preload

momondo har netop gennemført en undersøgelse efter sommerferien, hvor danske rejsende er blevet spurgt omkring flyetikette. Hvad mener de er korrekt flyetikette, og hvilken adfærd er socialt uacceptabel?

Det viser sig, at der er nogle ret klare holdninger til, hvilken opførsel der ikke er ok, og hvad der er helt i orden. Analysen afslører dog også, at der er visse adfærdsmønstre, der skaber splittelse mellem flypassagerer. Er det for eksempel i orden at læne sit sæde tilbage?

Lad os straks komme til sagen – her er 15 eksempler på flyetikette, som danskerne har de stærkeste holdninger til, herunder fem som deler vandene.

1. At medbringe stærkt lugtende mad ombord

Det var slemt nok som barn at åbne madpakken i kantinen for at finde en stærkt lugtende makrelmad, som din mor havde pakket. Forestil dig nu at opleve dette men i en lukket dåse, der flyver gennem luftet. Af samme grund svarede kun 6% af danskerne, at det var i orden at tage fisk på dåse som makrel, tun og sardiner med om bord. Faktisk fik denne type mad den laveste procentsats blandt madvarer, der er ok at tage med ombord – stærkt efterfulgt af kraftigt lugtende ost med 7%.

Den tredje mindst acceptable type mad at tage med ombord var delt med 10% mellem rå fisk/sushi og madvarer som bønner og kål, der er berygtet for at skabe luft i maven. Forestil dig, at du ser sidemakkeren spise en omgang bønner for derefter at lægge sig tilrette til en afslappende lur! Så forstår du nok hvorfor disse madvarer har fået denne rangering. At spise larmende sprøde madvarer som gulerødder og chips er der kun 12%, der finder socialt acceptabelt at spise. Blandt de andre “Mest uønskede” madvarer ombord var varme pølser, hårdkogte æg, varm mad og suppe. Men hvem tager egentlig suppe med på et fly?

2. Får midtersædet begge armlæn?

Mens online-debatten fortsætter om, hvorvidt personen på midtersædet har ret til at bruge begge armlæn, kom danskerne med et overraskende svar på spørgsmålet: Et lille flertal på 56% svarede, at personen på midtersædet ikke har ret til begge armlæn. Men på hvilken side skal de så placere deres arme?

Det adskiller sig markant fra den generelle online konsensus, at personen på midtersædet faktisk har ret til begge armlæn. Flypersonale har ubetinget erklæret dette på sociale medier, og nogle piloter har tilmed nævnt det i deres “velkommen ombord”-taler. Dette privilegium betragtes sandsynligvis som den eneste kompensation, der er mulig at give til staklerne på midtersædet. Så mens resten af verden lader til at have afklaret dette spørgsmål, er danskerne stadig delte.

3. At bede nogen stoppe med at sparke til dit sæde

Ofte handler det ikke så meget om, hvad du gør, men hvordan du gør det. Forestil dig, at nogen konstant sparker til dit sæde. Gerningsmanden er højst sandsynligt et barn. Nu kan du vende dig om og pænt bede barnet stoppe med at sparke til dit sæde. Du kan også bede forældrene om at få dem til at stoppe. Generelt er det i hvert fald ilde set at holde det hele inde, indtil du eksploderer af frustration. Så gå med de 77% af danskerne, der siger, at det er i orden at bede nogen om at stoppe med at sparke til dit sæde – bare sørg for at gøre det høfligt og respektfuldt.

4. Er det okay at bede nogen om at bytte plads?

Meningerne om dette spørgsmål var ligeligt fordelt. 50% af danskerne siger, at det er i orden at bede nogen om at bytte, hvis det er for at sidde ved siden af familie, partnere eller venner. De resterende 50% mener, at du kan spørge når som helst – så længe du spørger høfligt. Kun 4% sagde, at det aldrig er i orden at bede om at bytte plads. Så vi kan antage, at så længe du har en god grund, og du spørger pænt, er der en god chance for, at dit ønske om at bytte plads vil blive opfyldt.

5. At lægge dit hoved på en andens skulder

​​Medmindre din sidemakker er familie eller en nær ven, er der ingen grund til, at du skal bruge deres hoved som hovedpude. Og det er ikke kun vores mening: Hele 80% af respondenterne sagde, at dette er en alvorlig krænkelse af privatlivets fred. Forestil dig, at en fremmeds hoved hviler tungt på dine skuldre og holder dig fanget i sædet, mens de snorker og savler væk. Ja, så må man bare håbe, at det er en kort flyvetur …

6. Er det okay at tage kontrol over persiennen, hvis du har vinduespladsen?

Mens 36% mener, at enhver passager på samme række kan bestemme over skærmen, sagde 49% af respondenterne, at det kun er vinduesædepassagerens privilegium at beslutte, hvornår persiennen skal åbnes og lukkes. Dette er selvfølgelig bortset fra eventuelle instruktioner fra flypersonalet.

Og det giver god mening. I dag, hvor du har mulighed for at betale for den plads, du ønsker (og undgå at få midtersædet), vælger mange vinduespladsen af en grund: for at kunne nyde udsigten, for at kunne læne sig op ad væggen – og ja, for at kunne åbne og lukke persiennen som man ønsker. Måske er det for nogen deres første flyvetur, og glæden ved at flyve er ny og spændende. De skal selvfølgelig have mulighed for at nyde oplevelsen ved at svæve over skyerne eller se solen gå ned 10.000 meter over jorden.

7. Brug af høretelefoner når du ser eller lytter til noget

Dette burde egentlig være en selvfølge. Hvis du lytter til din egen specielle blanding af musik (måske du er til acid jazz?) eller ser den seneste film om biler, der eksploderer midt i luften, skal støjen holdes inde i dine egne ører. Ikke overraskende svarede 70% af respondenterne, at det er god flyetikette at bruge hovedtelefoner i disse situationer. Bonus tip: Hvis du ser en sjov film eller stand-up comedy, så hold din latter til en lav latter – 56% vil ikke høre medpassagerer skraldgrine.

8. Er det okay ikke at have sko på på toilettet?

Der er nogle steder i et fly, hvor det måske er ok ikke at have sko på. Men toilettet er absolut ikke et af dem. Chokerende nok sagde kun 59%, at det er god flyetikette at beholde dine sko på, inden du går på toilettet. Disse respondenter ved nok ikke, at vandpytterne på toilettets gulv ikke blev skabt af uskyldige små regnskyer.

9. At tage sokkerne af

Mens meningerne er mere delte om, hvorvidt det er i orden at tage skoene af – se undersøgelsesresultaterne nedenfor – er det klart en dødssynd at tage sokkerne af. Mere end to ud af tre vil ikke se en fremmeds bare, blege tæer, når de prøver at slappe af på flyet. Er det en frygt for lugte? Måske frygten for vandrende tæer, der invaderer ens personlige rum? Uanset hvad det er, får tanken hårene til at rejse sig på mange danskere.

10. Er det overhovedet i orden at tage skoene af?

Begynder du også at få fornemmelsen af, at nogle mennesker er meget fokuseret på fødder, når de flyver? Faktisk mener 65% af danskere, at det er i orden at tage skoene af i flyet, mens 35% ikke synes det er ordentlig flyetikette. Opdelingen kan komme fra dem, der har oplevet virkelig forfærdelige lugtende fødder på en flyvning, mens den anden gruppe er dem, der mener, at den ultimative komfort kun opnås, når du har taget dine sko af. Hvilken gruppe tilhører du?

11. At klippe negle på flyet

Ja, dette er åbenbart noget folk gør, når de flyver (tro os, vi har selv set det). Men til trods for dette, er overvældende 83% af danskere ikke tilhængere af denne flyadfærd. For det første ville alle, der sidder inden for tre meter fra den skyldige, være i fare for at få en flyvende tånegl i deres kaffe. Og selvfølgelig ville dette fejltrin være dobbelt så klamt, når det involverer både negleklipperi og de frygtindgydende bare fødder.

12. At sætte dine fødder på sædet foran

Du har sikkert selv set det på en flyvning; en passagers ben eller knæ støttet op mod sædet foran. Og 78% af danskere var absolut ikke tilfredse med denne adfærd.

For det første er enhver handling, der får et sæde til at vippe frem og tilbage, som at bruge det som støtte når du rejser dig fra sædet, eller til at hvile dine ben eller knæ op mod det, ekstremt irriterende for de fleste passagerer – især når de prøver at sove eller spise. For det andet, hvis du alligevel gør det, bedes du for alt i verden beholde dine sokker på. Fordi, som nævnt flere gange nu, vil ingen se dine bare fødder.

13. Vække nogen for at komme forbi dem (hvis det er for at bruge toilettet)

Over tre fjerdedele af respondenterne sagde, at det er helt berettiget at vække nogen i din række for at komme ud til gangen – hvis det er for at gå på toilettet. Men den sidste del er altafgørende. Så længe du forstyrrer andre for at lette dit behov, er der intet problem. Hvis du derimod ønsker adgang til gangen, så du kan lave nogle lunges, udføre en yoga-øvelse eller fortælle den vittighed, du netop kom i tanke om, til din kollega, der sidder tre rækker længere oppe, er du velkommen til at blive siddende.

14. Er det okay at bruge bakkebordet som hovedstøtte?

Mens 49% mener, at det er acceptabel opførsel at læne sit hoved der, hvor fremmede har spist, finder resten det frastødende. Selvfølgelig er nogle passagerer så desperate efter at finde en behagelig soveposition, at de er villige til at ofre både deres egen og fremtidige passagerers hygiejne.

15. Og den største af dem alle: Er det okay at læne sit sæde tilbage?

Dette er roden til alle hede online-debatter om flyetikette. Og danskerne er lige så splittede som resten af verden. Ifølge vores undersøgelsesresultater siger 52%, at det er i orden at læne sædet tilbage – så længe du (igen, høfligt!) har spurgt passageren bag dig om lov.

Men denne gråzone kommer med sine egne forbehold. For eksempel siger 15%, at det kun er i orden at læne sig tilbage på en langdistanceflyvning, 11% siger, at du kan læne dig tilbage, hvis personen foran dig også har lænet sig tilbage, og 18% siger, at uanset situationen er det i orden at læne sig tilbage – det er trods alt derfor, sæderne har den funktion. Bare undlad at fortælle det til den 2 meter høje person, der sidder bag dig.

Nu hvor du ved, hvad andre mener om din flyetikette, er du godt klædt på til at søge efter din næste rejse.

Om forfatteren

momondo Danmarkmomondo ønsker at inspirere alle til at dyrke nysgerrigheden - da rejser kan åbne vores sind for en verden, hvor vores forskelle er en kilde til inspiration, ikke intolerance og fordomme. Lad os opleve vores verden sammen - gennem daglig inspiration, rejsetips og meget mere. Følg os påInstagram for endnu mere inspiration.

Udforsk flere artikler