DiscoverRejser i Danmark

Skagen: Toppen af Danmark – i mere end en forstand

Danmarks nordligste by er en populær feriedestination for mange danskere, for det kan bare noget helt særligt. Det magiske lys kombineret med hvide lange sandstrande, traditionelt byggede huse og vild natur er noget, som ikke findes andre steder i Danmark. 

Det er som at være på badeferie tilbage i 1930’ernes heyday, hvor du mærker den rolige og afslappede feriestemning samtidig med en følelse af, at alt kan ske. Udforsk denne by som indtager 1. pladsen i vores survey over de mest eftertragtede danske sommerdestinationer.

 

En kunstnerisk historie

Byen har lige siden 1800-tallet været omdrejningspunkt for musik, litteratur og kunst. Malere tog hertil for at gengive det eftertragtede lys i deres kunst og malerier. Nogle af disse berømte malerier fra de kendte Skagensmalere finder du på Skagens Museum. Et af dem er f.eks. Anna Anchers værk ‘Solskin i Den Blå Stue’ fra Brøndums Hotel. Oplev Den Blå Stue på museet og se bagefter solen skinne ind af vinduet, når du besøger hotellet. 

 

Intet besøg uden et strandbesøg

Solnedgangspladsen, ©Anne-Sophie Rosenvinge, VisitDenmark

Du kan ikke besøge Skagen uden at tilbringe tid på stranden. Byen byder på nogle af Danmarks bedste strande. Strandene er naturligt opdelt efter interesse. Søger du børnevenlige strande med roligt og lavt vand, så hold dig til strandene på østsiden.

Skagen Sønderstrand mod øst omtales som Skagens originale strand. Her stod Skagensmalerne og kiggede ud over havet for at fange det magiske lys i deres malerier. Stranden byder på lette bølger og er tæt på byen. Damstederne og Hulsig/Bunken strandene ligger længere sydpå mod øst og er perfekte til fiskeri. De har store åbne områder og klitterne som legeplads.

Strandene på vestsiden af halvøen kan have kraftige vinde. Derfor er de mindre attraktive til solbadning og en svømmetur. I stedet finder du de perfekte forhold til vandsportsaktiviteter som wind- og kitesurfing. Prøv strandene for enden af Højensvej, Kandestedvej og Råbjergvej.

Lej en bil til din Skagen-tur

 

Andre steder du skal besøge

Er du træt af at slappe af, svømme eller lege på stranden (det er nok ikke muligt), så er der et stort udvalg af andre mindre sandede aktiviteter i området.

Skagens Gren

Grenen, © Dennis Lundby, VisitDenmark

På spidsen af Skagen finder du et unikt naturfænomen. Her mødes de to have Kattegat og Østersøen og slås i bølgerne. Grenen er en del af den 30 km lange odde, som er en af verdens største. Det flade og smukke kystlandskab er fredet og hjemsted for et væld af dyreliv og enestående planteliv.

Skagen Odde Naturcenter

Har du planer om at besøge alle museer på én gang, er Skagen Odde Naturcenter et godt bud. Her er lokale flora og fauna, kunst og design – alt samlet i den smukke bygning, designet af arkitekten Jørn Utzon, og omringet af grøn natur. Naturcentret er et stort hit for børn. Eksperter fortæller livligt om det lokale dyre- og naturliv, hvilket gør det sjovt at lære om.

Besøg Skagen Odde Naturcenter

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile, ©Mark Trustrup, VisitDenmark

Et levende ørkenlandskab er denne utrolige sandklit, som er beliggende vest for Skagen. Klitten vandrer omkring 15-20 meter nordøst hvert år på grund af de stærke vinde. Den to kilometer lange strækning af det fineste sand med striber af mørk “stjernestøv” er som at vandre gennem Saharas ørken. 

Tip: Kom tidligt om morgenen, hvor der endnu ikke er mange besøgende, og så vil du høre – eller rettere sagt, ikke høre – den lydabsorberende effekt, som sandet har. 

Den Tilsandede Kirke

Den Tilsandede Kirke, ©Christian Faber, VisitDenmark

Vest for Skagen dukker dette skønne kirketårn op gennem sandet og klitterne. Det er, hvad der er tilbage af den middelalderlige Sct. Laurentius kirke, som i dag er bedre kendt som Den Tilsandede Kirke. I 400 år samlede kirken menigheden mens det blæsende sand stille og roligt opslugte kirkegården og vejen dertil. I 1795 var man nødsaget til at stoppe med at holde gudstjenester og kirken lukkede.

Ålbæk 

Mellem Frederikshavn og Skagen finder du den idylliske lille fiskerby Ålbæk – oprindeligt et fiskerleje. I dag er det hjemsted for fiskeri og lystbådehavn. Få vind i håret og oplev den smukke og uberørte natur. Her er alt fra en gylden badestrand til frodige områder med skove, enge og plante- og fugleliv. Mens du er der, tag på vandretur i Ålbæk Klitplantage.

 

Hvor skal du bo

Brøndums Hotel

Hvis du ønsker at bo på et af de badehoteller, hvor der er fyldt med tradition og sjæl, så er Brøndums Hotel det oplagte valg. Badehotellets historie starter allerede i 1839, da Anna Anchers farmor, Ane, arvede Brøndums Gård. Dengang var det en succesfuld købmandsgård. I dag består det fortsat af selve den gamle hovedbygning, men også en række gæstehuse.

Find værelse på Brøndums Hotel

Ruths Hotel

Ruths Hotel, ©Mette Johnsen, VisitDenmark

I Gl. Skagens klitter blev et lille pensionat ved navn Vesterhus grundlagt for over 100 år siden, i dag kendt som Ruths Hotel. Hotellet har gennemgået en udvikling fra et lille pensionat til et 5-stjernet historisk badehotel med plads til eksklusive gourmetoplevelser og forkælelse på højt plan. Ruths gourmetrestaurant og brasseri er noget af et trækplaster og en ægte skagensoplevelse, der emmer af sommer.

Find værelse på Ruths Hotel

Skagen Havn Lejligheder

Skøn beliggenhed med udsigt til den livlige lystbådhavn og centrum. Du kan sove fra tre til seks personer i en lejlighed. De er funktionelle, flot indrettet og med stort køkken. De kan lejes fra søndag til søndag hele sommeren. 

Find lejlighed på Skagen Havn Lejligheder

Skagen Strand Hotel og Feriecenter

Hvis du rejser med børn, er det her det perfekte sted. Tolv kilometer syd for centrum tilbyder Skagen Strand Hotel og Feriecenter feriehuse til hele familien med udgang til børnevenlige og andre udendørsaktiviteter og oplevelser for alle.

Find værelse på Skagen Strand Hotel og Feriecenter

 

Hvor skal du spise

Ruths Hotel

Her er et gourmetophold ikke ”bare” et gourmetophold, men en hel gourmetoplevelse. Booker du sådan en, får du nemlig samtidig adgang til hotellets wellness-afdeling, overnatning i dejligt dobbeltværelse, samt naturligvis adgang til den store, lækre morgenmadsbuffet.

Pakhuset Skagen

Pakhuset, ©Kim Wyon, VisitDenmark

Uformel middag og specialist i friskfanget fisk fra nærområdet samt et godt udvalg af kød og vegetariske retter. Søger du efter noget mere inspirerende og fint så prøv i stedet Håkon, som er en del af Pakhuset Skagen. Om sommeren er der ofte live musik.

Restaurant De To Have

Lige som navnet siger, er denne restaurant placeret på en klippe med udsigt til Grenen lige der, hvor de to have mødes. Restauranten er derfor også Danmarks nordligste restaurant. Her får du serveret store portioner af velsmagende og primært dansk mad. 

Dit Smørrebrød Skagen

Lige i centrum af byen finder du dette hyggelige og traditionelle smørrebrødssmørhul. Det er smørrebrød og mormormad, som du kender det – uden besvær og tilberedt med masser af kærlighed. 

Restaurant Holger 

Denne restaurant er en del af Color Hotel Skagen, der byder på gourmetoplevelse, både á la carte og sæsonmenuer, vinsmagning og en “visuel” vinmenu, hvor du fysisk kan kigge igennem op til 1.000 flasker vin i deres walk-in vinskab.

 

Relateret
danmark rubjerg knude fyr
Læsetid: 9 min.

20 smukke strande og dramatiske kyster i Danmark