preloadsamsoe ballebjerg hill

Samsø – for feinschmeckere, for klimaet og for sjælen

SAMSØ

Øen Samsø ligger næsten præcis i midten af Danmark. Den er mest kendt for at være hele Danmarks klimalaboratorium, for i 1997 sagde øen ja til at være et eksperimentarium for klimavenlige løsninger, og bare 10 år senere var øen selvforsynende med grøn energi. Den grønne energi kommer blandt andet fra vindmøller, og det er noget, de lokale er glade for af flere årsager. 90 % af øens vindmøller er nemlig lokalejede, og dermed bliver overskuddet fra møllerne i øens eget økosystem, og kan på den måde være med til at skabe øget trivsel for øens beboere.

Det er nu ellers ikke, fordi der mangler trivsel på Samsø. På øen finder du et væld af kulturelle oplevelser, og begejstringen for naturen og klimaet har også smittet af på øens spisesteder, der boltrer sig i lokale og velsmagende råvarer. I det hele taget er én af de store attraktioner på øen al den lækre mad, der er alle vegne, og mange tager på ferie på Samsø blot for at nyde maden. Og for den enorme venlighed og imødekommenhed de lokale møder andre mennesker med. Når du kører på øen, vil du opleve, at mange hilser på dig med en enkelt finger løftet fra rattet. Sådan er det. Sådan hilser man på Samsø. På alle.

Øen har knap 4.000 indbyggere, og den er godt 100 km2 stor. Fra Issehoved i nord til Vesborg Fyr i syd, er der knap 30 kilometer. På det bredeste punkt er den omkring syv kilometer bred, mens det smalleste punkt ved Kanhavekanalen er bare 500 meter. På øen er der flere solskinstimer og færre nedbørsdage end det danske gennemsnit. Der er mange gode grunde til at besøge Samsø, så her får I en rejseplan til en forlænget weekend på Samsø.

Find ophold i Samsø

Dag 1

Aften

samsoe nordby

I kan ankomme med bil fra enten Kalundborg, og så lægger I til i Ballen, eller fra Jylland hvor I sejler fra Hou og ankommer i Sælvig Havn med den gasdrevne færge Prinsesse Isabella. Er I til fods eller har cykler med, kan I også benytte den nyeste færge, Lilleøre, som sejler fra Aarhus.

Det er en god idé at have en eller anden form for hjul med på turen, for hvis I skal se så meget som muligt på en weekend, er det godt at kunne bevæge sig nogenlunde frit. Vi begynder turen i Nordby, hvor I kan overnatte og spise hos Oasen. Selv uden for højsæsonen er der i weekenderne mulighed for treretters menu, og trænger I til at hvile og smække fødderne op, kan maden endda fås som take away. Oasen er en tidligere efterskole, så der er mange aktiviteter, rum og muligheder for eventyr, hvis ikke I er tømt for energi og klar til at gå i seng efter maden.

 

Dag 2 

Morgen

Når I vågner friske og veludhvilede næste morgen, kan I slentre en tur i smukke Nordby. De mange stråtækte huse og den idylliske sø i bymidten har givet en fortjent kåring som Danmarks hyggeligste landsby. Er der brug for et skud energi, kan I tanke kaffe ved Casa Tua ved Kæret, som I kan tage med, når I kører længere mod nord af små krogede veje og besøger Issehoved. Den er som den berømte fætter mod nord, Grenen ved Skagen, formet af vind, vejr og havet, og der er forskellige naturstier, der tager jer helt ud på spidsen.

På vej tilbage fra Issehoved kan I tage forbi Samsø Labyrinten, som er verdens største labyrint og optaget i den store bog over verdensrekorder. Der er mere end fem kilometer stier, og løser I ikke gåderne rigtigt undervejs, risikerer I at fare vild i labyrinten. Knap 200 T-kryds sørger for, I hurtigt mister orienteringen i den 60.000 m2 store labyrint. Så det er bedst at svare rigtigt på spørgsmålene. De fleste bruger et par timer på turen – og endnu er ingen meldt savnede i labyrinten.

 

Frokost

Samsø Naturskole

Når I er trygt ude igen og bevæger jer sydpå, kan I dreje fra ved Langør og besøge Samsø Naturskole. Skolen ligger tæt på Langør Havn, og medarbejderne ved en masse om naturen, og de elsker at fortælle. Naturskolen er en del af Samsø Kommunes naturafdeling, som også står for pleje af naturområder og fortidsminder. Det betyder blandt andet, at de har knap 200 får og væddere til at græsse på overdrev og enge, og her gemmer sig både mange flotte syn og spændende røverhistorier. Når sulten trænger sig på, kan I få frisksmurt smørrebrød hos den charmerende Søster Sidevind.

 

Eftermiddag og aften

Flinchs Hotel

Er I mere til at sidde med kniv og gaffel, kan det betale sig at køre længere sydpå til Samsøs hovedlandsby, Tranebjerg. Her kan I på Flinchs Hotel få retter med lokale råvarer, og hvis vejret er til det, kan maden nydes i den udendørs gårdhave. En overnatning i et af hotellets værelser er en rejse tilbage til slutningen af det 19. århundrede, men det hele er renoveret med nænsom hånd og fremstår moderne, lækkert og indbydende.

Er I ikke helt klar til at se dyner efter maden, kan I besøge Samsøs eneste værtshus Ræven, som ligger centralt i Tranebjerg og er et samlingspunkt for de lokale. Her kan I få drikkevarer til overkommelige priser, lokale røverhistorier og en chance for en knap så turistet oplevelse.

Eller I kan trille en anelse længere sydpå til Brundby Hotel, som også er kendt som Danmarks eneste rockhotel. Man kan være heldig, at der er en koncert af den ene eller anden slags, og så kan I få rørt fødderne og smurt stemmebåndet efter en lang dag på farten.

 

Dag 3 

Morgen

Brattingborg skoven

I Tranebjerg er der flere muligheder for få trænet både muskler og smil. SamBiosen er øens Kultur- og idrætscenter, som ligger i Tranebjerg. Her kan man blandt andet spille verdens hurtigst voksende sport, padel, eller tennis, ligesom der er en skatepark. I kan også gå i fitnesscenter eller besøge kultursalen, biblioteket eller cafeen.

Men nu løber tiden fra os, for vi skal også længst mod syd på øen og se Brattingsborg Gods og vandre i skoven, der hører til godset. Men først kan I tage forbi Samsøs Falkecenter, hvor der også er både ørne og ugler. Hvis I tør, kan I prøve at holde en af fuglene. Har I mod på flere oplevelser, går turen videre til Brattingborg-skovens smukke natur.

 

Frokost

Behrnt på Ballen Badehote

Spis frokosten hos Restaurant Behrnt på Ballen Badehotel. Det er øens bedste bud på en gourmetoplevelse med mad i brasseri-stil med friske råvarer, eventyrlyst og fokus på fisk og skaldyr. Menukortet skifter med årstiderne, så det altid er sæsonens lokale råvarer, der er centrum for maden.

Når maven er fyldt, er det tid at besøge havnen, hvor der er krabbefiskeri for de mindste. Her kan I dase en smule på en bænk eller besøge skulpturværkstedet Galleri Samsø, eller keramikcafeen Det Gode Skår. Er I på Samsø i uge 29, kan I også slå et smut forbi festivalpladsen lidt uden for Ballen, hvor der er Samsø Festival med sloganet Danmarks Hyggeligste Festival. Dét kan I selv afgøre, hvis I er på de kanter på rette tid.

 

Eftermiddag og aften

Restaurant Dokken

Og apropos tid, skal I gøre jer umage for at putte endnu et besøg på et af øens mange spisesteder ind. I Ballen finder I Restaurant Dokken, som ligger på Ballen Havn og serverer klassiske danske retter af øens lækre råvarer.

Men når I alligevel er på de kanter, kan I afslutte weekenden med en omgang forkælelse i Massage Velvet Touch ved Strandlyst Hotel. På den måde er I afslappede og fuld af velvære, når I tager den sidste færge fra Ballen til Kalundborg, mens I langsomt hvisker til bølgerne bag færgen: På gensyn, Samsø. Tak for denne gang.

Om forfatteren

Camilla RiisCamillas rejseeventyr begyndte, da hun var 10 måneder gammel og hoppede på sit første fly. Siden da er hendes rejselyst kun blevet større. Hun har tilbragt et semester i Arkansas, camperet i Islands højland, vandret i de norske fjelde, overnattet i en lille kinesisk landsby, arbejdet i pulserende Hongkong og tilbragt utallige somre i solrige Sydfrankrig. Efter fem år i Amsterdam er Camilla tilbage i Danmark, hvor hun glæder sig til at genopdage alle de skjulte perler i vores lille land.

Udforsk flere artikler