preload

Vinterbadning er for alvor blevet populært blandt os danskere. Udover kicket i kroppen ved at tage et dyp i det kolde vand, er der også mange sundhedsmæssige goder ved at hoppe ud i vinterbadning.

Ja, faktisk er vinterbadning sundt for dig og skulle eftersigende bidrage til både færre sygedage, bedre sukkeromsætning og en forhøjet følelse af lykke. Overbevist? Ja, så er det bare om at springe ud i det. Sådan får du den bedst mulige oplevelse med vinterbadning.

Pst! Hop ned på siden for at finde vores tips til gode vinterbadesteder i Danmark.

10 tips til vinterbadning

1. Begynd vinterbadesæsonen tidligt

DEST_DENMARK_Marstal_GettyImages-1207480815

Officielt starter vinterbadesæsonen i Danmark den 1. oktober og varer til slutningen af april. I starten af sæsonen er vandets temperatur i gennemsnit 8°C og falder helt ned til 2,5°C i januar. Hvis det er første gang, du kaster dig ud i vinterbadning, kan det være en god idé at starte et par måneder før temperaturerne falder til under 10°C. På den måde har din krop mulighed for gradvist at vænne sig til de koldere temperaturer.

2. Vinterbad sammen med andre

THEME_PEOPLE_WINTER_BATHING_G

Spring aldrig ud i vinterbadning på egen hånd. Det kolde gys man oplever ved at sænke kroppen i det iskolde vand kan være farligt og i værste fald ende i chok eller i besvimelser. Hav derfor altid en vinterbadepartner med dig, uanset om det er dit første dyp eller dyp nummer 100. Udover at skulle vinterbade i fællesskab med andre af sikkerhedsmæssige årsager, så giver fællesbadningen også den bonus, at du får en mindeværdig oplevelse med nogen, du holder af – eller måske nogen, du kun lige har mødt.

3. Meld dig ind i den lokale badeklub

Falder idéen om vinterbadning ikke just i god jord i vennekredsen, er der heldigvis mange garvede vinterbadere, som med glæde vil holde dig i hånden, når du springer ud i vinterbadning. Undersøg om der er en lokal vinterbadeklub i nærheden af dig.

Visse vinterbaderklubber er så populære, at de har ventelister til optagelse, men langt de fleste tager gladeligt imod dig og er klar til at klæde dig godt på til dit første møde med det kolde vand. Tilmelder du dig en klub for vinterbadere, får du ofte, udover del i fællesskabet, også adgang til faciliteter som omklædningshuse og sauna, hvilket kan være kærkomment efter en tur i det iskolde vand.

4. Varm musklerne op før badning

Da vinterbadning trods sin korte varighed er opfattet som motion, er det vigtigt at lade musklerne varme op, præcis som du gør for eksempel før en løbetur. Og netop en løbetur eller en rask gåtur ned til badet er en fantastisk måde at få musklerne godt varmet op, før du går i vandet.

Alternativt kan du også lade det gå mere stille for sig og nyde varmen i saunaen på en af de mange badeanstalter og havnebade fordelt rundt omkring i landet. Husk at lade kroppen køle en anelse ned, før du går i vandet for at undgå et for stort chok ved mødet med det kolde vand.

5. Find en badebro

Et tip til dig der særligt gruer for det kolde gys, er at sørge for at vinterbade fra et sted med badebro. Så undgår du at skulle gå i for lang tid på stranden, før vandet er højt nok til et dyp. Et vinterbadested med badebro, og hvor der er lavvandet nok til du kan bunde er derfor at foretrække. Tøv ikke for længe på badebroen – at stå for længe i kulden gør det kun sværere for dig at hoppe i vandet.

6. Tag dig god tid

Når det så er sagt, er det vigtigt at du tager dig god tid, når du giver dig i kast med vinterbadning for første gang. Det er måske fristende at springe på hovedet i vandet og få overstået dyppet så hurtigt som muligt.

Men dette er en dårlig idé, da det bratte møde med det kolde vand næsten er en garanti for, at du begynder at hyperventilere. Træd i stedet langsomt ned i vandet og træk vejret roligt. På den måde lader du kroppen langsomt vænne sig til kulden, og dermed forhindrer du at hyperventilere.

7. Hold hovedet ovenvande

Grunden til at du ikke skal springe direkte på hovedet i vandet er ikke blot fordi du skal give kroppen tid til at vænne sig til det kolde vand. Der er også visse risici ved at sænke hovedet under vandet i mere end et par sekunder.

For det første kan man let få hovedpine ved at lade hovedet komme under vand. Derudover øger det risikoen for at gå i chok at lade hovedet blive nedkølet. Af netop denne grund vælger mange vinterbadere at bære en hue under vinterbadningen for bedre at kunne holde på varmen.

8. Tæl til 10

For at få den fulde effekt af din vinterbadning og dermed opnå den lykkerus, som mange drømmer om efter, er det vigtigt, at du ikke blot bliver i vandet i et sekund for derefter at skynde dig op og få tøjet på.

Hvor længe man skal blive i vandet ved vinterbadning afhænger naturligvis af hvor øvet du er, så start ud med at holde dig i vandet i 10 sekunder. Herefter kan du øge tiden, så du når over 30 sekunder, hvor det siges, at man opnår den fulde effekt af vinterbadning. Det anbefales iøvrigt, at du vinterbader ofte og allerhelst 2-3 gange om ugen for en endnu større effekt.

9. Få varmen efter badeturen

Vinterbadning i sig selv kræver ikke meget andet udstyr end en god vejrtrækning. Men der er dog lidt vinterbadeudstyr, som kan bidrage til, at du får en god oplevelse med vinterbadning. Det er et must med varmt tøj eller en badekåbe, som kan hjælpe dig med at få varmen både før og efter, du sænker kroppen i det kolde vand. Og så skal du huske et par varme sko, som du hurtigt kan komme ind og ud af på badebroen.

10. Gør vinterbadning til en god rutine

For at skabe nye vaner kan det være godt at have en allieret – så for at gøre vinterbadning en success, kan du have en fast aftale med andre om at vinterbade sammen et par faste dage om ugen. Det er sværere at bakke ud af planer vi har med andre end dem vi kun har med os selv. Det kan også være en god idé at minimere alle de ting der gør det besværligt at vinterbade. Dit faste vinterbadningssted, bør ikke ligge alt for langt væk fra hvor du bor, arbejder eller kommer forbi på din løbetur.

Find frem til de gode vinterbadesteder

Det er som sagt en god idé at finde frem til et godt vinterbadested. Vælger du at tilmelde dig en badeklub, er du oftest allerede tilknyttet et badested. Men du kan også sagtens benytte dig af de fleste badesteder uden at være medlem af en vinterbadeklub.

Mange vælger at hoppe i vandet fra en af Danmarks mange skønne strande, men også mange søer og havne er blevet hjem til både havne- og søbade, som indbyder til vinterbadning. Og netop ved mange af disse steder har du mulighed for at benytte dig af faciliteter som sauna og omklædningshuse, så du hurtigt kan få varmen igen efter det kolde gys.

Her er en guide både til dig, der leder efter et vinterbadningssted tæt på hvor du bor, og til dig, der er på rejse rundt i Danmark og mangler inspiration til hvor du kan hoppe i vandet. 

Vinterbadning København

winter bathing

København er hjem til omkring 25 officielle vinterbadeklubber, hvoraf flere af dem har egne badeanstalter. Men der er også mange steder i København hvor man kan vinterbade ganske gratis. I København er der fem officielle afgrænsede badezoner. Af sikkerhedsmæssige årsager er al badning forbudt udenfor disse badezoner.

Fem af de skønneste vinterbadesteder i København finder du her:

Vinterbadning Århusregionen

winter bathing

Også i Århus og resten af Århusregionen er der fantastiske forhold for dig, der ønsker at stifte bekendtskab med livet som vinterbader. I Århus finder du både det moderne Havnebadet og den gamle, traditionelle badeanstalt Den Permanente, mens resten af Århusregionen byder på nogle af Danmarks reneste og smukkeste badesøer, som er oplagte for vinterbadere.

Her er fem forslag på gode steder til vinterbadning i Århus og Midtjylland:

Vinterbadning Aalborg og Nordjylland

Elderly woman entering the frozen sea through a hole in the ice.

Hvad enten du drømmer om at prøve kræfter med det iskolde vand i Aalborgs havn eller vil have i dyp i det vilde Vesterhav, er der rig mulighed for at få opfyldt netop den drøm som vinterbader i Nordjylland.

Pro tip: Sidste weekend i januar kan du deltage i Skagen Vinterbadedage sammen med mange andre vinterbadere. Her kan der bades fra solopgang til solnedgang ud for maleriske Skagen, ligesom du kan lune dig i de varme saunaer, som opstilles midt på stranden.

Her finder du de bedste muligheder for vinterbadning i Aalborg og Nordjylland: 

Vinterbadning: Ofte stillede spørgsmål

Hvad gør det ved kroppen når man vinterbader?

Vinterbadning menes at være sundt for dig, og mange hævder at vinterbadning kan resultere i større modstandskraft og virus end ikke-vinterbadere. Selvom forskning er beskeden, ser vinterbadning ud til at styrke immunforsvaret og måske endda forebygge blandt andet type 2-diabetes.

Hvor lang tid skal man være i vandet som vinterbader?

Vil du have den fulde effekt af vinterbadning, anbefales det at være i vandet mellem 10 og 30 sekunder. Desuden anbefales det, at du vinterbader så ofte som muligt – allerhelst 2-3 gange om ugen.

Hvornår er det for koldt til at vinterbade?

Hvornår det er for koldt til at vinterbade afhænger af den enkelte person. Det kan godt blive for koldt at bade, hvis man ikke tager de nødvendige forholdsregler som beskrevet tidligere. Er der meget koldt, er der desuden fare for både forfrysninger og nedkøling, hvis man er i vandet for længe ad gange.

Hvor mange gange om ugen skal man vinterbade?

Spørger man forskere, anbefales det, at man vinterbader 3 gange om ugen for at opnå den bedste effekt. Men ved vinterbadning gælder det frem for alt om at finde en god baderutine, som passer til netop dig og din livsstil.

Vil du på flere vintereventyr i det danske land?

Om forfatteren

Camilla RiisCamillas rejseeventyr begyndte, da hun var 10 måneder gammel og hoppede på sit første fly. Siden da er hendes rejselyst kun blevet større. Hun har tilbragt et semester i Arkansas, camperet i Islands højland, vandret i de norske fjelde, overnattet i en lille kinesisk landsby, arbejdet i pulserende Hongkong og tilbragt utallige somre i solrige Sydfrankrig. Efter fem år i Amsterdam er Camilla tilbage i Danmark, hvor hun glæder sig til at genopdage alle de skjulte perler i vores lille land.

Udforsk flere artikler