preload

Musik og rejser er to af de mest populære former for eskapisme. Så hvorfor ikke kombinere de to og se, hvilke utrolige eventyr du kan tage på, når du følger musikken rundt om i verden?

De bedste destinationer for musikelskere behøver ikke nødvendigvis at være på store festivaler eller turnédatoer for verdens største musikere og bands.

Verden er fuld af utrolige destinationer, hvor musikelskere kan lære om rødderne til deres yndlingsgenrer og -kunstnere, hvad enten det gælder jazz, klassisk musik, country, metal, house, techno, pop eller hiphop.

Hvor finder du de bedste destinationer for musikelskere?

En ting er sikkert. Du behøver ikke at besøge et sted kun for dets musikhistoriske rødder. Så hvis musikken eller forbindelsen til en bestemt kunstner på en destination ikke falder i din smag, er der altid en masse andre ting at udforske i de nye omgivelser! Det er ikke alle i Stockholm, der lytter til Abba i dag. Men byen har mange ting at byde på for Abba-elskere, der godt kunne tænke sig at opleve den svenske storby.

Vores liste er eklektisk, både med hensyn til de destinationer, vi har medtaget, og de forbindelser, de har til musik fra både fortid og nutid. Vi har lavet en liste over de bedste destinationer for musikelskere, som udover at være præget af musik, kan besøges året rundt, uanset om det er regnvejr eller solskin, og som byder på masser af muligheder for sightseeing og mere konventionel turisme.

10. Liverpool, Storbritannien

Kendt for: Beatles’ hjemsted og værtsby for Eurovision 2023.

Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr og George Harrison ændrede verdensmusikken for altid, da de i 1960’erne brød igennem og dannede historiens vel nok største rockband, The Beatles. The Beatles Story-udstillingen på Royal Albert Dock er et must for alle fans af gruppen, hvis hits bl.a. omfatter Hey Jude, I Want to Hold Your Hand, Let It Be og Yellow Submarine.

Alle besøgende, der er på udkig efter livemusik, kan finde det på The Cavern Club, hvor The Beatles i gamle dage spillede regelmæssigt. Faktisk nåede de at spille hele 292 gange mellem 1961 og 1963, før scenen blev for lille til de store stjerner. Andre berømte bands fra byen er Frankie Goes To Hollywood, A Flock of Seagulls og The Wombats. Ønsker du at lytte til noget lidt mere moderne musik i Liverpool, anbefaler vi at besøge Baltic Triangle. Det er et område med ombyggede pakhuse, der er vært for raves, pop-up-restauranter og andre steder, du kan hænge ud.

Find ophold i Liverpool

Bedste tidspunkt at besøge byen

Maj-oktober, hvor vejret er mildt og forhåbentlig nogenlunde tørt.

Andre grunde til at besøge byen

Fodboldfans vil glæde sig over en tur på fodboldstadion for at se lokalrivalerne Liverpool og Everton i det berygtede Merseyside Derby. Er du ikke i byen til den store kamp, kan du besøge enten Anfield eller Goodison Park til en kamp eller en stadionrundvisning og få mere at vide om historien om en af Englands største fodboldkamp mellem rivaler.

9. Stockholm, Sverige

Kendt for: Fødestedet for legendariske Abba, house-gruppen Swedish House Mafia og den ikoniske afdøde DJ Avicii.

Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad dannede en gruppe, der skulle ændre musikken i den svenske hovedstad i 1972 og dominere hitlisterne i årtier med hits som Money, Money, Money, Money, Mamma Mia og Waterloo. I dag er Stockholm hjemsted for Abba-museet, hvor du virtuelt kan prøve gruppens berømte outfits og synge med på karaoke – en drøm for enhver ægte Abba-fan! Siden Abba har Stockholms musikscene dog udviklet sig meget. Blandt andet betød udviklingen af housemusikken dannelsen af en af de helt store svenske moderne kunstnere, Swedish House Mafia.

Med hits som One, Don’t You Worry Child og Greyhound dominerede den svenske DJ-trio i et halvt årti klubber og festivaler rundt om i verden i et halvt årti. Men Stockholm var også hjemby for en uforglemmelig kunstner, hvis musikkarriere desværre endte tragisk og blev alt for kort. Avicii, hvis musik stadig dominerer playlister på festivaler, klubber og barer overalt, har også fået et museum dedikeret til hans liv og karriere. Museet åbnede i 2022. Du kan besøge Avicii Experience i det digitale kulturcenter nær Sergels Torg for at få et medrivende og følelsesladet indblik i den afdøde store kunstners liv og musikkarriere.

Find overnatningssteder i Stockholm

Bedste tidspunkt at besøge byen

Maj-september. De svenske somre er varme og byder på masser af både koncerter indendørs og under åben himmel!

Andre grunde til at besøge byen

Stockholms skærgård er en fantastisk dagstur med tusindvis af øer af forskellige størrelser, der bare venter på at blive udforsket. Hvis du ikke har mulighed for at besøge skærgården, så er det oplagt at tage på tur i byen og få en eftermiddagste (eller Fika, som de lokale kalder det) i den brostensbelagte og farverige gamle bydel Gamla Stan, eller nyde vejret og slappe af i den fantastiske Hagapark.

8. Ibiza, Spanien

Kendt for: Europas (og muligvis verdens) største festø.

Hver sommer i de sidste årtier er verdens bedste DJ’s, herunder David Guetta, Carl Cox, Tiesto og Calvin Harris, taget til Ibiza for at spille for tusindvis af feststemte mennesker, der alle ønsker at more sig. Siden 1970’erne har Ibiza været centrum for fester til forskellige former for musik, hvad enten det er house, techno eller trance, og der er ingen tegn på, at det vil stoppe foreløbig. Pacha, Amnesia, Privilege og Eden er fire superklubber, der stammer helt tilbage fra den oprindelige æra af festligheder på øen.

Musik på Ibiza handler om at danse fra før solen går ned og indtil den står op igen. Du vil ikke være alene om at feste, for udover de øvrige feststemte Ibiza-gæster, så er klubberne på øen mødested for alle mulige slags kunstnere, det være alt fra professionelle dansere til ildspisere og akrobater. Mens det sjove ved en stor musikfestival som Tomorrowland eller Glastonbury stopper efter en uge, fortsætter festen på Ibiza hele sommeren!

Find overnatningssteder på Ibiza

Bedste tidspunkt at besøge byen

Øen er i festhumør fra maj til oktober, hvor du også kan forvente masser af varmt vejr.

Andre grunde til at besøge byen

Ibiza byder også på andet end fest og er en smuk destination, som man kan udforske hele året rundt. Tag til den fantastiske gamle bydel for at blive mindet om, at du stadig er i Spanien, og nyd de rolige omgivelser med et glas sangria. På samme måde er strande og byer som Puerto San Miguel og Cala Llonga gode steder at tage til, hvis du vil væk fra festlighederne eller føler dig udbrændt efter alt det, du har danset.

7. Havana, Cuba

Kendt for: Fantastisk cubansk salsa, jazz og mere moderne popmusik.

Havana nætterne er legendariske. Fyldt med skøn musik, dans og måske et enkelt glas rom eller en Mojito eller to! Havana er fyldt med den populære cubanske salsa, der straks giver dig lyst til at danse! Men andre musikgenrer som f.eks. jazz flyder også igennem byens gader.

Jazz er lige så populært i Havana som salsa, og der er masser at opleve. Book en jazztur i Havana, hvor du kan møde lokale musikere, der er ansvarlige for nogle af byens mest populære musikstykker. Du kan også besøge de studier, der står bag lyden, f.eks. EGREM, Cubas nationale pladeselskab, der ligger i det centrale Havanna. Popstjernen Gloria Estefan er byens mest berømte eksportvare og har solgt mere end 75 millioner plader på verdensplan, så du skal ikke blive overrasket, hvis du hører hendes musik mere end én gang, mens du bevæger dig rundt i byen.

Find ophold i Havana

Bedste tidspunkt at besøge byen

Januar for at opleve Havana Jazz Festival eller når som helst mellem november og april, hvor der er tørrest og falder mindst regn.

Andre grunde til at besøge byen

Viñales-dalen er på UNESCO’s verdensarvsliste og er en dagstur værd for at slippe for lyden af byen og komme ud på landet. Tag en tur til stranden på Playa Megano eller Playa Santa Maria del Mar, og nyd den caribiske sol og tag en afslappende dukkert i havet, mens du nyder dit ophold.

6. Nashville, USA

Kendt for: Country-musikkens hjemsted og en af de største album-byer i verden.

Den verdensberømte kunstner og popsensation Taylor Swift flyttede til Nashville som barn for at gøre karriere ligesom sit ikon Shania Twain, og de er blot to af de berømte navne, der har skabt deres karriere i Nashville. Ryman Auditorium, som tidligere har været vært for Johnny Cash, Patsy Cline og Hank Williams, anses ofte for at være et af de bedste musiksteder i verden på grund af sin intime atmosfære og udformning. Selv hvis du ikke har mulighed for at se et show, er en rundvisning i byens mest berømte musikhal et besøg værd.

Hvis du ønsker at udvide din viden om og forståelse af countrymusikken yderligere, kan du besøge Country Music Hall of Fame, der rummer verdens største samling af countrymusikgenstande og fortæller historien om de mange indviede musikere. På Lower Broadway, også kendt som Honky Tonk Highway, spilles der på de mange barer musik på næsten alle tidspunkter af dagen. Gaden er et must for rejsende, der er kommet så langt sydpå i Tennessee.

Find overnatningssteder i Nashville

Bedste tidspunkt at besøge byen

Juni under byens Country Music Festival. Vil du gerne være sikker på godt vejr på din rejse, er vejret tørrest mellem august og marts.

Andre grunde til at besøge byen

Frist Art Museum for Visual Arts huser kunst og kunsthåndværk i et smukt posthus i art deco-stil. Fyld maven op med lækre (og til tider krydrede) lokale retter som Nashville Hot Chicken, og hop derefter op på en tur rundt i Belle Meade Plantation for at få en lektion i områdets historie.

5. Memphis, USA

Kendt for: Hjemsted for “The King of rock and roll”, Elvis Presley, og “Queen of Soul”, Aretha Franklin, blandt mange andre.

I Memphis summer det af liv. Her finder du masser af referencer til Elvis’ liv og karriere, hvis største hits omfatter Suspicious Minds og Jailhouse Rock. Elvis Presley er den største berømthed, der er kommet frem fra byens lyse gadehjørner, men han er i ret godt selskab. Aretha Franklin, Al Green, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Otis Redding og mange, mange flere af alle tiders største kunstnere fik alle deres start i Memphis. Mange af dem begyndte at indspille på det nu ikoniske Sun Records-selskab og -studie, som man stadig kan besøge i dag.

Fans af “The King” kan få en rundvisning i Elvis’ overdådigt indrettede hjem, Graceland, herunder det ikoniske junglerum. Desuden er der et nyt interaktivt Elvis Presley’s Memphis Entertainment Complex, som viser hans berømte tøj og memorabilia. Du kan også besøge Memphis Rock ‘n’ Soul Museum, hvis du stadig er interesseret i byens rige musikarv. Museet omfatter gallerier og optagelser af Memphis blues, der blev skabt i begyndelsen af 1900-tallet. Besøg Beale Street om dagen for at se de forskellige live-optrædener, der finder sted både på gaden og i nogle af de fantastiske restauranter og barer, der stadig står tilbage fra Rock N’ Roll’ens storhedstid.

Find overnatningssteder i Memphis

Bedste tidspunkt at besøge byen

I Memphis er somrene meget varme, men det er bedst at besøge byen mellem juli og februar, hvis man vil undgå for meget regn.

Andre grunde til at besøge byen

I den fantastiske Memphis Zoo kan du blandt andet se kæmpepandaer. Rigtig mange bygninger i Memphis siges at være hjemsøgte, så tag med på en uhyggelig spøgelsestur i byen om natten, hvis du ikke er mørkeræd. Har du ikke mulighed for ovenstående, kan du altid hoppe i sadlen og tage på en ridetur i landskabet for at opleve en af de traditionelle måder at slappe af på disse kanter.

4. New Orleans, USA

Kendt for: Jazzmusik, lækker mad og Mardi Gras-festerne, som er blandt de bedste i verden.

New Orleans er en meget spændende oplevelse. Byen er blandt andet kendt for at være jazzens fødested og hjemsted for Louis Armstrong, der fra 1920’erne var en af tidens mest berømte stemmer og stadig betragtes som en af de største sangere nogensinde. Derudover er New Orleans et af de bedste steder i verden, hvis du vil opleve Mardi Gras-festlighederne i marts måned. Byen forvandles til et farverigt karneval med optræden, dans og musik i gaden.

Apropos musik, New Orleans er ikke helt fastlåst i fortiden, når det gælder jazz eller berømte kunstnere. Grammy-vinderen Frank Ocean stammer fra byen, og mens traditionel jazz stadig er meget populær i hele byen, kan du finde flere steder, hvor musikken er mere eksperimenterende, såsom Snug Harbour Jazz Bistro, Dos Jeffes Uptown Cigar Bar og The Little Gem Saloon. Men for alle, der ønsker at opleve den traditionelle jazzlyd, er Preservation Hall uden tvivl det bedste sted.

Find overnatningssteder i New Orleans

Bedste tidspunkt at besøge byen

Marts til Mardi Gras, men undgå at besøge byen mellem juni og november, hvor det er sæson for orkaner.

Andre grunde til at besøge byen

Tag en tur tilbage i tiden med en dampbådstur på Mississippi-floden. Udforsk New Orleans’ kulinariske lækkerier og spis så meget Gumbo, Po-Boy-sandwiches, Jambalaya og Beignets, som du kan klare.

3. Berlin, Tyskland

Kendt for: Technomusikkens ubestridte hjemsted og nogle af de bedste natklubber i verden.

Hvad ved du om Berlins historie? Efter genforeningen og i takt med at byen var ved at komme sig efter Berlinmurens fald, blev forladte bygninger omdannet til midlertidige natklubber, hvilket var startskuddet til en ny bølge af elektronisk musik. Byens store udvalg af natklubber er et resultat af denne udvikling. Berghain, et gammelt kraftværk mellem Øst- og Vestberlin, er måske den mest berømte (eller berygtede) af Berlins klubber – ikke mindst på grund af sin tilsyneladende tilfældige indgangspolitik. Men hvis du kommer ind, kan du forvente at feste til langt efter solopgang.

Andre populære og højt vurderede klubber omfatter YAAM, Anomalie, Kit Kat Club og Tresor. Men Berlin har mere at byde på end sene raves. I Mercedes-Benz Arena afholdes der ofte koncerter. Det er her nogle af tidens populæreste og største kunstnere og musikere optræder for fulde huse hele året rundt. Du vil opdage, at mange af Berlins kvarterer er hjemsted for alt fra jazz til cabaret og hemmelige raves i kælderrum og på hustage. Der sker altid noget, uanset hvor du befinder dig i Berlin.

Find flybilletter til Berlin

Bedste tidspunkt at besøge byen

Berlin er en destination, hvor du kan gå ud hele året rundt, men hvis du ikke vil stå i kø til Berghain i kulden, anbefaler vi, at du tager af sted mellem maj og september.

Andre grunde til at besøge byen

Byen har en temmelig dyster men meget interessant historie, hvor du blandt andet kan besøge den gamle Berlinmur og tunnellerne under den. Slap af i Tiergarten, hvis du ikke har lyst til at udforske byens spændende historie, eller tag på en varm dag ned til floden, hvor du kan sole dig på den kunstige strand.

2. New York, USA

Kendt for: Som en af de mest indflydelsesrige musikbyer i verden er der ikke en musikgenre, som New York ikke har haft indflydelse på.

New York er en af de største byer i verden, så det giver god mening, at det er en yndet destination for musikelskere. Helt ærligt, så er byens historiske indflydelse på musikken og antallet af kunstnere, bands, komponister og institutioner, som byen er hjemsted for, overvældende. I den fantastiske Carnegie Hall har kunstnere fra alle genrer og discipliner optrådt, lige fra Sir Tom Jones’ vokal til Lady Gaga. Madison Square Garden har oplevet udsolgte optrædener fra kunstnere som Elvis, Madonna, Queen og Beyonce.

Broadway er en af de største destinationer for musikteater i verden. Tin Pan Alley var kernen i udgivelsen og produktionen af musik i det 20. århundrede inden for en række forskellige genrer. Jazz, blues, swing, hip-hop og rock – New York har set og hørt det hele og fortsætter med at være hjemsted for en masse musik. Kunstnere lige fra Blondie tilJay-Z er vokset op her og er blevet påvirket af de mange lyde, som byen har produceret. Det er derfor ikke underligt, hvorfor New York er så vigtig en destination for musikelskere.

Find overnatningssteder i New York

Bedste tidspunkt at besøge byen

Det er en fantastisk by at besøge hele året rundt, men julen er en oplevelse helt for sig.

Andre grunde til at besøge byen

Shopping. På Fifth Avenue finder du et fantastisk udvalg af designerbutikker. Se en baseballkamp på Yankee Stadium, eller se en kamp mellem Patriots og Giants i en NFL-kamp.

1. Wien, Østrig

Kendt for: Den klassiske musiks åndelige hjemsted og en af de smukkeste byer at lytte til den i.

Hvis du er fan af klassisk musik, så er Wien vores valg. Byen har været hjemsted for flere af de største komponister end noget andet sted i verden. Mozart, Haydn, Beethoven, Gluck og Brahms har på et tidspunkt i deres liv brugt den østrigske hovedstad som base og har alle sat deres præg på denne utroligt smukke by. Findes der noget bedre tidspunkt at lære at danse vals på, mens du glider rundt i de smukke gader og nyder den smukke arkitektur i den klassiske musiks skattekammer?

Den verdensberømte Wiener Statsopera er en sand show-stopper med aftenkoncerter, der tiltrækker tusindvis af gæster. Det kan være svært at få en billet til nogle shows i højsommeren, men der er andre muligheder for at fordybe sig i Wiens musikalske historie. Du kan lære mere om livet for de mesterlige kunstnere, der boede i byen, på museet Haus der Musik og i Mozarts lejlighed.

Find ophold i Wien

Bedste tidspunkt at besøge byen

Byen er en destination for musikelskere hele året rundt. Besøg byen i oktober og få chancen for at besøge alle byens museer på én aften i forbindelse med Lange Nacht der Museen.

Andre grunde til at besøge byen

Julemarkederne i december er dejlige, når du vil nyde lidt hyggelig julestemning og lækker mad og vin. Wiens zoologiske have, der ligger på Schönbrunn Slot, er en af byens bedste attraktioner. Når det er varmere, kan du tage en vandretur op i vinmarkerne uden for byen eller en dukkert i Donau.

Andre spændende destinationer

Verden er skabt til at blive udforsket, og derfor er det vigtigt at se så meget som muligt af den. Hvad enten det gælder informationer om flyvninger eller hoteller og utroligt detaljerede rejseguides til fantastiske steder, så har vi gjort klar til, at du kan udforske mere af verden nu. Vil du vide, hvornår det er bedst at besøge Italien? Har du lyst til at udforske mere af Storbritannien, herunder de bedste slotte at besøge for at få en sjov middelalderlig dag? Besøg vores blog for at få flere gode tips om destinationer og rejseinformationer, så du kan få planlagt dit næste fantastiske eventyr.

Om forfatteren

Katherine DunnKatherine er en australsk forfatter, der elsker at finde de bedste kager og desserter, uanset hvor hun rejser hen. Hun elsker at udforske strandene i sit hjemland og at rejse til de steder i verden, hvor hun kan finde den bedste mad. Hendes ultimative rejsedrøm er at opleve gletsjerne og dyrelivet i Antarktis. Følg Katherine på Twitter for masser af inspiration til dine rejser

Udforsk flere artikler