kan enten gå fra kirke til kirke til fods eller køre på cykel ad afmærkede ruter gennem noget af Danmarks smukkeste natur.

5. Bornholms Kyststi

bornholms kyststi

På Bornholm kan du vandre langs Bornholms Kyststi, der er en dejlig måde at opleve Bornholm i sommerperioden. Ruten er 120 kilometer lang, og den tager mellem 3-7 dage at gennemføre. Turen går igennem grønne skovområder og store klipper, der ligger langs Bornholms kyst, hvor du kan nyde udsigten over Østersøen. Undervejs kan du opleve Danmarks største vandfald, Døndalefaldet på 25 meter. På vejen kommer du også forbi mange af Bornholm mindre og større byer, hvor der er rig mulighed for at handle ind eller overnatte. Læs med her for flere tips til hvad du kan opleve på Bornholm.

6. Fjordstien

Vandretur langs Isefjorden

En af Sjællands mest naturskønne områder er Fjordstien. Denne rute er intet mindre end 275 kilometer lang, og tager dig langs Isefjorden og Roskilde Fjord enten til fods eller på to hjul. Fjordstien består både af nye og gamle veje, og du skal med fire færger for at komme hele vejen rundt. På vejen kan du vandre langs kysten, hvor du kan nyde den smukke udsigt over vandet hele året rundt. Undervejs kommer du forbi charmerende landsbyer, hvor der også er mulighed for at overnatte på hyggelige vandrehjem.

7. Trækstien

I Jylland kan du gå vandreruten Trækstien, der tager dig langs Gudenåen mellem Silkeborg og Randers. Vandreruten er 70 kilometer lang, og den snor sig gennem et til tider svært og varieret terræn. Stierne kan af og til være oversvømmet, og det kan være en udfordring at komme frem og tilbage – så sørg for ordentligt grej og påklædning til turen. Langs ruten er der mulighed for at tage et velfortjent hvil og nyde den medbragte mad. Trækstien er ideel for lystfiskere, og der er nogle fiskeplatforme placeret ved Gudenåen, hvor det er tilladt at fiske året rundt.

8. Molsruten

molsruten

En af de mest idylliske vandreruter i Danmark er Molsruten, der strækker sig fra Grenaa til Aarhus. Ruten løber gennem de meget smukke landskaber på Mols, og du skal vandre 80 kilometer, før du kan sætte dine ben i Aarhus. Størstedelen af ruten løber langs stranden, før stien bevæger sig op ad stejle bakker og ind i et skovområde med grønne træer og frodige buske. Undervejs kan du opleve Kalø Slotsruin på Djursland, der er en af Danmarks bedst bevarede middelalderborge. Ruten tager undervejs en afstikker til Ebeltoft, hvor der er mulighed for at få noget koldt at drikke eller få en bid brød, inden turen går videre til Aarhus.

9. Himmerlandsstien

I Nordjylland kan du vandre gennem smukke landskaber ved at følge Himmerlandsstien, der blev etableret i 2006. Ruten er Danmarks længste stirute på en tidligere jernbanestrækning mellem Viborg og Løgstør. Himmerlandsruten er 69 kilometer lang, og den snor sig gennem otte baneskove, der ligger langs stien. For hver 200 meter står der en kilometersten med angivelse af afstanden til Ålestrup Station. Fra den tidligere jernbanebro er der en smuk udsigt over Hjarbæk Fjord til den ene side og Skals Å til den anden side. Ruten går gennem et naturskønt område, hvor der er mulighed for at overnatte i shelters, når mørket falder på.

10. Nordkyststien

Vandretur langs nordkyststien

På Sjælland kan du vandre langs havet fra Hundested til Helsingør i skønne omgivelser ved at følge Nordkyststien. Ruten er 61 kilometer lang, og den tager omkring 12 timer at gennemføre. Langs stranden er der et væld af charmerende sommerhuse på stribe få meter fra vandkanten i et meget idyllisk område. Denne rute er især kendt for den skønne natur i området. Her kan du vandre gennem Troldeskoven, besøge Rudolph Tegners Museum & Statuepark i Dronning Mølle eller indånde den friske luft ved Melsted Lynghede. Undervejs kan du besøge Polarforskeren Knud Rasmussens hus, der er forvandlet til et spændende museum eller udforske Kronborg Slot i Helsingør.

Er du vild med at vandre og vil du have flere forslag til gode ruter? Så check alle vores guides til vandreruter her eller se de nyeste tips og guides på vores rejseblog.
Relateret
8 smukke hoteller med havudsigt i Danmark
Læsetid: 6 min.

8 smukke hoteller med havudsigt i Danmark

10 af de bedste spaophold i Danmark
Læsetid: 9 min.

10 af de bedste spaophold i Danmark