DiscoverFerie i Danmark

Cykelferie Bornholm: 20 smukke cykelruter på Bornholm

Bornholm byder på et væld af cykelruter. I kan opleve solskinsøens rige liv af dyr og planter, opdage borgruiner, spise røgede fisk og overnatte på moderne hoteller eller i den fri natur. En cykelferie på Bornholm byder på bakker, flade stræk, vilde udsigter og smuk natur. Og så er forholdene for cyklister fremragende, nærmest ligegyldigt hvor på øen, I kommer. 

Vi har samlet et overblik over de 20 bedste cykelruter Bornholm byder på. I kan kombinere dem på kryds og tværs eller blot bruge dem som inspiration, når turen skal gå til Bornholm på cykel.

20 smukke cykelruter på Bornholm

Rønne-Hasle (10 km)

HASLE

Har I børnene med, bør I slå et smut forbi Antoinette strand. Her kan I få en dukkert i børnevenlige omgivelser, før turen går videre gennem den naturskønne Blykobbe Plantage. På vejen kommer I forbi en række flotte indsøer, og når I er ankommet til Hasle, kan I slutte af med et besøg i det store kulturhus, Grønbechs Gård, der byder på kunst og kunsthåndværk. Her kan I sågar afprøve jeres egne evner som kunstmalere. 

Find ophold  i Hasle

 

Vang-Allinge (6 km)

allinge

Vil I en tur forbi den gamle Hammershus Borgruin, skal I cykle til venstre ad asfaltvejen efter Slotslyngen. Borgen blev opført i 1200-tallet og blev fredet i 1822. Hvis I ikke kan få nok historie, kan I ved endestationen i Allinge finde Madsebakke, der rummer Danmarks største samling af helleristninger.

Find ophold i Allinge

 

Allinge-Gudhjem (15 km)

GUDHJEM

En lidt længere tur og nogle anderledes seværdigheder findes på turen mellem Allinge og Gudhjem. I kommer forbi havnen i Sandkås-Tejn, der hvert år er centrum for et ‘trollingstævne’, hvor hundredvis af både dyster om at fange laks. Halvvejs til Gudhjem kan I parkere cyklen og besøge Bornholms Kunstmuseum, før i bevæger jeg om bag museet og ser de imponerende Helligdomsklipper. 

Find ophold i Gudhjem

 

Gudhjem-Svaneke (14 km)

Start dagen med en dukkert ved Kobbeå, hvor der er flot sandbund mange steder, og hvor I kan supplere cykelferien med en gåtur til Randkløve Skår. Her kommer I igennem en af Bornholms sprækkedale, og i Svaneke, Danmarks østligste by, bør I unde jer selv en spadseretur blandt bindingsværkshusene og de smukke klipper, byen er bygget på. 

Find ophold i Svaneke

 

 

Svaneke-Nexø (10 km)

bornholm_nexo

Er der vandhunde med på ferien, byder Svaneke havn på udspring fra bademolen, eller I kan nøjes med at hygge med børnene på den nærliggende sandstrand, hvis I går efter en mere rolig ferie. I Årsdale kan I få røgede sild og spise på røgeriets restaurant, og i Nexø kan I tage jer en slapper på torvet eller få stillet jeres musikbehov, hvis I planlægger cykelferien efter sensommerens Østersøjazz. 

Find ophold i Nexø

 

Pedersker-Rønne (20 km)

helligpeder

Oplev en vaskeægte dansk vingård og slå cykelturen forbi Lille Gadegård, før I med kurs mod Rønne møder kirker, ringborge, strande, kalkbrud og et lille vandfald. I Rønne by sælger de lokale søde sager, fisk og gourmet-lækkerier på Store Torv, og her kan I finde et væld af gode caféer og restauranter, som I kan strække benene på ind imellem seværdigheder og næste dags cykeltur. 

Find ophold i Rønne

 

Melsted – Aakirkeby (18 km)

MELSTED

På denne strækning kan I opleve Almindingen, den ældste del af den omfattende skov, der dækker meget af det indre Bornholm og strækker jer over det meste af rutens længde. Det er en bakket tur, der fører gennem både Østerlars og Aakirkeby. I Østerlars kan I udforske byens rundkirke, der menes at stamme tilbage fra 1100-tallet, og før I når Aakirkeby, skal I selvfølgelig ud og se – og høre – et af Danmarks mest berømte steder, nemlig Ekkodalen. 

Find ophold i Aakirkeby

 

Rutsker Højlyng-Almindingen (15 km)

capital region

Gøge og nattergale huserer i Spellinge Mose, og det anbefales at I står af cyklerne og tager den omtrent 3 km lange gåtur ind i landet for at opleve mosen til fods. Det er oplagt at gå på yderligere opdagelse i Almindingen, finde Rokkestenen og besøge Ekkodalen, Bornholms mest kendte sprækkedal, som er en yndet destination for de fleste besøgende på solskinsøen. 

Find ophold i Almindingen

 

Rønne-Hammershus-Rønne (48 km)

roenne hammershus roenneg

Er I til en af de lange cykelture, kan I tage rundturen fra Blykobbe Plantage i Rønne og tilbage igen via Hammershus. På vejen kommer I forbi adskillige campingpladser, dale og ikke mindst Hasle Lystskov, der rummer Smaragdsøen, som blev til først i 1900-tallet, da der udgravedes store mængder ler til at fremstille tegl. Turen er en god blanding af bakket landskab den ene vej og direkte landevej, når I kommer tættere på kysten.

Find ophold i Rønne

 

Nexø-Paradisbakkerne-Nexø (15 km)

nexoe Dueodde

En anden rundtur finder I her, hvor I kommer forbi Rokkestenen, og hvor I kan supplere sin cykeltur med en afslappende tur til Nexø, der bl.a. er unik ved, at mange af husene er doneret af den svenske stat, efter store dele af byen blev jævnet med jorden ved bombardementer under 2. verdenskrig. Disse træhuse er sammen med f.eks. sommerfugleparken gør Nexø til en lille perle for nysgerrige cyklister. På vejen kommer I også forbi Paradisbakkerne, der udgør den østlige ende af Bornholms største skovområde

Find ophold i Nexø

 

Rønne-Spellinge Mose (18 km)

roenne spellinge mose

Cykelstien på denne rute er unik, fordi den er lagt ved det gamle jernbanespor. Derfor er I langt væk fra veje og trafik, og det gør, at I virkelig kan få oplevet den bornholmske flora og fauna på nært hold. I kommer også forbi Bornholms mindste rundkirke i Nyker, og ved en kirke i Klemensker kan I bl.a. udforske de to runesten, der er sat på området. 

Find ophold i Spelling Mose

 

Gudhjem-Østerlars-Gudhjem (26 km)

Gudhjem Østerlars

Meget af denne rundtur vil foregår på de specielle cykelstier på Bornholm, der er lagt væk fra biler og veje. Til en start kommer I ud af Gudhjem til en mindre strand, hvor I kan tage jer en dukkert. Turen fortsætter videre ind i landet, og I kommer til Stavehøl Vandfald, hvorfra I kan stille cyklerne og gå en flot tur ned til havet. 

Find ophold i Gudhjem

 

Rønne-Svaneke (50 km)

ronne roenne svaneke

På denne naturskønne tur oplever I det bedste af Bornholms strande og havudsigt. De hvide sandstrande mellem Rønne og Dueodde er svære at finde sidestykker til andre steder i Danmark. I kommer forbi Pedersker Kirke, en restaureret vandmølle og ”Bornholms Knudepunkt”, hvor klokken slår 12 præcis på samme tidspunkt, som rådhusklokkerne i København.

Find ophold i Svaneke

 

Pedersker-Munkeleddet (2,6 km)

Denne korte tur er interessant pga. alle de spændende ting, I kan finde i og omkring Pedersker. Udover Pedersker Kirke er der Ringborgen, en borg fra jernalderen, der tæller en vold på ca. 115 meter, samt Bornholms ældste stenmølle, nemlig Kirkemøllen i Pedersker, der er opført i 1861. Og så kan I slå vejen forbi Lille Gadegård, en vaskeægte bornholmsk vingård, hvor I kan få et indblik i processen med at fremstille vin.

Find ophold i Munkeleddet

 

Hasle-Allinge (15 km)

HAMMERHUS

En bakket rute med stigninger på mellem 10 og 22 procent. På denne tur på Bornholms nordvestkyst bliver I belønnet for sit cykelarbejde med en kontinuerlig smuk udsigt over havet og Hammershus på toppen af klipperne, der rejser jer for blikket. Senere på ruten kan I besøge Hammershus Slotsruin – Nordeuropas største og en af de mest populære af Bornholms seværdigheder.

Find ophold i Allinge

Nexø-Dueodde (10 km)

nexoe dueodde

På ruten kan I opleve den lange Balka Strand, der ligger i læ, og som derfor er et yndet mål for strandhungrende lokale og feriegæster. En meget børnevenlig strand, hvor I kan bunde til langt ud i vandet, og strandens godt 1 kilometer fører både forbi lækre restauranter, minigolf, vandcykler og mange andre sommeraktiviteter. 

Find ophold i Dueodde

 

Rønne-Aakirkeby (16 km)

aakirkeby

Når I forfader Rønne på cyklen kan I slå turen igennem Blemmelyng, en skov, der er et yndet bagtæppe til både gåture og mountainbiking. Endnu en rundkirke støder I på i Nylars, før I i Aarkirkeby kan mærke det historiske vingesus fra Aa Kirke, øens vel nok ældste, og udforske den kirkelige magt, der havde centrum i Aakirkeby gennem flere hundrede år i middelalderen. Spild ikke muligheden for en tur i NaturBornholm, et naturorienteret oplevelsescenter tegnet af Henning Larsen, der også tegnede Operaen i København. 

Find ophold i Aakirkeby

 

Robbedale-Almindingen (16 km)

robbedale almindingen

Endnu en god rute for jer, der gerne vil kombinere cykelferien med små udflugter til fods, og hvor det meste af cykelruten ligger i den fri natur. Robbedale skov er den femte største i Danmark, og på turen kan I slå et smut forbi Ekkodalen eller besøge Rytterknægten, Bornholms højeste punkt på hele 162 meter. 

Find ophold i Almindingen

 

Østerlars-Aakirkeby (13 km)

På denne rute er der mulighed for at se og opleve både Almindingen skov, Ekkodalen, Rytterknægten og Rokkestenen. En kort tur, hvor I kan lægge fokus på at nyde omgivelser, mens I får set nogle af Bornholms mest markante seværdigheder. 

Find ophold i Aakirkeby

Bornholm rundt (104 km)

 bornholm rundt

Har I mod på en mere udfordrende cykelferie, kan Bornholm rundt blive en oplevelse af de helt særlige. Start i Rønne og cykle langs kysten i retning mod uret. Her kan I følge en rimelig flad rute hele vejen til Svaneke. Efter Svaneke bliver det bakket, og især Ypnastedbakken og strækningen forbi Hammershus slotsruin kan trække tænder ud. I oplever de mange sider af Bornholms natur i ét stræk, og kan stoppe ved de seværdigheder, I gerne vil se nærmere på. 

Find fly til Bornholm

Find ophold i Bornholm

 

Find mere inspiration til cykelferien i momondos artikel om Bornholm.

Vi anbefaler, at man undersøger de gældende covid-19 restriktioner, før man planlægger sin rejse.