preloadfriends_cafe_restaurant

At prøve spændende nye retter og tage den lokale madlavning til sig er alt sammen en del af det sjove, når du rejser til udlandet. Udover de fantastiske strande, det utrolige vejr og eksotiske dyreliv har Australien også nogle lækre nationale retter, som du ikke må gå glip af. Fra grillmad til lokalt fanget fisk og skaldyr – denne liste over traditionel mad fra Australien fremhæver de mest fantastiske delikatesser, kontinentet har at byde på.

Traditionel mad fra Australien: De bedste australske fisk- og skaldyrsretter

Barramundi

Fiskelskere vil nyde at sætte tænderne i en lækker barramundi-steak. Den klassiske australske ret barramundi serveres over hele Australien og har sit navn fra et aboriginalt ord, der betyder ‘stor flodfisk’. Barramundi er en hvid fisk, men ligesom tun og laks har den et højt fedtindhold. Dette giver fisken dens berømte søde smag og faste, saftige konsistens.

Du kan finde barramundi på menuen på de fleste fiskerestauranter i Australien. Normalt steger man den i smør og serverer med grøntsager, som supplerer det rige, kødfulde fiskekød. Den bedste barramundi serveres generelt på Queenslands kyst, i byer som Brisbane og Port Douglas. Hvis du ikke kan vente med at prøve denne overdådige ret på din australske madtur, er Melaleuca i Port Douglas eller Barra Boys i Brisbane to steder, hvor du kan nyde dette populære australske måltid.

Find fly til Brisbane

Salt- og pebercalamari

Hvis du fisker på Australiens Guldkyst eller omkring øerne Whitsunday, har du en god chance for at fange blæksprutter. Faktisk er blæksprutter så udbredt i Australiens klare, kystnære farvande, at de er blevet noget af en national delikatesse. En af de mest populære australske måder at tilberede blæksprutter på er den enkle, men klassiske salt- og pebercalamari.

Salt- og pebercalamari er dybest set friturestegte bidder blæksprutte tilberedt i en velsmagende, krydret dej. Denne appetitvækkende ret serveres normalt med chili, hvidløg og forårsløg for at give den et lækkert, varmende bid. Du kan finde salt- og pebercalamari på snacksmenuen på masser af strandbarer og restauranter på Australiens guldkyst og længere væk. Prøv Grand Lane Fish House i Perth eller White Rhino Bar and Eats i Queensland for at opleve nogle ubeskrivelige eksempler på denne populære ret.

Find ophold i Perth

Marron

Hvis du er fan af tunge skaldyrsretter, der passer smukt sammen med australsk vin, opfylder marron alle dine ønsker. Marron er en type ferskvandshummer, der findes i det vestlige og sydlige Australien. Ligesom hummer kan marron steges i smør og spises ud af skallen. Marron har dog en karakteristisk konsistens sammenlignet med hummer, fordi kødet er fast og kødfuldt, snarere end løst og smuldrende.

Marron bliver ofte serveret på vingårdsrestauranter, hvor du kan smage retten sammen med en passende årgang. Vingårde i området omkring Margaret River, såsom Voyager Estate eller Howard Park Wines, har ofte dette velsmagende krebsdyr på menuen.

Traditionel australsk mad: De bedste australske kødretter

Australsk burger med “det hele”

Australierne er kendt for at elske en god grillfest, og der er intet bedre end en klassisk grillet oksekødsburger med alt tilbehør. Denne traditionelle mad fra Australien er en klassiker med en lidt anderledes tilgang til burgerfyld end andre steder i verden. Hvis du bestiller en oksekødsburger med “det hele” i Australien, får du typisk en burger med salat, bacon, ost, relish, ananas, pickles, rødbeder og et stegt æg som kronen på værket. Dette solide festmåltid hyldes af de indfødte australiere som den bedste måde at spise en burger på.

Selvom det måske lyder lidt mærkeligt for turister, er det absolut noget, du bør prøve, når du er der. Ananassen og de syltede rødbeder giver en farverig smag, der supplerer det perfekt grillede australske oksekød, som er af høj kvalitet. Du kan finde denne lækre australske delikatesse på mange bar- og restaurantmenuer over hele kontinentet, herunder Paul’s Famous Burgers i Sydney og Grill’d Shafto Lane i Perth.

Kødtærter

Ligesom i det britiske køkken omfatter traditionel australsk mad en klassisk kødtærte. De australske kødtærter er normalt fyldt med en saftig blanding af hakket oksekød, ost, svampe og sovs og er pakket ind i en lækker, smuldrende dej. Der findes også varianter med kartoffelmos og ærter eller tomatsauce. Hvis du vil smage de bedste australske kødtærter, kan du besøge restauranter som Pie Tin i Newton eller Upper Crust i Colloray.

Traditionel mad fra Australien: Ægte australske klassikere

Kængurukød

Kængurukød er ret almindeligt i Australien, og enhver hardcore foodie vil sikkert gerne prøve det. Hvis du besøger en af de større byer, som Sydney eller Melbourne, kan du finde kænguru på mange menuer, lige fra kænguruburgere og pizzaer til fine restauranter. Nogle restauranter, inklusive The Dining Room, der ligger ved Sydneys havnefront, serverer endda en kængurutatar, som er kendt for sin lette, vildtagtige smag. Perfekt til dig, der elsker at afprøve nye madretter, når du rejser til udlandet.

Find ophold i Melbourne

Kylling parmigiana

Kylling parmigiana er en af de mest almindelige retter på Sunshine Coast og er det perfekte eksempel på klassisk australsk trøstemad. Kylling parmigiana er en friteret delikatesse lavet af kylling, aubergine, tomatsauce og smeltet ost, og retten er både solid og overraskende let. Denne velsmagende lækkerbid er perfekt til en mættende frokost eller et afslappet aftensmåltid og er let at finde i mange barer og på mellemdyre spisesteder. Prøv Bertoni’s Pizza & Pasta i Noosaville eller The Dock i Mooloolaba, hvor du kan få husets lækre variant af kylling parmigiana.

Græskarsuppe

Besøger du Australien i de koldere måneder? Græskarsuppe er den perfekte, varme ret til en kølig efterårsdag. Nogle australske opskrifter indeholder også Granny Smith-æbler, som giver suppen et dejligt syrligt bid. Perfekt til et hyggeligt, let mellemmåltid eller som forret før middagen.

Traditionelle desserter i Australien

Lamington-kager

Rejsende med en sød tand vil finde masser af muligheder til at tilfredsstille sukkertrangen på deres rejse til Australien. En af Australiens mest populære desserter er Lamington-kager. Disse godbidder er i bund og grund skærekager, der dyppes i chokoladeglasur og derefter dækkes med kokosmel. Navnet stammer fra Lord Lamington, som var guvernør i Queensland i 1900.

Find fly til Australien

Pavlova

En anden berømt australsk dessert er pavlova; cremet marengskræs med fyld af bær. Denne dessert blev angiveligt opfundet i Australien som en hyldest til den berømte ballerina Anna Pavlova under et af hendes besøg. Hvis du vil smage en virkelig fremragende pavlova, hvorfor så ikke besøge Whisk Creamery i Subiaco i det vestlige Australien? Alternativt kan du besøge Treasury Lounge and Bar i Perth.

Noget at drikke: Klassiske australske drikkevarer

Australsk vin

Australsk vin har længe været med i konkurrencen på det globale plan, og kontinentet har nu nogle af de bedste vinmarker og vingårde i verden. Uanset om du er til dybe, frugtagtige rødvine som Shiraz eller Cabernet Sauvignon, eller om du foretrækker en let, fyldig Sauvignon Blanc, så har australske vine et stort potentiale og byder på et lækkert udvalg af forskellige smage.

Hvis du ønsker at besøge nogle vingårde eller prøve nogle unikke australske vine under dit besøg, kan en tur til Clare Valley i Adelaide varmt anbefales. Området er berømt for dets produktion af verdensberømt Riesling og Sauvignon Blanc. Du kan også tage til Barossa Valley for at prøve prisvindende Shiraz og Riesling.

Find fly til Adelaide

Bundaberg rom

Det steghede klima i Australien betyder, at en kølig, iskold drink er noget af det mest forfriskende i verden. Selvom australierne er vilde med visse andre spiritusbaserede drinks (vi mener dig, Espresso Martini), er Bundaberg rom helt sikkert en af publikumsfavoritterne. Bundaberg rom er en mørk rom med en blød, mild smag. Den passer utrolig godt sammen med Bundaberg ingefærøl, så mix en alkoholisk Moscow Mule, læn dig tilbage og se solen gå ned.

Traditionel mad fra Australien inkluderer mange mættende klassikere og delikate smagsoplevelser. Så uanset om du er en grill-fanatiker, en fan af fisk og skaldyr eller en vinkender, kan du med garanti finde noget, der tilfredsstiller alle dine cravings på rejsen.

Om forfatteren

Aleksandra SowaOla kommer oprindeligt fra Polen, men blev forelsket i Berlin og flyttede dertil for mange år siden. Siden da har hun suget den kreative energi i byen til sig og har plejet sin passion for film, kunst og mad fra hele verden. Hun er en madelsker, og når hun rejser, bruger hun masser af tid på at udforske de bedste steder på det kulinariske landkort. Følg Ola på Linkedin for mere rejseinspiration.

Udforsk flere artikler