preload

Ud over de fascinerende historiske monumenter, det skønne klima og den smukke kystlinje er Grækenland kendt for sin lækre middelhavsmad. Traditionel græsk mad er en blanding af mellemøstlig indflydelse og vestlige madlavningsstile og byder på et sundt, men velsmagende køkken med masser af frisk fisk og skaldyr, maltede fåreoste og gylden olivenolie. Græske desserter er heller ikke noget, man må gå glip af, med lækre klassikere som baklava og bougatsa. Lad os dykke ned i nogle af de bedste græske retter, som alle rejsende bør opleve, når de besøger dette herlige land.

Traditionel græsk mad for kødelskere

Hvis du ikke kan få nok af saftigt lam, grillet kylling og andre kødfulde herligheder, kan du godt glæde dig til at smage disse græske retter:

Souvlaki

Grækenland er berømt for sin street food, og en af de mest populære street food-retter er “souvlaki” eller grillet kød på spyd. Kød på spyd er en traditionel ret i hele Grækenland og menes at kunne dateres flere tusinde år tilbage. Moderne souvlaki er som regel lavet med svinekød, der er blevet forkullet på en grill for at give det en fyldig, røget smag. De fleste græske street food-boder og restauranter serverer souvlaki med citron, rå løg og tomat og en portion chips.

Hvis du besøger Cypern på din rundrejse i Grækenland, kan du også prøve souvlaki serveret med en tomatsauce, som er traditionel for regionen. Der findes også grøntsagssouvlakispyd og souvlaki af lam, okse og kylling, men de er generelt mindre udbredte end spyd med svinekød.

Moussaka

Moussaka kombinerer flere græske basisingredienser, bl.a. mørt langtidsstegt hakket lam, aubergine og søde middelhavstomater. Ingredienserne er lagt i lag med en cremet bechamelsauce, hvilket skaber en velsmagende balance mellem klassisk mellemøstlig mad og traditionelle franske madlavningsteknikker. Nogle versioner af moussaka har også et tyndt lag sauterede kartofler på toppen.

Moussaka er en ganske populær ret i hele Grækenland og findes både på almindelige frokostmenuer og på fine restauranter. Hvis du vil opleve nogle fantastiske eksempler på denne populære ret, kan du besøge restaurant Rouga i Thessaloniki eller Il Pozzo i Lakones.

Soutzoukakia

Kødboller forbindes normalt med italiensk madlavning, men rejsende til Grækenland bør helt sikkert udforske den græske version af denne ret, kendt som “soutzoukakia”. De græske kødboller er tilberedt i en lækker rødvins- og tomatsauce og består af tætpakket oksekødsfars, som serveres sammen med ris. Den hemmelige ingrediens, som giver retten sin aromatiske kvalitet, er spidskommen, og masser af det! Soutzoukakia er en typisk regional ret i Thessaloniki og er den perfekte vinterret, hvis du besøger Grækenland uden for sæsonen.

Den bedste græske mad for fisk- og skaldyrsfans

Med Middelhavet lige uden for døren er det ingen overraskelse, at så mange græske retter indeholder en eller anden form for fisk eller skaldyr. Fra grillet blæksprutte til helstegt havaborre – her er nogle af de retter, du bør have i kikkerten:

Lavraki

Grækenlands kystbyer og øsamfund er perfekte destinationer for fiske- og skaldyrselskere, der gerne vil prøve det lokale køkken. En af de bedste retter i Grækenland, man skal opleve, hvis man elsker solide fiskeretter, er grillet “lavraki” eller havaborre. Havaborre er en populær fisk i hele Europa, men de fleste bliver fanget i Middelhavet.

Lavraki i Grækenland serveres normalt grillet med masser af god olivenolie og citronbåde og middelhavsgrøntsager ved siden af. Det er den perfekte ret til en let frokost med et koldt glas frisk hvidvin til.

Bourdeto

Hvis du besøger Korfu på din rejse i Grækenland, bør du helt sikkert smage “bourdeto”, da denne fiskegryderet stammer fra regionen. Traditionelt laves retten med skorpionfisk, og versioner som denne kan stadig findes på Korfu. Men i andre dele af Grækenland laves opskriften dog ofte med andre hvide fisk.

Bourdeto opstod som et billigt, rustikt måltid i Korfus fiskersamfund og afspejler stadig disse ydmyge rødder. Bourdetosaucen er lavet af løg og tomater og er krydret med citron og paprika. Den traditionelle smag er ganske simpel, men du vil muligvis opleve, at retten serveres med ekstra krydderier, hvis du bestiller bourdeto på populære turistdestinationer i Grækenland.

Grillet blæksprutte

Grillet blæksprutte, eller “chtapodi sti schara”, er en populær forret på græske øer som Kreta, Mykonos og Santorini. Den serveres også i stort omfang på den græske kyst og er ofte en favorit blandt turister. Den enkle tilberedningsstil er med til at fremhæve ingrediensernes salte friskhed, og blæksprutten er som regel fanget lokalt. Du kan ofte forvente, at grillet blæksprutte bliver serveret i tynde skiver med salt, peber og citron til og med et lækkert stykke sprødt brød ved siden af.

Hvis du foretrækker lidt sprødhed, når det gælder fisk og skaldyr, kan du også prøve “kalamarakia tiganita” eller friturestegte blæksprutteringe. Disse delikate små bidder er lavet af en luftig tempuradej og er en udsøgt let snack efter en dukkert i havet eller en god forret før aftensmaden.

Traditionel græsk mad for vegetarer

Spiser du hverken kød eller fisk? Bare rolig – der findes stadig et væld af græske retter, som du kan prøve, og som er 100 % plantebaserede og helt igennem lækre.

Dolmadakia

“Dolmadakia”, eller fyldte vinblade, er en klassisk middelhavsret med tyrkisk indflydelse. Vinbladene vikles normalt omkring krydret ris eller finthakket kød og serveres med dild, forårsløg, mynte, citronbåde og yoghurt. Vegetarisk dolmadakia er ganske udbredt, og kretensiske versioner af retten er som regel fyldt med aubergine eller courgette i stedet for hakket kød. Ved tilberedning koges bladene først og steges derefter i salt, olivenolie og krydderurter inden servering.

Dolmadakia serveres ofte på restauranter i hele Grækenland og optræder endda i gammel græsk kunst og mytologi. Man mener for eksempel, at et motiv på vestsiden af Parthenon i Athen forestiller den græske gudinde Hera, som snupper en bid af fyldte vinblade fra en gryde. Retten er let og frisk i smagen, hvilket gør den ideel at spise i varmt vejr. Du kan smage et virkelig godt eksempel på dolmadakia på Restaurant Smaragd på Rhodos.

Spanakopita

Filodej og fetaost er to grundlæggende ingredienser i det græske køkken, som kombineres i denne lækre græske ret. “Spanakopita”, eller græsk spinattærte, er en af de bedste retter i Grækenland for vegetarer og byder på en salt og sprød tærtebelægning over lag af smuldrende varm feta. Spinaten lægges traditionelt i lag i hele tærten og blandes med en cremet dild- og æggesauce. Den samlede effekt er som en perfekt sprød vegetarisk lasagne, der ofte serveres som forret på græske restauranter.

Søde sager: de bedste græske desserter

Hvis du har en sød tand, kan du godt glæde dig. Der er masser af velsmagende græske desserter, som du kan nyde på din rejse, og de fleste indeholder masser af honning og nødder.

Baklava

Klistret, flosset dej og en knasende kerne af hakkede nødder gør baklava til en fast favorit blandt græske desserter. Selv om der er en vis historisk debat om, hvorvidt denne dessert oprindeligt er græsk eller tyrkisk, vil du ikke have nogen problemer med at finde bagerier, der tilbyder denne fristende sag. Græske versioner af desserten har traditionelt 33 lag filo for at repræsentere de 33 år i Jesu liv. Baklava er særlig populær i Athen, så sørg for at smage denne lækkerbisken, når du besøger den græske hovedstad.

Bougatsa

Hvis du elsker fyldige, cremede desserter, er de vaniljefyldte bougatsa-kager den perfekte græske godbid for dig, og de kan helt sikkert betragtes som en af de bedste madretter i Grækenland. Selv om der findes salte versioner af bougatsa, må man altså ikke gå glip af det bløde smagfulde fyld og den flossede dej, der er toppet med flormelis og kanel. Bougatsa er en populær dessert på restaurantmenuer i hele Grækenland, men traditionelle håndlavede versioner af desserten findes primært i Thessaloniki eller Makedonien.

De bedste græske drikkevarer, du skal prøve

Kaffeelskere er altid på hjemmebane i Europa, hvor der serveres kraftige espressoer i næsten alle barer, caféer og restauranter. Men kaffeelskere ved måske ikke, at den berømte iskaffe “frappe” også stammer fra Grækenland. Denne skummende blanding af koldbrygget kaffe, ismælk og sukker kan findes på barer og restauranter i hele Grækenland. Det er den perfekte måde at starte din morgen på stranden eller den perfekte opkvikker mellem sightseeingture.

Retsina

Retsina er en aromatisk hvidvin, som er blevet fremstillet i Grækenland i mere end 2.000 år. Vinen får sin unikke smag fra gæringsprocessen, som traditionelt involverede lagring af vinen i fyrretræsfade. Retsina menes også at være blevet brugt i en række religiøse festivaler i oldtiden. Den går traditionelt sammen med stærke smage som f.eks. saltet kød, oliven eller retter, der indeholder masser af hvidløg.

Hvis du gerne vil prøve retsina, mens du besøger Grækenland, vil du opdage, at det typisk serveres i Athen og regionerne omkring hovedstaden. Retsina fremstilles også stadig i den centrale Boeotia-region, på Cypern, og på den græske ø Euboea. Du finder også masser af barer, der serverer en lokal version af retsina på Santorini.

Om forfatteren

Lily GreenallLily voksede op på de Ydre Hebrider i Skotland, hvilket inspirerede hendes kærlighed til udendørs eventyr og rejser til fjerne steder. Hun bor nu permanent på Orkney efter at have studeret litteratur i Aberdeen. Når hun ikke er ude at vandre eller udforske Skotlands barske kyst, elsker hun at være kreativ. Musik og skrivning er hendes særlige lidenskaber.
Annika ZiehenAnnika er forfatter, foodie og dykker. Som digital nomade rejser hun verden rundt, konstant på udkig efter den lækreste skål nudler og at spotte havtasker eller hajer. Hun skriver om sine oplevelser over og under vandoverfladen på sine blogs The Midnight Blue Elephant og The Very Hungry Mermaid. Følg Annika på Instagram for mere rejseinspiration.

Udforsk flere artikler