DiscoverRejseanbefalinger

Oplev nordlyset: 15 af de bedste steder

Der findes næppe et naturfænomen, der er lige så fascinerende, som når nordlyset, aurora borealis, danser hen over himlen. Det er en oplevelse, mange rejser langt for at opleve. Men hvor kan du se nordlys? Her er vores guide til de bedste steder – fra Skotlands forrevne klippeøer til Grønlands snedækkede vidder.

Start din rejse med momondos Anywhere search, og se, hvor langt du kan komme med dit budget.

 

Gå på opdagelse med vores interaktive kort

Hvad er nordlys?

En ting er, at det ser flot ud, men hvad er nordlys egentlig? De spøgelsesagtige, skylignende lysformationer, der typisk viser sig som svage grønne og pink skygger på himlen, er resultatet af elektrisk ladede partikler, der bliver sendt ud fra solen og kolliderer med gasholdige partikler i jordens atmosfære.

Fra et videnskabeligt synspunkt kan Aurora Borealis forekomme hvor som helst på jordkloden, men du kan først og fremmest opleve fænomenet på den del af jorden, der ligger 2500 km fra den magnetiske nordpol i det sene efterår og den tidlige vinter.

Herunder kommer en liste over de 15 bedste steder at opleve nordlys på den nordlige halvkugle. De ligger alle sammen i nordlysbæltet og langt væk fra større byområder, hvor lyset fra omgivelserne (lysforureningen) gør det sværere at se det magiske lys og den farvefest, der dannes på himlen.

Øgruppen Lofoten – Norge

Du behøver ikke rejse langt væk fra Danmark for at opleve nordlys. Faktisk kan du bare slå et smut over nordsøen til vores naboland Norge, hvor du fra september til marts kan opleve det farverrige lysspil. Nogle mener sågar at Nordnorge er det bedste sted i verden at opleve fænomenet, og med de mange norske nordlyshoteller er der gode muligheder for at opleve det med egne øjne. Rejs fra Billund eller København til Leknes lufthavn, hvorfra der kun er omkring 20 km til Lofoten-øerne.

Find flybilletter til Leknes

Kluane National Park – Yukon, Canada

Kluane nationalpark ligger i det sydvestlige hjørne af Yukon, Canada, og her har du mulighed for at se Canadas højeste bjerg, Mount Logan på 5,959 meter. Parken er domineret af bjerge, gletsjere, tundra og skov. Frygter du at fare vild i den Canadiske natur i jagten på nordlys, kan du bestille guidede nordlysture, der tager dig til Kluanes bedste steder. Flyv til Whitehorse lufthavn i Yukon, hvor fra der er omkring halvanden times kørsel til Kluane nationalpark.

Find flybilletter til Whitehorse

Snæfellsnes-halvøen – Island

 

Når spørgsmålet “Hvor kan man se nordlys?” bliver rejst, vil mange automatisk tænke på Island. Fra september til starten af april er der gode muligheder for at opleve polarlysets magiske farver på himlen, så snart du kommer væk fra byens lys.

For at fange nordlyset på kan du hoppe på en snescooter, leje en bil eller tage på en guidet tur arrangeret af de lokale, der kender naturen bedst. Snæfellsnes-halvøen ligger et par timer fra Reykjavik, og fra Stykkishólmur lufthavn er der kun omkring 49 kilometer til halvøen og nordlysets gemmested. Se også vores anbefalinger til de mest naturskønne hoteller i Island.

Find flybilletter til Stykkisholmur

Fairbanks, Alaska, USA

Her på 65 grader nord er Fairbanks lige akkurat under “auroraovalen”, det bedste sted at opleve nordlys. Tag ud til Cleary Summit på en måneløs nat, og nyd et episk lysshow i neongrøn, eller kør til den fredfyldte Denali Nationalpark, hvis du vil have det hele for dig selv. Du kan også opleve lyset i de varme kilder i Chena Hot Springs eller fra øen Nunivaks permafrostklædte eventyrlandskab.

Det bedste tidspunkt at se nordlyset er mellem august og april, men planlæg at tage afsted i marts for at få glæde af de længere dage og en anelse mildere temperaturer.
Find flybilletter til Fairbanks

Find et værelse på Chena Hot Springs

 

Tromsø, Norge

I 25 år har man fejret Aurora Borealis med manér på Nordlysfestivalen. Den sidste uge i januar byder festivalen på seks dage med musik i verdensklasse med nordlyset som bagtæppe. Nyd en jazz-koncert, mens du beundrer de fortryllende, selvlysende bånd på himlen i det, de lokale kalder “naturens eget teater”. Hvis der er skyer på himlen, kan du se den menneskeskabte version af nordlyset på Universitetsmuseet, der er en del af Tromsø Universitet. Når du alligevel er her, så udforsk Tromsøs polarhistorie på Polarmuseet, og nyd udsigten fra kabelbanens højeste station.

Find flybilletter til Tromsø

Isle of Skye, Skotland, Storbritannien

Det særdeles passende navn giver en god forsmag på det, der venter dig: fantastisk stjernekiggeri og naturens eget spektakulære lysshow. På Isle of Skye har du ideelle forhold til at se det, man i Skotland kalder “Mirrie Dancers”. Øen er tyndt befolket og kan prale med hele ni af de officielle himmelobservationsområder med lav lysforurening, Dark Sky Discovery Sites.

Vil du se nordlys omgivet af forrevne klipper, så sæt kurs mod det berømte fyrtårn Neist Point Lighthouse. Shulista Croft Wigwams på halvøen Trotternish er også et fremragende bud. Halvøen er rig på klippeformationer såsom Old Man Storr og Quiraing, som også er værd at udforske i dagslys. Gamle slotte og spøjse ruiner pryder det frodige landskab, så der er masser at tage opleve, mens du venter på nordlyset.

Læs mere: forlad ikke landet uden at have været på whiskyruten – vores roadtrip i Skotland.

Find flybilletter til Inverness

Nellim, Finland

Blot 9 km fra den russiske grænse i det finske Lapland ligger landsbyen Nellim uden at gøre noget stort nummer ud af sig selv. Men den gemmer på en velbevaret hemmelighed: Den er det perfekte sted at se nordlys. Landsbyen, der ligger og putter sig mellem skovklædte fjelde og snedækkede tinder, kan spore sin historie tilbage til stenalderen – og er gennemsyret af den samiske kultur. Lad dig betage af lyset fra Inarisøens bredder, og tag til det idylliske udsigtspunkt ved Paatsjoki-broen. Eller kravl ind i en glasiglo, hvis du vil kigge på nordlys på en mere afslappet facon. De bølgende nordlys viser sig over 200 nætter om året her, så hav kameraet klar. Afsæt også tid i løbet af dagen til at vandre med snesko gennem taigaen. Og jag så vinterkulden ud af kroppen med en omgang traditionel sauna.

Find flybilletter til Ivalo

Idaho Panhandle National Park, Idaho, USA

Med sin beliggenhed i den nordligste spids af Panhandleområdet i Idaho er denne nationalpark et uforstyrret sted at nyde nordlyset langt fra alfarvej. Her befinder du dig i træklædte, bjergrige omgivelser 80 km syd for den canadiske grænse med så godt som ingen lysforurening. Sæt kurs mod Priest Lake, og forevig nordlyset, når det viser sig på himlen og spejles i søens rolige overflade. I de lyse timer kan du se bjørne, hjorte og elge, når du vandrer langs stierne, der omgiver søen. Fiske- og bådture samt sejlads står også højt på agendaen her. Når det er sæson, kan du endda samle blåbær og svampe.

Find flybilletter til Spokane

Akureyri, Island

Ifølge det islandsk folkesagn er nordlyset engle, der danser på himlen. Langt i nord i Island ligger landets næststørste by Akureyri og det er et hyggeligt, lille sted at gå på opdagelse, mens du venter på, at aftenmørket lokker nordlyset frem. Caféer med boheme-stemning, trendy restauranter og små gallerier fylder gaderne. Størst opmærksomhed i gadebilledet tager dog byens livsnerve, Eyjafjörður, Islands længste fjord.

Når mørket melder sin ankomst, så find en god plads i det skovklædte naturområde Kjarnaskógur på udsigtsplatformen på Vadlaheidi-bjerget eller i det nærliggende skisportsområde, og nyd de betagende glimt af nordlyset. Svømmehaller, isboder og lokale bryggerier lyser op langs vejen. Føler du dig modig, så flyv til øen Grímsey, der ligger et stenkast fra polarcirklen.

Vil du udforske mere af Island? Så gå ikke glip af vores guide til kør-selv-ferie i Island.

Find flybilletter til Akureyri

Yellowknife, Northwest Territories, Canada

I efteråret og i løbet af vinteren kan du i den gamle guldfeberby Yellowknife se nordlys i en klasse for sig. Charmerende husbåde og alternative boliger, der varierer fra bjælkehytter til tipier, gemmer sig blandt grønne fyrretræer og krystalklart vand. Vildmarkens himmel leverer varen med 90% chance for at se nordlys. Se det fra en snescooter, eller få finpudset din fotograferingsteknik med et kursus i nordlysfotografi.

Find flybilletter til Yellowknife

Abisko, Sverige

Abisko ligger lige under auroraovalen og har derudover et skyfrit mikroklima i ærmet, som giver optimale forhold for nordlyskiggeri. Aurora Sky Station tilbyder fremragende observationsforhold, men vil du undgå de andre turister, så tag ned til havnen og nyd lysene derfra. Nordlysture til Abisko Nationalpark eller de nærliggende Kirunabjerge bringer dig på afstand af lysforureningen, og nogle turarrangører tager kameraer med, du kan bruge. Der bliver hurtigt udsolgt, så planlæg din tur i god tid, eller besøg området uden for højsæsonen.

Find flybilletter til Kiruna

Murmansk, Rusland

Indrømmet, nordlyset observeres kun omkring 15-20 gange i løbet af den russiske vinter, så her har du ikke samme chancer som i Skandinavien. Men hvor mange mennesker kan sige, de har set nordlyset helt derude – i et af Ruslands mest bidende kolde, menneskefjerne områder? Med sin beliggenhed i det ekstreme nordvest er Murmansk hele 32 timer med tog fra Sankt Petersborg. Du kan heldigvis også flyve dertil. Mens du venter på nattens ankomst, kan du besøge ‘Lenin’, verdens første atomkraftdrevne isbryder, og byens museer.

Find flybilletter til Murmansk

Inishowen, Ireland

Med sin lille mængde lysforurening lokker den maleriske halvø med storslået udsigt til nordlyset med den utæmmede atlanterhavskyst som bagtæppe. Prøv Malin Head i Dunree, Mamore Gap og Dunaff, hvis du vil have størst chance for at se nordlys. Hvis du vil på dagstur, anbefaler vi en tur på cykel eller i bil langs den markerede turistrute Inishowen 100. Fort Dunree, Slieve Snaght, Knockamany Bends og Five Fingers Strand er alle værd at se – og glem ikke at kigge forbi en lokal pub for at få noget at spise og drikke.

Find flybilletter til Donegal

Longyearbyen, Norge

Du kommer ikke nordligere end Longyearbyen på Svalbard. Her er du 900 km nord for det norske fastland og omgivet af unikke muligheder for at se nordlys. Når polarnatten falder på, kan du måske endda få øje på de selvlysende grønne bånd, mens du nyder din frokost. Nabofjorden Adventfjorden byder også på imponerende muligheder for at tage billeder af nordlyset. Hvis du har heldet med dig og oplever dagslys på din tur, så prøv kræfter med at hugge figurer i is ved en gletcher, tag på en fornøjelig hundeslædetur, eller hop ombord på en båd for at udforske det arktiske landskab.

Find flybilletter til Longyearbyen

Kangerlussuaq, Grønland

Tidligere var det en amerikansk luftbase, men nu er Kangerlussuaq det bedste sted, du kan opleve nordlys i Grønland. Her går det under en betegnelse, der kan oversættes til “sjæle, der spiller bold”. Denne afsidesliggende destination, der også er blevet kaldt “Porten til Grønland”, er så fredfyldt, som et sted kan være. Kangerlussuaq lokker med hele 300 klare dage om året og har den perfekte beliggenhed midt i nordlysbæltet. Her er altid sne, så pak til en ægte vinterekspedition. Tilbring dagene med slædekørsel, muskusoksesafari og sejlads mellem gigantiske isbjerge eller at vandre ud på indlandsisens vidder. I Kangerlussuaq finder du også Kellyville, en radarstation, der blev brugt til at undersøge atmosfæriske fænomener, heriblandt nordlyset.

Find flybilletter til Kangerlussuaq
Mangler du mere inspiration til din næste rejse? Se listen over verdens bedste nordlys-hoteller, samt 5 fantastiske ishoteller der garanterer cool overnatning.
Relateret
Rangliste: Bedste øer i Europa
Læsetid: 1 min.

Rangliste: Bedste øer i Europa