
Flystatus - Bergen Flesland Lufthavn
Søg efter flystatus for alle fly, der lander og letter Bergen Flesland LufthavnFly der afgår fra Bergen Flesland Lufthavn
Fly, der ankommer til Bergen Flesland Lufthavn
Bergen Flesland Lufthavn: Ekspertens råd og anbefalinger
Rejseeksperten og -skribenten Kristoffer Flakstad deler sine bedste tips og indsigter, når man booker en flyrejse til eller fra Bergen Flesland Lufthavn.
Bergen Airport Flesland (BGO) – til daglig blot Flesland – er Norges næststørste lufthavn. Målt på passagerer er den Nordens femtestørste lufthavn. Den bærer den internationale forkortelse BGO. Der er både internationale flyvninger og indenrigstrafik til/fra Flesland, men omfanget er dog ikke i samme størrelse som til/fra lufthavnen i Oslo.
Flesland adskiller sig især fra andre provinslufthavne med sin store indenrigstrafik. Grundet afstandene i Norge og landets uvejsomme geografi, som har gjort det vanskeligt at anlægge jernbaner og veje, er indenrigsflyvning temmelig vigtig for landets infrastruktur.
Samtidig er Bergen Norges næststørste by og et knudepunkt for trafikken i det vestlige Norge. Bergen er derudover en by, som tiltrækker store mængder turister. De kommer for at opleve det historiske byrum, den smukke natur udenfor byen eller som cruise-turister med for eksempel Hurtigruten op og ned ad kysten. Alt dette giver travlhed i lufthavnen det meste af året.
Ankomst i Flesland
Bergen er omgivet af syv høje fjelde og dertil et labyrintisk system af forgrenede fjorde. Det har været sin sag at anlægge en lufthavn her, men det lykkedes i midten af 1950’erne. Indflyvningen er efter min mening blandt de smukkeste i Europa, og hvis du er til panoramaer med fjorde og fjelde, så prøv at få et vinduessæde, når du skal flyve til/fra Bergen.
Den eneste ulempe er, at flyene nogle gange er nødt til at foretage en meget hurtig nedstigning, hvilket kan give ekstra voldsomme propper i ørerne og ørepine. Lider du i forvejen af dette, kan noget smertestillende i god tid før landing være en idé.
Selve ankomsten er som regel nem, og der er udmærket skiltning til bagage- og exitområdet. Der kan godt være ekstra travlt og trangt i bagageområdet, især hvis der lander et eller flere fly næsten samtidig med grupper af udenlandske turister, der som regel alle har mindst én kuffert med på deres rejse.
Jeg oplever oftere toldkontrol i Bergens lufthavn end så mange andre lufthavne i Europa. Norge følger som EØS-land Schengen-aftalen, og du skal som udgangspunkt ikke vise pas ved ankomsten, men landet har egne og mere strikse toldregler end Danmark, når det gælder øl, vin og spiritus og derfor også hyppigere kontrol med indførelse af dette.
Vejen til/fra lufthavnen til Bergen centrum
Flesland ligger et godt stykke uden for det centrale Bergen. Tidligere kunne det være en ørkenvandring at komme frem, men bedre veje og mere tidssvarende kollektiv trafik har hjulpet meget. Hvis du lejer bil i lufthavnen, skal du beregne cirka 30 minutters kørsel til centrum. I myldretiden kan det tage længere tid.
Bergen har en effektiv letbane, Bybanen, som kører hele vejen fra lufthavnen til centrum. Den tager en smule længere tid end alternativet, Flybussen, men den er billigere, og du vinder ikke meget mere end 10-15 minutter ved at tage bussen.
Der kan opstå trængsel i Bybanen på visse tidspunkter af dagen, men de fleste passagerer står først på nogle stop efter lufthavnen, så du er næsten garanteret en siddeplads. Skal du fra Bergen mod Flesland i myldretiden mellem 15 og 17, så vær forberedt på, at det kan blive trangt, hvis du rejser med meget bagage.
Det er muligt at tage taxa ind til Bergen. Jeg vil dog ikke anbefale dette, hvis du rejser på et stramt budget. Taxa i Norge er generelt meget dyrt, og du kommer ikke mærkbart hurtigere frem til centrum end med den kollektive trafik. Skal du videre med krydstogt eller Hurtigruten, kan taxa dog være en overvejelse værd, da der er et godt stykke at gå fra letbanens endestation til den kommercielle del af Bergens havn.
Kø, sikkerhedskontrol og arkitektur
Jeg har sjældent oplevet lange køer ved bagageaflevering og security i Bergens lufthavn. Der kan dog opstå tidspunkter omkring højtider og de forskellige ferier i løbet af året, hvor systemet er presset grundet mange rejsende.
Det samme gælder den årligt tilbagevendende kulturbegivenhed i Bergen først på sommeren: Festspillene, som tiltrækker et stort, internationalt publikum. Skal du flyve fra Bergen i forbindelse med en af de nævnte højtider eller begivenheder, bør du sætte ekstra tid af til indtjekning og security, men generelt foregår disse processer smidigt.
Flere selskaber tilbyder fast track enten mod betaling eller som del af deres bonusprogram. Det gør sikkerhedskontrollen hurtigere, men det er ikke min erfaring, at du vil spare markant mere tid, da security i forvejen fungerer ret effektivt i Flesland. Jeg vil derfor ikke som udgangspunkt anbefale, at du bruger penge på et direkte tilkøb af fast track.
Flesland bærer præg af at være en ældre lufthavn, der er udbygget og renoveret løbende gennem årene, senest med den nye, flotte terminal T3, der åbnede i 2017. Bergens lufthavn har med de mange knopskydninger aldrig haft helt samme elegance og lethed som eksempelvis den forholdsvis nye lufthavn i Oslo, Gardermoen, men indvielsen af T3 har været et gevaldigt løft.
Kan man se bort fra, at der både er ældre og nye områder, fungerer Bergens lufthavn upåklageligt.
Mad og shopping – udenrigs
Udvalget af barer og spisesteder er noget begrænset i udenrigsterminalen, som er der, de fleste danske rejsende kommer. Det eneste egentlige spisested er O’Learys, der har burgere, sandwiches og salater på menuen. Stedet lukker allerede klokken 20.00. Jeg vil derfor anbefale, at du spiser et måltid, inden du forlader Bergens centrum eller alternativt medbringer en madpakke. Et andet alternativ er pizzabaren Pizzabakeren, der befinder sig i afgangshallen før security.
Den noget stramme alkohollovgivning i Norge med tilhørende høje priser på vin og spiritus gør den toldfrie handel i Bergens lufthavn til et attraktivt sted at handle for de lokale nordmænd. Her er som regel gode tilbud, der ligger langt under priserne i Vinmonopolet.
Er du bosat i Danmark, vil der til gengæld ikke være ret meget at spare i Tax Free – hvis overhovedet noget – og jeg kan kun anbefale at handle der, hvis du ligefrem mangler en specifik vare.
I forlængelse af taxfree-butikken findes der en kiosk med magasiner, drikkevarer, slik og lignende samt en souvenirbutik med trolde, strikhuer og forskelligt norsk design. Jeg vil dog anbefale, at du køber dine souvenirs i Bergens centrum, hvor priserne er lavere og udbuddet større især omkring den travle inderhavn Bryggen.
Mad og shopping – indenrigs
Flesland er sammen med Oslos lufthavn, Gardermoen, blandt de få europæiske lufthavne, hvor indenrigsterminalen har højere serviceniveau end udenrigs. Skal du flyve videre til en anden destination i Norge fra Bergen, bør du derfor gå over i indenrigsområdet straks efter ankomsten. Her finder du blandt andet sushi-restauranten Yo!, spisestedet Værbitt med lokal fisk og skaldyr på menuen og en Joe & the Juice. De fleste barer og restauranter har åbent til kl. 21.00.
Det er naturligvis ikke muligt at købe toldfri varer inde i indenrigsområdet. Du finder til gengæld et mindre udbud af butikker med solbriller, tøj og så videre. Sidst men ikke mindst ligger her en filial af boghandlerkæden ARK. Hvis du er fortrolig med at læse bøger på norsk, kan du gøre en god handel, da Norge ikke har moms på bøger.
Lounges
Flesland har en enkelt lounge, Bergen Lounge, som tager imod alle passagerer i udenrigsterminalen mod betaling. Loungen er tilgængelig for et rimeligt beløb. Er du EuroBonus Guld- eller Diamant-medlem, har du gratis adgang. Loungen har et behageligt, nedtonet interiør, og der serveres lette retter, drikkevarer med mere.
Her er desuden udsigt til start- og landingsbane. Flesland er en lidt tæt og travl lufthavn, og jeg ville personligt overveje at bruge de ekstra penge, hvis jeg trængte til arbejdsro eller blot stilhed før afrejsen.
Rejser du med SAS, skal du være opmærksom på, at SAS ikke har sin egen lounge i Bergens lufthavn. Det skyldes blandt andet, at det nu fusionerede selskab Norwegian/Widerøe sidder på en stor del af indenrigstrafikken i Norge, og SAS’ operationer ud og ind ad Flesland er begrænsede. Det er dog SAS, der har flest direkte afgange mellem eksempelvis Bergen og København.
Denne artikel, der er bestilt af momondo, præsenteres uredigeret, er kun til generel information og muligvis ikke opdateret. Synspunkterne og meningerne i artiklen er forfatterens egne og afspejler vedkommendes egne oplevelser, som kan være meget forskellige fra andres.