preloadA woman in a casual winter outfit standing on the side of a wet road next to a car, looking up to the grey skies with arms raised.

Der er ikke noget bedre dansk rejsetidsfordriv end den enkle roadtrip. Uanset om du planlægger en tur tværs over landet, en uges udforskning af et bestemt område eller at tage på roadtrip et andet sted i verden, finder du her de bedste roadtrip-tips til din rejse.319db5cce43857fd5fbd66bd55dfd017

Lav en realistisk rejseplan

Den største fejl, folk begår, når de planlægger en roadtrip, er at være for ambitiøse med deres rejseplan. Når du udarbejder din rute og estimerer køretiden, skal du tage højde for alle de potentielle forsinkelser, du kan støde på undervejs: toiletpauser, madstop, fotomuligheder, uventede attraktioner i vejkanten, som du absolut “må” besøge, samt trafik og dårligt vejr. Google Maps’ tidsestimat for en etape på din roadtrip kan nemt fordobles, før du ser dig om, så du er nødt til at medregne rigelig tidsbuffer i din rejseplan.

Og hvis du er den eneste chauffør på din roadtrip, skal du sikre dig, at du ikke overanstrenger dig. Ikke alle er vant til at køre i længere tid ad gangen, og du kan blive træt, hvilket er farligt under kørslen.

Og hvis du tager på en familie-roadtrip, så husk, at det måske tager lidt længere tid at komme af sted om morgenen. Børn er uforudsigelige!

Sørg for, at din bil er i tiptop stand, før du kører afsted.

5a9d7d9df206183dbd82bdb7f1f28261

Hvis du kører i din egen bil på din roadtrip, skal du få den grundigt efterset i god tid, før du tager af sted. Sørg for at teste dit batteri, din motor og dine dæk, og udskift dem efter behov.

Hvis du lejer en bil til din roadtrip, er det selvfølgelig ikke sikkert, at det er muligt at lave et fuldt eftersyn. I så fald er det ikke en dårlig idé at betale for en ekstra billejeforsikring eller for vejhjælp, hvis noget går galt på vejen.

I den forbindelse kan du overveje at leje en større bil til din roadtrip, afhængigt af hvor du skal hen, og hvor længe du skal være der. Hvis du for eksempel planlægger at køre på grusveje, skal du vælge en SUV i stedet for en sedan.

Pak fornuftigt

Biler har en begrænset bagageplads, så du bør nok ikke pakke for meget til din roadtrip. Husk på din bils størrelse, når du pakker dine tasker.

Men der er visse ting, du absolut bør have med i bilen på din rejse. Her er en kort liste over det vigtigste.

 • Førstehjælpskasse
 • Gaffatape
 • Dæktryksmåler
 • Luftpumpe
 • Startkabler
 • Tæppe
 • Lommelygte
 • Isskraber (hvis du rejser om vinteren)
 • Bærbar telefonoplader
 • Køkkenrulle eller toiletpapir
 • Vand på flaske
 • Snacks

Find tankstationerne på din rute på forhånd, og tank altid, når du har mulighed for det.

Når du kortlægger din rute, skal du notere dig, hvor tankstationerne (eller ladestationerne) ligger. Du kan oprette en liste på Google Maps og andre kortapps på forhånd, så du sparer tid, mens du er på farten. Det vil også hjælpe dig med at forberede dig på eventuelle “tørre stræk” langs din rute, hvor der er få tankstationer.

Det er også bedst at fylde tanken, før du starter på hver etape af din rejse, også selvom du ikke er i nærheden af at være tom. Som en generel tommelfingerregel må du ikke lade benzintanken blive mindre end 3/4 fuld.

Forudse madbehovet

Det er ikke kun din bil, der har brug for brændstof på din roadtrip. Du kommer også til at blive sulten og tørstig! Tag et kig på restauranter og dagligvarebutikker langs din rute inden afgang, og føj nogle muligheder som favoritter til din kortapp. Og hold øje med åbnings- og lukketider, da de varierer. Hvis der ikke er nogen muligheder for mad i nærheden, bør du altid have roadtrip-snacks og vand i din bil.

Vær forberedt på skader på din bil

Der kan ske ulykker, og derfor er det vigtigt at have en bilforsikring. Og ulykker betyder ikke kun sammenstød. En sten kan smadre din forrude, dit dæk kan blive fladt, eller dit bilbatteri kan uventet dø. Hvis du rejser i Danmark, skal du sørge for, at du har vejhjælp.

bac9175a9db4a3e3ed04f2f54e25ffce

At holde alle og dig selv underholdt

Nogle chauffører og passagerer kan være helt tilfredse med at nyde landskabet på køreturen i stilhed. Andre vil måske lytte til musik, en podcast eller en lydbog. Og hvis du kører på roadtrip med børn, har du måske brug for bøger, spil eller en tablet til at holde dem beskæftiget. Uanset hvilken form for underholdning du foretrækker, skal du sørge for at downloade masser af underholdning til din enhed, inden du kører af sted, hvis du ikke har mobildækning.

Glemte du at downloade din underholdning til køreturen? Overvej nogle gode, gammeldags roadtrip-spil til at fordrive tiden med.

Gå ikke på kompromis med chaufførens søvnkvalitet

Træthed bag rattet er ekstremt farligt. Bilister skal have tilstrækkelig søvn, og det kan betyde, at du skal bruge penge på et hotelværelse i stedet for et hostel eller bilcamping, hvis det hjælper dig med at få en bedre nattesøvn.

Og hvis du føler dig søvnig, mens du sidder bag rattet, så hold ind på en rasteplads og tag en hurtig lur. Det er ikke det værd at sætte andres sikkerhed på spil!

Tag dig god tid!

En roadtrip er ikke et sprint, men en maraton. Der er ingen grund til at gøre alting så hurtigt som muligt. Faktisk er de bedste øjeblikke på en roadtrip dem, man oplever undervejs. Så giv dig selv ekstra tid til at tage den naturskønne rute, og vær ikke bange for at stoppe flere gange undervejs.

Tips til budgetstyring på farten

Roadtrips kan være en økonomisk overkommelig rejsemulighed. Sådan planlægger du en budgetvenlig rejse:

 • Tag på camping i stedet for at bo på hotel (men sørg for, at chaufføren får en god nats søvn).
 • Pak madpakker til picnic i stedet for at spise ude hver dag.
 • Kig efter gratis attraktioner undervejs. Hvis du er på roadtrip i Danmark, kan du overveje at blive medlem i KlubDanmark for at få besparelser på danske oplevelser.

Køretips (også, hvis du skal køre til venstre)

Sikkerheden kommer først! Her er nogle nyttige tips

 • Undersøg altid de lokale færdselsregler, før du kører i et nyt område.
 • Hvis du kører i den modsatte side af vejen (venstre side), skal du huske at holde dig tæt på midterlinjen. Og når du drejer, så husk at lave brede højresving og snævre venstresving.

Ofte stillede spørgsmål

 • Fortæl altid nogen, hvor du skal hen, og hvornår du forventer at ankomme. De kan alarmere myndighederne, hvis de ikke hører fra dig før et bestemt tidspunkt.
 • Tjek vejret, før du kører, og bliv, hvor du er, hvis forholdene ser særligt dårlige ud.
 • Hvis du støder på en oversvømmet vej, så kør aldrig videre! Bare 15 cm vand kan sende en bil af vejen.
Biler behøver ikke hvile, men det gør du! Stop cirka hver anden time for at strække benene.
Medbring masser af vand og snacks, stop jævnligt for at strække benene og give dig selv en pause, og download underholdning for at holde dig beskæftiget under stille strækninger af køreturen.

Konklusion

Roadtrips er en dejlig (og ofte billig) måde at se verden på. De kræver dog grundig planlægning og forberedelse, lige fra at lave en rute til at sørge for, at din bil er vedligeholdt. Men du bør altid have lidt tid i din rejseplan til at opdage det uventede! Og sørg altid for, at din chauffør er veludhvilet, så du, dine medrejsende og andre på vejen er sikre.

Om forfatteren

Stefanie WaldekStefanie Waldek er freelance rum-, rejse- og designskribent med base i Saratoga Springs, New York. Hendes tekster har været bragt i Space.com, Travel + Leisure, Condé Nast Traveler, Architectural Digest og House Beautiful, blandt andre publikationer. Stefanie er ekspert i luftfart og ekspeditionssejlads og er ofte oppe i luften eller på havet, sandsynligvis på vej til Antarktis eller Arktis.

Udforsk flere artikler