DiscoverRejseanbefalinger

Rejseguide til Madeira: Det skal du opleve på Atlanterhavets grønne ø

Tropiske blomster, de dybgrønne bjerglandskaber og det endeløse Atlanterhav er blandt det der kendetegner Madeira. Den portugisiske ø’s milde klima, fantastiske natur og venlige lokale gør Madeira til det oplagte feriemål hele året rundt.

Madeira som feriedestination

Den portugisiske ø Madeira ligger i Atlanterhavet, mindre end 600 kilometer fra Afrikas vestkyst og Marokko. Geografisk set tilhører Madeira Kanarieøerne, Azorerne og Kap Verde, og når vinden blæser i den helt rette retning, vil du kunne se en gullig stribe sand fra Sahara i horisonten.

Madeira er velsignet med et mildt klima hele året rundt, og på grund af sin vulkanske jord er øen også ekstremt frugtbar. Frugt og grønt dyrkes på hele øen, enten på de mange terrassemarker der vandes af levadaer, i bananplantagerne eller f.eks. i de højere og køligere luftlag hvor jorden flades ud og frugttræerne stortrives. Madeira er i alt sandhed en eksotisk og ganske unik destination.

Oplevelser og attraktioner på Madeira

De røde tage i Funchal

Funchals smukke røde tage set fra oven ©Juergen Sack/iStock

De bedste seværdigheder på Madeira finder du i naturen. En af de helt store attraktioner er øens netværk af vandingskanaler kaldet levadaer. Disse vandingskanaler er i dag, foruden fortsat at levere vand fra øens højeste punkter til de laveste, populære vandreruter. Du kan tage på guidede ture eller selv kaste dig ud i en gåtur – der er masser af forskellige ruter at vælge imellem, med sværhedsgrader for enhver uanset niveau. Har du mod på det, kan du arrangere billeje i Funchal (Madeiras hovedstad), og dermed nemmere kunne komme rundt på øen.

Madeira kaldes også for Atlanterhavets blomsterø grundet det fascinerende farveflor du kan finde på det meste af øen. Et væld af eksotiske planter stortrives i dette klima, og du kan gå på opdagelse i Funchals smukke botaniske have der ligger på toppen af byen. Hvert år efter påske får blomsterentusiaster desuden ekstra valuta for pengene, for her løber Funchals Blomsterfestival af stablen – en oplevelse uden lige!

Grundet Madeiras bjergformation der er dannet af vulkaner, har øen ikke en kystlinie med sandstrand, og der findes kun få naturlige strandstykker. Til gengæld er der et par anlagte strande og smukke naturlige pools som f.eks. i Calheta og Porto Moniz. Vil du have en ægte stranddag mens du er på ferie på Madeira, så bør du tage sejlturen til Porto Santo hvor du får de lækre gyldne sandstrande.

Foruden natur og strand bør du også gribe muligheden for at smage på det lokale køkken, hvor især fisk og skaldyr anbefales.

Vejret på Madeira er mildt året rundt

Vejret på Madeira

Funchals grønne promenade ©User10095428_393/iStock

Klimaet er sjældent en hindring for at komme ud og opleve Madeira. Temperaturen er ganske enkel mild og behagelig hele året rundt, og rejsende kommer derfor hertil jævnt fordelt over alle årets 12 måneder. Takket være de kølige vinde fra Atlanterhavet holdes temperaturen behagelig, men solen er ikke desto mindre meget stærk, og du vil meget garanti kunne blive varmet godt igennem. Fra december til marts kan du forvente mellem 16-18 grader på øen, altså en perfekt vinter getaway. En frodig ø skal dog have vand for at bibeholde sin grønne vækst, og derfor kan du godt opleve lune regnbyer under dit ophold.

Vandreferie på Madeira

Vandretur på Madeira

Vandreture er en af de bedste måder at opleve Madeira på ©borchee/Gettyimages

Den storslåede natur, de frodige og grønne vækster overalt, de evigt grønne bjerglandskaber, frugtbare haver og fortryllende smukke blomster. Naturen er den bedste aktivitet på Madeira, og derfor er vandreture her også så enormt populære. Har du lyst til at være aktiv under din ferie kan det derfor anbefales at tage på en vandretur i Madeiras natur, f.eks. langs levadaerne.

Gennem hundredevis af år har levadaerne og vandrestierne flugtet sig gennem bjerglandskabet, og de dækker så godt som hele øen. Folk fra hele verden lokkes hertil, for at træde i fodsporerne på de hårdtarbejdende håndværkere der i sin tid huggede selv amme kanaler ud i hånden.

Du kan, uanset alder og fysiske formåen, finde en vandrerute der passer til dig på Madeira. Er du ikke bange for højder og en fysisk udfordring? Så tag vandreturen til toppen af Pico Ruivo – Madeiras højeste punkt. En vidunderlig dagstur for den aktive rejsende.

Seværdigheder og oplevelser i Funchal

Funchal på Madeira

Ikke bange for højder? Så tag turen henover Funchal i kabelbanen ©encrier/iStock

Hovedstaden på Madeira hedder Funchal, og det er her langt de fleste hoteller er. Det er en spændende, charmerende og aktiv by med en vidunderlig atmosfære. Her kan du shoppe i små butikker og på det lokale marked, ligesom du kan spise på skønne restauranter eller vandre langs havnen hvor krydstogtskibe jævnligt lægger til.

Funchal var engang en vigtig købmandshavn, og det er stadig et populært rejsemål for krydstogtskibe. Den mest berømte attraktion i Funchal er den botaniske have, der spreder glæde med det store antal tropiske planter og blomster. Den botaniske have tilbyder også en spektakulær udsigt over havet og Funchal.

Bortset fra Funchals hovedattraktioner – Botanisk Have og Cristiano Ronaldo – er en anden af de populære attraktioner det lokale marked Mercado dos Lavradores. Her kan du lade sanserne få frit spil med dufte, smage og visuelle indtryk fra masser af frugt, grønt, krydderier og blomster.

Funchals farverige kunstscene er også et besøg værd. Håndværk af lokale kunstnere kan ses, for eksempel i den berømte gamle bydel Rua de Santa Maria, hvor gamle bygninger får et nyt udseende takket være de fantastiske og farverige vægmalerier. Fra Funchals interessante Clube dos Poetas e Artistas kan du købe unikt håndværk både som originale produkter og på print, som er gode souvenirs, når du vil have et stykke farverigt Funchal med hjem.

Madeiras madkultur

markedspladsen i funchal

Markedspladsen i Funchal ©Maya Karkalicheva/Gettyimages

I Funchal kan du også nyde en række gode restauranter, hvor især fisk og skaldyr står på menukoret. Det siges at der her spises så meget torsk, at der er flere torskeopskrifter tilgængelige end der er dage på et år.

Ud over fisk og skaldyr er Madeira kendt for deres lokale brød, bolo do caco – et varmt hvidløgsbrød der ofte serveres som forret eller middagssnack. Derudover er de også kendt for deres søde madeira-eddike samt Poncha som er en alkoholisk drik med citron og honning.

Takket være det varme klima og den frugtbare jord er Madeira også en succesfuld vineksportør, så her er det værd at anbefale lokale vine og/eller portvin. Nyd et udvalg af lokale vine mens du spiser eller nyd et glas vin på en af ​​Funchals mange terrasser i Madeiras langvarige eftermiddagssol. Læs mere om Madeiras vindistrikt her.

På Madeira er der heller ingen tvivl om, at lokalbefolkningen har en sød tand! Der er nemlig et stort udvalg af desserter og bagværk i byens mange caféer og restauranter. Af de lokale kager er de mest populære queijadas lavet af æg og sukker og fyldt med kirsebær.

Strandlivet på Madeira

Porto Moniz på Madeira

I Porto Moniz køler de lokale ned i de naturlige lavapools ©PleskyRoman/iStock

Der går ikke et minut hvor du ikke mærker havets tilstedeværelse på Madeira. I det stormfulde Atlanterhav har Madeira således altid levet med og udnyttet de fordele, der kommer af øens placering.

Madeira er ikke kendt for sine strande. De naturlige strande der er, er mørke sten- og lavastande. Så drømmer du om lange hvide sandstrande kan det anbefales at tage til den nærliggende ø Porto Santo.

Øens naturlige pools er også kommet til takket være vulkanisk aktivitet. De er et glimrende alternativ til de få sandstrande, og fyldes naturligt af det friske Atlanterhav. De bedste og ældste naturlige pools på øen er Funchals Doca do Cavacas, hvorfra man også kan komme til en af ​​de bedste strande på øen, Praia Formosa. En anden smuk og indbydende naturlig pool er ved Porto Moniz.

Det klare vand omkring Madeira byder også på oplevelser for dykkere. Beskyttede havområder, spændende hulrum og gamle skibsvrag udforskes bedst ved hjælp af en lokal dykkeguide, f.eks. Mellem Funchal og Caniço.

Surfing på Madeira

Surfing på Madeira

Det er ikke ufarligt at kaste sig ud på surfbrættet på Madeira, hvor sten og beton altid er tæt på ©camioles

På øens vestkyst er der glimrende mulighed for at surfe, og til de erfarne kan der her opleves mere end 8 meter høje bølger. Det kan du finde steder som Ponta Pequena, Paúl do Marin og Jardim do Marin. For lidt mere rolige bølger kan den fjerntliggende Paúl do Marin strand, også kendt som Ribeira das Galinhas, anbefales. Øens nordlige side ved São Vicente og Porto da Cruz er bedst egnet til nybegyndere og let øvede. Porto da Cruz Surf School, Madeira Calhau Surf School, er desuden en af ​​øens bedste surfskoler for dig der drømmer om at mestre bølgerne.

Madeiras farvande besøges også af både hvaler og delfiner, og her kan du komme på bådture der tager dig ud for at opleve helt tæt på.

Find fly til Madeira Find hotel på Madeira

Få mere inspiration til ferien i Portugal