preload

Et af danskernes foretrukne feriemål er Cypern der er kendt for sine hvide sandstrande og turkise vand. På trods af det, er Nordcypern en destination  de færreste har besøgt. I 1974 besatte Tyrkiet Nordcypern, og det har derfor været “lukket land” for turister indtil 2009.

I dag er Nordcypern igen en turistdestination med vokseværk, og med god grund. Det er nemlig et område med masser af historiske seværdigheder, uspolerede strande, god mad og en fantastisk venlig lokalbefolkning.

I denne artikel giver rejseskribenten Tea Tougaard sine bedste tips til steder du bør se og opleve, når rejsen går til Nordcypern.

Girne havn

Girne Havn, Nordcypern

© minemero/GettyImages

Girne er den tredjestørste by på Nordcypern, og samtidig den mest populære blandt turister. En af grundene til at mange turister vælger at tage til Girne, er uden tvivl byens smukke, lille hesteskoformede havn. Englænderne byggede den nuværende havn samt en kaj, og byen blev et hvilested for ekspatrioter og deres familier.

Langs havnen er der et stort antal restauranter og caféer, som har det tilfælles, at de alle tilbyder en lækker udsigt over området og den nærliggende Girne borg.

Girne borg

© Tea Tougaard

Girne borg er den største på Nordcypern. Borgen har igennem tiden været beboet af romerne, byzantierne, lusianerne og venetianerne. Under de mange beboelser har borgen også haft forskellige funktioner, heriblandt kongelig residens, fængsel og torturkammer.

I dag er borgen et museum, og du kan bl.a. besøge det tidligere torturkammer, se skibsvragmuseet der huser et handelsskib fra Alexander den Stores tid (det ældste skibsvrag der hidtil er fundet). Det er også muligt at se resterne af fængslet.

På borgen kan du også gå en tur langs de store borgmure, og nyde udsigten over Middelhavet.

Gå over grænsen fra Nord- til Sydcypern

© Tea Tougaard

Cypern er delt i to af den såkaldte “Green line”, og Cyperns hovedstad, Nicosia, er den eneste hovedstad i verden, som er delt i to. I centrum af Nicosia ligger grænseovergangen mellem Nord- og Sydcypern. På Nordcypern er befolkningen tyrkisk, mens de på Sydcypern er græske.

Hvis man er på Nordcypern og trænger til en kaffe fra Starbucks, kan man nemt og hurtigt krydse grænsen fra nord til syd, købe kaffen, og nå tilbage mens kaffen stadig er varm. Hver dag krydser hundredvis af turister grænsen, som består af en paskontrol på hver side af den 15 meter lange bufferzone.

Grænseovergangen i Nicosia er en gående grænseovergang. Andre steder på Nordcypern er der også grænseovergange dedikeret til køretøjer. Det er som EU-borger nemt at komme over grænserne mellem Nord og Syd.

Den store karavane-station Büyuk han

© Tea Tougaard

Kun 250 meter fra grænseovergangen, ligger Cyperns største karavanestation Büyuk han, som blev bygget under det osmanniske rige i 1572.

I dag er karavanestationen et populært område for turister på udkig efter håndlavede og unikke souvenirs. I de 68 små rum, der tidligere fungerede som “hotel værelser” for karavanestationens gæster, er der i dag små butikker som sælger alt fra håndlavede smykker, stearinlys og hæklede dukker til antikke krukker og magneter med motiver af Cypern.

Selimiye moskeen (Tidligere St. Sophia katedralen)

© Tea Tougaard

Oprindelig var St. Sophia en romersk katolsk katedral, som aldrig nåede at blive færdigbygget, på trods af at byggeriet var undervejs i over 150 år. I 1570 overtog osmannerne kontrollen i Nicosia, og de lavede den gigantiske katedral om til en moské. Osmannerne overmalede alle katedralens freskoer og dækkede gulvet med tæpper, som det er almindeligt for moskéer. Du vil opleve at gulvet i moskéen er meget ujævnt at gå på, og det er fordi der under gulvtæppet gemmer sig flere gamle gravpladser.

Man kan som turist besøge moskéen. Inden man går ind, skal man tage sine sko af samt dække skuldre og knæ til. For kvinder er det også forventet, at de dækker håret. Tørklæder og nederdele kan lånes ved moskéens indgang.

Golden beach

Golden Beach Nordcypern

© muha04/GettyImages

Nordcypern er et paradis for dem, der gerne vil bruge dagen på stranden i uforstyrrede omgivelser. Den mest kendte strand på Nordcypern er uden tvivl Golden Beach, der i 1970érne var en legeplads for jetsettere som Brigitte Bardot, Sophia Loren og Elizabeth Taylor.

Golden Beach siges at være en af de smukkeste og mest uspolerede strande i verden, og du kan nyde godt af de 35 kilometer sandstrand og kun ganske få byggerier på strækningen.

Karpaz: De vilde æsler og Apostolos Andreas kloster

© Tea Tougaard

Æslet er langt fra et eksotisk dyr. Men når de lever fritgående i naturen uden tilhørsforhold til mennesker, kan mødet med det store dyr være helt unikt.

Efter konflikten i 1974 blev mange af landmændenes æsler ejerløse og hjemløse, fordi deres ejere var flygtet fra deres hjem. De ejerløse æsler begyndte derfor at vandre omkring og ødelægge afgrøder og private haver i deres søgen på mad. Som løsning på dette problem blev æslerne flyttet til den nordøstlige spids af Cypern, som også er kendt som Karpaz.

I dag er æslerne en seværdighed i sig selv, sammen med Apostol Andreas klosteret, som begge er at finde på Karpaz. Selvom æslerne med tiden er blevet vilde, så er de vant til mennesker, og de besøges hver dag af hundredvis af turister.

Hvis du planlægger at besøge æslerne, er det vigtigt at medbringe snacks, for uden snacks har æslerne ingen interesse i dig. Snacks er også glimrende at have med som bestikkelse, da æslerne er trænede i at blokere vejen ud til Apostolos Andreas klosteret, og de flytter sig kun hvis de bliver bestukket med snacks, helst i form af æbler eller gulerødder.

Apostolos Andreas klosteret er et mål for mange pilgrimsrejsende. Det nuværende kloster er fra 1800 tallet, og nyrenoveret over de sidste 4 år. Ved klosteret er en kilde, som siges at kunne kurere blindhed. Derfor tager mange en flaske vand med fra kilden, så de er sikret, hvis noget skulle ske med deres syn i fremtiden.

Spøgelsesbyen Varosha

© Tea Tougaard

Varosha er en af verdens mest kendte spøgelsesbyer – og alligevel ved vi utrolig lidt om hvad der foregår i området.

Konflikten i 1974 gjorde bydelen i Famagusta til en krigszone, og den blev efterfølgende lukket helt for civile. Fra Golden beach i Famagusta kan man komme helt tæt på de gamle hoteller, som engang var fyldt med glade feriegæster. I dag står hotellerne som de blev forladt i 1974, og selvom man langs stranden kan se mange af hotellerne tæt på, bliver et hvert forsøg på at tage billeder eller filme mødt med aggressive råb fra patruljerende soldater langs indhegningen.

Et utal af uvurderlige skatte gemmer sig i Varosha. Blandt andet en Toyota-forhandler med biler fra 1974, med kilometertællere på 0, og ikke mindre end 49 arkader med spillemaskiner, fra før computere blev allemandseje.

Selvom man kun kan se Varosha udefra, så er området alligevel en seværdighed på Cypern, der er værd at opleve!

Find hotel på Cypern Flybilletter til Cypern

Læs også

Om forfatteren

Allan KortbækAllan er en verdensmand. Han er udgivet forfatter, og hans hobbyer spænder over fotografi, sport og moderne kunst. Han er også en ivrig koncertgænger og spirende surfer. Når han ikke løber rundt på fodboldbanen, kan du finde ham med en cocktail i solen på de mange strande, der står på hans ønskeliste.

Udforsk flere artikler