preloadFOOD_SPANISH_ENSAIMADA

Det er næppe den store overraskelse, at spanierne har et nært forhold til middagsbordet. Hvad der serveres varierer dog meget, afhængig af hvor i landet du befinder dig. De mange forskellige klimaer og landskabstyper samt en lang historie med invasion og besættelse har resulteret i, at det spanske køkken er ligeså varieret, som det er smagfuldt.

Bliv klogere på spansk mad herunder, og find inspiration til hvilke retter du skal prøve næste gang du rejser dertil.

1. Jamón

Jamón being cut in thin slices ready to eat by a Caucasian man Valencia Spain

Lufttørret skinke (jamón)er spaniernes nationalspise, og den nydes til både hverdag og fest. Overalt på landets tapasbarer ser du skinker hænge ned fra lofterne. De friskskårede, tynde skiver skinke spises som en tapa med et glas sherry, cava eller øl før hovedretten eller i en bocadillo (sandwich). Jamón Serrano er fra hvide grise og den mest almindelige, og Jamón Iberico kommer fra sortfodsgrise.

2. Tortilla

Spanish tortilla with chorizo sausage

Denne enkle omelet er et fast indslag i det spanske køkken. Den fås i et utal af andre varianter med bl.a. karamelliserede løg, champignoner, pølse og peberfrugter, men de fleste vil hævde, at tortillaen kun skal bestå af æg og kartofler. Den serveres typisk som en tapa, og hver bar har sin udgave, der kan være meget fast i konsistensen eller med flydende indre.

3. Croquetas

Close up of a croqueta, made with bechamel and serrano ham

De små runde boller består typisk af et stykke fyld som skinke eller torsk, omkranset af fed bechamelsauce, som dyppes i rasp og frituresteges. Croquetas er en klassisk tapa, som smager fantastisk til en kold øl. De små, fritterede kugler fås også med andre slags fyld.

4. Gazpacho

Vegetarian Tomato Soup on Dark Wooden Background

Denne tomatbaserede suppe stammer fra Andalusien og er virkelig læskende på en hed sommerdag. De friske, flåede tomater blendes med agurk, løg, peber, brød, olivenolie og eddike og serveres iskold. Suppen fås også i moderne udgaver baseret på andre grøntsager eller frugt.

5. Pintxos

Baskerlandets favoritspise er pintxos, som stammer fra San Sebastian og opstod i 1930’erne. Pintxos er retter, serveret i mundrette størrelser på et stykke brød, holdt sammen med en cocktailpind. De kan også være anrettet i små skåle. På barerne ser du pintxos anrettet på fade, som står på bardisken. Du tager selv de pintxos, du ønsker, gemmer pindene og skålene og betaler så efter det antal, du har samlet. Pinxtos fås i et utal af både klassiske og moderne gourmetudgaver med alt fra ansjoser, røget torsk og rejer til grøntsager og kød.

6. Cocido Madrileño

high-angle shot of the hand of a man with a spoon and an earthenware bowl with spanish cocido madrileno, a stew typical of madrid with chickpeas, pork, bacon, chorizo and ham, on a rustic wooden table

Når efteråret banker på, breder duften af denne simreret sig i Madrids gader. Cocido Madrileño er Madrids berømte gryderet, som består af suppe, kikærter, grøntsager (typisk kartofler), okse- eller svinekød og kylling samt pølse. Retten serveres i to til tre omgange; først suppen, så grøntsager, kikærter og det perfekt tilberedte kød, som kan deles i to serveringer med grøntsager og kød hver for sig. Gryderetten stammer helt tilbage fra det 15. århundrede, og den steg i popularitet i det 19. og 20. århundrede, hvor kikærter var billige og lette at skaffe. I dag fås den på mange traditionelle restauranter i byen.

7. Paella

Processed with VSCO with e2 preset

De fleste forbinder paella med hele Spanien, men den stammer fra Valencia. I Valencia putter man ikke hvad som helst i sin store, runde paellapande. Her er det en dødssynd at blande fisk og skaldyr med kød i sin paella. En klassisk paella fra Valencia består af ris, grønne bønner, kylling og kanin og evt. snegle, tomat og krydderier. Og så skal paellaen spises med en ske, ikke kniv og gaffel.

8. Escalivada

a plate with escalivada, a typical dish of Catalonia, Spain, made with grilled and peeled eggplant, red pepper and onion, on a rustic wooden table next to a cruet with olive oil

Escalivada er en rigtig lækkerbisken af en grønsagsret, som hører til en af Cataloniens mest traditionelle retter. Du griller auberginer, tomater, peberfrugt og forårsløg over åben ild eller i ovnen. Herefter snittes grøntsagerne til tilsættes olivenolie, hvidløg og salt og peber. Den røgede smag fra grøntsagerne, gør retten uimodståelig. Den spises som forret eller tilbehør til kød eller fisk.

9. Pulpo a la gallega

A photo of pulpo a la gallega, traditional Spanish octopus dish, served in the typical wooden bowl

I Galicien har man nydt blæksprutter I hundredvis af år. Regionen er især kendt for retten pulpo a la gallega, som på galicisk hedder ”pulpo a feria”, som dog først blev opfundet for lidt over 100 år siden. Pulpo a la gallega blev typisk serveret på messer, hvor landmænd handlede kvæg og andre landbrugsprodukter. Deraf navnet ”pulpo a feria” (messe-blæksprutte). Retten består helt enkelt af kogte blæksprutter og kartofler, der er vendt i olie og paprika. Paprikaen giver retten en indbydende kobberrød farve, og retten er både enkel, smuk og velsmagende.

10. Papas arrugadas

Holder du ferie på de kanariske øer, så er det et must at smage øernes specialitet, papas arrugadas, som er ”rynkede kartofler”. Kartoflerne koges med masser af salt, og dampes videre, efter at vandet er hældt fra, til de er rynkede. Kartoflerne serveres med rød og grøn ”mojo” (kold dip), der typisk laves på tørrede peberfrugter, spidskommen, hvidløg samt olie og eddike. Den røde mojo kan være meget stærk.

11. Ensaïmada

closeup of a young caucasian man sprinkling powdered sugar on an ensaimada, a pastry typical of Mallorca, Spain, placed on a rustic wooden table; Shutterstock ID 1036889518

Disse søde, wienerbrødslignende kager er den mest berømte spiselige souvenir på de baleariske øer. Ensaïmadaen opstod på Mallorca, hvor man har spist den siden det 17. århundrede. Den traditionelle ensaïmada består af en wienerbrødsdej, hvor smørret er erstattet med svinefedt. Den formes som en snegl og drysses med flormelis, når den er bagt. I dag findes den lækre og berømte kage i mange varianter, bl.a. med creme, græskarmos og marmelade. Du kan købe den hos enhver bager og i fine æsker i souvenirbutikker.

12. Manchego

closeup of a piece of manchego cheese, some slices of bread, a cruet with olive oil and a plate with an assortment of different spanish cold meats as chorizo, cured pork tenderloin and serrano ham; Shutterstock ID 570077260

Manchego-osten er kendt langt ud over Spaniens grænser, og den er typisk en del af et tapasbord. Den faste og meget velsmagende fåreost er blevet fremstillet i regionen Castilla La Mancha i tusinder af år. Osten fremstilles af fåremælk fra Manchega-racen. I 1984 blev der oprettet en oprindelsesbetegnelse, og navnet ”Queso Manchego” er beskyttet. Ostens konsistens er fast, og den fås både i en ung og mild udgave samt en lagret, der er mere kraftig i smagen. Nyd den som den er eller med tilbehør som kvædegelé, valnødder i honning, tomat- eller figenmarmelade.

13. Lechazo asado

ITALY_BOLOGNA_PEOPLE_WOMAN_SPRITZ_CHEESE_MEAT

I Spaniens største region Castilla y León står menuen i høj grad på stegt kød i alle former fra gris og lam til vildt. En populær ret fra regionen er Lechazo asado, som er stegt lam. Oftest er det lammekøllen, der serveres. Det er et must at smage et velstegt og mørt stykke lammekød i regionen med landets bedste kød. Lammestegen spises med en enkel salat til.

14. Alcachofas de la abuela

Traditional spanish tapa

Alcachofas de la abuela betyder ”bedstemors artiskokker”, og i bedstemors udgave, der stammer fra regionen Murcia, forvandles grøntsagen til en himmerigsmundfuld. Artiskokken, der har masser af gode egenskaber for kroppen, spiller hovedrollen på tallerkenen. Den steges og ledsages af en fantastisk sauce, der typisk er lavet på hvidvin, pinjekerner, laurbærbade og boullion.

15. Frutas de Aragón

Candied fruit, covered with chocolate, typical from the Aragon region in Spain.; Shutterstock ID 294834176

Skal den søde tand forkæles, så prøv frutas de Aragón ”frugt fra Aragonien”, som er små stykker sød frugtgelé, lavet på koncentreret frugtgelé med forskellige smage af fx appelsin, citron, fersken, blomme, figen, kirsebær. Nogle af geléstykkerne er også tilsat alkohol. De små frugtgelestykker overtrækkes med et tykt lag mørk chokolade og pakkes ind i farvestrålende papir. De søde herligheder kan både købes i løs vægt og fine æsker.

16. Caldereta de cordero

meat-soup

I Extremadura-regionen spises der også meget kød, ligesom der bruges paprika i stor stil. Den kraftige og lækre gryderet caldereta de cordero indeholder både lammekød og paprika samt rød peber, hvidløg, løg og hvidvin. Nyd den med kartoffelmos eller en god salat.

17. Salmón a la Ribereña

OOD_PEOPLE_CHEF_SALMON_RESTAURANT

Asturien er Spaniens førende lakseproducent og kendt for laksefloderne Nalon og Della. Du skal naturligvis smage regionens berømte lakseret, Salmón a la Ribereña, som består af vildlaks med cider. Laksen steges med cider og kan også tilføres lidt skinke og fiskestykker. Den serveres med stegeskyen og grøntsager eller en salat.

18. Esparragos Blancos

White asparagus served with caviar decorated with flowers on black plate on white tablecloth.

Esparragos Blancos (hvide arsparges) hører til de mest udsøgte grøntsager i Navarra, og der er høj efterspørgsel på den i hele landet. De hvide asparges serveres ofte som forret, overhældt med lidt olivenolie eller med en mayonnaise. Den fås også i mere moderne og kreative udgaver med fx mandler, hasselnøddesauce, skinke, tomat og chorizo eller jordbær og avocado.

19. Merluza en salsa verde

Spanish cuisine. Hake Basque style. Served in a ceramic plate. Merluza en salsa verde.; Shutterstock ID 45887755

Gryderetten Merluza en salsa verde (kulmule i grøn sauce) er en herlig fiskeret og en favorit i Kantabrien. Kulmulen steges i en pande eller gryde og tilsættes muslinger, olivenolie, persille, hvidløg og løg. Den serveres som den er, og nogle tilsætter også rejer eller asparges.

20. Patatas la Riojana

Patatas a la Riojana - Potato, chorizo and peppers stew.

De fleste kender de spanske, stegte kartofler ”patata bravas”, som serveres med en stærk dip eller hvidløgsmayonnaise. Prøv til en afveksling de herlige patatas la Riojana, som er La Rioja-regionens favoritkartoffelret. Her koges kartoflerne med en krydret chorizo-pølse og tilsættes løg, røget paprika og laurbærblade. En herlig og krydret sammensætning.

Nu higer du sikkert efter at sætte tænder i disse spanske delikatesser, og det eneste du mangler, er at bestille din flybillet til Spanien.

Artiklen er produceret i samarbejde med Hanne Olsen. Hanne er rejsejournalist med Spanien som speciale og indehaver af Spanienbloggen. Hun opholder sig og arbejder jævnligt i Spanien i længere perioder. Du kan følge med hende på hendes rejser rundt i Spanien på Facebook og Instagram.

Om forfatteren

Jeanifer BreklingJeanifer fra Alaska er halvt amerikaner, halvt japaner, og har rejst verden rundt og udforsket naturen siden barndommen. Hendes nuværende favoritdestination er Kreta, men hun har Fiji i kikkerten som det næste store eventyr. Når hun ikke drømmer om steder at rejse hen, kan Jeanifer lide hjemmebrygning, madlavning, at se sci-fi og fjolle rundt med sine børn. Følg Jeanifer på Linkedin for mere rejseinspiration.

Udforsk flere artikler