
Flystatus - Aarhus Lufthavn
Søg efter flystatus for alle fly, der lander og letter Aarhus LufthavnFly der afgår fra Aarhus Lufthavn
Fly, der ankommer til Aarhus Lufthavn
Aarhus Lufthavn: Ekspertens råd og anbefalinger
Rejseeksperten og -skribenten Hanne Olsen deler sine bedste tips og indsigter, når man booker en flyrejse til eller fra Aarhus Lufthavn.
Smilets by, verdens lykkeligste by (Happy City Index 2024) og Danmarks næststørste by. Aarhus er elsket af både danskere og turister verden over. Byen er charmerende og hjemsted for store seværdigheder som kunstmuseet ARos og Den Gamle by, grønne områder som Marselisborg-skovene og en sprudlende kulinarisk scene. Der er mange gode grunde til at besøge ”den jyske hovedstad” på Jyllands østkyst.
35 kilometer nordøst for Aarhus ligger Aarhus Airport, i Kolind, som ikke blot gør det nemt at komme fra København til byen og omegn som bl.a. Nationalpark Mols Bjerge, Djurs Sommerland, Ree Park Safari og Ebeltoft. Fra lufthavnen kan man også flyve til populære destinationer i Norden, Europa og resten af verden som bl.a. Norge, Sverige, Spanien, Polen, Grækenland, Italien, Portugal, Cypern og Egypten.
Da jeg bor i København, benytter jeg kun Aarhus Airport, når jeg skal til Aarhus eller nærmeste omegn, da det er nemmere for mig at flyve til udlandet fra Kastrup.
Man kan flyve med både rute- og charterfly til og fra Aarhus Airport, og flyene opereres af flyselskaberne SAS, Norwegian, Ryanair og Braathens Regional Airlines (BRA). Aarhus Airport håndterer også VIP-flyvninger i både privatfly, helikopter og taxifly samt skoleflyvning.
Fra flyvestation til ultramoderne lufthavn
Den første flyveplads ved Aarhus blev opført i 1944 på bestilling fra den tyske besættelsesmagt, som kaldte den Tirstrup Lufthavn.
I 1945 kom Tirstrup og andre jyske, militære flyvepladser under dansk kontrol. Fra 1946 begyndte Tirstrup Lufthavn at fungere som civil lufthavn, og den har siden haft fast rute til København. Op gennem 1950’erne og 60’erne udvides og moderniseres lufthavnen løbende. I 1968 bygges en ny terminal, da flyvepladsen udbygges til NATO-anlæg.
I 1970’erne udvides lufthavnen i takt med at danskerne begynder at rejse på charterferie. I 1981 indvies en ny terminalbygning, og lufthavnen adskilles fra den militære, og i 1990’erne skifter lufthavnen navn til Aarhus Lufthavn.
Siden 2020 har Aarhus Airport været i gang med en gennemgribende modernisering og udvidelse til dobbelt størrelse. Arbejdet forventes afsluttet i 2025.
Der bygges i øjeblikket en helt ny terminal, hvorfra fly til tredjelande og lande udenfor Schengen vil flyve. Udbygningen og moderniseringen har til formål at øge lufthavnens kapacitet til at modtage 1,5 million passagerer.
Aarhus Airport fremstår som en topmoderne og effektiv designlufthavn, der i september 2024 blev benyttet af 55.426 passagerer. Lufthavnen er den fjerde største i Danmark, målt på passagertal. I 2023 var den Danmarks hurtigst voksende lufthavn.
Lufthavnen ejes af Aarhus Kommune, Syddjurs Kommune, Norddjurs Kommune og privatinvestor Staus A/S.
Prisvindende lufthavn
Aarhus Airport blev i 2019 hædret med prisen som “Airport of the Year” af European Regions Airline Association.
Aarhus Airports terminal
Aarhus Airport har én terminal, hvor indtjekning, boarding og ankomster foregår. Terminalbygningen er fra 1981, men den er gennemmoderniseret og meget overskuelig at finde rundt i.
Da jeg er professionel rejsende, besøger jeg virkelig mange lufthavne. Det er altid en særlig oplevelse at besøge Aarhus Airport. Allerede når man ser terminalen udefra, skiller den sig ud fra mængden med sin facade i glas og guldfarvet. Også indenfor bliver man mødt af moderne design i form af interiør fra det hippe aarhusianske brand HAY, trægulve og træpaneler på væggene. Så man føler sig virkelig kræset for som passager.
Indtjekning og sikkerhedskontrol
Man tjekker ind i stueetagen. Ved indgangen hænger en informationstavle, hvor man kan se, hvilken skranke, man skal tjekke ind ved.
Tip ved indtjekning
Vær opmærksom på, at der kan være kø ved indtjekningsskrankerne i højsæsonen, ferier og helligdage. Jeg tjekker altid ind online hjemmefra, og det kan jeg anbefale. Så har man sit boardingkort og skal kun have printet bagagemærker i selvbetjeningsmaskinen. Det sparer tid og hvis man ikke medbringer indtjekket bagage, kan man gå direkte til sikkerhedskontrollen.
Rejser man med Ryaniar, så skal man tjekke ind hjemmefra for at undgå et gebyr.
Sikkerhedskontrollen ligger lige efter indtjekningsskrankerne. Udenfor højsæsonen og ferier oplever jeg, at jeg er kommet igennem på mellem 5-10 minutter. Det kan tage længere tid, når mange skal rejse på samme tid.
Efter sikkerhedskontrollen går man igennem shoppingområdet og videre ind i afgangsområdet. Da lufthavnen er lille, er det nemt og hurtigt at finde den gate, man skal flyve fra. Se informationstavlerne.
Bemærk, hvis man skal flyve udenfor Schengen
Da Aarhus Airport i øjeblikket er i gang med at bygge nye gates, skal man gennem paskontrollen via en terminal, som i øjeblikket udgøres af et midlertidigt telt. Derfor anbefaler lufthavnen, at man husker en varm jakke eller en tyk trøje i vintermånederne, hvor temperaturerne i teltet er lave.
Ankomster
Alle fly ankommer i stueetagen, hvor bagageudleveringen også ligger. Det er nemt at finde vej. Følg blot skiltene.
Shopping
Man træder ind i Aarhus Airports 500 kvadratmeter store shoppingområde lige efter sikkerhedskontrollen. I Tax Free Shoppen kan man shoppe spiritus, konfekture samt hudpleje, makeup og parfume. Her fås mange internationale, kendte brands. Derudover har shoppen også et udvalg af danske brands bl.a. hudpleje fra Ole Henriksen, Rudolph Care og Tromborg.
Da jeg bruger Rudolph Care, så shopper jeg næsten altid de produkter, jeg mangler i lufthavnen. Man sparer typisk 20% i forhold til normalprisen, og ofte oplever jeg også, at jeg får en gratis gave med i købet, hvis jeg shopper to produkter fra samme mærke.
Aarhus Airports shoppingområde har også lokale brands og nordiske øl- og spiritusbrands som fx Ebeltoft Gårdbryggeri og Nordic Spirit Labs. I shoppingområdet er der også små områder, dedikeret til modetøj og indretning fra danske designere som HAY, Kay Bojesen, Royal Copenhagen, Bruuns Bazar og Bech Søndergaard. Derudover kan man shoppe håndkøbsmedicin og magasiner.
Aarhus Airport tilbyder at opbevare passagernes indkøb gratis, mens man er ude at rejse. Så kan man hente dem, når man kommer hjem.
Rabat til studerende
I Aarhus Airports Tax Free Shop gives der 10% rabat til studerende mod forevisning af studiekort (gælder dog ikke i forvejen nedsatte varer, håndkøbsmedicin, magasiner/blade, tobak og spiritus).
Spis i Aarhus Airport
Lufthavnen har én restaurant, Ingerslevs, som ligger på første sal. Restauranten er rummelig og nyåbnet i forbindelse med ombygningen. Den er delvist selvbetjent, da man bestiller sin mad ved disken. Udvalget tæller klassisk morgenmad som boller med ost, skyr med müsli og grød, højtbelagt smørrebrød, salater, sandwiches og pizza.
Som udvalget afslører, så er her ikke tale om en luksusrestaurant, men et spisested, hvor man kan nyde danske specialiteter og lidt internationalt.
Gratis avis
I Aarhus Airport kan man tage et gratis eksemplar af dagens udgave af Jyllands-Posten med på rejsen (så længe lager haves). Alternativt kan man logge gratis ind på onlineavisen.
Legeland til de mindste
Afgangsområdet har et spritnyt og stort legeland med rutsjebane, klatretårn og airtrack med spillekonsol, hvor ungerne kan fordrive ventetiden. Legelandet ligger lige bagved rulletrappen op til Ingerslevs restaurant.
Loungeområde og mødelokaler
På første sal har Aarhus Airport loungeområdet med panoramavinduer med udsigt over landingsbanen. Lokalerne er indrettede med HAY-møbler, og her er plads til mellem 8 og 80 personer. Lokalerne skal bestilles på forhånd, og man kan tilkøbe mad.
Biludlejning
I Aarhus Airport har en håndfuld biludlejningsselskaber kontor. Kontorerne ligger i ankomsthallen, og man afhenter bilen i lufthavnen. Man kan også benytte lufthavnens GreenMobility, hvor man kan låne en el-bil fra lufthavnen til Aarhus’ centrum. Man afleverer blot bilen på gaden indenfor GreenMobilitys zone.
Parkering i Aarhus Airport
Lige udenfor terminalen er der en parkeringsplads, hvor man kan holde gratis i fem timer.
Aarhus Airport har også to betalings-parkeringspladser med et moderne system, så man ikke behøver parkeringsbillet, ligesom der heller ikke er bomme. Bilens nummerplade scannes, når man kører ind. Man kan parkere i P1 eller P2, og man betaler parkering per døgn. Jo flere døgn, man parkerer, des billigere bliver det.
Transport fra Aarhus Airport
Med bus
Flybus nummer 925X kører mellem Aarhus Airport og Aarhus Hovedbanegård. Da det er en flexbus, har den ikke faste køretider, men tilpasses flyenes afgangs- og ankomsttider. Afgangstiderne ændrer sig derfor ved forsinkelser og aflysninger. Turen tager ca. 45-50 minutter. Der er gratis WiFi og kaffe i bussen.
Bus nummer 312 kører til Ebeltoft Busterminal efter fast køreplan. Turen tager cirka 25 minutter.
Skal man til Randers kan man tage rutebus nummer 312 og skifte til Flexbus rutebus nummer 212 i Ryomgaard. Turen tager ca. 1,5 timer.
Billet betales med kreditkort, rejsekort, pendlerkort eller via Midttrafik-appen. Busholdepladsen ligger lige udenfor terminalen.
Med taxa
Den hurtigste måde at komme til Aarhus’ centrum er med taxa. Turen tager cirka 35 minutter. Taxaerne holder lige udenfor terminalen.
Aarhus Airport Hotel
Har man brug for en overnatning, hvis man ankommer sent eller skal flyve meget tidligt, så kan man tjekke ind på Aarhus Airport Hotel, som ligger bekvemt på første sal i lufthavnen. Aarhus Airport Hotel er spritnyt og indrettet i skandinavisk design. Hotellet har 37 værelser, hvoraf ét er handicapvenligt. Her er alle moderne faciliteter, inkl. WiFi, og man kan bestille morgenmad, leveret til værelset.
Hotellet er døgnåbent og har self-service, så man kan tilpasse ankomsten til sin rejse.
Denne artikel, der er bestilt af momondo, præsenteres uredigeret, er kun til generel information og muligvis ikke opdateret. Synspunkterne og meningerne i artiklen er forfatterens egne og afspejler vedkommendes egne oplevelser, som kan være meget forskellige fra andres.