Seværdigheder i Amsterdam: 20 af byens bedste oplevelser

Når du trænger til en hurtig getaway, er Amsterdam en af de destinationer hvor du hurtigt og oftest billigt kan rejse til. Men hvad skal man se og opleve i denne hyggelige storby? Læs med herunder hvor vi giver anbefalinger til sjove ting du kan lave i Amsterdam med børn, spændende aktiviteter for voksne og tips til alle de oplevelser der koster gratis.

 

Hvad vil du se i Amsterdam?

 

Gratis seværdigheder i Amsterdam

Når Amsterdams priser er på samme niveau som byens popularitet, kan et besøg i byen godt få din økonomi til at blive lige så skæv som de ikoniske bygninger omkring dig. For dig med et beskedent budget har vi samlet en række insidertips til, hvordan man besøger den hollandske hovedstad uden at få lommesmerter.

Nyd naturen i Vondelpark

Vondelpark er den største bypark i Amsterdam, centralt placeret syd for Leidseplein. Det er den mest berømte park i hele Holland og har omtrent 10 millioner besøgende hvert år. Vondelpark er et yndet sted både af turister og beboerne i Amsterdam. Her emmer der altid af liv; især på solskinsdage er parken fuld af mennesker og arrangementer. Parken benyttes både til hundeløb, jogging, rulleskøjteløb, afslapningssted og til gratis open air koncerter.

Besøg det berømte Red Light District

Hvert år besøger tusindvis af turister det område som Amsterdam måske er mest kendt for: Red Light District. Når mørket falder på, tager det kulørte røde lys over, og heraf kommer navnet, Red Light District. Gå en tur langs de skønne kanaler, mens du passerer vinduesbordeller, sexbutikker og hashcaféer, der ligger som perler på en snor. I modsætning til manges opfattelse har området en meget venlig atmosfære, hvor folk kan opleve Amsterdams tolerante holdning til prostitution, bløde stoffer og pornografi.

Find en levende souvenir fra blomstermarkedet

Har du grønne fingre er det oplagt at tage en tur forbi Amsterdams flydende blomstermarked kaldet “Bloemenmarkt”. Amsterdam og blomster hænger uløseligt sammen, og det verdenskendte Bloemenmarkt har ligget i Singelkanalen siden 1862 hvor det har forsynet folk med friske blomster, frø og løg.

Køb friske tulipaner, løg eller frø, du kan så derhjemme og andre hollandske souvenirs. Det er et helt særligt syn at besøge det flotte blomstermarked, hvor du kan nyde de hollandske blomsters farver og dufte i alle mulige afskygninger – afhængigt af årstiden.

Amsterdamse Bos

Amsterdamse Bos er navnet på den store park, beliggende lige udenfor Amsterdam, og den er mere end blot en park – det er en enorm frodig og grøn legeplads i byens udkant. Det er de perfekte omgivelser til at trække stikket for en stund, hvor du kan slappe af, tage på cykeltur eller nyde en hyggelig picnic. Brug dine ben som transportmiddel: De fører dig til ferskvandssøer, en roklub og en gedefarm. Hold øje med kunstinstallationer, inspireret af skoven, som ligger spredt langs stierne. Desuden byder stedet på udendørsteater, botanisk have og Bosbaan kanalen.

Hvis skoven er for langt væk til din smag, så fortvivl ej. Grill i den afdæmpede Flevopark eller slik sol nær Vondelparks friluftsteater – Amsterdams oprindelige hippiefristed – og få den samme fornemmelse af en hemmelig have tæt på byens centrum.

Tag færgen til Pllek

NDSM-området i den nordlige del af Amsterdam var tidligere hjemsted for en stor skibsbygningsvirksomhed, men det er det ikke længere. I dag huser det blandt andet restauranten Pllek. Du kan tage den gratis færge fra hovedbanegården til den hippe strandbar i den rå bygning af genbrugsmateriale. Her kan du tage en slapper i liggestolene på stranden, se skibene på floden IJ og samtidig nyde udvalget af lækre drikkevarer og økologiske sandwiches. Det er også her, du skal tage til, hvis du vil opleve Amsterdams største diskokugle og fede fester.

Se gratis film under stjernerne til Pluk de Nacht

Amsterdam har en helt del gratis festivaler – primært fra det tidligere forår til det tidlige efterår – og det er svært kun at vælge én. Den måske mest charmerende er Pluk de Nacht Open Air filmfestival, som bliver afholdt hver august ved den centrale IJ-sø.

På trods af den stigende popularitet har den formået at bevare sin intime, uhøjtidelige atmosfære. En frokostkurv virker som et gourmetmåltid, når du for første gang ser undergrundsfilm på det store lærred under åben himmel. Den hollandske sommer er ikke altid den varmeste, så husk et tæppe sammen med dine popcorn.

På forårsdagene umiddelbart før Kongens dag foregår den mere ukendte ‘Aprilfeesten’, en ugelang lokal mad- og musikfestival i det afslappede og uformelle Nieuwmarkt-kvarter. Hvis du rejser i vintermånederne, bliver du ikke snydt for de gratis glæder. Amsterdam Light Festival oplyser de isede kanaler med glødende kunstinstallationer i en hel måned hver december.

Tag på en guidet vandretur

Vandretursfirmaer som Sandemans New Amsterdam, tilbyder gratis og højst informative gåture hver dag året rundt.

Sandemans erfarne guider tager dig med gennem snævre gader, skjulte baggårde og gennem de forskellige kulturelle områder mens du får masser af fakta og kuriositeter om stederne med på vejen. Hvis du ankommer tidligt, kan du undgå gebyret på tre euro, som en online-reservation koster.

Nyd en gratis, klassisk frokostkoncert

At gå til almindelig klassisk koncert i Concertgebouw vil uden tvivl kunne mærkes i din tegnebog, men de arrangerer også fantastiske – gratis – halvtimes optrædener hver onsdag kl. 12.30 fra september til juni. Udover den verdensberømte akustik kan du også opleve et af byens flotteste eksempler på neoklassicistisk arkitektur. Den Nationale Opera og Ballet har lignende frokostforestillinger tirsdag eftermiddag fra september til maj.

Gå på opdagelse i byens arkiver

Det kan godt være, at Amsterdam er en af de hovedstæder i verden med flest museer per kvadratmeter, men Stadsarchief (byarkivet) i den imponerende murstensbygning i Vijzelstraat er det tætteste, man kommer på et, som ikke koster det hvide ud af øjnene. Fra falmede fotografier og private breve til obskure kort og artefakter – her kan du dykke ned i historien med den faste samling af minder fra byens fortid.

Se byen fra NEMOs tag

Da skyskraberne er få og langt fra hinanden, giver ethvert højt punkt i Amsterdam en god udsigt over byens smukke tage – men de fleste kirker tager en pæn slat penge for adgang til deres tårne. At stå på den skrånende tagterrasse på videnskabscenteret NEMO på vandet ved Oosterdok og se ud over museumshavnen, hovedbanegården og Amsterdams berømte VOC-skibe på en solrig dag er en oplevelse værd.

Fest på Pacific Parc

Amsterdam er spækket med natklubber og barer, hvor man let kan spendere hele feriebudgettet på entre og drinks. Pacific Parcs gratis fester hver torsdag til lørdag er en energisk – og billig – undtagelse. Bartenderne har udseendet med sig, DJ’ene spiller klassisk rock og soul – hvilket kan være en fin afveksling fra Amsterdams utrættelige house-scene – og dansegulvet er uhøjtideligt.

 

Seværdigheder for voksne i Amsterdam

Tag på kanalrundfart og se byen fra en anden vinkel

Er du tilhænger af Hop on and off busserne, der findes i alle storbyer rundt om i verden? Så kan du med fordel sætte tid af til en kanalrundfart i Amsterdam, der har samme Hop on and off koncept. Du kan købe en billet til The Canal Hopper, der giver dig mulighed for at hoppe af og på kanalbådene, som det passer dig. Du kan blot læne dig tilbage og nyde den maleriske hovedstad fra en ny vinkel og blive guidet direkte til de mest berømte seværdigheder i Amsterdam. Du kan også prøve en anderledes kanalrundfart f.eks. Dinner Cruise, hvor du får serveret en 4-retters menu under turen på de smukke kanaler.

Find skjulte perler på Noordermarkt markedet

Amsterdam er den helt store markedsby i Holland, og en fantastisk måde at opleve det lokale liv for fuld udblæsning uden at bruge en øre er at besøge et af byens mange markeder. Mest kendt er det populære Waterlooplein-loppemarked, det berømte blomstermarked og det multikulturelle Dappermarkt, men Noordermarkt er langt det mest stemningsfulde.

Det ligger midt i det historiske Jordaan-kvarter omringet af små bitte sidegader, rolige kanaler og gamle træer, så det foretrukne marked for vintage- og madhajer udnytter til fulde sine romantiske omgivelser. Om lørdagen byder kvarteret på lokalproducerede, økologiske madvarer, og om mandagen står den på trendy genbrugstøj, så det er det perfekte sted at finde en bænk og betragte Amsterdams indbyggere ryste morgensløvheden af sig.

Det store loppemarked, har rødder helt tilbage til det syttende århundrede og det har haft stor betydning for byens udvikling gennem tiden. I dag kan du tage en tur gennem de fine boder, hvor du kan finde alt det, du ikke vidste, du lige manglede. Her er alt fra antikviteter, kuriositeter, smykker, orientalske tæpper, tøj, kunst, bøger og vinylplader.

Shopping i “De Negen Straatjes”

Er det ved at være tid til en dag i shoppingens tegn, hvor du kan pleje din indre shopaholic, så skal du søge hen til De Negen Straatjes i Amsterdam. Her finder du nemlig hovedstadens mest trendy shoppingområde, der er beliggende i den charmerende gamle bydel. De Negen Straatjes er omgivet af to af Amsterdams største kanaler, Prinsengracht-kanalen og Singelkanalen, og det særlige kvarter er spækket med alt, hvad hjertet måtte begære af designer-, special- og vintagebutikker. Du kan også nyde en god kop kaffe på en af de hyggelige kaffebarer eller nyde et måltid på en af de mange caféer.

Far vild i Wildernis

 

Er du mere til unikke stueplanter end tulipaner i alle regnbuens farver? Så vil en tur til Wildernis plantebutik være som en tur i paradis. Her befinder du dig i en ægte urban vildmark hvor hvert et hjørne, loft, gulv og reolplads er fyldt med spændende planter og eksotiske blomster. Du kan også shoppe løs af de mange unikke potter, plantebøger, botaniske tryk eller bare nyde en kop kaffe i de unikke omgivelser.

Dagstur til Keukenhofs tulipanhave

Går du med tanker om at tage til Amsterdam i foråret hvor tulipanerne blomstrer, bør du planlægge en dagstur til Keukenhof. Her finder du nemlig verdens største blomsterhave, der også går under navnet ”Europas have”, og byder på op mod 7 millioner blomsterløg. Haven står i fuldt flor i foråret og de mange blomsterløg, er placeret i smukke farvekombinationer og helt særlige formationer, uanset hvor dit blik lander. Den 32 hektar store park har i alt 800 sorter af tulipaner og botaniker eller ej, så er det en fryd at opleve den smukke park, der er en helt særlig attraktion i Amsterdam. Foruden et hav af fantastiske blomster kan du også se spektakulære blomstershows og tulpomania udstillingen.

Seværdigheder for børn i Amsterdam

Kig på de eksotiske dyr i Artis Royal Zoo

Amsterdams zoologiske have hedder Artis Zoo, og ligger i De Plantage-distriktet i centrum af byen. Artis Zoo er det perfekte mål for en hyggelig dag for hele familien, hvor der er oplevelser både for store og små. Hvis det skal være lidt mere ekstraordinært, kan du tage børnene med i kanalbåden Artis Zoo Expressen, der sejler direkte til den zoologiske have med indlagt sightseeing. I Artis Zoo kan du komme helt tæt på alt fra enorme elefanter til de mindste insekter. Tag også på stjernejagt i planetariet eller nyd frokosten i de smukke haver og slut dagen af med en tur i Zoo-shoppen.

Slip børnene løs i Amstelpark

Amstelpark er en stor park med flotte haver, forskellige attraktioner og oplevelser, og er et fantastisk sted at besøge med børn. Parken blev etableret tilbage i 1972 og i dag er Amstelpark en af de mest populære parker i Amsterdam. I parken er der både en café og en restaurant, hvor du kan nyde et lækkert måltid, imens børnene klapper får og geder eller prøver kræfter med ponyridning. I kan også se, hvem der tager sejren i minigolf eller prøve at finde ud af parkens 380 meter lange labyrint.

NEMO Science Museum

Leder du efter en sjov seværdighed i Amsterdam, der er underholdende for hele familien? Så kan du tage familien med til det spændende NEMO Science Museum i centrum af Amsterdam. Det interaktive museum er indrettet i en gigantisk bådformet kobber bygning tæt på hovedbanegården, så den er næsten ikke til at overse. Her kan hele familien opleve den fascinerende verden af videnskab, lære om videnskabens historie og børnene kan udføre små eksperimenter og andre videnskabelige aktiviteter.

Kinderkookkafé

Vil du give dig selv og dine børn en helt særlig oplevelse under jeres ferie i Amsterdam, kan I besøge Kinderkookkafé. Den unikke restaurant ligger lige nær Vondelpark, så I kan med fordel slå to fluer med ét smæk ved at besøge begge dele samme dag. I denne restaurant er det børn (5-12 år) der står for at styre restaruanten. De laver maden, serverer, er bartendere, rydder op og tager imod bestillinger og betaling. Her kan I nyde et måltid eller bestille tid til, at jeres egne børn kan være kokke for en dag. De kan blandt andet lave pizzaer, croissanter eller bage pandekager.

Find fly til Amsterdam
Find hotel i Amsterdam

Få flere rejsetips til Amsterdam

Relateret