DiscoverRejseanbefalinger

Roadtrip i Spanien: fra Nordspanien til Sevilla på 10 dage

Den Iberiske Halvø er spækfyldt med smuk natur og spændende byer, og i denne første af to artikler tager vi på en episk bilferie, som fører dig gennem landets vidtstrakte og varierede landskaber, fra grønne vingårde og middelhavskysten til mauriske vidundere og kunstneriske enklaver i Andalusien.

Start dit iberiske eventyr med at flyve til en af Spaniens nordlige lufthavne, vi anbefaler Santander eller Bilbao lufthavn. Kryds grænsen i det sydvestlige Frankrig, hvis du kører fra Frankrig.

Dag 1: San Sebastián

DEST_SPAIN_SAN-SEBASTIAN_shutterstock-premier_608657999.jpg

San Sebastián, eller Donostia på baskisk, er en af Spaniens smukkeste byer og centrum for det baskiske køkken, som er et af de mest velansete i verden. Byen er livlig, sofistikeret og glamourøs og byder hvert efterår alverdens filmstjerner velkommen, når den internationale filmfestival afholdes i byen.

Den smukke by har to strande: Playa de la Concha, der er formet som en strandskal og populær blandt familier, og Playa de la Zurriola, en længere strand, som er en favorit blandt surfere.

Om dagen kan du kaste dig over vandsportsaktiviteter og slappe af på stranden for så ved aftenstid at tage til Parte Vieja (Den Gamle By), hvor de brostensbelagte gader er fyldt med pintxo-barer. Denne baskiske version af tapasbaren er specialiseret i pintxos: små lækre madbidder, der ofte balancerer på et stykke sprødt brød.

Et stort udvalg af pintxos står fremme på bardisken, så du fylder bare din tallerken og betaler regningen, når du er færdig med at spise.

Find ophold i San Sebastián

Dag 2: Baskerlandet til Logroño, La Rioja

DEST_SPAIN_BILBAO_GettyImages-591405759

Baskerlandets landskab kunne ikke være mere forskelligt fra de vidtstrakte tørre egne, man ofte forbinder med Spanien. Kør gennem frodige grønne dale strøet med baserris, traditionelle baskiske huse med bindingsværk. Arkitektur-entusiaster bør lægge vejen forbi Bilbao for at se Guggenheim-museet, der er designet af Frank Gehry.

Kør gennem de grønne dale mod Logroño, hovedstaden i provinsen La Rioja og indgangen til Spaniens mest berømte vinregion. Tilbring aftenen på byens pintxo-barer, de fleste ligger omkring de to gader Calle de Laurel og Calle de San Juan. Prøv de legendariske ‘champi’, grillede champignoner, i Bar Soriano (Travesía de Laurel, 4) eller prøv en kreativ og moderne fortolkning af det traditionelle køkken på Torres Gastrobar (Calle de San Juan, 31). Du må naturligvis heller ikke gå glip af at nyde et glas rioja eller to, nu du befinder dig i regionen, hvor den fremstilles.

 

Dag 3: Vingårde i La Rioja

DEST_SPAIN_LA-RIOJA_GettyImages-950777894

Udforsk Spaniens berømte vinregion, og tilbring en dag med at tage rundt til vingårde, som ofte tilbyder guidede ture i deres kældre afsluttet med vinsmagninger. La Rioja producerer verdensberømte rødvine samt vine til særdeles rimelige priser – især når de sammenlignes med franske vine.

Besøg Bodegas Ysios’ bølgede tage, som er designet af den berygtede spanske arkitekt Santiago Calatrava (der for nylig designede Oculus i New York). Ture og vinsmagninger tilbydes på både spansk og engelsk.

Marqués de Murrieta er en af La Riojas ældste vingårde. Grundlæggeren, Marqués de Murrieta, importerede produktionsteknikker fra Bordeaux og fremstillede sin første vin i Logroño i 1852. Besøgende kan tage på en guidet tur efterfulgt af en professionel vinsmagning med gårdens vine.
Ruten tager dig gennem bølgende bakker med vingårde og videre til middelalderbyer og ældgamle kirker. Barrio de la Estación i byen Haro er hjem for adskillige vingårde; besøg den futuristiske smagspavillon, der er designet af arkitekten Zaha Hadid, på vingården López de Heredia.

Find ophold i La Rioja

Dag 4: Zaragoza

DEST_SPAIN_ZARAGOZA_Basílica-de-Nuestra-Señora-del-Pilar_shutterstock-portfolio_356471507

Fra La Rioja tager ruten (halvanden time) dig gennem et yndigt landskab med marker og vingårde, indtil du når den næste destination på rejseplanen: hovedstaden i Aragón, Zaragoza, en af landets mest undervurderede byer.

Nyd den storslåede udsigt over Basilica de Nuestra Señora del Pilar, som har en majestætisk placering ved Ebro-floden, og udforsk så Aljafería, et befæstet islamisk palads, som er et af de bedste eksempler på maurisk arkitektur uden for det sydlige Spanien. Fra 1018-1118 var Zaragoza et af Taifa-kongedømmerne, der var uafhængige muslimske stater, som blev etableret forskellige steder på Den Iberiske Halvø.

Når du har fået nok historie for én dag, så tag til Mercado Central, og sug til dig af dufte og lyde, og smag på nogle af herlighederne på dette smukke overdækkede marked. Du kan handle ind eller nyde en afslappet drink på en af de beskedne barer.

Find ophold i Zaragoza

Dag 5: Tarragona DEST_SPAIN_TARRAGONA_GettyImages-563670763

 

Kør mod Spaniens østkyst (2 timer og 20 minutter) og ind i regionen Catalonien og den gamle havneby Tarragona. Denne middelhavsby er en skjult skat fuld af romersk historie og levn fra den romerske by Tarraco, heriblandt et storslået amfiteater tæt på havet og et nekropolis. Spadser gennem den gamle by, og smag på catalanske specialiteter som for eksempel ‘pa amb tomàquet’, brød med tomat og olivenolie – populært til morgenmad.

Find ophold i Tarragona

Dag 6: Valencia

DEST_SPAIN_VALENCIA_AYUNTAMIENTO-PLAZA_CITY-HALL_GettyImages-610804442

En afslappet to og en halv times køretur ned langs middelhavskysten bringer dig til Spaniens tredjestørste by, Valencia. Byen er hjemsted for en af Spaniens mest berømte retter, paellaen – prøv den på en autentisk restaurant ved stranden (spanierne spiser den tunge ret til frokost, ikke aftensmad).

Besøg den gamle by, hvor du finder Mercado Central, et vidunderligt overdækket marked, og domkirken, der efter sigende huser den hellige gral, som Jesus drak af under den sidste nadver.
Gå ikke glip af Byen for Kunst og Videnskab, en række futuristiske bygninger i byens udtørrede flodleje, der er designet af den spanske stjernearkitekt Santiaga Calatrava. Her finder du Europas største akvarium, et videnskabsmuseum og en enorm IMAX-biograf.

Find ophold i Valencia

Dag 7: Tabernas-ørkenen

DEST_SPAIN_ALMERIA_TABERNAS-DESERT_GettyImages-137387708

Kør mod syd (lidt over fire timer) og ind i landet til det overjordiske landskab i Europas eneste ørken, Tabernas-ørkenen. Oasys Mini Hollywood er en blandt flere attraktioner i området, der har det vilde vesten som tema, og var stedet hvor adskillige spaghettiwesterns blev filmet i 1960’erne og 70’erne, herunder Sergio Leones ”Den gode, den onde og den grusomme”. Stedet bruges stadig den dag i dag til at indspille film.

Find ophold i Tabernas

Dag 8: Granada

DEST_SPAIN_ANDALUCIA_GRANADA_GettyImages-1132864760

Kør rundt om nationalparken Sierra Nevada til Granada (halvanden time). At besøge Granada er som at træde ind i et eventyr; det imponerende Alhambra-slot og Sierra Nevada-bjergenes snedækkede tinder udgør en fantastisk baggrund for byens snoede gader. Sørg for at booke billetter til Alhambra i forvejen; det mauriske palads er et af de mest besøgte steder i Spanien. Gå heller ikke glip af Generalifes Haver, et mesterværk af smukke fontæner, stier og blomsterbede, samt udsigten fra Mirador San Nicolás over Alhambra med bjergene i baggrunden.

Husk også at besøge hulekvarteret Sacromonte, hvis hvidkalkede huse forbindes med flamenco og de lokale sigøjnere, som gjorde området til deres hjem helt tilbage i 1400-tallet. Oplev lidenskaben og dramaet ved et flamencoshow i en af de oprindelige huler.

Find ophold i Granada

Dag 9: Málaga

DEST_SPAIN_MALAGA_GettyImages-1088127782

Næste punkt på din rejseplan er en halvanden times køretur i sydvestlig retning mod kysten og havnebyen Málaga. Málaga har længe været forbundet med resorter på Costa del Sol, men gennem de sidste fem år har byen genopfundet sig selv som et hipt center for kunst og kultur. Museo Picasso er et fantastisk sted at opleve den lokale kunstners værker, og de lokale afdelinger af Paris’ Pompidou Center og Sankt Petersborgs Hermitage har bragt vidunderlig international kunst til byen.

Hold øje med interessant gadekunst, og gå på opdagelse i den gamle by, hvor du finder byens katedral, hvis tårn du kan bestige for at opleve en flot panoramaudsigt over byen – hvis du da kan overkomme de 200 trin.

Find ophold i Málaga

Dag 10: Sevilla DEST_SPAIN_SEVILLE_GettyImages-640432392

En to og en halv times køretur bringer dig videre til Andalusiens hovedstad, Sevilla, der er berømt for flamenco, maurisk arkitektur og indbyggernes smittende livsglæde. Besøg Alcázar, et kongepalads opført af byens mauriske konger, som stadig bruges som en lokal residens af den spanske kongefamilie, hvilket gør Alcázar til et af verdens ældste paladser, som stadig er i brug. Se, om du kan spotte, hvilken populær tv-serie, der for nylig er blevet optaget her.

En populær aktivitet i Sevilla er at leje en robåd på Plaza de España og sejle i kanalen. Det kan også anbefales at besøge Metropol Parasol, en enorm træstruktur, som blev opført i 2011 og minder om et mærkværdigt rumskib. Det er et fortrinligt sted at finde skygge fra den steghede middagssol i sommermånederne, og dens tredje niveau har en terrasse med en storslået udsigt over byen.

Find ophold i Sevilla

Flyv hjem fra Sevillas lufthavn, som har ruter til mange internationale destinationer, eller  flyv fra Málagas lufthavn, hvor der er flere forbindelser.

 

Flere spændende kør selv ferier: