
Flystatus - Helsinki Vantaa Lufthavn
Søg efter flystatus for alle fly, der lander og letter Helsinki Vantaa LufthavnFly der afgår fra Helsinki Vantaa Lufthavn
Fly, der ankommer til Helsinki Vantaa Lufthavn
Helsinki Vantaa Lufthavn: Ekspertens råd og anbefalinger
Rejseeksperten og -skribenten Lars-Terje Lysemose deler sine bedste tips og indsigter, når man booker en flyrejse til eller fra Helsinki Vantaa Lufthavn.
Helsinki er kendt som ”Nordens hvide by”. På svensk kaldes byen for Helsingfors. Det er ikke noget stort og populært rejsemål i Europa, men byens lufthavn får mange rejsende, eftersom den er hub for Finlands nationale flyselskab, Finnair, ligesom Jettime, Norwegian, Sunclass og TUI har baser i lufthavnen.
Helsinki-Vantaa Lufthavn (HEL) har over 400 daglige flyvninger og betjente 15,3 millioner passagerer i 2023. Med 63 flyselskaber og 285 ruter til 43 lande er den Nordens fjerdetravleste lufthavn. Brug disse nyttige rejsetips til at få mest muligt ud af din tid i HEL.
Ankomst til Helsinki-Vantaa Lufthavn
Lufthavnen blev gennemrenoveret i 2022, hvor terminal 1 og 2 blev lagt sammen, så lufthavnen i dag kun har en enkelt terminal og er let at finde vej i. Der kan dog være langt at gå, hvis man skal fra den ene ende af lufthavnen til den anden, så ved transit inden for Schengenområdet bør man regne med mindst 15 minutter til at gå fra en gate til en anden.
Ved transit til eller fra non-Schengen bør man regne med længere tid, da man skal igennem paskontrollen. Har du et biometrisk pas, kan du benytte dig af automaterne, der maskinaflæser passet, og som er yderst effektive og hurtige.
Du skal have mindst 35 minutter i transit for at være sikker på at nå dit næste fly inden for Schengenområdet, hvis du medbringer indtjekket bagage. Dette gør faktisk Helsinki-Vantaa Lufthavn til en af de hurtigste og mest effektive lufthavne ved transit i Europa. Ved rejser til eller fra områder uden for Schengenområdet skal du have mindst 40 minutter, hvis du vil være sikker på, at din indtjekkede bagage kommer med videre.
Er lufthavnen dit endelige rejsemål, går du fra gaten og henter din indtjekkede bagage lige før udgangen. Herefter kan du passere gennem tolden, hvor der er en grøn og en rød kanal, alt efter om du har noget at fortolde eller ej.
Checkin og gennem security
Checkin foregår i lufthavnens afgangshal, som ligger en etage over ankomsthallen. Det hurtigste er at tjekke ind online og blot anvende bagdrop til den indtjekkede bagage. Der er sjældent lang kø i HEL, men det er alligevel en god idé at komme i god tid, cirka to timer før afgang, hvis du har bagage, der skal tjekkes ind, og hvis du rejser på economy class.
Lufthavnen anvender den nyeste 3d-teknik til skanning af håndbagage, hvor man blot afleverer sin taske på et rullebånd og ikke skal have væsker, computer eller andet elektronisk udstyr op af tasken. Overtøjet skal også blot af og lægges på en bakke. Det gør, at man er igennem security i HEL på få minutter, og der er sjældent lange køer.
Det gør, at man er igennem security i HEL på få minutter, og der er sjældent lange køer, så derfor synes jeg ikke, at det er værd at tilkøbe fasttrack, medmindre det er inkluderet i flybilletten.
Man kan dog også tilkøbe fasttrack og sikre sig en endnu smidigere vej gennem security, hvis man foretrækker det. Men med de korte køer i lufthavnen, og den effektive og hurtige vej gennem security, synes jeg ikke, at det er nødvendigt.
Oplevelser og services i HEL
Helsinki-Vantaa Lufthavn tilbyder gratis wi-fi, og det virker fint i hele lufthavnen. Jeg har i hvert fald aldrig oplevet nogen problemer med at komme på det gratis netværk.
Har du en mobiltelefon, er der selvfølgelig også mulighed for at benytte sig af roaming, og mobiltelefonsignalet går også fint igennem, de gange jeg har benyttet mig af det.
Når du er kommet igennem security, kommer du ud til et enormt og veldesignet butikstorv med dutyfree-butikker, restauranter, caféer og souvenirbutikker. Helsinki-Vantaa Lufthavn har rigtig meget at byde på, og kendte finske brands som Moomin, Iittala og Marimekko er repræsenteret i lufthavnen med nogle inspirerende butikker, der giver lyst til at tage en lille bid af Finland med hjem fra rejsen.
Specielt Moomin-butikken midt på butikstorvet er sjov at gå på opdagelse i, hvis du, som jeg, er vokset op med historierne om Tove Janssons Moomintrolde. Her er nuttede plysdyr, illustrerede bøger på svensk, finsk og engelsk og alskens fantasifuld merchandise fra Moomindalen.
Rejser du med kæledyr, kan det være nyttigt at vide, at lufthavnen har to såkaldte ”Pet Relief Areas”. Det ene ligger ved gate 51, og her er der kun adgang, hvis du rejser ud af Schengenområdet.
Det andet ligger i ankomsthallen på højre side, når du kommer ud fra tolden og går gennem ankomsthallens butikstorv.
Hvilesteder og arbejdsstationer i HEL
Holder du ligesom mig af bøger, er det værd at vide, at lufthavnen har sit helt eget bogbyttehjørne. Du kan aflevere en bog, du allerede har læst, og så tage en ny med i stedet. Bogbyttecentralen findes ved en af lufthavnens mange hvilepladser tæt ved gate 12. Og lige ved siden af findes også nogle komfortable liggestole, hvis man gerne vil have et ordentligt hvil, inden man skal videre.
Et andet godt hjørne, hvis du ønsker fred og ro, eller måske har nogle timer og gerne vil døse hen, er lænestolene i hjørnet ved transfer-servicecentret ud til gate 29 til 60. Indgangen til dette fredelige og lidt hemmelige hjørne ligger lige neden under Burger King. Her er futuristiske lænestole, der nærmest fungerer som kapsler, hvor man kan lukke helt af for omverdenen.
Endelig findes der også nogle helt flade lange polstrede bænke, hvis du har brug for at ligge ned. Dem finder du i et stort åbent område nær gate 35.
Har du brug for et aflukke til at arbejde eller telefonere, kan du også købe dig adgang til en række aflukkede arbejdskapsler. Spacehub Workspace finder du ved gate 12, 29 og 40.
Lounges og hoteller i Helsinki-Vantaa Lufthavn
Lufthavnen har flere lounges, som man kan få adgang til mod betaling, eller hvor adgangen kan være inkluderet i flybilletten.
Finnair har sine egne lounges, der ligger ved henholdsvis gate 21 og 52. Sidstnævnte er for rejser uden for Schengenområdet, og businness-loungen indeholder også en sauna. De ligger begge en etage op, og flyver du med Finnair kan du tilkøbe dig adgang, hvis lounge ikke er inkluderet i din billet. Der er i øvrigt også en sauna nær gate 40.
Der er desuden kontraktlounges i HEL, hvor andre flyselskaber har købt sig adgang for deres passagerer, ligesom enhver kan troppe op og købe adgang, hvis der er plads.
Aspire Lounge har to lounges ved henholdsvis gate 13 og 27. Her er buffet med et fint udvalg af salater og andre lette retter. Fadøl, rød- og hvidvin og et lille udvalg af spiritus er også tilgængeligt ad libitum. Loungen ved gate 27 bliver ofte fyldt med mennesker ud på eftermiddagen, hvor der er kø op ad trappen for at komme ind, så kom gerne i god tid, hvis du skal flyve om eftermiddagen eller tidligt om aftenen. Du kan dog tidligst få adgang tre timer før, dit fly skal afgå.
Endelig er der Plaza Premium Lounge, hvortil du kun får adgang ved rejser ud af Schengenområdet. Her er nogle virkelig komfortable lænestole.
Lufthavnen har også flere hoteller, hvis du har brug for en seng at sove i. Her kan du vælge imellem Comfort Hotel Xpress, der ligger inde i selve lufthavnen, eller Comfort Hotel, Hilton, Scandic og Clarion, der ligger lige uden for selve lufthavnen. Du finder skilte til hotellerne i ankomsthallen.
At rejse til og fra HEL med offentlig transport
På den anden side af tolden mødes du af et stort og flot udsmykket butikstorv med flere etager i ankomsthallen. Her er også flere muligheder for at få noget at spise. For enden af hallen kan du tage rulletrapperne eller elevatoren ned i undergrunden til lufthavnens jernbanestation. At tage toget er den letteste og hurtigste måde at komme ind til byens centrum.
Togene går cirka hvert 10. minut i dagtimerne, og de går fra tidlig morgen til sen aften. Turen varer en halv time ind til Helsinkis centralstation, der ligger lige i hjertet af byen. Billet køber man i automaterne på perronen. Der skal betales for tre zoner, A, B og C, for at komme ind til byen, og billetten gælder i 90 minutter med fri omstigning til andre tog, busser og sporvogne.
Samtidig får du mulighed for at beundre landskabet på vejen ind mod byen. Der er for eksempel flere eksempler på flot gadekunst ved flere af jernbanestationerne på linjerne ind mod byen.
Du kan også købe billet online i HSL-appen. Husk, du skal have en gyldig billet, inden du står på toget, da man ikke kan købe billet ombord. Der er flere toglinjer mellem lufthavnen og byen, men de tager alle omtrent samme tid om at komme ind til byen.
Fra butikstorvet kan du også vælge at gå ud til busholdepladsen, der ligger på højre side af butikstorvet, når du kommer ud fra tolden. Bus 600 går fra lufthavnen og ind til Helsinkis centralstation, og turen varer cirka 45 minutter. Billet købes i billetautomaterne, hos R-Kioski på butikstorvet eller i HSL-appen.
Til og fra Helsinki-Vantaa Lufthavn med bil
Har du meget bagage og foretrækker en taxi, ligger taxiholdepladsen til venstre, når du kommer ud af tolden og går gennem ankomsthallens butikstorv. Der er tre forskellige officielle taxiselskaber i lufthavnen, og de kører efter taxameter. Det er dog ikke billigt i forhold til at tage tog eller bus, og du sparer heller ikke tid i forhold til at tage offentlig transport.
Du kan også benytte dig af Uber eller andre selskaber, hvor man aftaler prisen på forhånd. Taxibane 1 og 2 er til de officielle taxier, mens bane 3 er til Uber og de andre selskaber, hvor man aftaler afhentning og pris på forhånd.
Biludlejningsselskaberne finder du også på højre side af butikstorvet. Her er alle de kendte biludlejningsfirmaer som Budget, Hertz, Sixt, Avis, Alamo, Europcar og Enterprise.
Skal du køre i bil ind til byen, tager turen cirka en halv time, men billeje giver mest mening, hvis du skal køre ud af byen og opleve andre dele af Finland på rejsen.
Denne artikel, der er bestilt af momondo, præsenteres uredigeret, er kun til generel information og muligvis ikke opdateret. Synspunkterne og meningerne i artiklen er forfatterens egne og afspejler vedkommendes egne oplevelser, som kan være meget forskellige fra andres.