preload

Når man tænker på britisk mad, vil den første tanke være en god, solid fish and chips og måske en lækker scone med flødeskum og syltetøj. Begge er meget berømte engelske nationalretter, men de repræsenterer ikke nødvendigvis hele Storbritannien. Alle, der har været i Skotland, har uden tvivl nydt den traditionelle haggis med kålroe og kartofler, men hvad med Storbritanniens mindre kendte retter?

De bedste nationale madretter i Storbritannien

Storbritannien har et væld af lækre retter at byde på, med forskellige lokale fortolkninger af klassiske retter og et par, som de i fortiden har importeret fra andre steder. Fra Skotlands lidt specielle middagsanretninger til Nordenglands bastante retter og ikke mindst den rustikke komfortmad fra Wales – de har alle slået sig fast som nationale retter. Vi har gennemsøgt Storbritannien for at finde de mest fantastiske og mindre kendte retter, som du bare må prøve.

15. Komplet engelsk morgenmad

Denne solide morgenmad er så populær, at den ofte serveres døgnet rundt på restauranter og caféer i hele Storbritannien. Normalt består dette fede måltid af stegt æg, bacon, pølser, svampe, bønner og ristet brød og er en af engelsk histories ældste traditioner, der stammer helt tilbage fra 1300-tallet.

Du vil finde et par variationer alle de steder, du besøger, herunder Black Pudding, jo længere nordpå mod Skotland du rejser, samt enkelte hashbrowns og stegte tomater. Afhængig af om du besøger små, slidte caféer eller fornemme restauranter, kan rettens størrelse og kvalitet variere, men den serveres bedst brandvarm og skylles ned med en kop te eller appelsinjuice.

14. Welsh Rarebit

Vi ved godt, hvordan det lyder – lidt som om nogen har tilberedt en sød lille kanin til frokost. På trods af navnet indeholder denne ret ingen kaniner og stammer ikke fra Wales! Den består i stedet af ristet brød med varm ostesauce, og er i grund og bund en grillet gourmetost (eller toastie, som den også kaldes).

Den serveres almindeligvis med Worcestershire sauce, men den kan også garneres med cayennepeber og paprika, eller også kan man komme en fyldig britisk ale i saucen. Den er et godt frokostalternativ og utrolig populær på mange pubber rundt om i Storbritannien, så sørg for at prøve den, når du er ude at rejse.

13. Lancashire Hotpot

Muligvis en af de mest berømte regionale retter, som Storbritannien kan prale af. Denne gryderet blev opfundet efter den industrielle revolution, da kvinder begyndte at arbejde på fabrikker og var nødt til at lave et familiemåltid, som kunne stå og koge hele dagen. Traditionelt blev den lavet med fårekød, men i dag er den en lammegryde med løg, som toppes med fint snittede kartofler.

Cornish lamb hotpot er også en populær version af denne lækre britiske ret, som er helt perfekt til søndagsfrokost med familien. Apropos søndagsfrokost …

12. Sunday Roast

Søndagssteg er en stor britisk tradition, som normalt serveres til frokost om søndagen, når familierne samles efter en travl uge. Måltidet, som normalt består af oksekød, stegte kartofler, Yorkshire pudding, sovs, ærter og gulerødder, kan naturligvis nydes alle ugens dage.

Måltidet blev meget kendt i det 15. århundrede under kong Henrik 8., da briterne spiste meget kød. Oksekødet erstattes ofte af kylling eller svinekød – og selvfølgelig traditionel, britisk kalkun omkring jul. Du kan få Sunday Roast om søndagen på stort set alle britiske pubber og restauranter, der er navnet værd.

11. Bubble and Squeak

Navnet lyder måske sødt, men bubble and squeak (“boble og knirke”) er opkaldt efter de lyde, der opstår under tilberedningen. Retten er lavet af rester af kartofler og kål, som moses sammen til bøffer og derefter steges på panden. Den serveres normalt som morgenmad, men du kan (og bør) nyde den på ethvert tidspunkt af dagen, hvis du ønsker det. Den er ikke komplet uden et sprødt spejlæg på toppen, så man kan mixe æggeblommen med maden og virkelig nyde alle rettens smagsnuancer.

10. Shortbread

Selvom der er rødder tilbage til det 12. århundrede, menes det, at den skotske dronning Maria Stuart spillede en vigtig rolle når denne smukke kiks, der er bagt med smør og sukker, blev populær. Dronningen siges at have nydt godbidderne, der blev berømte i det 16. århundrede. De er en selvfølge ikke kun i Skotland, men i hele Storbritannien, og de passer især godt til te!

9. Cornish Pasties

Den findes i hele Storbritannien, men den ægte “Cornish Pasty” kan bare nydes i Cornwall, hvor den kun må indeholde oksekød, kartofler, kålroer og løg. Det var oprindeligt en frokostret for minearbejdere i Cornwalls mange kul- og tinminer. Den er lavet af en robust mørdej, der er tykkere i den ene ende – på denne måde kunne minearbejderne holde på den og smide den beskidte skorpe væk til sidst. I dag er den ofte en fast del af den britiske frokost og kan findes overalt i landet med en række forskellige, lækre fyld.

8. Scouse

Du kender måske ordet “scouse”, der betyder “en person fra Liverpool”, men udtrykket stammer fra en lokal specialitet. Scouse, også kendt som lobscouse, er en variant af den norske lapskaus – eller på dansk (skibber)labskovs. Denne gryderet, som man har nydt i Liverpool i hundredvis af år, er lavet af oksekød, løg, gulerødder og kartofler, kogt i en fyldig bouillon. Selv om man ikke ser den på menuerne uden for byen, er den stadig almindelig på pubber og restauranter i selve Liverpool.

7. Karryretter

Det indiske køkken er ekstremt populært i Storbritannien, og varianter som vindaloo og korma er blandt landets mest populære nationale retter. Faktisk siges det, at nogle karryretter ikke stammer fra Asien, men fra Storbritannien, hvor sydasiatiske kokke tilpassede retter til deres britiske restauranter. Det gælder blandt andet balti og tikka masala samt de førnævnte vindaloo og korma, selv om ingen er helt sikker på det. De bedste steder at prøve indisk, pakistansk eller bangladeshisk mad i Storbritannien er Glasgow, London, Birmingham og Bradford.

6. Whitstable-østers i Kent


Hvert år strømmer tusindvis af mennesker til Whitstable for at smage byens berømte, saftige og rige østers, som er blevet høstet her siden romertiden. De er stadig en vigtig indtægtskilde for byen og de mange mennesker, der arbejder i østersbranchen. Mens de indfødte østers er ret svære at få fingrene i, er lokalt dyrkede stenøsters let tilgængelige.

5. Eton Mess


Den klassiske dessert med marengs, jordbær, flødeskum og andre bær, der er beskrevet for første gang i 1893, stammer fra Eton College i Berkshire. Det siges, at en klassisk pudding blev tabt på gulvet under den årlige cricketkamp mod Harrow School. I stedet for at spilde maden blev blandingen hældt op i små skåle, og hurra, så var Eton Mess skabt og blev et fast punkt på den britiske sommermenu.

4. Scotch Eggs

Scotch Eggs er kogte æg, der er pakket ind i fars, overtrukket med rasp og friturestegt. Retten blev opfundet i det 19. århundrede i Whitby i Yorkshire. Man har dog ikke altid brugt denne kombination, da æggene oprindeligt blev pakket ind i en cremet fiskepasta i stedet for fars.

Det menes, at denne delikatesse, som ofte serveres med en sennepssauce, blev opkaldt efter restauranten, der solgte den – William J. Scott & Sons. I dag kan man finde den overalt, fra færdigretter i supermarkeder til frisklavede, lækre godbidder i bagerier og restauranter alle vegne.

3. Toad-in-the-Hole


Denne lækre kombination af pølser bagt i Yorkshire-puddingdej er en mættende ret, der blev opfundet i det 18. århundrede. På dette tidspunkt var puddingdej populært, fordi det var en billig måde at få kødet til at række længere. Den serveres normalt med sovs og ærter, men pølserne kan erstattes af andet kød, herunder oksekød, nyrer og fårekød.

Man mener, at retten blev navngivet af en kok på en golfbane i byen Alnmouth i Northumberland. Under en konkurrence så en golfspiller sin bold poppe op af et hul på grund af en vred padde, der sov der. Det siges, at kokken skabte retten med pølser, der stikker ud af dejen, for at minde om dette sjove øjeblik.

2. Spotted Dick

Denne svampede, kogte og dampede budding er endnu en tradition fra den victorianske periode, og den indeholder talg i stedet for smør. Retten, der har en delikat smag af citron, blev opkaldt efter ribsene indeni, der ligner pletter. Vi bebrejder dig dog ikke, hvis du får en forkert idé om, hvad navnet antyder!

Retten er ikke for sød, men det kan du ændre ved at servere vaniljecreme til, som briterne normalt gør med budding. Navnet “Dick” stammer efter sigende fra det forkortede angelsaksiske navn for budding: Puddick. Den første opskrift kan spores tilbage til 1849, og selvom den ikke er lige så populær i Storbritannien som dengang, er det stadig en enestående nationalret.

1. Bakewell Tart

I det 20. århundrede blev den oprindelige Bakewell Pudding omdannet til Bakewell Tart – en kendt, mindre snack, som briterne elsker. Det er en skøn kombination af mørdej bagt oven på lag af syltetøj og frangipane (fransk mandelcreme). Normalt er der også mandelsplitter på toppen. Tærten, der kan serveres som et stykke tærte eller som minitærter, serveres ofte med flødeskum. Det er ikke en rigtig Bakewell Tart uden det karakteristiske kirsebær, der er placeret i midten ovenpå glasuren.

Om forfatteren

Katherine DunnKatherine er en australsk forfatter, der elsker at finde de bedste kager og desserter, uanset hvor hun rejser hen. Hun elsker at udforske strandene i sit hjemland og at rejse til de steder i verden, hvor hun kan finde den bedste mad. Hendes ultimative rejsedrøm er at opleve gletsjerne og dyrelivet i Antarktis. Følg Katherine på Twitter for masser af inspiration til dine rejser

Udforsk flere artikler