preloaddenmark_bornholm_st-olaf_s-church

Midt ude i Østersøen ligger øen Bornholm; den østligste del af Danmark. Øen som især er kendt for trolden Krølle-Bølle, den tonstunge rokkesten og specialiteten Sol over Gudhjem, som kan fås på ethvert røgeri. Bornholm har i mange år været danskernes foretrukne destination om sommeren – et refugium med den rå natur og smukke, hvide sandstrande. Som det flade land Danmark er, kan Bornholm på mange måder virke som en helt anden verden.

Find hotel på Bornholm

Bornholms skønne byer

I dag er Bornholm dog ligeledes kendt (og anerkendt) for sin Michelin-restaurant, samt deres grønne målsætning om at Bornholm i 2025 skal være et CO2-neutralt samfund. Bornholm blev også udnævnt som Europas næstbedste ferieø i 2019 af verdens største rejsemagasin Condé Nast Traveler. Men hvad skal du opleve når du er på ferie på Bornholm? Læs med herunder og få inspiration til aktiviteter og oplevelser, når du besøger solskinsøen.

Gudhjem

DEST_DENMARK_BORNHOLM_GUDHJEM_GettyImages-490615917

På Bornholm ligger Gudhjem, der er Danmarks eneste bjergby. En by der i tidernes løb blandt andet har tiltrukket flere Skagensmalere, på grund af det specielle lys du finder her. Bokul er et bjergmassiv på intet mindre end 48 meter, som mange turister bestiger for at opleve den fantastiske udsigt ud over Østersøen – også et glimrende sted at nyde solnedgangen. I den nærliggende skov ligger der en ”hemmelig” sø med navnet Gråmyr, hvor flere hundrede hvide åkander pryder det smukke landskab.

Gudhjem byder på mange oplevelser både for store og små. Du finder et hyggeligt lille strøg, hvor der er mange fristende tilbud at vælge imellem, særligt hvis man har en sød tand: Der er både et karamelkogeri, pandekagehus og håndlavet chokolade, hvor du kan smage den populære ”bornholmerbidden”.

Rønne

DEST_DENMARK_BORNHOLM_ISLAND_RONNE_shutterstock_531517222

Den største by på Bornholm er Rønne med lidt over 13.000 indbyggere. Rønne er også indehaver af Bornholms største havn, og det er også her færgerne sejler ind hver eneste dag med besøgende fra nær og fjern. Den gamle bydel i Rønne er et must see, og der er mange gamle bindingsværkshuse, der tager en tilbage i tiden. Bag de hvide stakitter er der mange velholdte gårdhaver, der giver byen et særligt præg og vidunderlige dufte spreder sig i byen fra de smukke blomster.

Under 2. Verdenskrig bombede russerne en stor del af byen, og det resulterede i at flere af de charmerende bindingsværkshuse blev erstattet af gule og røde murstenshuse for at genhuse de indfødte. Der er dog stadig mange velbevarede steder i Rønne og et af dem er Store Torv. Her er der små cafeer og butikker, hvor du kan shoppe og nyde en kop kaffe, imens du nyder de mange solskinstimer, som Bornholm er kendt for.

Svaneke

DEST_DENMARK_BORNHOLM_SVANEKE_GettyImages-lpi2650_25

Der findes mange charmerende byer på Bornholm, og den mest velbevarede er Svaneke. Byen blev kåret til Danmarks smukkeste købstad i 2013, og det er der en god grund til. Her findes nogle af de ældste bindingsværkshuse på Bornholm i skønne, landlige omgivelser. Byen er desuden kendt for at bugne af forskellige former for kunst såsom glaspusteri (heriblandt Pernille Bülows glaspusteri), keramik og gallerier. Alt dette og meget mere er samlet på Glastorvet midt inde i centrum.

Omdrejningspunktet i selve byen er Torvet hvor der både er en bolsjefabrik, et lokalt bryghus og et marked hver lørdag i sommerperioden. Her er der mulighed for at købe en vaskeægte håndlavet bornholmsk souvenir med hjem eller købe lækre bornholmske delikatesser. Du kan også tage en tur med hestevognen, hvor du vil få en rundtur i den gamle del af byen. Glem heller ikke at besøge Svaneke Bodega der er fyldt med turister såvel som lokale – altid en garant for god stemning!

Seværdigheder og oplevelser på Bornholm

Rundkirker

DEST_DENMARK_BORNHOLM_NYKER_ROUND_CHURCH_GettyImages-173757461

En af de ting som Bornholm er kendt for, er de flotte hvide rundkirker. Der findes i alt syv rundkirker rundt omkring i Danmark og fire af dem er placeret på Bornholm. Østerlars Kirke i Gudhjem er den største på Bornholm, og det er uden tvivl også den mest besøgte. Du kan komme ind i kirken for et beskedent beløb og opleve den flotte arkitektur, samt de smukke kalkmalerier.

Hop op på cyklen

DEST_DENMARK_BORNHOLM_BICYCLE_GettyImages-1178791367

En af de mest populære måder at opleve Bornholm på, er på cykel. Ikke så underligt når øen har mere end 230 km skiltede cykelstier på kryds og tværs, som gør det til et af nordeuropas største sammenhængende cykelsti-netværk. Cykelruterne tager dig gennem skov, ud på de små landeveje og langs kysterne, og der er ruter til alle uanset fysiske formåen og alder. Du kan leje cykler på hele øen, og er du på cykelferie er der endda nogle butikker der tilbyder transport af din bagage.

Et besøg for hele familien, Brændesgårdshaven

DEST_AUSTRIA_THEME_PEOPLE_KID_GIRL_SHEEP_FARM_GettyImages-1347482101

På Bornholm ligger også Danmarks ældste legeland, Brændesgårdshaven, der blev indviet i 1933, og hvor hele familien uden tvivl kan få en sjov dag. Her kan I pjaske rundt i det opvarmede vandland, samt prøve en af de mange rutsjebaner. Hvis I er til fart over feltet kan I prøve den store forhindringsbane eller boltre jer i det populære hoppeland. For de helt små er der en dyrepark, hvor I kan komme helt tæt på dyrene.

Aktiviteter for de adrenalinhungrende

DEST_SWEDEN_OLAND_THEME_PEOPLE_MAN_KAYAK_GettyImages-555170365

Er en cykel- eller vandretur i den bornholmske natur ikke vildt nok til dig? Så tag en smut forbi Bornholms Outdoorcenter der ligger i Tejn på den Nordøstlige del af øen. Her kan du få en sjov dag fyldt med fysiske aktiviteter såsom rapelling, dykning, kajak, mountain biking, coaststeering og klatring på både væg, klippe og træer m.m.

Bornholms Sommerfuglepark

THEME_PEOPLE_KID_BOY_WOMAN_HIKE_FOREST_GettyImages-85406787

Mere end 1000 sommerfugle flyver rundt omkring ørene på dig, når du besøger Bornholms Sommerfuglepark i Nexø. Udover sommerfugle kan du også gå på opdagelse blandt farverige planter, blomster og fugle. Et oplagt sted at tage hele familie med, og I kan være heldige at opleve, hvordan en sommerfuglelarve bliver til en vaskeægte sommerfugl.

Hestevæddeløb

Close-up of a horse head.

Er du til heste og fart, er der ingen vej udenom et besøg på Bornholms Brand Park. Travbanen er verdens mindste med sine kun 580 meter i omkreds, og så ligger den omkranset af det store skovområde Almindingen. Travbanen tiltrækker oftest langt flere lokale end turister, så det er et glimrende sted at besøge, for at føle den lokale atmosfære. Entrepris er typisk 50 kr for voksne, og gratis for børn.

Hammershus, Nordeuropas største borgruin

DEST_DENMARK_BORNHOLM_HAMMEREN_Hammershus_GettyImages

Den mest berømte attraktion på Bornholm må siges at være Hammershus. Seværdigheden er Nordeuropas største borgruin og besøges af ikke mindre end en halv million mennesker hvert år. Hammershus er for hele familien, og I kan besøge Hammerhus-udstillingen, hvor der er rig mulighed for at lære om, hvordan det var at bo på borgen i gamle dage. Der er gratis adgang og åbent for turister hele året rundt.

Bornholms Museum

THEME_PEOPLE_KID_MAN_MUSEUM_GettyImages-538358768

Et af de steder hvor du kan få indblik i Bornholms historie er på Bornholms Museum. Det kulturhistoriske museum blev opført i 1893 med beliggenhed i hjertet af Rønne. Museet byder på mange fortællinger om Bornholms historie lige fra Jægerstenalderen op til Anden Verdenskrig, hvor russerne bombarderede dele af øen. Her kan du ligeledes opleve en flot samling af gamle Bornholmerure, samt høre historien bag hvordan de bliver til.

Dueodde, Danmarks bedste strand

DEST_DENMARK_BORNHOLM_DUEODDE_STRAND_GettyImages-1141954891

Dueodde er ikke bare Bornholms, men formentlig også hele Danmarks absolut bedste strand. Berømt for sit næsten hvide sand – så fint, at det har været brugt i timeglas – og det klare vand gør det til et perfekt sted at slappe af, når solen kigger frem. Fra Dueodde fyrtårn der tårner sig 47 meter op i luften, og dermed er nordeuropas højeste, får du en fantastisk udsigt over hele kystområdet og Bornholms sydside. Skal du opleve lidt mere vand på din ferie kan du også besøge Balka strand ved Snogebæk, eller tage et smut forbi Hullehavn ved Svaneke – en gammel havn omdannet til badested.

Gå på opdagelse i Almindingen

DEST_DENMARK_MARSELISBORG_THEME-ANIMAL-DEERS_shutterstock-portfolio_1634129524

En af Danmarks største skove finder du på Bornholm, nemlig Almindingen på omtrent 600 kvadratkilometer. Skovområdet huser også flere af øens mest kendte seværdigheder såsom Ekkodalen og Rokkestenen:

Ekkodalen er den største sprækkedal på Bornholm, og den massive klippevæg bliver kaldt for Styrtebakkerne i folkemunde. Her finder du noget af det smukkeste natur du vil opleve undervejs på din ferie på Bornholm. De yndige blomster pryder den frodige skovbund samtidig med, at H. C. Ørsteds kilde risler ved indgangen til Ekkodalen. Du kan selv teste ekkoet ved at afprøve klassikeren: Hvad drikker Møller? …Øller!

Der findes intet mindre end tre rokkesten på Bornholm. I Paradisbakkerne ligger en rokkesten, der vejer svimlende 35 tons. Rokkestenen stammer helt tilbage fra istiden, og den er en såkaldt vandreblok fra indlandsisen, der er endt på netop dette sted. Stenen kan i nogle tilfælde rokke, hvis du gør det på det helt rigtige sted, men det formentlig kræver op til flere forsøg. I øjeblikket er denne sten den eneste, der kan rokke, da de andre ganske enkelt ikke rykker sig ud af stedet uanset, hvor meget du prøver.

Så smør madpakken, snør skoene og begiv dig ud i Almindingen, hvor du er omgivet af skov og klipper til alle sider. Skoven er også rig på dyreliv og du har chancen for at støde på Europæiske bisoner og dådyr, ligesom rovfugle også hyppigt spottes.

Vandreture på Bornholm

DEST_DENMARK_BORNHOLM_HAMMERHUS_shutterstock_1629085297

Ligesom Bornholm er en perfekt ø at cykle på, så er det også en oplagt destination for de vandreglade. Uanset om du foretrækker at slentre under trækronerne i skovens dybe ro, eller om spændingen ved klippestiernes uforudsigelighed tiltaler dig, er der en vandresti (eller to) der er perfekte til dig.

Er en enkelt lille vandretur ikke nok, så kan du begive dig ud på den ca. 120 km lange rute, Bornholm rundt, der kan klares på 3-4 dage, og som fører dig langs øens smukke kystlandskab. Andre populære vandreruter er f.eks. turen gennem Ekkodalen og Hammerknuden rundt. Du kan finde forslag til vandreture på Bornholm her.

Hammersø, Danmarks eneste bjergsø

DEST_DENMARK_BORNHOLM_HAMMERSØ_lake_GettyImages-616011744

På den nordlige del af Bornholm finder du øens største naturlige sø – og Danmarks eneste bjergsø – Hammersø. Et perfekt spot for lystfiskere med fisketegn- og kort. Pak picnickurven, kast linen i søen og få en dag ud af det i de rolige og naturskønne oplevelser. I vintermånederne, og hvis temperaturerne tillader det, bliver Hammersø også flittigt brugt som skøjtebane, til stor fornøjelse for børn såvel som voksne.

Den bilfri klippeø, Christiansø

Child on rocky beach

På den rolige klippeø Christiansø lever et lille samfund bestående af knap 100 mennesker, blandt bygninger der vidner om øens lange militære historie. Fæstningsmure, tårne og bastioner er så velbevarede, at et besøg her næsten er som at blive taget tilbage i tiden. Du finder ingen biler på Christiansø og dyrelivet er begrænset – i hvert fald hvis man taler om pattedyr, som begrænser sig til mus og pindsvin. Til gengæld er dette et perfekt sted at slappe af, nyde en kold dukkert og den fantastiske natur. For at komme til Christiansø skal du ud på en times sejlads fra Gudhjem.

Gode spisesteder på Bornholm

DEST_DENMARK_BORNHOLM_GettyImages-173878965

Hasle Røgeri

Intet besøg på Bornholm uden et besøg på et vaskeægte røgeri. Et af de røgerier du ikke må gå glip af er Hasle Røgeri kun en kort køretur fra Rønne. Her foregår røgeprocessen stadig på traditionel vis, og kommer du inden kl. 11 kan du se det hele med egne øjne. Vil du også gerne smage på varerne, kan du give dig i kast med deres lækre fiskebuffet hvor du kan teste alle specialiteterne.

Svaneke Bryghus og Restaurant

Svaneke Bryghus på Torvet var i år 2000 blandt de første mikrobryggerier i Danmark. Efterspørgslen gjorde det senere muligt at etablere et større bryggeri lidt udenfor Svaneke. På Svaneke Bryghus Restaurant er der altid tid til en snak om mad og øl. Køkkenet serverer rustikke retter, hvor der er fokus på lokale råvarer af god kvalitet. Foruden Svaneke Bryghus kendte sortiment, er der også specialbryg på hanerne, som kun udskænkes i restauranten. Restauranten har åbent hele året. I højsæsonen afholdes der ølsmagning og rundvisninger flere gange om ugen.

THEME_FOOD_ITALIAN_SPAGHETTI_RESTAURANT_CHEF_GettyImages-1139610466

Kadeau

Skal restaurantbesøget tages til det næste niveau, kan du besøge Bornholms eneste Michelin-restaurant Kadeau. Med en perfekt placering på øens sydkyst, og omgivet af hav, skov og strand kan du opleve smagen af Bornholm. Hos Kadeau er fokus nemlig på lokale produkter og ingredienser fra den omkringliggende natur, som f.eks. bær, svampe og urter. Ligesom servicen du spiser på, også er lokalt produceret.

Fru Petersens Café

Skal den søde tand tilfredsstilles, findes der intet bedre sted at besøge end Fru Petersens Café i Østermarie. Her kan du få kage til den helt store guldmedalje, når der diskes op med gammeldags kagebord med alt fra kringle til frugttærter, småkager, skærekager, lagkage, boller m.m. – og det hele er naturligvis hjemmebagt. Nyd de søde sager i cafeens hyggelige lokaler, eller, hvis vejret er til det, tag det med ud i den blomsterfyldte have.

Overnatning på Bornholm

DEST_DENMARK_BORNHOLM_GUDHJEM_GettyImages-490615917

Der er indkvartering for enhver smag og enhver type ferie på Bornholm. Skal det være hotel, campingplads eller Bed and Breakfast? Mulighederne er mange, og du kan som altid bruge momondos hotelsøgning til at søge og sammenligne priser på indkvartering på Bornholm, eller se et par af vores anbefalinger herunder.

Stammershalle Badehotel

GENERIC_HOTEL

Stammershalle Badehotel blev bygget i 1911 på en af de smukkeste kyststrækninger mellem Tejn og Gudhjem, med en ganske unik og imponerende udsigt over Østersøen og Christiansø. Badehotellet tilbyder 15 flotte værelser i en lys og simpel indretning, og det skønne hotel har tiltrukket gæster fra nær og fjern siden det åbnede. Få flere anbefalinger til danske badehoteller her.

Find et værelse på hotellet

Hotel GSH

HOTEL_BED

Bornholms hotel- og konferencecenter, Hotel GSH, passer perfekt ind i øens grønne målsætning, om at være et bæredygtigt og CO2-neutralt samfund i 2025 – en vision de kalder for “Bright Green Island“. Her er det solceller der producerer energien, regnvandet opsamles og affald komposteres eller genbruges. Så lad dig checke ind på et visionært og bæredygtigt hotel beliggende i naturskønne omgivelser med skov, cykel- og gangstier, strand, nyttehaver, søer, blomsterhave lige udenfor. Husk også at smage på den økologiske og bæredygtige mad der serveres i GSH restauranten.

Find et værelse på hotellet

Gæstgiveren

HOTEL_ROOM_DINING

I Allinge finder du det enormt populære spille- og spisested samt hotel ved navn Gæstgiveren, eller Gæsten som det også bare kaldes. Sommeren igennem holder Gæstgiveren åbent i restauranten og med daglige koncerter, til stor fornøjelse for unge som ældre, og altid med en hyggelig, familiær og intim atmosfære. Skal du have fat i en soveplads på hotellet skal du gerne booke et år i forvejen – så eftertragtet er det. Du kan naturligvis også bare komme for musikken og maden, hvis du ikke er så heldig at få fat i en soveplads.

Find mere information om Gæstgiveren

 

Få mere inspiration til ferien i Danmark med denne guide til de lækreste gourmetophold og det ultimative danske roadtrip.

Om forfatteren

Jeanifer BreklingJeanifer fra Alaska er halvt amerikaner, halvt japaner, og har rejst verden rundt og udforsket naturen siden barndommen. Hendes nuværende favoritdestination er Kreta, men hun har Fiji i kikkerten som det næste store eventyr. Når hun ikke drømmer om steder at rejse hen, kan Jeanifer lide hjemmebrygning, madlavning, at se sci-fi og fjolle rundt med sine børn. Følg Jeanifer på Linkedin for mere rejseinspiration.

Udforsk flere artikler