preloadA curly-haired woman sits in a car's driver seat and looks out the window.

Bliver du rundtosset, når agenten hos biludlejningsfirmaet forklarer om de ekstra forsikringsmuligheder ved billeje, så kan jeg hjælpe dig. Du har så mange valgmuligheder, men er en ekstra bilskadeforsikring egentlig nødvendig, når du lejer bil? For at besvare dette kigger jeg i denne guide nærmere på bilskadeforsikringen collision damage waiver.



Hvad er en collision damage waiver?

En collision damage waiver (CDW), kaldes også for en bilskadeforsikring. Det er en aftale, hvor biludlejningsselskabet giver afkald på sin ret til at opkræve en høj selvrisiko for skader på en lejebil. Det er derfor ikke så meget en forsikring, men mere en garanti på at udlejningsselskabet betaler for skader på din lejebil.

Hvad dækker collision damage waiver (CDW)?

CDW-forsikringen dækker enhver skade, der måtte komme på lejebilen, mens den er i din varetægt, fx hvis du har et sammenstød eller får en bule, når du kører i byen. Den dækker også tyveri og hærværk på bilen. Garantien kan bl.a. dække tabt indkomst for biludlejningsfirmaet, mens bilen bliver repareret.

theme_people_couple_car_driving-rental_keys-shutterstock-portfolio_666270484
gettyimages-1194920464
dest_usa_utah_theme_car_driving_mountains_roadtrip-gettyimages-586199646-scaled

Hvad er ikke dækket af en collision damage waiver?

En collision damage waiver ved billeje betaler ikke for fysiske skader på dig og dine medpassagerer eller skader på personlige ejendele hvis du kommer ud for en ulykke i den lejede bil. Garantien dækker typisk heller ikke skader ved uagtsomhed. Det kan være, hvis du har kørt for hurtigt eller er alkoholpåvirket.

Hvor meget koster den?

Hvis du gerne vil holde omkostningerne på din billeje nede, så kan du blive lettere chokeret over en collision damage waiver. Den koster typisk mellem 100 og 150 kr. om dagen og kan betyde, at en uges billeje koster omkring 700-800 kr. mere.

Skal du købe en CDW, når du lejer bil?

Hvis din bilforsikring inkluderer personlig ansvarsforsikring, men du har droppet omfattende kollisionsdækning, kan du overveje at købe en kollisionsskadefritagelse, når du lejer en bil i Europa.

Rejser du i udlandet, skal du vide præcist, hvad der er inkluderet i din billeje. I Europa inkluderer billeje ofte en personlig ansvarsdækning, som dækker skader, du måtte forvolde på andre og andres ejendom, men den inkluderer ikke skader på din lejebil ved en kollision. Her er det klogt at købe en CDW, med mindre du er forsikret igennem en tredje part eller har et kreditkort, som inkluderer bilskadeforsikring.

gettyimages-1150764669_kayak_within-usage-period_77678

Alternativer til en collision damage waiver

Hvis du ikke vil købe en collision damage waiver, har du forskellige alternativer. Lad os kigge på dem.

Kreditkort

Mange kreditkortselskaber tilbyderdækning ved billeje, hvis den betales med kreditkort. Inden du rejser til udlandet, er det en god ide at tjekke, om du er dækket via dine kreditkort.

Rejseforsikring med dækning af billeje

Når du køber en rejseforsikring fra en tredjepart, kan du ofte tilføje en bilskadeforsikring. Det kan være en billigere vej end at købe CDW hos biludlejningsselskabet. Men vær opmærksom på, at hvis du kommer i en ulykke, skal du betale udlejningsfirmaet og så søge om erstatning fra dit tredjepartsforsikringsselskab. Og det kan være besværligt.

Din egen bilforsikring

Personlige bilforsikringer kan være omfattende og inkludere dækning ved billeje og bilskadeforsikring (den selvrisiko du skal betale i tilfælde af et uheld gælder også, hvis uheld sker i en lejet bil). Hvis det er tilfældet så er det ikke nødvendigt at købe ekstra forsikring ved billeje i Danmark. Men ofte dækker din personlige forsikring ikke ved skader i udlandet.

Konklusion

Med disse informationer i hånden, håber jeg at du uden tøven kan svare, når salgsagenten hos biludlejningsfirmaet spørger dig om du skal have en collision damage waiver. Har du spørgsmål til andre typer biler eller bilforsikringer, kan du hente hjælp i momondos andre guider om billeje.

Hvordan ved momondo, hvad der skal stå i denne guide?

Jeg er en skribent, der er besat af at rejse. Jeg har således besøgt flere end 30 lande. Jeg har lejet biler på mange af mine rejser, for jeg elsker den fleksibilitet det giver. Men at leje biler kan også være stressende. Jeg har kørt på smalle veje i Wales med stenmure på hver side. Jeg har også lejet biler i Mexico, Italien, Frankrig, Irland, Skotland, England og flere steder i USA. Disse oplevelser har lært mig, hvornår det er nødvendigt at tegne en ekstra forsikring og hvornår du roligt kan nøjes med at betale for selv billejen. Med ekspertråd fra momondo har jeg kunne sammensætte denne her guide til dig.

theme_car_person_driving_gettyimages-1294306347

Ofte stillede spørgsmål om CDW og bilskadeforsikring

Hvis din bilforsikring ikke dækker bilskader, kan det være en god ide at købe en CDW, når du lejer bil i Danmark og Europa. Når du rejser i udlandet, bør du købe en CDW eller bilskadeforsikring fra en tredjepart.
Teknisk set er en collision damage waiver ikke en forsikring. Det er mere en garanti, der hjælper med at dække reparationer ved eventuelle skader på den bil, du lejer.
En standard collision damage waiver er en ekstra dækning, der gælder når du lejer en bil, og som beskytter dig mod selv at skulle betale, hvis der sker skader på køretøjet eller tyveri, mens bilen er i din besiddelse.
‘Inklusiv collision damage waiver’ betyder at en collision damage waiver er inkluderet i din billeje. Men dette er typisk ikke tilfældet. Det er en ekstra dækning i forbindelse med din billeje, som du kan tilkøbe hos biludlejningsfirmaet.
Loss damage waiver og collision damage waiver er det samme.

Om forfatteren

Casey Hatfield-Chiotti Casey Hatfield-Chiotti brænder for luksusrejser og -hoteller og har dækket disse emner for The New York Times, Forbes, Travel + Leisure, Sunset, Afar, Marin Living og mange flere i over et årti. Hun har boet i San Diego, en af hendes yndlingsbyer, i fem år og besøger den stadig ofte.

Udforsk flere artikler