preload

Mad, der tilberedes fra bunden. Råvarer, der hentes i haven. Hjemmestrikkede trøjer af garn, du selv har spundet. Brød af mel, du selv har malet. God tid, nærvær og kærlighed for detaljen. Dét forbinder mange med livet i gamle dage, og det trækker rigtig meget i mange os for at komme ud og mærke, hvordan det var. Måske endda finde noget, vi har glemt engang fortiden, hvor ipads og smartphones ikke hele tiden stjal vores opmærksomhed.

TV programmer, hvor nutidens mennesker skal leve på den gammeldags måde, bliver mere og mere populære, og vi elsker at se med, når Bonderøven tuller rundt i sin egen verden og bruger 8 dage på at lave sit eget skaft til en økse. Fortiden rummer et løfte om mere af det, vi har tabt: Nemlig den gode tid. Tiden til at være, til at dyrke, til at nyde. Men fortiden behøver ikke være fortabt i tågerne.

 

Frilandsmuseer er for hele familien

De mange frilandsmuseer, der er placeret rundt omkring i landet, har kronede dage. Hér kan du opleve historien helt tæt på. Enten kan du som et alternativ til den klassiske sommerferie vælge at bo som i gamle dage og selv blive en del af et frilandsmuseum for en stund – eller du kan bare komme forbi og nyde et par timers ophold i fortiden. Også for børnene er frilandsmuseer et hit. I stedet for at se på ødelagte sværd i glasmontre på et stille museum, kan du komme ud og spise aftensmad med vikingerne, lave smykker med dem, tage på togt med dem, slås med dem og høre deres fantastiske historier ved bålet om aftenen.

Eller du kan prøve at passe dyr, sove på et høloft eller være med i marken, ligesom man gjorde det i 1800-tallet. Eller prøve at lege, som man gjorde i middelalderen… Muligheder er mange og frilandsmuseerne er med garanti en kæmpe oplevelse for både store og små! Vi har samlet nogle af de bedste frilandsmuseer i Danmark lige her:

 

Frilandsmuseet i Lyngby

frilandsmuseet i lyngby

Frilandsmuseet i Lyngby er en del af Nationalmuseet og har eksisteret lige siden 1897. Grundtanken var at indsamle og synliggøre historien om livet i den brede del af befolkningen. Bønderne, de fattige … alle dem, som ikke af sig selv skrev sig ind i historiebøgerne. Det gjorde man – og gør man fortsat – ved at flytte gamle bygninger, sten for sten, og opbygge dem på ny på frilandsmuseet, hvilket gør det muligt at gå rundt mellem de gamle bygninger og for alvor få en fornemmelse af gamle dage. Desuden er der løbende en lang række aktiviteter og særudstillinger for både børn og voksne.

Hvor: Kongevejen 100, 2800 Lyngby

 

Glud Frilandsmuseum

Glud Frilandsmuseum kan du få en rigtig god fornemmelse af, hvordan livet i de gamle dages østjylland udfoldede sig. Her har man nemlig samlet 14 historiske bygninger, som alle stammer fra området og som hver især repræsenterer enten et typisk erhverv fra dengang eller en typisk samfundsklasse. På museet findes også en egentlig udstillingsbygning, ligesom du kan besøge de mange historiske haver og opleve, hvordan de ting, vi dyrkede i vores køkkenhaver eller prydhaver, også har ændret sig gennem årene. Når du er her, så husk endelig også at se forbi den store landbrugsudstilling, hvor du kan gå på opdagelse i gamle landbrugsredskaber, hestevogne og håndværk.

Hvor: Museumsvej 44, Glud, 7130 Juelsminde

 

Frilandsmuseet Hjerl Hede

frilandsmuseet hjerl hede

Grundlæggeren af Hjerl Hede frilandsmuseum hed H.P Hjerl Hansen. Han blev født i 1870 og kom således til at opleve en tid, hvor industrialiseringen og byvandringen fyldte mere og mere i samfundet. Men Hjerl Hansen fandt fortsat en værdi i de gamle håndværk og skikke, og han mente, at det ville være et stort tab, hvis disse gik helt i glemmebogen. Derfor flyttede han i 1930 Jyllands ældste bondegård hele vejen til Hjerl Hede, og så var grundlaget lagt for det museum, du kan se i dag.

Fokus er fortsat på håndværk, tradition og livet på landet, og du kan derfor komme rundt og opleve en lang række af de fag og håndværk, som var med til at bygge Danmark. Landbruget, naturligvis, men også savværket, præstegården, smedjen, møllen, dampskibet og meget andet. Sideløbende med den almindelige udstilling, er der også løbende spændende aktiviteter. Prøv f.eks at komme og leve som i stenalderen, hvor du selv maler dit mel og skærer med flintesten eller kom til Humlegilde, hvor der brygges øl og brændevin på gammeldags manér.

Hvor: Hjerlhedevej 14, 7830 Vinderup

 

Andelslandsbyen Nyvang

Andelslandsbyen Nyvang er et frilandsmuseum, som ligger ved Holbæk. Her kan du opleve landsbysamfundet fra starten af 1800-tallet og frem til nu. De forskellige tidsperioder er repræsenteret i de små huse og landsbyklynger, hvor du kan gå på opdagelse i både huse og butikker. Stedet gøres ekstra levende af de mange frivillige, der sætter ekstra kolorit på oplevelsen, og gennem året er der arrangementer – både historiske og mere nutidige – således, at det altid er spændende at komme på besøg. Det kan være et totalteater af en dag under tyskernes besættelse i 1940’erne eller det kan være et hyggeligt julemarked. Bygningerne er en blanding af kopier og af ægte huse fra dengang, men stemningen er 100% ægte hele vejen igennem.

Hvor: Nyvangs Alle 4, 4300 Holbæk

 

Sagnlandet i Lejre

Sagnlandet i lejre

Sagnlandet i Lejre, som ligger ved Roskilde, er i den grad en oplevelse værd, lige meget om du er historisk interesseret, er nysgerrig på de gamle håndværk eller bare har lyst til at skyde med bue og pil og lave smykker med en viking.

På det store frilandsmuseum ved Lejre kan du besøge flere tidsperioder, bl.a. vikingetiden, stenalderen, jernalderen og 1800-tallet, og det er som at rejse i en tidsmaskine fra sted til sted, fordi de enkelte tidsaldre – i hvert fald om sommeren – er beboet af frivillige, der har lyst til at prøve kræfter med at bo en uge, som man gjorde i gamle dage. Der er både helt almindelige frivillige i mellem, og der er arkæologer og historieinteresserede, og alle fortæller gerne om den tidsalder, de repræsenterer. Derudover er der et stort fokus på, at børn skal opleve historien, hvorfor der løbende er en lang række akiviteter, som især er rettet mod dem.

Hvor: Slangealléen 2, 4320 Lejre

 

Frilandsmuseet i Maribo

Frilandsmuseet i Maribo har eksisteret siden 1923. Her kan du møde en lang række huse, som er indsamlet fra hele landet og genopbygget på museet i Maribo. Museet giver dig en helt fantastisk mulighed for at opleve, hvordan man boede i gamle dage og ved flere af husene kan du se billeder eller læse historier om husets tidligere beboere. Flere steder har beboerne også selv sat deres kendetegn i form af snit i træet eller andre mærker. Museet har lukket om vinteren, men om sommeren kan du gå på opdagelse i de mange små og spændende huse og deres historier. Løbende er der også forskellige arrangementer, hvor man kan lære om de gamle dages håndværk.

Hvor: Meinckesvej 5, 4930 Maribo

 

Den Gamle By i Aarhus

Den gamle by frilandsmuseum

I Den Gamle By i Aarhus kan du opleve hele 3 tidsperioder. Størstedelen af dette frilandsmuseum er tilegnet 1700/1800 tallet, hvor du kan opleve hele den gamle by med alt fra købmandsgård til butikker. Det var bl.a. her, den gamle julekalender ”Jul i Gammelby” blev optaget, hvis du ellers har set den. Senere hen er der kommet yderligere to områder til, nemlig et område, som repræsenterer 1927 samt et nyere område, der omhandler 1974. I byerne kan du gå på opdagelse i de mange huse, købe kager i konditoriet eller bare nyde stemningen fra de gamle byer, mens stedets mange frivillige sætter en ekstra prik over i’et.

Hvor: Viborgvej 2, 8000 Århus C

 

Herning Museums Frilandsmuseum

Bag Herning museum ligger det lille Frilandsmuseum, som fortæller historien om livet på den vest- og midtjyske hede for hundreder af år tilbage i tiden. Frilandsmuseet dækker over en bondegård med stuehus, lade, stald og forskellige arbejdsrum, samt over en gårdsplads med en gammeldags brønd. Museet har åbent om torsdagen fra 9-12 i perioden marts-december og hér kan du opleve en række frivillige få hele gården til at komme til live ved at klæde sig ud og arbejde, som man gjorde det dengang.

Hvor: Museumsgade 32, 7400 Herning

 

Vil du have mere inspiration til oplevelser i Danmark? Så se hvor i landet du kan få det vildeste adrenalinsus, og prøv kræfter med vores helt egen Camino kaldet Camønoen.

Om forfatteren

momondo Danmarkmomondo ønsker at inspirere alle til at dyrke nysgerrigheden - da rejser kan åbne vores sind for en verden, hvor vores forskelle er en kilde til inspiration, ikke intolerance og fordomme. Lad os opleve vores verden sammen - gennem daglig inspiration, rejsetips og meget mere. Følg os påInstagram for endnu mere inspiration.

Udforsk flere artikler