preload

Smørrebrød er synonymt med dansk madkultur. Selve navnet volder turisterne en del besvær, fordi det ikke er så let at udtale, dernæst er smørrebrød en løjerlig ret i fremmede øjne; denne åbne sandwich (som det forklaringsmæssigt ofte oversættes til) af rugbrød med alskens pålæg og pickles sat sammen i fantasifulde kombinationer – som oveni købet skylles ned med øl og snaps til.

Ikke desto mindre er smørrebrød i dag en af de absolut mest efterspurgte specialiteter, og de københavnske frokostrestauranter har da også forrygende travlt. Et besøg til København er således ikke fuldendt, før du har nydt et stykke smørrebrød til frokost. Vi anbefaler herunder 12 restauranter hvor du får fantastisk smørrebrød i København.

Enkelte af restauranterne finder du ligeledes omtalte i vores gratis byguide til København, momondo places, som er tilgængelig på engelsk til iPhone. Hent den her og få samtidig adgang til mere end 200 anbefalinger til, hvad du ellers bør se og opleve i København.

 

Det bedste smørrebrød i København

Restaurant Kronborg

Hjemmelavet mad lavet på sæsonens bedste råvarer er omdrejningspunktet for Restaurant Kronborg, der serverer smørrebrød i København. Og med hjemmelavet menes der alt fra den lune leverpostej til den hjemmerørte mayonnaise – der er kræset for detaljerne, og det kan de mange tilfredse gæster i den grad mærke. Hos Restaurant Kronborg kan du sætte tænderne i klassiske smørrebrødsanretninger i de stemningsfyldte kælderlokaler, hvor der tændes op i den hyggelige åbne pejs, når frosten sætter ind. Restauranten er placeret så centralt i København som det næsten kan blive, kun et stenkast fra Vor Frue Kirke, Strøget og Gammel Strand. Leder du derfor efter en meget centralt placeret smørrebrødsrestaurant er dette et godt bud.

Hvor: Brolæggerstræde 12
Tlf: 33 13 07 08
Nærmeste station: Kongens Nytorv st.

Restaurant Schønnemann

Denne klassiske frokostrestaurant har lokket de lokale indenfor i de lune stuer siden 1877. Dengang ’parkerede’ man sin hest på den nærliggende torveplads, hvorefter roen sænkede sig over øl, snaps og smørrebrød i Schønnemanns uformelle kælderlokaler.

I dag er stilen nogenlunde den samme, omend udvalget er noget større og standarden er blevet raffineret så den møder den moderne forventning til klassisk dansk mad. Restaurant Schønnemann lokker stadig folk indenfor præcis som i det attende århundrede. Her finder du et udvalg af kødpålæg, fiskepålæg og oste – alt sammen fra udvalgte producenter og naturligvis pertentligt anrettet for din fornøjelses skyld – og på hjemmebagt rugbrød.

Hvor: Hauser Plads 16
Tlf: 33 12 07 85
Nærmeste station: Nørreport St.

 

Aamanns Deli

Køkkenchefen Adam Aamann gør det, som få vover: Han fortolker smørrebrødet – med succes. Resultatet kan du nyde på Aamanns Deli, som er blandt de helt store favoritter, når der skal spises smørrebrød i København.

Både smørrebrødsfanatikere og madanmeldere har overgivet sig til Aamanns sofistikerede versioner af de danske klassikere, og det vil du også gøre. Forkæl dig selv med sæsonens version af en sildemad, hvor der leges med sammensætninger a la denne: marinerede sild med jordbær, hybenrose, tykmælk, boghvede og skovsyre.

Ved siden af Deli’en finder du Aamaans Etablissement, som ud over de raffinerede smørrebrød serverer moderne dansk bistromad om aftenen. Kendetegnende for Aamanns forskellige restauranter er, at de anvender sæsonens lokale råvarer.

Hvor: Øster Farimagsgade 10
Tlf: 35 55 33 44
Nærmeste station: Østerport St.

Cafe Gl. Torv

Cafe Gl. Torv ligger på det samme sted, som den gjorde for over 100 år siden, hvilket gør den til et besøg værd, hvis smørrebrødet skal være helt klassisk. Her er der ingen fortolkninger, til gengæld får du massevis af kvalitet.

Cafe Gl. Torv kaldes i folkemunde Huset Med Det Grønne Træ, fordi slægtsromanen fra 1942 af samme navn blev skrevet her og foregår i ejendommen.

Føj derfor Cafe Gl. Torv til din liste over gode restauranter med smørrebrød i København, og smag noget af det bedste byen har at byde på.

Hvor: Gammeltorv 20
Tlf: 33 12 87 86
Nærmeste station: Nørreport St.

Slotskælderen hos Gitte Kik

Tradition er hovedingrediensen i den københavnske restaurant Slotskælderen hos Gitte Kik. Denne restaurant er ligefrem en institution inden for smørrebrød.

Udvalget af smørrebrød er opstillet på et bord ved baren. Her kan du indledningsvis lade dine øjne smægte sig i mulighederne, som består af alt fra ål, sild og æg til klassikere som Dyrlægens natmad. Når du endelig har fået afgrænset dine lyster og begrænset dem til en bestilling, serveres smørrebrødet ved bordet.

Hvor: Fortunstræde 4
Tlf: 33 11 15 37
Nærmeste station: Nørreport St.

Kanalcafeen

I en verden, der konstant er i bevægelse, er restauranten Kanalcafeen en bastion og et pålideligt holdepunkt. Ifølge overleveringerne er der blevet serveret smørrebrød fra dette sted siden 1852 – og innovation er ikke en af ingredienserne på menukortet.

Kanalcafeen ligger ved Frederiksholms kanal, og om sommeren kan gæsterne nyde deres mad med udsigt til kanalens liv. Dog skal man unde sig selv et kig ind i restauranten, der med sit gammeldags interiør fuldender oplevelsen af det klassiske køkken – på væggene kan du blandt andet studere maritime malerier, der gennem tiderne er blevet foræret til restauranten af gæster fra nær og fjern.

Hvor: Frederiksholms Kanal 18
Tlf: 33 11 57 70
Nærmeste metrostation: Kongens Nytorv st.

VIDEO VIDEO

Når du tænker på smørrebrød er et ord som vegetar formentlig ikke top of mind. Men selvom smørrebrød traditionelt set læner til den syndige side for en vegetar, så behøver de to ting faktisk ikke udelukke hinanden. I hvert fald ikke hvis du tager forbi VIDEO VIDEO på Christianshavn. Her har de specialiseret sig i at lave vegansk smørrebrød så alle kan være med, uanset om du er laktose-intolerant, glutenallergiker, veganer, vegetar eller blot foretrækker rendyrket økologi.

Har du et indre legebarn vil et besøg hos VIDEO VIDEO helt sikkert også være en fornøjelse. Stedet er nemlig udstyret med flipper- og arkademaskiner samt old school spillekonsol.

Hvor: Dronningensgade 42
Tlf: N/A
Nærmeste station: Christianshavns St.

Restaurant Told & Snaps

Restaurant Told & Snaps kan ikke prale af en lang historie – restauranten åbnede sine døre i 2000 – men den kan være stolt af sit menukort.

Hos Told & Snaps er den gastronomiske ambition høj, hvilket stikker lidt ud, når man sammenligner den med flertallet af de nærliggende restauranter i Nyhavn. Her finder du 40 ganske særlige stykker smørrebrød, som til dels inkluderer klassikere med sild, men derudover leger de med portugisiske sardiner og tartar som pålæg, men også lokale delikatesser som økologisk dansk brie. Dét menukort er med til at gøre Told & Snaps til en af de bedste restaruanter der serverer smørrebrød i København.

Husk at bestille bord i forvejen, for Told & Snaps’ gastronomisk høje standard har sikret dem en plads på alles læber i København.

Hvor: Toldbodgade 2
Tlf: 33 93 83 85
Nærmeste station: Kongens Nytorv st.

Restaurant Palægade

Hos Restaurant Palægade blander de det klassiske med det moderne, og det gør de altså så overbevisende at den relativt nyåbnede restaurant er blevet en favorit blandt mange, når det kommer til at spise smørrebrød i København. Restauranten kommer ud af samme familie som Formel B, Uformel og Restaurant Sletten – og som man kan forvente er holdet bag Palægade altså også sammensat til perfektion. For at smage deres bud på højtbelagt smørrebrød skal du komme forbi til frokost, hvor du kan sætte tænderne i alt fra kryddersild til rødspættefileter, hønsesalat m.m.

Hvor: Palægade 8
Tlf: 70 82 82 88
Nærmeste station: Kongens Nytorv st.

Restaurant Sankt Annæ

Restaurant Sankt Annæ har placeret sig i en klasse for sig i forhold til den gængse restaurant der serverer smørrebrød i København.

Restauranten ligger et stenkast fra Amalienborg slot og har gjort det siden 1894. Lokalerne tager imod dig med mintgrønne vægge og borde med snorlige, nystrøgne stofduge, smukt porcelæn og elegante stofservietter, som alt sammen minder dig om, at du skal til at indtage en luksuriøs frokost. Vores anbefaling er, at smage deres specialitet, nemlig hummersalaten af friskkogte hummere.

Hvor: Sankt Annæ Plads 12
Tlf: 33 12 54 97
Nærmeste station: Kongens Nytorv st.

Øl & Brød

For nogle år siden åbnede det københavnske øl-empire Mikkeller restaurant Øl & Brød. Her er essensen smørrebrød og øl (fra Mikkeller og andre store bryggerier), og specialiteten må siges at være den nøje udvalgte kombination af de to. Deres fortolkning af smørrebrødet kredser om de klassiske kendinge baseret på sæsonens råvarer. Vi befinder os i den dyre ende, men til gengæld får du også høj kvalitet og det bedste af det danske køkken.

Ingen anden københavnsk restaurant sammensætter øl og mad med sådan en perfektion, som man gør på Øl & Brød. Bestil bord og fejr smørrebrødets genfødsel med noget af det lækreste smørrebrød i København!

Hvor: Victoriagade 6
Tlf: 33 31 44 22
Nærmeste station: København H St.

Café Sorgenfri

På en af Københavns ældste beværtninger finder du malerier i guldrammer af royale personligheder og historiske hændelser, en dæmpet belysning og borde beklædt med de traditionelle rødternede duge. Café Sorgenfri har officielt fungeret som beværtning siden 1882, og selve bygningens historie går helt tilbage til 1796, hvor den blev genopført efter branden i 1795. At træde ind i de historiske lokaler er altså lidt som at træde ind i en tidslomme, og her finder du klassisk højtbelagt smørrebrød når det er bedst, og oplevelsen fuldendes med det autentiske interiør du finder på stedet.

Hvor: Brolæggerstræde 8
Tlf: 33 11 58 80
Nærmeste station: Kongens Nytorv st.

 

Skal du besøge København? Bliv klogere på, hvor du kan spise både godt og billigt og oplev nogle af of Københavns mere ukendte perler

Om forfatteren

David RichDavid is a long-time momondian with a soft spot for fruity wine and cheesy music. Having travelled most parts of the world, he has come to the conclusion that Europe – especially Eastern Europe – is his favourite place. David’s perfect holiday includes a visit to a grand war memorial, an art deco walking tour, and some big city night driving.

Udforsk flere artikler