Meget mere end hyper-turisme: Oplev det uspolerede Kreta

Kreta er Grækenlands største ø, og med sine godt 300 solskinsdage om året og det varierede klima, er øen et yndet rejsemål for mange. Men en rejse til Kreta behøver ikke være ensbetydende med overfyldte strande og all-inclusive hoteller. Dét kan du selvfølgelig også finde, men hvis du ved, hvor du skal tage hen, er der rig mulighed for også at opleve det uspolerede og smukke Kreta, som på grund af sit særlige klima byder på både eksotiske palmer og bjergtinder med sne på toppen.

Du kan dase på en af Kretas fantastiske strande og drikke ouzo, besøge den berømte Samariá kløft, dyppe tæerne i vandet på Den Lyserøde Strand eller gå på opdagelse i imponerende ruiner og imponerende natur. Læs her vores 10 bud på seværdigheder og attraktioner, du ikke må gå glip af, hvis dit kommende rejsemål er Kreta, og du vil mere end bare en strandferie.

Psst.. Vidste du, at du kan bruge momondos rejsesøgemaskine til at finde billige afbudsrejser til Kreta?

Elafonissi stranden – Den Lyserøde Strand

Langt væk fra de fortravlede og tætpakkede feriebyer på Kreta, kan du i den sydvestlige del af øen slappe af på en af verdens mest vidunderlige strande. Stranden er omgivet af smukke bjerge og byder på flotte laguner med det klareste vand, du kan forestille dig. Det helt særlige ved netop Den Lyserøde Strand – eller Elafonissi stranden, som den også hedder – er dog sandet, der changerer i de smukkeste lyserøde nuancer. Derfor bliver stranden da også kaldt for Den Lyserøde Strand. Farven skyldes de bittesmå, men millionvis af muslingeskaller i sandet, og sammen med det turkisblå vand, kan du godt forberede dig på en strandoplevelse udover det sædvanlige.

Myrtos – Den hvidkalkede landsby

Hvis du tager turen til det sydøstlige hjørne af Kreta, kan du besøge den fredsommelige by Myrtos, der er kendt for sine uberørte hvidkalkede huse, minoanske villaer og smalle gader, fyldt med farverige blomsterkrukker. Landsbyen har en spændende historie og de imødekommende lokale fortæller gerne om den og guider dig til vigtige monumenter og seværdigheder. Du kan også besøge landsbyens museum og dykke ned i historie og arkæologiske fund. Slå også vejen forbi stranden og den hyggelige strandpromenade, der altid emmer af liv.

Chania – De lokales marked

Tag på udflugt til den fascinerende by Chania, hvor du kan opleve pastelfarvede huse, der ligner noget, der er taget ud fra et eventyr. Det er dog især den flotte venetianske havn og havnepromenade, der lokker folk til byen. Havnen er hjertet af byen, hvor du kan gå på opdagelse mellem de lokales mange boder med alt fra blomster til tørklæder, og lade dig underholde af ballonsælgere og kunstneriske tegnere.

Du bør heller ikke gå glip af et besøg i Chanias gamle markedshal. Her kan du gøre en god handel med de lokale, for stedet rummer alt hvad du kan forestille dig af kød, krydderier, te, olivenolie, tasker, sæber og souvenirs i alle afskygninger.

Ano Voúves – Paradis for oliven-elskere

Er du glad for oliven? Så er Kreta et oplagt sted at rejse hen for at opleve et ægte olivenparadis. Vil du endda have en oliven-oplevelse ud over det sædvanlige, kan du besøge landsbyen Ano Voúves. Her kan du se intet mindre end verdens ældste oliventræ, der menes at være mere end 4000 år gammelt. Samtidig kan du også besøge det museum, der er blevet skabt på stedet, og som omhandler netop oliventræer og olivenplantagerne i byen.

Lefka Ori – De Hvide Bjerge

Kreta har ikke bare Den Lyserød Strand – den farverige ø har også De Hvide Bjerge, og vil du se nærmere på den vidunderlige natur, som er et af kendetegnene ved Kreta, så er området Lefka Ori – De Hvide Bjerge, bestemt et besøg værd. Du skal til den vestlige del af øen for at opleve de imponerende bjerge, der bevarer deres smukke, snebeklædte tinder helt hen til midten af foråret. Mount Ida er det højeste af bjergene og øens højeste punkt. Bjerget er helligt, da det er her, man kan finde den hule, hvor den græske gud Zeus efter sigende skulle være født.

Hvis du er til mere adventure, kan du besøge landsbyen Topolia ved De Hvide Bjerge og krydse Topoliano Farangi kløften, hvorefter du kan finde den smukke Agia Sofia-grotte, der byder på et univers af fantastiske drypsten.

Dykning og snorkling på Kreta

De fantastiske temperaturer og det krystalklare vand gør Kreta til et paradis for dig, der har interesse for både snorkling og dykning. Sigtbarheden i vandet er fremragende og at der næsten ingen strøm er, giver de bedste forudsætninger for et vellykket undervandseventyr. De stenede havbunde er med til at skabe den store variation af farverige fisk og finurlige havplanter, som du finder her, og som gør dykning og snorkling på Kreta det til en enestående oplevelse.

OBS: Du kan finde guidede snorkling- og dykkerture mange steder på øen, udbudt af øens dykkerklubber, der både tilbyder ture for uerfarne og øvede.

Knossos – En bid af fortiden

Ingen ferie til Kreta uden at du slår vejen forbi det imponerende fortidslevn, Knossos paladset. Det minoiske palads, Knossos, ligger omkring 5 kilometer fra byen Iraklion og er et af de mest imponerende bygningsværker fra bronzealderen i Europa. I dag kan du gå gennem ruinerne af blandt andet de storslåede konge- og dronningeværelser og opleve den labyrintiske indretning og flotte arkitektur. Du kan få guidede rundture i resterne af det fascinerende palads og høre om dets opbygning og historie.

Preveli-klostret – Det særlige museumsbesøg

Omgivet af De Hvide Bjerge, syd for Rethimno, ligger det historiske Preveli kloster. Egentlig er Preveli-klostret to klostre i ét, der består af ”Saint John – baptistens kloster” og ”Saint John – Teologens kloster”. I dag er det dog kun det sidstnævnte, der er et aktivt kloster. Du kan lade dig betage af den smukke historiske bygning, foruden det flotte landskab, der omkranser klostret. Du kan også besøge Preveli-klostrets lille museum, der rummer information om klostrets historie og smukke kunstgenstande.

Samariá-kløften – En oplagt vandretur

Du har måske hørt om Samariá-kløften i en eller anden sammenhæng, da det et en af de mest berømte attraktioner på øen, og ligeledes en af Kretas største naturoplevelser.  Kløften strækker sig 18 kilometer, fra Omalós højsletten i De Hvide Bjerge, ned til havnebyen Agía Rouméli. Det kan gøres til en udfordrende vandretur, hvor alle dine kræfter og kondition højst sandsynligt vil blive sat på prøve. Det er dog en helt igennem fantastisk tur, hvor du vil støde på sjældne kretensiske geder, pinjekernetræer og vilde orkideer.

Gramvousa – Et sandt lagune paradis

Hvis du vil opleve en anden del af Kreta, kan du fra byen Kissamos på Kretas vestkyst sejle ud til den lille ubeboede ø, Gramvousa. Her kan du besøge den uindtagelige fæstning på øens yderste klippekant, i 137 meters højde, så du skal have mod på en masse trappetrin. Når du toppen, kan du dog nyde godt af en helt fantastisk udsigt. Langt de fleste tager dog ud på Gamvousa for at bruge dagen på Balos Bay, der er en helt enestående lagune med kridhvidt sand og azurblåt vand.

Find hoteller på KretaFind afbudsrejse til Kreta

Find mere inspiration til den næste ferie: Tag på uforglemmeligt øhop i Grækenland eller se hvor i Europa du finder de bedste skjulte strande.