Røsnæs: Danmarks Bordeaux

Hvem havde troet, at Norden kunne producere vin? Og ikke kun middelmådig vin, men vin med så komplekse egenskaber og høj kvalitet at den kan konkurrere med mange af de vine, der produceres i store vinlande som Frankrig.

Danmark er gået skridtet videre fra mikrobryggerierne og har givet sig i kast med gudernes nektar. Og meget af magien sker i lille Røsnæs. Du har måske aldrig hørt om byen, men det er faktisk det største vinproducerende område i Danmark. Vinmarkerne ligger i området langs det vestlige Sjælland ved Sejerø Bugt og grænser op til den danske Riviera.

 

Solrigt smørhul

Foto fra Barfod Vin

Druerne slikker solskin – og der er rigeligt med solskin. Røsnæs er kendt for at have flest solskinsdage i hele Danmark. Det betyder færre regnvejrsdage, tørre forhold og mindre risiko for udvikling af sygdomme. De mange solrige dage og beliggenheden på en halvø, der reducerer risikoen for forårsfrost samt dens unikke kalkrige skråninger, giver optimale vækstforhold. Og derfor er det ikke tilfældigt at Røsnæs byder på hele fire vingårde.

Ligesom i resten af Danmark strækker det nordiske sollys sig langt ud på aftenen, hvilket giver en kortere og mere intens vækstsæson, der giver vinen en intens frugtighed og en perfekt sød/syrlig smag.

 

Du glemmer, at du er i Danmark

Foto fra Dyrehøj Vingård

Tag på tur rundt i Røsnæs og du vil blive mødt af et syn atypisk for Danmark – hektar på hektar med smukke vinranker. Røsnæs er hjemsted for ikke mindre end 55.000 vinstokke. Og mens landbruget mange andre steder i Danmark normalt bliver håndteret industrielt og mekanisk, vil du i Røsnæs opleve, at det er mennesker, der samler og plejer planterne med håndkraft. Det hårde, manuelle arbejde og sociale samvær, giver en stemning, der minder om de sydlige lande og deres evne til at kredse omkring de lokale specialiteter.

Lej en bil til din vingårdsrejse

 

Dyrehøj Vingård – Danmarks vingigant

Foto fra Dyrehøj Vingård

Dyrehøj Vingård er den største producent i Danmark med 30.000 vinstokke og ikke mindre end 19 forskellige druesorter  – seks hvide og 13 røde – lige fra Solaris og Helios til Monarch, Rondo og Bolero. De bruges til at producere hvid- og rosévine, der smager som essensen af den danske sommer og rødvine med en lettere og friskere kvalitet end deres sydlige kolleger.

Foto fra Dyrehøj Vingård

Det er muligt at tage en eftermiddag på vingården med vinsmagning og nyde et veltilpasset måltid i caféen. Og hvis din smag rækker længere end til vin alene, skal du hos Dyrehøj Vingård ikke lede langt efter de alsidige fristelser – her produceres der nemlig mange flydende lækkerier som dessertvine, hedvine, brændevin og endda destilleret spiritus produceret fra eget destilleri.   

Besøg Dyrehøj Vingård

 

Barfod Vin – Nordisk koldklimavin 

Foto fra Barfod Vin

Barfod Vin er en økologisk vinproducent med planer om at blive biodynamisk/regenerativ. De har 50% færre vinstokke end Dyrehøj Vingård, og kompenserer for deres mindre størrelse med stor indsats og dedikation for at kunne efterleve de højeste økologiske standarder.

Foto fra Barfod Vin

Barfod Vins druer består hovedsageligt af Solaris og Souvignier Gris, men de har også et mindre sortiment af druer, som f.eks. Rotgipfler, en østrigsk regionalsort. Vinbutikken er åben i weekenden, og du kan ringe og bestille en guidet tur eller melde dig til et af deres events.

Besøg Barfod Vin

 

Mere end vin

Røsnæs Fyr

Røsnæs har meget andet at byde på end vin. Det er et sted for vandring og cykling med masser af eventyrlige stier langs kysten. Tag en cykeltur op til Røsnæs Fyr, der blev færdiggjort i 1846 og som i dag er en af Røsnæs største attraktioner. Det er placeret dramatisk og smukt for enden af en lille halvø.

Du kan også tage på vandretur langs Kongstrup Klinter og lade dig opsluge af det smukke, vilde terræn, eller tage til de mere tørre, sydvendte skråninger så som Horsedalen, hvor du kan opdage planter og blomster, der ellers typisk findes i mere sydligt klima.

Røsnæs har en fantastisk kystlinje. Du kan nyde de smukke strande, dyrke vandsport i Aktivitetshuset eller nyde en gåtur langs havnen.

Gå på opdagelse omkring Røsnæs

 

Overnatning

Strandhotel Røsnæs

Dette charmerende hotel ligger lige ud til vandet. Her finder du masser af udendørs aktiviteter: Kajak, cykling, vandreture og du kan tage en frisk svømmetur i Kalundborg Fjord, efterfulgt af dejlig afslapning i hotellets sauna.

Find værelse på Strandhotel Røsnæs

Kongsgård Bed & Breakfast

Fantastisk beliggenhed tæt på vandet med en afslappet, uformel atmosfære, venlig beværtning og mættende morgenmad. Perfekt til større grupper.

Find værelse på Kongsgård Bed & Breakfast

Holmehuset Bed & Breakfast – Gårdhotel

Lidt længere fra vandet, men stadig kun en kort gåtur væk. Beliggende i afslappende grøn natur væk fra trafikken. Prøv deres 12 huller med Krolf!

Find værelse på Holmehuset Bed & Breakfast

 

Madoplevelser

Restaurant Næs

Beliggende på Strandhotel Røsnæs, lige ned til vandet. Her kan du nyde et dejligt måltid med skaldyr og retter fremstillet med lokale ingredienser.

Spis på Restaurant Næs

Restaurant Gisseløre

Moderne restaurant, hvor friske ingredienser er i højsædet. Der bliver serveret danske retter med fransk og italiensk twist.

Spis på Restaurant Gisseløre