DiscoverStorbyferie

Seværdigheder i New York: 25 tips til hvad du kan lave i storbyen

New York anses af mange for at være det sted man kan få den ultimative storbyferie, og det er i hvert fald ikke helt forkert, for byen har oceaner af oplevelser i vente til de mange besøgende. Går din næste rejse til New York og er du i tvivl om hvad du skal lave? Så giver vi dig anbefalinger og tips til ting du kan opleve herunder.

Hvad vil du opleve i New York?

 

Gratis seværdigheder i New York

At tage en bid af ”The Big Apple” er ofte lig med også at tage en stor bid af din opsparing. Men for den smarte rejsende er der ingen grund til at forvente discountoplevelser i denne metropolis, selv om du rejser på budget. Her er et par ideer, som giver smæk for skillingen.

Tag på opdagelse i Central Park

Central Park i New York

Selv i en af verdens største storbyer kan man finde en grøn oase midt i den travle bymidte. Et besøg til New York er naturligvis ikke komplet uden en tur forbi Central Park der blev opført i 1850’erne.

Central Park er fire kilometer lang og 800 meter bred. Ikke nok med det så er det også den mest besøgte park i hele USA. Parken byder på aktiviteter for både børn og voksne i alle aldre såsom 30 tennisbaner, et hav af legepladser, to skøjtebaner, et naturreservat, smukke vandrestier, kunstige søer og en Zoologiske Have med eksotiske dyr.

Parken er omgivet af 10 kilometer vej, hvor du kan hoppe på en hestevogn og få et udsyn over de mange rulleskøjteløbere, cyklister og løbere, der render rundt omkring i parken. Det er også en oplagt mulighed at blive sat af ved en af de billedskønne søer i parken og holde en afslappende picnic eller tage et lille hvil på græsset, før turen går videre.

Gå over Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge

New York er generelt kendt for højtravende skyskrabere og særpræget arkitektur, og Brooklyn Bridge er ikke en undtagelse. Broen stod færdig i 1883 og forbinder bydelene Manhattan og Brooklyn.

Brooklyn Bridge tiltrækker hvert år mange turister, som flokkes for at opleve den historiske bro, som krydser East River. Midt ude på broen er du garanteret en flot udsigt over Manhattan Skyline, hvor du kan tage det perfekte billede ved solnedgang.

Hvis du gerne vil blive klogere på broens historie, kan du også bestille en guidet tur, hvor du får en guide til at fortælle den spændende fortælling ned til mindste detalje, imens du betragter dette smukke vidunder.

Oplev Ground Zero på tæt hold

World Trade Center Memorial

En af de mest besøgte seværdigheder i New York er Ground Zero, som er der, hvor World Trade Center tidligere stod. Selve oprydningsarbejdet tog omkring otte måneder, og den dag i dag kan du opleve Freedom Tower, som står på selv samme sted.

Freedom Tower er fantastisk på alle leder og kanter. Bygningen er intet mindre end 541 meter højt og du kan købe en smule pebret billet for at komme op til toppen, men de fleste vil sige det er alle pengene værd.

For at blive klogere på omstændighederne på den skæbnesvangre dag, kan du besøge Ground Zero Museum, hvor der er en række billeder og genstande fra 9/11. For at runde den sentimentale oplevelse af, kan du besøge mindestedet, World Trade Center Memorial, hvor de afdødes navne er indgraveret i et smukt monument, der blev indviet på 10-årsdagen i september 2011.

Smut forbi den ikoniske Flatiron Building

Flatiron Building

Midt inde i den travle bymidte kan du opleve en af New Yorks første skyskrabere på tæt hold. Flatiron Building, også kaldet for Fuller Building, blev bygget i starten af 1900-tallet, og den er nem at genkende, fordi bygningen er formet som et strygejern – heraf navnet.

Flatiron Building er en af byens mest fotograferede bygninger, og det er med god grund. Bygningen har 20 etager, og den ligger på en af de mest ikoniske adresser mellem Fifth Avenue og Broadway. Foran bygningen kan du finde et lille monument, der markerer et gravsted for en borgerkrigsveteran.

Fort Greene

Fort Greene er også nanvet på en lille familievenlig og ekstremt hyggelig park, der ligger i Brooklyn. Her er fyldt med små søde unikke butikker og afslappede spisesteder. I det lokale Brooklyn Flea (Brooklyn Loppemarked), sælger de lokale stilfulde genbrugsvarer og det er vildt hyggeligt at ose rundt. I området er der også mulighed for at høre musik og se sport i det nærliggende Barcleys Center.

Tag en bådtur i havnen

Sejltur rundt i NYC med Staten Island Ferry.

Der findes næppe en bedre introduktion til New Yorks berømte skyline end at opleve den fra vandsiden. Der er ingen mangel på dyre sejladsmuligheder i New York, men færgen Staten Island Ferry tilbyder bådture på tværs af New York Harbor helt gratis.

Selv om overfartens formål er at transportere passagerer mellem Staten Island og Manhatten, tilbyder denne tur en fortryllende udsigt til byens skyline fra færgens åbne dæk. Inkluderet er også et tæt møde med New Yorks førstedame, Frihedsgudinden, så du kan sikre dig et foto af hende uden at skulle mase dig gennem horderne af turister.

Færgerne sejler i 30 minutters intervaller og rejsen varer 20 minutter. Der er intet som en frisk havbrise til at køle dig af på en af New Yorks berygtede fugtige sommerdage.

Biggie Mural på Bedford Street

Hvis du er hip-hop fan, så er The Biggie Mural et must see på jeres storbyferie i New York. Portrættet fylder en hel facade. Den legendariske rapper Notorious BIG med kælenavnet Biggie skabte sit navn i området. I kan opleve kunstværket på Bedford Street ved Quincy Street.

The Biggie Mural blev malet i 2015 og har med nød og næppe overlevet efter der kom massive protester imod nedrivningen af den bygning han hænger på. Målet er nu at frede bygningen, så Notorious kan blive på gavlen.

Adressen er: 1091 Bedford Ave, Brooklyn, NY 11216, USA

Skift kaos ud med afslapning med en spadseretur gennem West Village

Weekend-loppemarked på grønne Perry Street i West Village.

Der er intet som at vandre helt uden andet formål end at absorbere den lokale atmosfære. Uanset om du besøger New York, mens forårsblomsterne springer ud, eller når efterårsløvet falder, så er West Village et idyllisk kvarter at navigere igennem.

Forvent ikke skyskrabere i et af New Yorks ældste kvarterer. I stedet vil du opleve weekend-loppemarkeder imellem de lave byhuse i kolonitidsarkitektur og efeudækkede mursten. Her findes stadig brostensbelagte gader, som vækker minder om en tid, hvor hestetrukne vogne var det nærmeste, man kom på trafikpropper.

For nogle årtier siden var West Village et rebelsk sted; i dag er ”The Village” blevet mondænt, men her er stadig skæve cafeer og funky butikker. Dage uden filmoptagelser er sjældne her, så hvis du vandrer rundt i gaderne, støder du med stor sandsynlighed ind i et kamerahold. Du kan også posere foran et kamera uden for Friends-huset på hjørnet af Grove og Bedford Streets eller foran Carrie Bradshaws lejlighed fra Sex and the City, den ligger på 64 Perry Street.

Besøg et verdenskendt ølbryggeri

Smag din vej gennem den gratis rundvisning på Brooklyn Brewery.

Og til øl-elskerne! Brooklyn Brewery er et lokalt, men i dag globalt bryggeri, der begyndte som et mikrobryggeri mellem et ødeland af forfaldne pakhuse i 1980erne. Spol et par årtier frem, og det er nu kernen i et fornyet, selvbevidst Williamsburg. Faciliterne tilbyder billige ture dagligt, og hvis du kommer på en lørdag eller søndag eftermiddag er rundvisningen gratis.

Bryggeriet er en populær attraktion, så vær klar på at stå i kø et stykke tid. Den 30 minutter lange rundvisning er dog ventetiden værd. Entusiastiske guider tager dig gennem gæringsprocessen, viser dig bryggetankene og fortæller bryggeriets historie.

Turen afsluttes i med smagsprøver, herunder sæsonspecialiteter. Alkoholen er ikke gratis, men du kan altid spørge bartenderen om at fylde op en ekstra gang.

Spadser langs en taghave

”Sommersjov

I en by, der ofte bliver kaldt en betonjungle, har en gruppe byplanlæggere tænkt ud af boksen for at skabe et grønt område. The High Line er et tidligere industrielt jernbanespor, som blev reddet efter års forfald og omskabt til en vandresti af urbane haver.

Hævet over gadeniveau vil du få en følelse af at svæve gennem byen, mens taxierne ræser rundt under dig. Den sydlige ende huser særligt veltrimmede småhaver, mens planterne spreder sig mere vildt i den nordlige ende, hvilket giver et glimt af, hvordan naturen egentlig overtog bygningsstrukturen. Mellem bevoksningen står der kunstinstallationer og noget af Manhattans mest innovative nye såvel som gamle arkitektur – en drøm for enhver fotograf.

The High Line er ikke en park i den mest traditionelle betydning, så hvis du har lyst til at flade ud i et stykke græs, skal du måske arrangere din picnic længere mod nord i – ja, du har gættet det – Central Park. Rejser du i august? Så gå ikke glip af byens Summer Streets initiativ.

South Street Seaport

Lige syd for Brooklyn Bridge på Manhattan ligger det lille havneområde South Street Seaport. I den gamle havn kan I opleve smukke restaurerede bygninger fra det tidlige 1800-tal.

Efter orkanen Sandy har der været en massiv genopbygning med nye butikker, restauranter, live-musik og pop-up shops. Det var her området fik sit nye navn: Seaport District NYC. Besøg Pier 17, som er et samlingspunkt for gastronomi, kultur og underholdning.

I kan også besøge det maritime museum og galleri South Street Seaport Museum, som viser byens martitime historie og har en imponerende udstilling.

Nyd vin og ost, mens du galleri-hopper

En Dan Flaivin installation uden titel på David Zwirner Gallery i Chelsea, NYC.

Kunstelskere behøver ikke tage pungen frem for at opleve noget af New Yorks fineste moderne kunst. Tæt på High Line ligger en række blokke, som huser hundreder kunstgallerier. Mellem 10th og 11th Avenue i West Chelsea kan du gå fra galleri til galleri for at se museumslignende kvalitetsudstillinger uden nogensinde at bruge en eneste dollar.

Dette inkluderer berømte kæmper som David Zwirner Gallery, der udstiller moderne etablerede kunstnere i sit enorme, luftige lokale, eller Gagosian Gallery med sin anerkendte udstilling af store internationale kunstnere.

Mellem klokken 18 og 20 på torsdage er oplevelsen endnu bedre. Mange gallerier holder her åbningsreceptioner, hvor der udover kunst også bydes på vin og hors d’oeuvres.

Lyt til livemusik i en historisk jazzklub

The Grove Street Stompers' trombonist, Pete Balance, midt i en tone.

På musikfronten har New York altid været en pioner, som har udklækket nye trends og tiltrukket verdens førende musikere. Alligevel kan det dog være lidt af en udfordring at finde et sted, hvor man på jævnlig basis kan nyde livemusik gratis. Arthur’s Tavern er en af de ældste stadig fungerende barer i byen, og den tilbyder live jazzmusik uden entre. Baren er lille og nusset, og betjeningen er notorisk ubehøvlet, så den virkelige attraktion her er den uimodståelige musik.

Afhængig af, hvornår du besøger stedet, kan du møde et brassband, som pumper 1960er-hits ud, eller de populære Grove Street Stompers, som optræder med autentisk jazz. Uanset hvad komplimenterer musikken atmosfæren fra en svunden tid. Siddepladserne er som regel skulder-til-skulder, men det er del af charmen.

Greenwich Village byder på adskillige jazzklubber, og mens de fleste forlanger entre om aftenen, vil de som regel lade dig opleve deres mindre besøgte eftermiddagskoncerter gratis, eksempelvis 55 Bar eller Smalls.

Chinatown

Der er fuldt fart på Chinatown. Her er proppet med mennesker, street food og små butikker. Den østlige indflydelse farver området og giver en helt særlig vibe. De kinesiske og sydøstasiatiske restauranter brillierer med street food, hvor I kan nyde, dumplings, bao, forårsruller, håndlavede nudler og meget mere.

Her er pakket med souvenirbutikker og markeder, der sælger alt fra tørret fisk til krydderier. I Columbus Park dyrker de lokale taichi og spiller skak og mahjong.

Det er også muligt at finde smykker, parfume, solbriller, ure, sko og alt andet. Er det noget, så gå af ned Canal street mellem Broadway og Mulberry street. I bør prutte med prisen.

Dans over den oplyste skyline

Le Bain – a free rooftop club with an unbeatable view.

Enhver besøg i ”byen, der aldrig sover”, kræver noget natteliv, og heldigvis har et af New Yorks in-steder gratis entre. På toppen af Meatpacking Districts stilfulde Standard Hotel er Le Bain, en tagetage-natklub som er udstyret med pudsige dekorationer, skarpe elektroniske DJs og en panoramaudsigt over Downtown, som slår benene væk under dig.

Der er en snert af noget elitært her, men den attraktive folkemængde på toppen er oftere iført en velsiddende T-shirt end en blazer. I nattens travleste timer er det mere udfordrende at komme forbi udsmideren, men så længe du er tålmodig, høflig og klædt til lejligheden (tænk chik, men afslappet), bør det ikke være et problem. En mere givende plan er at ankomme tidligt, smide sig på en af de store vandsenge og nyde en chill-out-stund og en førsteklasses udsigt til solnedgangen over Hudson River.

Hvis Brooklyn er mere dig, så tag til Williamsburgs boutique hotel The Wythe og tag elevatoren til deres tagterrasse-bar, The Ides, som ikke kræver entre.

Brooklyn Heights

På den anden side af Brooklyn Bridge ligger Brooklyn Heights. Området er kendt for sine brune facader, som I kender fra film og serier. Langs den elegante promenade ved East River er der en spektakulær udsigt til Manhattan og Frihedsgudinden.

Den bedste måde at opleve Brooklyn Heights charme er at gå en tur i området, forbi legepladserne ved Waterfront Brooklyn Bridge Park. Gå igennem den lille shopping gade Montague-street og snup en øl på en af barerne på Henry Street med de lokale. Området har et væld af små populære spisesteder som Jalapa Jar, Noodle Pudding og River Deli. I kan også tage et smut forbi Transit Museum med børnene i den gamle undergrund.

Seværdigheder for voksne i New York

Er du på storbyferie med en kæreste eller en god ven? Så er der et væld af seværdigheder i New York, hvor du kan få nye oplevelser, der siger spar to. Her er en række forslag til seværdigheder for voksne i New York.

Oplev New York på to hjul – Lej en cykel

På cykel i New York

Selvom mange turister vælger at se New York til fods eller ved at tage metroen, kan du også skille dig ud fra mængden og leje en cykel. Der er især to ruter, som er værd at opleve på to hjul:

Central Park Southern Loop er den første, og det er den mest populære rute rundt omkring i parken. Ruten er bilfri i weekenderne, så du kan cykle i ro og fred uden at skulle tænke på andre trafikanter. Denne rute fører dig til den nordlige del af parken, hvor du kan nyde den smukke natur på den tre kilometer lange cykeltur.

Hvis du gerne vil cykle langs vandet er Hudson River Greenway den perfekte rute at begive sig ud på. Denne rute fører dig gennem den vestlige side af Manhattan parallelt med Hudson River. Her kan du opleve New York fra en anden vinkel, samt opleve nogle af de mange seværdigheder, som du møder på vejen.

Bytur i Bowery: Bowery Electric og Bowery Ballroom

The Bowery er en vej og et område i den sydlige ende af Manhattan. Historisk har det været kendt for sit natteliv. Området kan især anbefales for nattelivet og spillestederne Bowery Electric og Bowery Ballroom.

The Bowery Electric er en bar og et spillested, som er perfekt at besøge på en tur til New York, hvis I vil ud og svinge benene. Det er der mulighed for i kælderen efter koncerter. Bowery Elctric er ikke fancy eller forfinet, men giver de perfekte betingelser for en solid bytur.

Man skal være 21 for at komme ind. Adressen er 327 Bowery

Bowery Ballroom er et af de bedste venues i New York til at opleve populære rock- og indiebands. Spillestedet skaber en afslappet stemning og tiltrækker store navne. Lyden er god og tiltrækker trendy New Yorkere.

Adressen er 6 Delancey St.

Frihedsgudinden – symbolet på frihed

STatue of Liberty eller Frihedsgudinden i New York

En seværdighed i New York, som ingen turist kan komme uden om, er The Statue of Liberty bedre kendt som Frihedsgudinden på dansk. Frihedsgudinden er en gave fra Frankrig, givet i 1886 som et symbol på frihed samt på venskabet mellem de to nationer.

Frihedsgudinden er på alle måder imponerende. Den er hele 46 meter høj, og ”hun” vejer omkring 200 tons. Statuen er overordnet set lavet af kobber bortset fra faklen, som er belagt med det fineste guld.

Hvis du er villig til at betale sejlturen hen til Ellis Island, har du mulighed for at komme op i Frihedsgudindens krone. Men du skal være hurtig – der er kun et begrænset antal billetter per dag. Der er intet mindre end 354 trappetrin op til toppen, hvor du kan opleve en storslået udsigt over Manhattans Skyline.

Gospel Brunch i Harlem

I midten af Harlem ligger et populært restaurantkoncept, der kombinerer Gospel og brunch. Så vil I opleve en helt anderledes måde at gå på restaurant på, skal I ikke lede længere end hos Red Rooster. Her er comfort food og gospel fra et lokalt gospelkor. Så hvis I kan lide at høre et “praise the lord” mens I spiser, så slå et smut forbi.

Adressen er 310 Lenox Avenue

Oplev den smukke udsigt fra Empire State Building

Fascinerende udsigt fra toppen af Empire State Building

New Yorks Skyline er kendt for at være billedskøn, og her kan du komme helt tæt på den. Med sine 381 meter er Empire State Building den næsthøjeste bygning i New York. Bygningen er kun overgået af det nye One World Trade center, som er placeret ved Ground Zero.

Empire State Building er imponerende på mange måder. Der er brugt intet mindre end 60.000 tons stål, 6500 vinduer og 73 elevatorer til at fuldende dette arkitektoniske mesterværk.

For at få den fulde oplevelse kan du købe en billet til en af de to udsigtsplatforme for turister på 86. og 102. etage. Her kan du opleve en fantastisk udsigt over New York Skyline, som er et endnu smukkere syn efter mørkets frembrud.

Broadway shows

Broadway er formentlig det bedste sted i verden at opleve alle afskygninger af liveshows fra teater til musical. Broadway Theatre refererer til shows fordelt på 41 profesionelle teatre, som alle sammen har plads til over 500 publikummer. Alle venues ligger i Theater District og Lincoln Center i området omkring Broadway midt på Manhattan.

Broadway er især kendt for fabelagtige musicalopsætninger, som The Lion King, The Phantom of the Opera, Aladdin og mere moderne musicals som the Book of Mormon lavet af skaberne af South Park.

Hvis I tager til TKTS Booth (billetsalg) kan I få rabat på billetter (op til 50%), til gengæld skal I nok stå lidt i kø. Tag til TDF’s TKTS Booth under de røde trapper på Duffy Square, hvor 47th street krydser Broadway.

Tag på et eksklusivt museumsbesøg

Rain Room på Museum of Modern Art i New York

Elsker du kunst, er der et væld af muligheder for at opleve nogle af de største værker gennem tiden i New York. Især Museum of Modern Art (MoMA) og Metropolitan Museum of Art (The MET) er nævneværdige indenfor denne genre med værker af Van Gogh, Picasso, Salvador Dali, Claude Monet og mange flere.

Museum of Modern Art er placeret i Midtown Manhattan og har været åbent siden 1929. Museet har både malerier, arkitektur, design, film og mange andre forskellige former for kunst forddelt på intet mindre end seks etager. Museet har en hyggelig lille gårdhave med en udendørs café, hvor du kan nyde en velfortjent kop kaffe, inden turen går videre til en af de to biografer på museet, som viser forskellige film i løbet af dagen.

Når du har været på rundtur på Museum of Modern Art, kan du med god grund tage videre til Metropolitan Museum of Art, som et af verdens største museer med intet mindre end to millioner genstande forddelt på 19 afdelinger. Her kan du gå på opdagelse på de 200.000 kvadratmeter, som er spækket med kunst fra gulv til loft. Sørg for at holde øje med særudstillinger – her kan du få en oplevelse lidt ud over det sædvanlige.

Seværdigheder for børn i New York

Prøv de sjove forlystelser på Coney Island

coney island new york

New York byder på mange glemte skatte rundt omkring i byen, og Coney Island er én af dem. På halvøen lå engang den største forlystelsespark i USA, Luna Park, som blev genåbnet i 2010. Forlystelsesparken byder på intet mindre end 19 forskellige forlystelser, spændende filmfremvisninger, udendørs koncerter og storslået fyrværkeri på standen hver fredag.

Men Coney Island har andet at byde på. Udover den underholdende forlystelsespark er der mange kærestepar, der tager på weekendophold på Coney Island for at komme væk fra storbyens stress og jag. Her kan du tage en afslappende dag på stranden eller nyde en romantisk gåtur på en af de mange gangstier i området.

For at få den fulde oplevelse, bør du besøge en af de mange madboder, som holder til på pladsen året rundt. Her kan du sætte tænderne i en lyserød candyfloss, lækre hotdogs eller appetitvækkende pizza, som er med til at stille den lille sult.

Bliv klogere på American Museum of Natural History

American Museum of Natural History new york

Børn og barnlige sjæle behøver ikke lede længe for at finde et sted at tilbringe en hel eftermiddag i New York. American Museum of Natural History byder på fire etager med alt lige fra ustoppede dyr til spændende udstillinger omkring forskellige kulturer og folkeslag. Et must-see er det store skelet af en vaskeægte Tyrannosaurus Rex, som blandt andet er kendt fra filmen ”Nat på Museet”. Museet har gennem tiderne udvidet med forskellige udstillinger såsom et planetarium, hvor du kan blive klogere på Big Bang og andre teorier omkring verdens oprindelse. Her kan du også se en film omkring universet og give dig i kast med at lave forskellige forsøg under kuplen. For at få et indblik i hvor stort museet er, bør du tage et smut forbi den beundringsværdige hal, hvor du kan udvide din viden omkring verdenshavene. Her kan du se en blåhval i fuld størrelse, som uden tvivl vil imponere dig.

Find fly til New York
Find hotel i New York

Få flere tips til New York