preload

En ud af fem af danskere synes det er okay at læne sig op ad en fremmed sidemands skulder i flyet, og 72% finder det socialt acceptabelt at løbe til sin gate. En ny undersøgelse fra rejsesøgemaskinen momondo tager temperaturen på, hvad danskerne synes er i orden – og ikke i orden – at foretage sig ombord på et fly og i lufthavnen.

Efterårsferien er snart over os, og for nogle danskere betyder det et besøg i lufthavnen. Etiketten for hvordan man bør opføre sig når man rejser med fly, har altid været oppe i luften, men nu tager en ny undersøgelse fra momondo temperaturen på danskernes holdninger til god skik i et fly og gennem lufthavnen.

“Vores undersøgelse afslører, at 61% af danskerne har oplevet dårlig flyetikette, og det er ikke kun ombord på flyet, men også inden boarding og efter landing at danskerne rynker på næsen over deres medpassagerers opførsel,” siger rejseekspert fra momondo Per Christiansen.

Køkultur ved security

Ifølge momondos undersøgelse, starter irritationsmomenterne allerede i køen til security, hvor 39% af danskerne ikke mener, at det er ok at forsøge at snuppe en bakke, før det er ens tur. 26% synes, at det er uacceptabelt at spørge, om man må komme foran i køen, hvis man er forsinket til sit fly. 54% mener i øvrigt heller ikke, det er i orden at prøve at få tilladelse til at få en genstand med, som normalt er forbudt, mens hele 61% mener, at det er uacceptabelt ikke at lytte til security medarbejdernes anvisninger.

Boarding bommerter

På vej fra security til gaten, er det bare om at sætte det lange ben foran, i hvert fald på rullebåndet, hvor 3 ud af 4 danskere synes det er uacceptabelt at stå stille. Til gengæld kan du godt sætte dig til rette på en bar i lufthavnen, for måske ikke overraskende synes 79%, at det er helt fint at få sig et par drinks, mens man venter på, at tavlen blinker go to gate. Det er tid til at boarde, og her synes 32% af danskerne hverken det er cool at stille sig i kø inden ens gruppe bliver kaldt eller ikke at have sit boardingpas klar til at vise personalet. 72% synes faktisk det er ok ikke at hilse på kabinepersonalet, når man går ombord på flyet, mens danskerne er mere splittet omkring hvorvidt man må blokere flyets midtergang eller skubbe sig foran sine medpassagerer, imens de finder deres plads – det synes henholdsvis 52% og 56% er uacceptabelt.

Klager i kabinen: Sure tæer og fejden om armlænet

Du kender det sikkert; du nåede flyet og har fundet dig til rette på dit sæde, klar til at gøre dig selv det lidt behageligt. Men bliv nu ikke alt for komfortabel. Ifølge momondos undersøgelse er de fleste danskere enige om, at det ikke er acceptabelt at grave efter guld i næsen eller slå en prut (79%). Til gengæld synes 65%, at det er ok at tage skoene af og 32% har det fint med, hvis sokkerne også ryger. Har du fået midtersædet, befinder du dig måske i det klassiske dilemma: ét armlæn eller to? Men fejden om armlænet bliver ikke løst i denne omgang, her er danskerne nemlig splittet: Til spørgsmålet om den midterste passager må bruge begge, svarer 56% nej, 44% ja.

Landing: Danskerne klapper med glæde af piloten

Man kunne fristes til at tro at skuldrene og freden sænker sig, idet flyet igen får jordforbindelse, men det ser ud til, at der stadig er masser af måder at irritere dine medrejsende på, indtil du forlader lufthavnen. Landingen starter dog positivt ud. 68% af danskerne mener, at det er acceptabelt at klappe af piloten og besætningen, men at skynde sig at forlade flyet før rækkerne foran dig er ikke acceptabelt for mere end 7 ud af 10 (71%). Og at kravle over sædet foran dig for at komme ud af dit sæde er over grænsen for langt de fleste (82%).

Særlige syn i terminalen

Lufthavnen er et smeltedigel af rejsende med vidt forskellige agendaer og slutdestinationer, nogle har lange ventetider de skal få til at gå og andre har rygende travlt. momondo lister her nogle situationer og måder at opføre sig på, som man nærmest kun ser i lufthavnen, og hvorvidt danskerne synes de er acceptable eller ej.

  • 53% synes det er acceptabelt at sove på gulvet, hvor blot 37% synes det er ok at optage flere sæder ved en gate, mens man får en lur
  • 23% mener det er acceptabelt at komme for sent til sin gate, mens 72% synes det er ok at løbe til sin gate
  • 60% synes det er fint at motionere, mens man venter på sit fly, og lidt mere end halvdelen (54%) siger det er ok at skifte tøj eller tage tøj af i lufthavnen
  • 16% af danskerne synes det er socialt acceptabelt at sidde på bagagebåndet, mens 48% synes det er uacceptabelt at stå for tæt på den

Hvis du er nysgerrig på flere af danskernes meninger om flyetikette, som for eksempel hvilke madvarer der er no-go at indtage på flyet, kan du læse mere på momondos blog.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget mellem d. 23. og 31. august 2023 af Walr på vegne af momondo blandt 500 danske voksne i alderen 18+, som har rejst inden for de seneste tre år.

Om momondo

momondo.dk er en global rejsesøgemaskine, som sammenligner priser på fly, hotel og rejser. momondo har vundet flere priser inklusiv to tests i Forbrugerrådets magasin, TÆNK, og anbefales af internationale medier som CNN, The New York Times og The Daily Telegraph. momondo har hovedkontor i København og betjener rejsende på mere end 30 internationale markeder. momondo drives af KAYAK og er en del af Booking Holdings Inc (NASDAQ: BKNG).

Om forfatteren

momondo Danmarkmomondo ønsker at inspirere alle til at dyrke nysgerrigheden - da rejser kan åbne vores sind for en verden, hvor vores forskelle er en kilde til inspiration, ikke intolerance og fordomme. Lad os opleve vores verden sammen - gennem daglig inspiration, rejsetips og meget mere. Følg os påInstagram for endnu mere inspiration.

Udforsk flere artikler