Gran Canaria seværdigheder: Gå på opdagelse i hjertet af Gran Canaria

De Kanariske Øer er blandt de mest populære feriedestinationer for danskerne, og selvom du måske aldrig selv har været der, føler du måske alligevel, at du ved præcis, hvordan der er. Men, som det er tilfældet med de fleste rejsemål, er der mange interessante steder og seværdigheder, som kun de lokale kender til. Indtil nu!

I et samarbejde med den erfarne rejseskribent og destinationsekspert Andrea Montgomery har vi udarbejdet en serie i fem dele, hvor vi afslører disse paradisøers skjulte perler. Andrea bor på Kanarieøerne og har specialiseret sig i vandreture og gourmetoplevelser, både i de kendte og mindre kendte områder, og skriver om det på sin hjemmeside Buzztrips.

Gran Canarias sandstrande er blandt de bedste på de Kanariske Øer. De er da også den primære grund til, at så mange folk vælger at undslippe vinteren på disse kyster, der hele året er badet i sol. Øens egentlige skønhed og dramatik ligger dog og gemmer sig bag strandene – i det bjergrige indre, hvor ældgamle stier snor sig gennem hellige klippeformationer, i den levende, kosmopolitiske hovedstad og i det frodige nordvest, langt under masseturismens radar. Læs med herunder og få tips til de bedste oplevelser og seværdigheder på Gran Canaria.

 

Op i Gran Canarias bjerge

Tag vandrestøvlerne med og udforsk Gran Canarias hellige bjerge

Canariierne, Grand Canarias oprindelige indbyggere, opfattede bjergene som hellige, som det sted, hvor deres gud, Alcoán, boede. Den spektakulære, hellige klippe, Roque Nublo, og dens ofte skydækkede vogter, bjergtoppen Pico de las Nieves, er på toppen af de fleste besøgendes liste, men fra turistbussens vindue står omgivelserne bare som en udvisket tåge. Her er det bedst at gå opdagelse til fods eller med brug af biludlejning fra fx Gran Canarias lufthavn.

Det er også i dette område, du finder nogle af Kanarieøernes kønneste landsbyer, der ligger og putter sig mellem de vulkanske bjergtoppe.

Med sin beliggenhed ved foden af Los Morros del Pinar ligger den lille by Tunte mindre end 30 km fra de travle badebyer Maspalomas and Playa del Inglés, men føles tusindvis af kilometer væk.

Altanerne udført i træ og husenes indre gårde er udsøgte eksempler på kanarisk arkitektur, og den kønne rådhusplads danner ramme om jævnlige brugskunst- og madmarkeder. Besøg det lille museum, Casa Los Yanez, som har hjemme i et perfekt bevaret 1800-tals-hus og gå ikke glip af den kæmpe klippe med et hus bygget ind i siden på Calle Capitán Cortés.

Farverige huse og træaltaner i bjerglandsbyen Teror, Gran Canaria

Det er som om, de næsten tigger om at blive fotograferet: De pastelfarvede huse og træaltaner i bjerglandsbyen og kulturarvsstedet Teror er nogle af øens bedste eksempler på traditionel arkitektur. Smut forbi basilikaen, der huser den gotiske statue Pinjemadonnaen, øens skytshelgen.

Landsbyen er også berømt for sine hvidløgspølser, som du finder på hvert menukort. Skaf dig nogle på søndagens morgenmarked eller tag til Los Nueces på Plaza Fuente de la Higuera, hvor de har lavet Chorizo de Teror i 80 år.

Helt op til den spanske erobring af øen i 1483 boede Gran Canarias indbyggere i huler, og der er fortsat huleboersamfund spredt ud over øen. En storslået vandring langs med klippekanten fører dig fra øens geografiske midtpunkt, Cruz de Tejeda, forbi kløften Caldera de Tejeda og det overvældende, dramatiske skue ved Roque Nublo Rural Park og til sidst til den øde landsby Artenara.

Bjerglandsbyen Tejeda er kendt for sin årlige mandelfestival

Tjek landsbyens udsigtspost, Mirador La Cilla, ud, og besøg også det lille kapel, Sanctuario de la Cuevita, som er bygget fuldstændigt ind i bjerget. Alteret, prædikestolen, skriftestolen – alt er bygget ind i klippen. Det bedste af det hele er Casa Cuevas-museet, hvor du kan udforske syv huler, der hver illustrerer forskellige aspekter af huleboertilværelsen – fra kurvefletning til brødbagning.

En anden skøn tur fra Cruz de Tejeda fører dig til det, der nok er den kønneste af alle Gran Canarias landsbyer, Tejeda. Den ligger i Tejeda-dalen, som den har sit navn fra, og holder en årlig mandelfestival i februar. Men du kan købe de berømte mandler året rundt i landsbyens bageri. Nu du er der, så gå ikke glip af Centeret for lægeplanter, hvor du kan prøve alle slags urtete og lære om urternes helbredende egenskaber.

Gå ikke glip af byens puls

Santa Ana-katedralen i Las Palmas de Gran Canaria

Kom op i gear med et besøg til Gran Canarias livlige hjerte – den kosmopolitiske hovedstad Las Palmas de Gran Canaria. Byen er begavet med både strandliv og urban atmosfære. Her banker byens puls til de sydamerikanske rytmer og man omsluttes af en smittende joie de vivre.

Det første stop på rejseplanen bør være La Vegueta, det gamle kvarter, hvor byen blev grundlagt for fem århundreder siden. Spadser gennem de karakterfulde brostensbelagte stræder og gå ind på en af de mange cafeer for at nyde en kop kaffe eller nogle tapas og sug indtrykkene af de arkitektoniske perler til dig. Læg endelig også turen forbi Plaza Santa Ana, hvis tvillingetårne ikke bare er byens ikon, men også dens bedste pejlemærke.

Nyd den uvurderlige kunst og skulpturer i katedralens indre og tag elevatoren op til et af tårnene til en berusende udsigt over byen.

Andre steder, man ikke bør gå glip af, er Casa Colón, der er dedikeret til Columbus og hans opdagelsesrejser, og Museo Canario-museet, som har hundreder af kranier og et par mumier, makabre levn fra canariierne. Når sulten melder sig, kan man passende tage til restauranten Qué Leche bag Pérez Galdós-teatret og tjekke deres legendariske tapas ud.

Promenaden langs Las Canteras-stranden i Las Palmas de Gran Canaria lokker med butikker, barer og restauranter

Smut over Guiniguada-kløften til shoppingområdet Triana ud på eftermiddagen. I og omkring Calle Mayor de Triana finder du alle de kendte modemærker side om side med lokalt ejede butikker og tapasbarer fulde af personlighed. Giv fødderne et hvil på Allende Triana, en velbesøgt, trendy restaurant, der serverer fremragende salater og geniale burgere.

Las Canteras-strandens tre kilometer med gyldent sand og en strandpromenade med butikker, barer og restauranter trækker ikke ned på byens latinovibe. Hvis du kommer her på en lørdag, så gå ikke glip af Ruta Playa Viva-koncerterne. Livebands optræder på en række spillesteder langs stranden fra sen eftermiddag til sen aften og spiller i forskellige genrer fra jazz til funk og indierock. Afslut dagen med en middag på det fabelagtige spisested Kitchen Lovers, hvor det kreative italienske køkken må konkurrere med udsigten om din opmærksomhed.

En smagfuld tur i det nordlige Gran Canaria

Kystlandsbyen Puerto de Las Nieves på Gran Canaria er berømt for sine fiskerestauranter med fremragende udsigt

Det karakterfulde og autentiske nordlige Gran Canaria bliver ofte ignoreret; dog er det her, du finder nogle af øens lækreste overraskelser.

Begynd din gastronomiske rejse med et friskt fiskemåltid i kystlandsbyen Puerto de Las Nieves, et yndet tilflugtsmål for byfolket og kendt for sine fiskerestauranter og solnedgange. Snup et bord på terrassen på Las Lasas og læn dig tilbage og nyd skumringens farveshow.

Findes der en bedre måde at afslutte et måltid på end med en kop gourmetkaffe, produceret i verdens nordligste kaffeplantage? Gennem fem generationer har Jorgefamilien avlet frugt, vin og Arabicabønner på Finca La Laja, der ligger i smørhullet i den frodige og fugtige Agaete-dal ved foden af Tamadaba-bjergene.

Du kan smage og købe direkte fra plantagen eller besøge den lille by Agaete, Gran Canarias version af en pueblo blanco, hvor cafeen i den henrivende botaniske have, El Huerto de las Flores, serverer kaffe med kager og andre søde fristelser, der får mundvandet til at løbe. Forlad ikke Agaete uden at besigtige det fascinerende nekropolis Maipés, som har omkring 700 ældgamle grave i det golde lavalandskab.

Kom på rundvisning i en af Kanarieøernes få tilbageværende romfabrikker i den nordlige by Arucas

Sidst, men så absolut ikke mindst, må du planlægge et besøg til den nordlige bjergby Arucas, hvor du finder en af Kanarieøernes få tilbageværende romfabrikker. Giv dig tid til at at beundre den storslåede sandstenskirke San Juan Bautista med sine imponerende glasmosaikker, før du drager videre til romfabrikken til en rundvisning, der kulminerer i en smagning af så mange af deres produkter, som du lyster. En passende afslutning på en smagfuld tur.

Find flybilletter til Las Palmas

Udvid ferien på Kanarieøerne og tag på oplevelsestur til Tenerife eller tag til det spanske fastland og tjek de gratis seværdigheder i Madrid ud.