Klitmøller: Danmarks svar på Hawaii

Allerede tilbage i 80’erne tiltrak Klitmøller windsurfere, som blev draget af de unikke vejrforhold – kraftige vinde og et uforudsigeligt hav. Og det lille surfer-samfundet er vokset siden da. I dag er byen og området forvandlet til en attraktiv rejsedestination og samlingspunkt for surfere her på Vestkysten. 

Selvom mange i dag strømmer til det berømte område, så er byen ikke kun for surfere. Byen er stadig en fiskerby. Stranden er prydet med ikoniske sejlbåde og fiskerne sejler ud på de brusende bølger for at fange dagens fisk. 

 

Cold Hawaii ved Vestkysten i Thy

Cold Hawaii, ©Mark Wengler, VisitDenmark

Det siger næsten sig selv – Cold Hawaii er udsprunget fra surferkulturen, og fordi vejrforholdene minder utrolige meget om forholdene på et af verdens bedste surf-steder – ø-staten Hawaii, kommer navnet heraf. Cold Hawaii er med andre ord vind og vilde bølger – bare i en lidt koldere mindre eksotisk version.

I dag er hele den vestlige kyststrækning i Thy og områderne omkring Klitmøller og Vorupør blevet synonym for surfer-paradiset “Cold Hawaii”. Og så er det kendt som et af Europas bedste surf-destinationer.

Rid på bølgerne 

Cold Hawaii, ©Mette Johnsen, VisitDenmark

Klitmøller er kendt for at være et af de bedste surf-steder – uanset niveau. Forholdene på vestkysten er nemlig velegnet til alle – lige fra begyndere til professionelle – og alle derimellem. Så vær klar på at hoppe i våddragten og få en oplevelse for livet.

Surfer-guiden – en surfers anbefalinger

@Cold Hawaii Surf Camp Klitmøller

Vi har haft æren af at snakke med en af de lokale surfere og tidligere professionel – Mor Meluka fra Cold Hawaii Surf Camp Klitmøller. Han deler ud af sin viden omkring, hvor på den mile lange kyststrækning, det er bedst at surfe. Han har udvalgt fire steder, som egner sig godt til begyndere og let øvede og alle andre, der jagter de store bølger. 

Her kan du læse den fulde guide til vestkystens farvorit-surf-steder.

 

Fire fantastiske surf-steder ved vestkysten

Small Pier – Surfdannelsen starter her

©Kortbæk_travels

Vorupørs kyst er næsten lige så imponerende, som havets bølger. Og Small Pier (Den lille mole) i Nørre Vorupør er et samlingspunkt, som tiltrækker mange surfere på en god dag. Stedet er perfekt til let øvede surfere, især dem der står på longboards, altså et længere bræt. En blød sandbund gør det hele lidt lettere, skulle du blive slået omkuld af bølgerne.  

Tip: Når sulten kalder og kræfterne er ved at slippe op efter nogle timer på havet, så tag forbi det lokale røgeri og smag på de friskfangede fisk.

Agger – Bølgene til dig selv

På en god dag i Agger er forholdene nogle af de allerbedste, der findes. Her er bunden også blød. Aggers er forholdsvis ukendt, så du kan være heldig at have bølgerne for dig selv. Er du en af dem, der elsker SUP (stand-up-paddle), så er Agger også et godt sted at padle rundt.   

Fish Factory / Windmill –  Paradis for SUPs

Vi må erkende, at Fish Factory / Windmill (Fiskefabrikken / Vindmøllen) lugter ret meget af fisk på dette surf sted – så er du advaret. Dog er forholdene rigtig gode – med regelmæssige bølger, der egner sig til begyndere og letøvede. Det er også her de fleste SUP (stand-up-paddle) surfere hænger ud. 

Bunkers – En gammel kendis

Enhver surfguide til den jyske vestkyst vil højst sandsynligt nævne Bunkers som et must – og med god grund. Bølgen her er en af landets bedste, når forholdene er i orden. Det resulterer i, at der kan komme mange besøgende på en god dag. Hvis dette er tilfældet, og du skal ud, så er det kutyme ikke at spring køen til bølgen over. Er du til SUP, skal du være ekspert for at kunne padle rundt mellem surferne i vandet.  

Er du allerede i gang med at planlægge din kommende surf-ferie og mangler  flere surf-steder ved vestkysten, så læs om resten her i  Cold Hawaii Surf Camp Klitmøllers surf guide her.

 

Relateret
Røsnæs: Danmarks Bordeaux
— 5 mins læs

Røsnæs: Danmarks Bordeaux