DiscoverRejseanbefalinger

Nyd Nord-Norge i sommerhalvåret

Få ting er lige så indbydende, som Nord-Norges storslåede natur fyldt med dramatiske fjeld og fjorde samt charmerende træhuse og øgrupper. Med tre af Norges nationalveje, nogle af landets bedste udsigter fra fjeldtoppene og flotte landsbyer, inviteres du til en sommerferie i Nord-Norge som du sent vil glemme. Her er momondos bedste tips til at opleve den norske sommer når det er bedst, i Nordland, Troms og Finnmark!

 

Drop E6 – Kør ad Kystriksveien

Bilferie i Nord-Norge

Kystvejen fra Steinkjer til Bodø vil ganske vidst tage længere tid end E6 eller rutefly, men den byder på uendelige muligheder for at opleve Nord-Norge fra sin bedste side. Uanset om du planlægger et roadtrip med vennerne, skal på ferie med familien eller bare vil udforske på egen hånd, så er Kystriksveien et enestående alternativ til de kedelige bilferier, som gør rejsen, og ikke bare destinationen, til et eventyr.

Når du kører nordpå fra byen Steinkjer er du snart ved en korsvej hvor du må vælge at køre via E6, eller tage et par ekstra dage ud af programmet til at nyde turen langs Kystriksveien, en af verdens smukkeste veje. Hvis du virkelig vil opleve sommer i Nord-Norge er valget ganske enkelt. Fra Steinkjer til Rørvik via Namsos er du godt i gang med første etape på Kystriksveien, eller Fylkesvei 17, som tager dig til det magiske landskab langs Namdalskysten og Helgelandskysten. Med dramatisk natur og hyggelige færgestop lægger Kystriksveien op til en masse spændende pauser på vejen.

Helgelandskysten er kendt for sine 20.000 øer og skønne steder som Nesna og Sømna – et paradis for fjeldvandring og vandaktiviteter såsom at ro i kajak. Tag et stop i Brønnøysund og udforsk Torghatten eller de flotte landsbyer ved vandetfør du kører videre mod Sandnessjøen hvor du kan vandre i det fascinerende fjeldlandskab “Syv Søstre”. Både Brønnøysund og Sandnessjøen er i øvrigt glimrende udgangspunkter til at udforske Helgelandskystens inspirerende øgrupper.

Find overnating langs Helgelandskysten

Ø-hopping uden for Helgelandskysten

Rorbuer i Nord-Norge

Parker bilen i enten Brønnøysund og Sandnessjøen eller feriestederne Horn og Tjøtta, og tag en cykel (enten medbragt eller lejet) med på færgen til en af Helgelandskystens fantastiske øsamfund. Fra Sandnessjøen kan du for eksempel tage ud til Dønna og Herøy, hvor du kan nyde et ophold i en rorbu (sæsonbolig for norske fiskere)vandre i fjeldet og udforske middelalderkirker samt det dramatiske hav. Fra feriestederne Horn og Tjøtta kan du tage ud til kommunen Vega, som består af over 6000 øer der har fået UNESCOs opmærksomhed, og derfor også har verdensarvsstatus.

Lidt længere nord for Sandnessjøen, i Stokkvågen, kan du tage på roadtrip til de mange spændende øer såsom øgruppen Træna, hvor der på en af øerne, Husøy, er stablet en sommerfestival på benene. Øerne Husøy og Selvær har samlet set mindre end 500 indbyggere, men byder på unikke naturforhold og interessante oplevelser, som en grotte i fjeldet og skønne vandrestier. Du kan også tage en hurtigbåd til Husøy fra Sandnessjøen eller Bodø.

Grib cyklen og udforsk øsamfundenes særpræg – udnyt chancen for at se de andre øer hvis du har tiden til det. Her finder du nemlig masser af muligheder for at opleve rorbuferie, kajakroning, fiskeri, fjeldvandring m.m. Alt det, som man kunne drømme om på en ferie i Nord-Norge!

Find overnating langs Helgelandskysten

Nyd livet i Lofoten og Vesterålen

sommer i lofoten

Hvis det er Nord-Norges dramatiske natur som lokker, findes der ingen bedre destination end Lofoten. Der er få steder i Norge der er lige så fotograferet som Lofoten. Med sine charmerende rorbuer og imponerende fjeld sikrer det sig pladsen på mange internationale rejse bucket-lister, og måske er den allerede på din?

Det er nemt at forelske sig i den levende Lofoten-kultur, som strækker sig over 6 kommuner og 12 byer med masser at se. Kystkulturen og naturforholdene gør Lofoten til at glimrende valg hele året rundt, og du kan tilbringe dagene med surfing, natursafari og fjeldvandring såvel som havudflugter med RIB-både og traditionelt Lofotfiskeri. Hvis du rejser med børn bør I besøge det flotte vikingemuseum i Vestvågøy, hvis ikke rideture i midnatssolen lyder mere fristende.

For de eventyrlystne vil havkajak, surfing, snorkling og dykning måske være sagen efter et par dage i fjeldet. Hvis du gerne vil bruge dagene på at surfe, er byen Å – Lofotens yderste punkt – muligvis det bedste valg, da strandene omtales som verdens nordligste surfparadis. Hvis klatring lyder spændende er Austvågøys klatremuligheder i Lofotveggen et must – og udsigten er det hele værd.

Lige nord for Lofoten ligger desuden øgrupperne i Vesterålen, der ligesom Lofoten byder på en række aktiviteter og charmerende byer som er et besøg værd. Start ud med cykelferie i Vesterålen og udforsk den dramatiske natur og spændende kulturoplevelser. Du kan også komme med på hvalsafari eller gå på en af de smukke kyststier eller i det enestående Møysalen nationalpark.

Find hotel i Lofoten

Klatring, kajak og kultur i Bodø og Salten

Vandring i Bodø

Den smukke by Bodø er omkranset af hav og fjeld, og er en klar favorit for ferier i Nord-Norge. Byens udbud af aktiviteter og kultur gør det nemt at fylde dagene uanset om du rejser alene, med venner eller familie – og uanset om du mest er interesseret i at gå i fjeldene eller bare besøge et par cafeer i centrum.

Ingen tur til Bodø er komplet uden en tur op til Keiservarden eller en af de nærliggende fjeldområder med fantastiske udsigtspunkter. Du kan også pakke til en picnic og køre til stranden Mjelle, hvor du vil blive mødt af hvidt sand og beroligende bølger. Både her og fra Bodø Havn kan du komme på guidede kajakture – og Bodø er generelt et godt udgangspunkt for kajakroning. Hvis du føler dig i et mere eventyrligt humør, kan du tage på kajakture langs Svartisen med afgang fra Meløy udenfor Bodø.

Bodø er desuden kendt for at have spændende grotter, som Svarthamarhola – Skandinaviens største grotte. Udforsk grotterne og hør ekkoet af din egen stemme mens du går længere og længere ind. I Vikgrotta i Saltdal kan du fæstne blikket på smuk marmor og gå under et 20 meter højt vandfald inden du føres ud af grotten. Hvis du foretrækker klatring bør du ikke gå glip af chancen for at prøve de hårde toppe i Salten – såsom Stetind og Hamarøyskaftet. Er klatrefærdighederne ikke så gode endnu, men er du vild med højder, kan trætrappen Fykantrappa i Glomfjord – Europas bedst bevarede udendørs trætrappe – være et godt alternativ.

Du bør desuden sætte tid af til at rejse til Saltstraumen, verdens stærkeste tidevandsstrøm, og nydelige Kjerringøy, en halvø med charmerende småsteder og attraktioner en halv times køretur udenfor Bodø. Familier og historieinteresserede bør tage turen til det gamle Kjerringøy Handelssted, en beskyttet og autentisk handelsbygning fra 1800-tallet med en spændende historisk atmosfære. Tilbage i Bodø kan du tage besøge Stormen Kulturhus og deltage i et af deres mange arrangementer, og spise et måltid på en af byens gode restauranter.

Find overnatning i Bodø

Udforsk Nordens Paris, Tromsø

Hvalsafari i Tromsø

Tromsø blev i 2015 erklæret som et af Lonely Planets 10 bedste rejsemål, og roses stadigvæk op til skyerne for de skønne naturforhold. I historisk sammenhæng er Tromsø heller ikke en ubetydelig by – byen var nemlig det frie Norges hovedstad i tre uger mens Oslo og det sydlige Norge var besat. I dag er Tromsø den største by i Nord-Norge, og kaldes jævnligt for Nordens Paris og hovedstaden i Arktis.

Tromsø har et spændende miks af kultur og natur, og er et godt feriemål for familier såvel som udendørsentusiaster og kulturgribbe. Du finder både teater, musik samt en række festivaler, og du er aldrig langt fra det smukke fjeldlandskab eller uberørte skove. Du kan desuden tage på fjordture hvalsafari, fuglespotting, fiske på havet eller besøge en huskyfarm og en samisk gamme (traditionel samisk hustype).

Hvis du rejser med børn bør du ikke gå glip af oplevelsescenteret Polaria der ligger centralt i Tromsø, hvor du kan lære om de arktiske havforhold og børnene kan kigge på livet i vandet. Ishavskatedralen fra 1960’erne er også et besøg værd. Et andet godt valg er Polar Park, verdens nordligste dyrepark i Bardu. En byferie i Tromsø kan desuden kombineres med en udflugt til Kvaløya og Sommarøy, som har nydelige sandstrande og betagende udsigter over havet. Kør stille over broerne så indtrykkene får sat sig ordentlig fast!

Find overnatning i Tromsø

Opplev midnatssolen i Finnmark

midnatssol ved Nordkap i finnmark

De nordligste dele af Finnmark har fornøjelsen af at have midnatssolen længst tid – helt fra midten af maj til slutningen af juli – men der er alligevel ingen garanti for at opleve naturfænomenet når du besøger Nordkap – Norges nordligste punkt. På grund af havstrømmene i Det Nordlige Ishav kan der nemlig opstå en hel del tåge, men det bør ikke stoppe dig fra at rejse nordpå og tage chancen. Er du heldig at opleve midnatssolen er der nemlig ikke meget andet der kan måle sig med det syn, og den exceptionelle udsigt over havet.

Tag på fisketur eller havsafari i Honningsvåg, og udforsk det charmerende fiskerleje før du tager turen op til Nordkap-plateauet. Du kan også kombinere udflugten med et ophold i Alta, hvor der er rig mulighed for at lære om samerkultur, rensdyrsdrift og norsk kultur ved at se helleristninger (tegn hugget ind i sten) og besøge Alta museum. Den ultimative oplevelse får du ved at tage til Finnmarksvidda i Indre Finnmark med byerne Kautokeino og Karasjok som udgangspunkt.

Midnatssolen kan du også nyde i Kirkenes, tæt på den russiske grænse. Denne nordlige by havde en central position under den tyske besættelse under 2. Verdenskrig, og blev udsat for bombeangreb over 300 gange på ganske kort tid. Du finder altså et interessant stykke historie heroppe, og kan tilbringe dagene med at udforske det sovjetiske monument, et bomberum og en fangelejr.

Flere af Nord-Norges golfbaner holder desuden åbent under midnatssolen i sommersæsonen, så du kan spille golf døgnet rundt, hvis det nu var sådan en ferie i Nord-Norge du havde drømt om.

Find overnatning i Finnmark

 

Vil du have mere inspiration til en ferie i Norge? Så læs med her og se 10 af de smukkeste vandreruter i Norge,
Relateret
haukland beach
Læsetid: 7 min.

Naturskønne Nord: Norges smukkeste vandreruter