17 familievenlige feriedestinationer

Det er ikke nogen let opgave at vælge en feriedestination, som tilfredsstiller alle generationer. Uanset om dine børn lige har smidt bleen eller er pubertetsramte teenagere, så vil du her finde en destination for den næste ferie, som passer til lige præcis din familie.

Familier med spædbørn og småbørn

Det kan være den rene barnemad at tage på ferie, hvis du har fundet en destination, hvor der er underholdning for de yngste. Jo sjovere de har det, jo mere kan du slippe dit indre legebarn løs.

Rovaniemi, Finland

Forestil dig at suse over de endeløse hvide bakker, forbi nåletræer tynget af sne, kun nogle få kilometer fra polarcirklen. Måske ombord på en hundeslæde eller en snescooter – det er, hvad man som familie kan forvente i Rovaniemi. Med rekordlave temperaturer på -35°C får man virkelig vinter for skillingen her i det finske Laplands hovedstad. Her finder du hyggelige pelsklædte restauranter såsom Nili, der serverer retter så rustikke som de nordlige landskaber. Sauteret rensdyrkød med friske tyttebær eller en bjørnestuvning vil helt sikkert give dig varmen inden du skal tilbage ud i det eventyrlige vinterlandskab. Men hvad med den muntre, skæggede mand, der altid er klædt i rødt fra top til tå og som børn (og barnlige sjæle) elsker? Det her betragtes jo trods alt som hans hjemland. I julemandsbyen Santa Claus Village kan du finde ham igang med at sortere post på Julemandens postkontor (officielt drevet af Finlands nationale postvæsen, der modtager over en halv million breve til denne adresse hvert år) eller igang med at se til rensdyrene i staldene. Børnene kan lære tricks af Julemandens hjælpere: Her kan de prøve alt fra at bage småkager til at lave legetøj i alfernes legetøjsfabrik. Selv de største børn bliver nød til at indrømme, at Julemanden eksisterer.

Find flybilletter til Rovaniemi

Gent, Belgien

Pak en flaske, bleer og babyens klapvogn: Det er tid til familieferie! Mens de fransktalende og hollandsktalende grupper i Belgien har travlt med at diskutere, hvem Bruxelles egentlig tilhører, anbefaler vi at besøge den 100 pct. flamske by, Gent. Du vil blive fortryllet af byens bilfri centrum, det største bilfri område i Belgien, og det er ideelt at besøge til fods eller på cykel. Selv om det ikke er særligt klapvognsvenligt, er Gravensteen Slot et must-see. Parkér barnevognen ved indgangen, og lad de venlige riddere føre dig op ad slottets trapper. Besværet er det hele værd, når du ser dine børns ansigt, mens de sidder på kongetronen. For at opleve resten af byen uden at stresse over barnevognsbesvær kan du slå måsen i sædet på en havnebus og nyde arkitekturen, mens du flyder afsted på kanalerne.

Find flybilleter til Bruxelles

Familier med teenagere

Børnene er ved at være store, og derfor vil denne sidste ferie, inden de flytter hjemmefra blive et ganske særligt minde for hele familien.

Florida Keys, Florida, USA

En times kørsel fra Miami ligger Key Largo, verdens dykkerhovedstad, og tager imod dig med lige så åbne arme som sin undervands-Jesus-statue. Gør holdt og tag en svømmepause på vejen derned på de mange gyldne strande. Eller smag de lokale specialiteter såsom krokodille (smager som kylling). For mere spænding: Svøm med delfiner eller prøv en båd med glasbund for at opleve havets dyr på helt tæt hold. De lokale vil formentlig slå en venlig sludder an med dig og tilbyde deres ærlige mening om, hvor du finder den allerbedste Key Lime Pie i Key West. Før I forlader ”The Keys”, så hold hinanden i hånden og omfavn bøjen, der er fortøjet på stedet, der (sådan cirka) er USA’s sydligste punkt.

Find flybilleter til Miami

Snowdonia National Park, Wales

At bestige Mount Snowdon er en udfordring, som uerfarne vandrere kan klare, men det kræver udholdenhed og tålmodighed. At gå ad den gradvist stigende Llanberis Path er ensbetydende med omkring 5 timers familiesammenhold, som til gengæld belønnes med en åndeløst smuk udsigt over Lyn Padarn-søen og møder med græssende får. Hvis du er heldig at vandre på en sjælden solrig, walisisk dag, kan du endda få et glimt af Irland og måske Isle of Man i horisonten. En alternativ rute er mulig med tog, men det er for nemt for din familie! Har du brug for endnu et adrenalin-spark?! De gamle miner i Blaenau Ffestiniog ser ud til at være omdannet til en gigantisk undergrundstrampolin.

Find flybilleter til Cardiff

Paphos, Cypern

En ø ud for Tyrkiets kyst, lune middelhavsbriser, rene sandstrande og historiske ruiner spredt nær og fjern – aktivitetsmenuen på Cypern er på ingen måde kedelig. Cypern er kendt som Afrodites fødested, men er også meget stolt af sin ost, Halloumi, og desertvinen Commandaria. I det gamle centrum af Paphos serverer tavernerne denne lokale ost og det, der efter sigende skulle være verdens ældste vin med et navn – i rigelige mængder. Pres en historielektion ind i programmet, mens du suger landskaberne til dig omkring Paphos, der er anerkendt af UNESCO som verdens kulturarv. Begynd eventuelt ved Paphos’ arkæologiske udgravninger, hvor du kan beundre ruinerne af de romerske villaer eller tag ud af byen til kongegravene Tomb of the Kings. Disse ruiner fra det 4. årh. var engang et stort nekropolis. Man kan stadig se gravene, der er hakket ind i klippegrunden, ofte med frescoer og arkitektur, der ligner den, man finder i fornemme cypriotiske hjem. Hvis din familie ikke kan vente med at dyppe tæerne i det turkise hav på en strand, der er afsides nok til at slappe af, men med nok tilbud til at holde alle beskæftiget, så er Coral Bay i byen Peyia et godt bud. Stranden ligger blot 23 minutters bjergtagende flot kørsel fra Paphos. Det er en af øens 57 strande med blåt flag og er dermed anerkendt for sin sikkerhed og vandkvalitet.

Find flybilletter til Paphos

Toronto, Canada

Selv om det er anbefalet som en fantastisk destination for solorejsende, vil en by som Toronto, Canada, ikke skuffe nogen i familien – uanset alder. På toppen af listen – og noget, I på ingen måde må gå glip af – er CN Tower . Oplev udsigten fra LookOut-etagen i 346 meters højde. Derfra kan du formentlig se dit næste punkt på dagens dagsorden, Royal Ontario Museum og dets arkitektonisk meget interessante Michael Lee-Chin Crystal. Efter du har fyldt hovedet op i afdelingerne for naturhistorie og verdenskultur, er det tid til at søge ud i gaderne og smage på den gode ”Ontarian soul food”. Toronto er en af de mest mangfoldige byer kulturelt, hvilket gør den til en gastronomisk smeltedigel.

Find flybilleter til Toronto

Store familier eller familiesammenkomster

Hvis du planlægger at rejse med den udvidede familie, så er campingpladser med temaaftener, og madmarkeder der kan tilfredstille alle typer smagsløg vejen frem.

Nürnberg, Tyskland

Nürnberg er et paradis for store familier. Alt er bare større og bedre i Nürnberg, den næststørste by i Bayern efter München. Var du klar over, at i det meste af Tyskland består en typisk portion bratwurst af tre pølser, mens den i Nürnberg indeholder dobbelt så mange? Når du har udforsket byens biergartens og fået stillet din trang til sauerkraut, så tag familien med i biffen – CineCittà Nuremberg er Europas største IMAX-biograf. Det er let at komme rundt i byen. Større grupper kan med fordel benytte sig af TagesTicketPlus-tilbuddet, hvor to voksne og op til fire børn rejser på det samme pas til offentlig transport. Besøg de gamle bygninger, som overlevede krigens ødelæggelser, som for eksempel bymuren og de fem porte fra 1200-tallet eller handelsgaden Fuell med de traditionelle bindingsværkshuse. Nürnberg forbindes naturligvis med Nürnbergprocessen, hvor krigsforbrydere fra Anden Verdenskrig blev stillet for en domstol, og du har mulighed for at besøge retsbygningen og retssal 600, hvor dramaet udspillede sig.

Find fly til Nürnberg

Valencia, Spanien

”Er vi der snart?” er ikke familiens mest brugte sætning. Det er ”hvad skal vi spise?”. Maverne vil knurre, når du vandrer gennem de velduftende gader i  Valencia, Spanien. De, der kommer for at opleve Tomatina-kampen i Bunol, bliver for paellaen (safran-risret). For også at forbrænde lidt kalorier, tilbyder byen gratis guidede gåture, som er en fantastisk måde at holde alle beskæftiget – og informeret – på. Masser af appetitlige snacks på Mercado Central vil spare dig for masser af euro, som du så kan bruge på et skønt måltid med fisk og skaldyr ved stranden. Hvis din families opfattelse af sjov er noget med at sætte ild på ting, så planlæg at komme her til Las Fallas i marts. Til den tid bygger hvert kvarter gigantiske papmache-skulpturer og brænder dem under dramatiske helaftensfester. Hvis du har brug for endnu mere opvarmning, kan du smovse i churros og varm chokolade for blot en håndfuld euro.

Find flybilleter til Valencia

Perros-Guirec, Frankrig

I det nordvestlige hjørne af Frankrig findes regionen Bretagne, der med sin rige keltiske kulturarv adskiller sig fra resten af landet. Den har de fra britannerne, som flygtede over kanalen fra de Britiske Øer i den mørke middelalder. Så hvis fransk ikke er din force, kan du her prøve kræfter med det lokale sprog breton – ofte set på gadeskilte og butiksfacader. Fra Perros-Guirec til Ploumanac’h er kysten kendt som den lyserøde granitkyst med sine pastelfarvede, måneagtige kampesten. Gå den syv kilometer lange vandrerute GR34 og få tiden til at gå med at se, hvilket medlem af familien, der kan gætte formerne på den næste sted, der dukker op. Nogle gange ser man formen på en hat, en kanin eller ligefrem en heks. Lad fyrhuset i Ploumanac’h, et rødt granittårn, lede dig vejen til den rødstænkede kyst. Familier, der er glade for camping strømmer til regionen for at boltre sig på de kæmpe campingpladser, fuldt udstyrede med badeland og diskoteker. Feriecentret Pierre & Vacances l’Archipel bliver dit hjem i det fremmede, men endnu bedre, for det har pool, direkte adgang til stranden og et udsyn over øgruppen Sept-îles med sit naturreservat. Bare få skridt derfra ligger stranden Trestaou, hvor du kan spørge dig selv, om du skal prøve kræfter med paddle board eller at sejle katamaran idag.

Find flybilletter til Brest

Familier på et budget

Alle familier fortjener en pause, og en ferie behøver ikke koste en formue. Find en destination, hvor du får mest muligt for dine penge, så du og din familie kan fokusere på det vigtigste, nemlig at tilbringe kvalitetstid sammen i ferien.

Zakynthos, Grækenland

Zakynthos, eller Zante, som de lokale kalder øen, er en græsk feriedestination. Øen, der er kendt for sine resorter, havskildpadder og sit turkisblå hav, tiltrækker turister i hobevis takket være en lang varm sæson, der strækker sig fra maj til oktober. Så hvis du vil undgå de travleste uger og sikre dig den bedste pris, gælder det om at tage af sted enten først eller sidst på sæsonen. Øen er lille nok til, at du kan foretage en komplet rundtur på én dag. Fra Zakynthos By tager du den sceniske bjergrute til den fredfyldte landsby Limnionas, hvor du har den lokale taverna og strandudsigten stort set for dig selv. Undervejs gør du et stop ved Navagio – et skibsvrag, som tiltrækker masser af turister i højsæsonen. Drop bådturen ud til skibsvraget, og tag i stedet op til udsigtsplatformen ved Agios Gergio Kremnao-klostret, hvorfra du kan tage perfekte billeder af vraget. Fortsæt mod vest til øens uspolerede kyst, indtil du når landsbyen Keri. Her kan du slappe af på stranden eller slentre rundt i de hyggelige gader. Ved solnedgang kan du slå dig ned ved fyrtårnet, der ligger på en naturlig afsats over klipperne, og nyde det farvestrålende skue over havet og klippeformationerne Mizitres nedenfor.

Find et fly til Zakynthos

 Gozo, Malta

Hvilken slags familieferie skal du finde på med teenagere, der har en meget lav kedsomhedstærskel? Et godt bud er den smukke ø Gozo, som ligger en 25 minutters færge-tur fra Malta. På denne lille, rustikke ø leder alle veje til Victoria, også kendt som Rabat, det befæstede citadel, som skuer ud over øen. Efter en nylig renovering er stedet vært for en række små sølvbutikker og andre lokale skatte. Hold ungerne beskæftiget med hesteridning i udkanten Qala, med svømmeture over skibsvraget Karwela som ligger 39 meter under havets overflade, eller med frisk, salt havluft ved saltkarrene i Marsalforn. Hvis alt andet fejler, kan I tage på vandretur i området kendt fra Game of Thrones, eller hænge ud på stranden, hvor ”Brangelina” filmede deres ”By the Sea”.

Find et fly til Malta

Sovata, Rumænien

Omgivet af skovområder ligger en træhytte som taget ud af Brd. Grimms eventyr og hælder udover skråningen over Bjørnesøen, hvor kurgæster flyder rundt i det heliotermiske (får varmen fra solen), saltholdige vand. Badeområder med livredder, vandaktiviteter og termiske spafaciliteter er alt sammen med til at gøre dette til en vinderopskrift på en familieferie. De verdensberømte spabehandlinger og mudderbade er det, som tiltrækker flest besøgende, så vær ikke genert, men klask bare så meget som muligt af det naturlige, rumænske, godgørende mudder udover dit korpus – du er ikke den eneste! Der er endnu flere overraskelser under jorden. 120 meter nede kan du gå på opdagelse i den glatte og flotte saltmine Salina Praid, der er kendt for sit helsebringende mikroklima. Følg de marmoragtige vægge og skinnende gulve langs endeløse undergrundsgange og rum. Nogle fører til installationer som en legeplads, en 3D-biograf, en akrobatisk forlystelsespark eller en udstilling med mineudstyr fra 1700-tallet. Men den virkelige attraktion er minens kapel. Der holdes af og til messer her, hvor ekkoet lyder i den kæmpemæssige alkove, ydmygt udsmykket med træbænke og store trækors.

Find flybilletter til nærmeste storby Târgu Mureș

Familier med voksne børn

Man er aldrig for gammel til at tilbringe tid sammen med sine kære. Men hvis du er vokset fra forlystelsesparker og i stedet har udviklet en hang til ærefrygtindgydende landskaber, så vil disse destinationer bringe eventyreren frem i dig.

St Mawes, Storbritannien

 Vandsportsaktiviteter står øverst på listen over ting, du skal prøve i St Mawes. Den lille fiskelandsby i Cornwall nyder godt af et varmt mikroklima, hvilket gør stedet til en ideel destination for sejlerfolket året rundt. Elsker du både? Så tag til bådeværftet, der huser de mest eventyrlige yachter og sejlbåde. Den lille fiskerflåde lander fantastiske fisk og skaldyr hele året, som forsyner hotellerne og restauranterne langs havnen. Du kan udforske flodmundingen ved at leje en kajak eller tage en vandtaxi. Foretrækker du at blive på den sikre landjord, byder området på spændende guidede vandreture. Du kan for eksempel tage på en tur til St Mawes Castle fra 1500-tallet, eller gå gennem The Bottoms – St Mawes’ dal, som er et vådområde – eller gå til St Austell Row, hvor du finder nogle af regionens ældste huse. Beløn dig selv for indsatsen med et herligt måltid på restauranten The Driftwood, der kan bryste sig af en michelinstjerne.

Find et fly til nær Newquay

Aloag, Ecuador

Dine børn flyver rundt på en sky, men du vil have dem til at være nede på jorden? Det er dét paradoks, som lokale ecuadorianere har mestret. Quito er verdens højest beliggende hovedstad og landet besidder den største og tykkeste regnskov i verden, Amazon-regnskoven. Begynd din ecuadorianske opstigning med at lære jorden og de, som arbejder med den, at kende på Hacienda La Alegria. Denne familieejet ranch med heste er specialiseret i økoturisme og ligger i Aloag langs “vulkanernes avenue”. Dette bjergrige område er karakteriseret ved nogle af landets højeste tinder. Mød de ecuadorianske cowboys, eller chagras, som har været en del af den lokale kultur i generationer. De guider dig på hesteryg til det grønne bjerg Corazon, der er hjemsted for Bombolí Cloud Forest – et naturreservat, som blev grundlagt af Oswaldo og Mariana, der også har passet det igennem 30 år. Besøg deres orkidehospital, og lær mere om de bestræbelser, der gøres for at bevare det lokale økosystem, især de vilde orkideer. Idet du træder ind i deres eget bud på Edens Have, føles det som om at den tykke damp, der omgiver skoven i en dyb tåge, fordamper og afslører noget af landets mest skrøbelige biodiversitet. En rænke af vilde orkideer putter sig under det store buskads, der beskytter dem. Besøg orkidehospitalet og lær mere om bevaringsarbejdet for at opretholde det lokale økosystem.

Find flybilletter til Quito

Kirindy Reservatet, Madagaskar

Planlæg en familiesafaritur gennem Kirindy Reserve, en tør løvskov, der er beskyttet gennem bæredygtig tømmerhugst. Du kommer til at bevæge dig gennem habitatet til syv lemurarter ligeså vel som fossaen (et katteagtigt pattedyr, der ligner desmerdyret) og den lillebitte Brookesia dværgkamæleon. Parken kan besøges til fods i følgeskab med en guide, dag og nat, for at observere verdens mindste kendte primat – den hoppende kæmperotte. Ligeså imponerende er de gigantiske baobabtræer, der knejser i op til 30 meters højde (højden på en 10-etagers bygning). Det bedste sted at se disse giganter er i Avenue of the Baobabs i Morondava, 60 kilometer nordøst. Ifølge den lokale legende er baobaben hellig – de siges at være et af de første træer, der blev plantet af guderne. Guderne var klodsede og kom til at plante dem med hovedet nedad, så trætoppene ligner rødder, der gror ind i himlen.

Find flybilletter til Morondava

Familier, der er klar til at spendere

Forkæl dig selv og din familie – I fortjener det!

Sine-Saloum, Senegal

Saloum Deltaet nord for grænsen mellem Gambia og Senegal er der, hvor Saloum-flodens mange bifloder løber ud i det nordlige Atlanterhav. De store mængde af langsomt flydende saltvand følges med en rig biodiversitet, som er unik for denne del af landet – og beskyttet af UNESCO. Begynd familiens indføring i senegalesisk kultur i Djiffer, en fiskerflække helt ude på spidsen af Sangomar-odden, ved indgangen til deltaet. De lokale mosler omkring ved de farverige fiskerbåde, der kommer ind med dagens fangst af fisk og skaldyr. En slentretur gennem gaderne giver mulighed for mødet med beskedne hjem i baobabtræernes skygge og kokospalmer, der svajer til piroguernes rytme. Find indkvartering i Toubacouta, hvor du kan vælge imellem fine hoteller som fx Keur Saloum or Domaine Les Paletuviers. Ved flodbredden bliver det ikke svært at finde udflugter med pirogue (en lille traditionel fiskerbåd af træ), hvor du kan udforske de mange mangrover i nærheden. Flyd afsted til deltaets rytme til Île des Oiseaux, en ubeboet ø og yngleplads for mange endemiske fuglearter. Når solen går ned, viser fuglene deres aftenshow og fylder den orange himmel med sorte silhouetter, idet de vender tilbage til rederne.

Find flybilletter til nærmeste storby Dakar

Ubud, Bali, Indonesien

Sluk mobiltelefonen, læg lektierne væk, brænd og begrav din attachemappe: Din familie er klar til (og har behov for) at finde sammen igen. Start denne familieferie med masser af åndfulde ryste-sammen-aktiviteter i Ubud, Bali. Selvom turister flokkes til Ubud for at opleve deres egen version af bogen ”Eat, Pray, Love”, kan du sagtens finde et ydmygt yoga-center eller udforske det autentiske Bali ved at spadsere i fred og ro langs rismarkerne. Find din indre ro i landsbyens tempel og vask så alle bekymringerne væk i Tegenungan-vandfaldet. Og når du kommer tilbage fra nirvana, kan du lade børnene opleve en velfortjent omgang ”monkey business” i Ubuds abeskov, hvor de kan slå sig løs blandt 300 krabbespisende makak-aber.

Find flybilleter til Bali

Mere rejseinspiration