DiscoverRejseanbefalinger

Julerejser med et twist: 12 alternative rejser i julen

Hvis du ønsker dig noget lidt anderledes i denne sæson, så er jul i udlandet måske noget for dig? Hop op i kanen og flyv afsted til en af disse 12 skønne juleferiedestinationer!

Tromsø, Norge

 

Drømmer du om en hvid jul? Hvorfor ikke tage drømmen et skridt længere? Tilbring julen ved polarcirklen! Ø-byen Tromsø er fuldstændig indhyllet i mørke om vinteren, men byen kommer til live i december måned. Duften af klementiner, grangrene og brunkager følger dig på hvert et skridt rundt i byen.

Den glade lyd af julesange fylder Ishavskatedralens storslåede kirkerum. De lokale samles om de årlige julemarkeder, og med så mange lækkerier omkring sig er det svært ikke at give efter for fristelserne. Prøv de traditionelle pebernødder og et glas sortebærsaft for at holde dig varm.

En af de store fordele ved at opholde sig i det totale mørke er, at du kan være heldig at se det flygtige nordlys. Hold øje med himlen mellem klokken 18 og midnat. Mens du venter på det spektakulære syn, kan du passende drage fordel af de store mængder sne: Tag en hundeslædetur, måske en langrendsskitur eller kast dig ud i en god gammeldags sneboldkamp.

Anbefalet hotel i Tromsø: Clarion Collection Hotel Aurora (priser begynder ved 1,140 NOK [£113] per nat)

Find et fly til Tromsø

Küssnacht, Schweiz

 

Julemanden har få fjender. Og dog! I den maleriske landsby, Küssnacht, der ligger ved Lucerne-søens nordlige bred, dukker der hvert år den 5. december 20.000 mennesker op for at jage den skæggede gavegiver bort.

Konfrontationen kaldes ”Klausjagen” – aka ”Julemandsjagten” – og er blandt Europas mere bizarre juletraditioner. Det startede som en hedensk tradition i Middelalderen, hvor små samfund forsøgte at uddrive onde ånder med en ubærlig larm. Begivenheden blev dog så støjende, at den blev forbudt i 1700-tallet kun for at blive genindført et århundrede senere…nu med stakkels Sankt Nikolaus som offer.

Paraden, som varer hele natten, indeholder 180 øredøvende hornblæsere, to hundrede mænd smykket med ”iffeles” – gigantiske bispehuer, som er designet som lysende blyindfattede kirkeruder – og 700 piskende kobjælde-percussionister, som ”jager” julemanden og hans fire mørke nisser ud af byen.

Anbefalet hotel i Küssnacht: Romantik Hotel Beau Rivage Weggis (prisen begynder ved 259 CHF [£209] per nat)

Find et fly til nærliggende Zürich

Douz, Tunesien

 

Tunesiske Douz kaldes ofte den sovende ”Port til Sahara”, og stedet er berømt for at have lagt kulisse til Star Wars-filmene, men Douz er er også kendt for noget helt andet.

I de sidste fire dage i december forvandler lokale stammer og stammer fra nabolandene, denne øde, støvede plet til den fantastiske festival, International Festival of the Sahara, som også tiltrækker folk fra hele verden. Festivalen byder bl.a. på sandhockeyturneringer, fantastisk mad, markeder med kunsthåndværk, mavedansershows m.m.

I Douz er kamelen både konge og mandens bedste ven, og festivalens 50.000 årlige besøgende kan opleve de puklede pattedyr deltage i rodeoer og ørkenræs. Der er ikke et eneste stykke julepynt i miles omkreds, men denne årlige tunesiske tradition er lige så festlig!

Anbefalet hotel i Douz: Golden Yasmin Sun Palm (priser begynder ved 145 TND [£46] per nat)

Find et fly til nærliggende Tozeur

Castleton, Storbritannien

 

Den sidste måned op til jul kan være en stressende tid fyldt med gaveindkøb, hovedrengøring og tilberedning af de mange lækre retter. Slip væk fra det hele ved at fejre din jul i udlandet – og begynd med en tur til Castleton, en charmerende engelsk landsby, hvor dét at overgive sig til de basale glæder i livet falder helt naturligt.

Festlighederne begynder med, at julelysene bliver tændt. Alle butikker gør deres yderste for at sammensætte en magisk udsmykning og skabe en indbydende stemning for både lokale og besøgende. De fleste har udvidede åbningstider i julesæsonen og arrangerer ofte tematiserede events og konkurrencer såsom quizzer, håndværksworkshops og forskellige lege for de yngste.

Castleton er hjemsted for fire huler, og byen gør god brug af dem i juletiden. Hos Peak Cavern er julesalmer sunget i stearinlysets skær en gammel tradition. Et nyt blæseorkester bliver inviteret til hver koncert, og du bydes velkommen med gløgg og små velsmagende tærter. Det er nemt at overgive sig til den sorgløse livsrytme i denne charmerende landsby!

Anbefalet hotel i Castleton: Losehill House Hotel & Spa, (priser begynder ved £224 per nat)

Find fly til Manchester

Kyoto, Japan

 

Kyoto er selve hjertet i japansk buddhisme, så egentlig jul fejres ikke her. Alligevel har folk i den japanske storby taget elementer fra julen til sig. I december er blinkende dekorationer f.eks. et stort hit, og juleaften fejres på romantisk manér. Denne aften er det nemlig poplært blandt unge par at besøge byens smarteste restauranter, barer og ”kærlighedshoteller”.

Dagen derpå, den 25. december, afholder Chion-in-templet den årlige “O-minugui Shiki” (renselsesceremoni), som er en flot og musikalsk hyldest til buddhismens fødsel. Slut dagen af med en vandretur i Arashiyama i Kyotos udkant. At gå gennem denne bambusskov, der har officiel status som nationalt ”skønhedssted”, er som at træde ind i en anden verden – et magisk sted at tilbringe juledag!

Anbefalet hotel i Kyoto: Kyoto Royal Hotel & Spa (priser begynder ved 8,783 JPY [£62] per nat)

Find et fly til Kyoto

Honolulu, Hawaii

 

Ønsker du at holde jul i paradis? Hvad kunne være bedre end Ho-Ho-Honolulu på Hawaii. USAs solrigeste stat har fejret den traditionelle, vestlige jul siden det tidlige 19. århundrede, men med et hawaiiansk twist. I dag fejres jul i Honolulu hele december – med fyrværkeri, parader og julesange akkompagneret af ukulele.

Det er formentlig det eneste sted i verden, hvor julemanden føler sig så afslappet, at han dukker op til den traditionelle luau-fest iført rød sarong, klipklappere og (ja, selvfølgelig) hawaiiskjorte – og i øvrigt ankommer i en kano trukket af delfiner. Jep, seriøst…

Anbefalet hotel i Honolulu: Outrigger Reef Waikiki Beach Resort (priser begynder ved $210 [£162] per nat)

Find et fly til Honolulu

Provence, Frankrig

 

Gastronomi, krybbespil og eventyrlignende dekorationer… velkommen til Provence! Det køligere vejr i december lægger ingen dæmper på den berømte franske ”joie de vivre”. Byerne vrimler med fortryllende gadebelysning og julepynt, og butiksejerne gør sig store anstrengelser for at pynte deres vinduer.

Så snart julepynten er oppe, forbereder de lokale sig til ”santon”-markederne, hvor små lerfigurer – helgenfigurer fremstillet af lokale kunsthåndværkere – sættes til salg. Oprindeligt blev helgenfigurerne brugt til at genskabe scenen omkring Jesu krybbe, men fra det 19. århundrede er ”santons” også blevet brugt til også at gengive hverdagslivet.

Man kan se ”santons”, som forestiller professioner som bagere, præster, fiskere, sangere og slagtere. Som du måske kan forestille dig, bliver maden taget yderst seriøst her. Juleaftens menu inkluderer syv lette retter, som ærer Jomfru Marias syv sorger. Disse bliver serveret med 13 stykker brød fulgt af 13 desserter, som repræsenterer den sidste nadver for Jesus og de 12 apostle.

Anbefalet hotel i Provence: Renaissance Aix-en-Provence Hotel (priser begynder ved €136 [£125] per nat)

Find fly til Marseille nærved

Tallinn, Estland

 

Tallinns gamle bymidte er så smuk som et postkort med sine gamle kirker, barokke arkitektur, farverige tegltage og brostenstoppede gader. Alt er så velbevaret, at det føles, som om du er rejst tilbage til Middelalderen. Selv om en isnende kulde indhyller det baltiske land ved vintertid, skinner Tallinn som en (jule)stjerne i december.

Det hedder sig, at Tallinn var hjem for det første juletræ, der nogensinde blev opstillet i Europa. I 1441 blev det første træ rejst på Rådhuspladsen af Sorthovederne – en loge af ugifte handelsfolk, som sang og dansede rundt om træet. Den lokale fejring af julen centrerer sig stadig om juletræet på torvet, hvor et af de bedste julemarkeder i Europa finder sted hvert år. Os dig igennem de forskellige boder, der sælger alt fra uldne hatte og keramik til duftlys og trædekorationer. Det hele fremstilles af lokale kunsthåndværkere.

Mellem shoppinganstrengelserne kan du lade op med en portion sauerkraut, blodpølse og gløgg i en af markedets madboder.
Anbefalet hotel i Tallinn: Meriton Old Town Garden Hotel (priser begynder ved €60[£55] per nat)

Find et fly til Tallinn

Livingstone, Zambia

 

I Livingstone, Zambia fejres julen hvert år med julesange, krybbespil og gaveudveksling. Dejligt og juleagtigt, men måske ikke så ekstraordinært…med mindre altså, at du i julegave giver dig selv en tur til nationalparken Mosi-oa-Tunya.

Parken, der er på UNESCOs World Heritage-liste, byder både på safaripark og det spektakulære Victoria Falls-vandfald, som forbinder Zambia med naboen mod syd, Zimbabwe. Ingen af landene er pt. de store turistmagneter, og derfor kan du opleve det støjende og brusende vidunder, som Victoria Falls er, uden at skulle stå på tæerne af turister fra hele verden. Fortab dig i måneregnbuen, der rejser sig i vandfalende – flottere julelys findes næppe!

Anbefalet hotel i Livingstone: Aha The David Livingstone Safari Lodge & Spa (prisen begynder ved 3,765 ZMK [£318] per nat)

Find et fly til Livingstone

Budapest, Ungarn

 

Hvis du – i sidste øjeblik og uden det store budget – søger julestemning uden for Danmark, så har Budapest rigelig med julecharme i overskud!

Først er der julemarkedet på Vörösmarty plads, hvor de turistede souvenirs, som normalt sælges her, er udskiftet med håndlavet ungarsk kunsthåndværk og nipsgenstande, som kan købes til overkommelige priser. Hvis de lave mellemeuropæiske decembertemperaturer sender dig ned på frysepunktet, så varm op med et dyp i Budapests største termiske bad, Széchenyi.

Og så er der de eventyrlignende sporvogne! I hele december dækkes tre centrale sporvognslinjer med blændende eventyrlys. At kigge ud gennem vinduerne på disse futuristiske kaner er en perfekt måde at opleve Budapest og komme i julehumør på samme tid.

Anbefalet hotel i Budapest: Kempinski Hotel Corvinus Budapest (priser begynder ved 42,658 HUF [£128] per nat)

Find et fly til Budapest

Sydney, Australien

 

I tiden op til jul er Sydney kendt for at afholde en række festlige arrangementer, ligesom man gør i juleglade hovedstæder på den nordlige halvkugle.

Traditionelle kor synger højtiden ind i Pitt Street Mall, og The Very Merry Christmas Rocks Market byder på alt fra håndlavede gaver til lækker mad. Holder du af at synge i store forsamlinger, bør du opleve Australiens største gratis julekoncert, Woolworths Carols in the Domain. Denne populære årligt tilbagevendende begivenhed finder sted nær Royal Botanic Garden og vil indeholde alle de største engelske julesalmer og -sange.

Men i Australien ristes der ikke kastanjer på ilden, og der bygges heller ikke mange snemænd. Til gengæld tilberedes der rejer på grillen under den strålende sommersol. Så hvis du ikke kan holde tanken om vinterkulde og -mørke ud i år, så tag til Bondi Beach. Australiens mest livlige strand er det perfekte sted at møde en juleromance under misteltenen, at surfe på skummende bølger og grille din julemiddag som en ægte aussie.

Anbefalet hotel i Sydney: Medusa Boutique Hotel (priser fra 217 AUD [£134] per nat)

Find fly til Sydney

Nassau, Bahamas

 

Hvis du vil slippe for post-jule-depression og i stedet opleve brændende sol, usædvanlig påklædning og goombay-trommer, hvis rytmer med garanti vil få dig at ryste med dansebenene, så inviter dig selv til Nassaus Junkanoo-gadefest!

Junkanoo finder sted både 26. december samt nytårsaftensdag, og er Caribiens ældste gadefestival. Den giver de beslægtede Mardi Gras i New Orleans og karnevallet i Rio kamp til stregen, hvad angår farvestrålende udklædninger.

December i Nassau egner sig også perfekt til dem, som ønsker at smække benene op og slappe af på den knap så travle Cable Beach. Eller søge ned i det blå hav for at opleve dykning i verdensklasse.

Anbefalet hotel i Nassau: Atlantis Coral Towers Autograph Collection (priser begynder ved 277 BSD [£214] per nat)

Find et fly til Nassau
Leder du efter mere rejseinspiration? Tjek vores bud på de mest mærkelige og magiske juletraditioner verden rundt, eller de bedste skiområder i norden.