
Flystatus - London Heathrow Lufthavn
Søg efter flystatus for alle fly, der lander og letter London Heathrow LufthavnFly der afgår fra London Heathrow Lufthavn
Fly, der ankommer til London Heathrow Lufthavn
London Heathrow Lufthavn: Ekspertens råd og anbefalinger
Rejseeksperten og -skribenten Alexander & Victoria deler sine bedste tips og indsigter, når man booker en flyrejse til eller fra London Heathrow Lufthavn.
I en stor by som London gør det en stor forskel i transporttid, hvilken lufthavn man flyver til. Den ideelle lufthavn at rejse til afhænger af, hvor man skal bo i London.
Vi har familie, som har boet i London i flere år, og vi har derfor besøgt storbyen flittigt på det seneste. De bor i Vestlondon, og her er Heathrow Airport helt perfekt at flyve til, da den ligger i den vestlige del af byen. Andre populære lufthavne i London er Gatwick, der ligger syd for byen samt Stansted og Luton, der begge ligger nord for.
Et hurtigt overblik
Heathrow Airport er den største og travleste lufthavn i Storbritannien, og fektisk en af de travleste i verden. Hvert år rejser omkring 80 millioner passagerer gennem lufthavnen. Siden Heathrow åbnede i 1946 har den udviklet sig til et globalt knudepunkt med utallige forbindelser til hele verden. Med både internationale ruter og indenrigsflyvninger kan man fra Heathrow Airport komme til mere end 200 forskellige destinationer.
Heathrow har egentlig fem terminaler, men eftersom terminal 1 blev lukket i 2015, kan man kun rejse til og fra terminal 2, 3, 4 og 5. Alle terminalerne har butikker, restauranter, caféer, vandstationer med rent drikkevand, toiletter samt hæveautomater og vekselkontorer. Pund i kontanter får man dog nok ikke brug for. Vi har udelukkende brugt kreditkort på vores sidste par ture til London.
Heathrows terminaler
Terminal 2, også kendt som The Queen's Terminal, er Heathrows nyeste terminal. Her flyver primært flyselskaber, som er med i Star Alliance. Terminal 3 bliver mest brugt til oversøiske flyvninger, blandt andet til USA og Asien. Fra Terminal 4 kan man flyve "mellemlangt" til eksempelvis Centralasien, Nordafrika og Mellemøsten (inklusiv med Qatar Airways' gigantiske A380-fly). Terminal 5 er British Airways’ globale hub, og her flyver de sammen med Iberia eksklusivt til og fra.
Mellem terminal 2 og 3 kan man gå på cirka 10 minutter, men skal man derfra til terminal 4 eller 5, bliver man nødt til at tage tog eller metro. Det er heldigvis gratis - ligesom resten af transporten rundt i Heathrow. Mellem terminal 4 og 5 går der en lufthavnsbus. Bliver man i området bag sikkerhedskontrollen, går der busser mellem alle terminalerne.
Vi vil anbefale, at man afsætter god tid til at skifte mellem Heathrows terminaler, især ved et transfer. Selvom selve turen med lufthavnsbussen eller toget kun tager 10-20 minutter, kan hele processen godt tage op til en time. Man skal nemlig regne med ventetid på transporten, lange afstande i terminalerne og potentielle køer ved sikkerhedskontrollen. Det er altid bedre at have lidt ekstra tid end at stresse.
Indtjekning og sikkerhedskontrol
Har vi mulighed for det, plejer vi altid at checke ind på vores fly online, inden vi står ude i lufthavnen. Så har vi allerede boarding pass klar, når vi ankommer. Rejser man uden indtjekket bagage, kan man stryge direkte hen til sikkerhedskontrollen, og har man bagage kan man gå lige til flyselskabets bag drop-skranke.
Det kan anbefales at sætte god tid af til security, for køen til sikkerhedskontrollen i Heathrow er kendt for at kunne være virkelig lang. Sidst vi rejste tilbage til København fra Heathrow, havde vi en baby med, så vi kom i den hurtige kø til familier, men selv den tog ret lang tid. Det skal siges, at det var i populære juli måned.
Hvis man blot rejser med håndbagage og går direkte til sin gate, er det fint at møde op i lufthavnen to timer før afgang. Skal man checke bagage ind, shoppe, spise et måltid eller have tid til at nyde en kaffe, er det en god idé at sætte mere tid af. Rejser man på ekstra travle dage, såsom omkring jul og nytår eller i sommerferien, ville vi nok også anbefale at komme tidligere.
Ved man allerede på forhånd, at man ikke gider at stå i en lang kø, kan man betale sig fra det ved at forudbestille Fast Track Security. Det er typisk allerede inkluderet, hvis man flyver first class, business class eller er et højtstående medlem af flyselskabernes loyalitetsprogrammer.
Tip: På Heathrows hjemmeside kan man vælge den terminal, man skal til og se opdaterede ventetider ved sikkerhedskontrollen og paskontrollen.
Afgangshaller og lounges
Selvom Heathrow praktisk talt er delt over i fire, er der stadig masser af muligheder for at shoppe, spise og slappe af i lufthavnens afgangshaller. Har man god tid inden sin afgang, synes vi, at man skal overveje at købe sig loungeadgang til en af lufthavnens mange lounges - hvis man da ikke allerede har det inkluderet i et frequent flyer-program eller med et af sine kreditkort.
Lufthansa Business and Senator lounges ligger centralt i terminal 2. Selv hvis ens afgangsgate kun bliver annonceret kort tid inden boarding (hvilket er meget normalt i Heathrow!), står man ikke i den forkerte ende af terminalen. Det samme kan man desværre ikke sige om Plaza Premium Lounge, hvorfra der er et godt stykke ud til A23-A26.
I terminal 3 vil vi anbefale, at man hænger ud i Cathay Pacific First Class Lounge, hvis man ellers har mulighed for det. Loungen ligger lige efter security og er blandt andet kendt for sin nuddelbar. Første klasse har selvfølgelig også adgang til dine-in restauranten.
I terminal 5 ligger British Airways’ myteomspundne og ultra-eksklusive Concorde Room. Dengang concorden fløj, tog turen fra London til New York kun tre timer. I dag tager den nærmere otte timer, men til gengæld kan man med adgang til loungen spare lidt tid og undgå Heathrows notoriske sikkerhedskontrol i British Airways’ private check-in område kendt som “First Wing”. Og hvor ellers i verden kan man spise lige ved siden af spidsen af et ægte Concorde-fly?
Transport mellem Heathrow og London
Heathrow Airport er godt forbundet til det centrale London, hvilket gør det nemt at komme til og fra lufthavnen med det almindelige London Underground-system. Vi plejer at bruge Google Maps til at tjekke den bedste rute mellem lufthavnen og vores adresse. Der er dog overordnet set to linjer, man kan bruge fra Heathrow, hvis man vil tage med tog.
Piccadilly Line har længe været den primære forbindelse til Heathrow fra London, og den går til tre forskellige stationer: Terminal 2 & 3, Terminal 4 og Terminal 5. Togturen til den centrale del af London tager omkring 50 minutter, men det kommer selvfølgelig an på, hvilken station man skal til. Piccadilly Line har forbindelse til en række centrale stationer, hvor man kan skifte til andre tog- og metrolinjer, for eksempel Leicester Square og King's Cross.
Den relativt nye lilla Elizabeth Line går hele vejen ind til det centrale London endnu hurtigere. De store stationer, som flest vil tage til og fra med Elizabeth Line (eventuelt for at skifte linje), er Paddington Station og Liverpool Street Station. Turen mellem lufthavnen og de førnævnte stationer er på henholdsvis 25 minutter og 35 minutter.
Det smarte ved at tage offentlig transport til Heathrow Airport er, at man kan checke ind og ud af tog- og metrosystemet med sit kreditkort (ligesom med det danske Rejsekort). Man behøver altså ikke at bruge tid på at købe en billet på forhånd. Desuden er det den billigste måde at komme til og fra lufthavnen på.
Kan man vælge mellem Picadilly Line og Elizabeth Line for at nå frem til sin endelige destination, vil det i de fleste tilfælde bedst kunne betale sig tidsmæssigt at tage med Elizabeth Line, mens Picadilly Line er den billigste mulighed af de to.
Spar tid med Heathrow Express
En væsentlig dyrere mulighed er Heathrow Express, som er et ideelt valg for rejsende, der ønsker den hurtigste og mest komfortable forbindelse mellem Heathrow Airport og London Paddington. Med tog der kører hvert 15. minut, kan passagerer nyde en togtur på kun et kvarter mellem Heathrow Central (terminal 2 & 3) og London Paddington. Til og fra Terminal 5 skal man regne med 3 minutter mere. &
Togene stopper ved både Heathrow Terminal 2 & 3 samt Terminal 5, og dem der skal til Terminal 4 kan skifte til et gratis transfer-tog ved Terminal 2 & 3. Herfra er rejsetiden til Terminal 4 blot fire minutter, og der er forbindelser hvert 15. minut.
London Paddington Station ligger tæt på Hyde Park og Oxford Street, og stationen er forbundet til resten af London med District Line, Circle Line, Bakerloo Line samt Hammersmith & City Line.
Det er som sagt ikke helt billigt at tage med Heathrow Express, men til gengæld kan man rejse behageligt i moderne tog med aircondition og rigeligt plads til bagage. Der er endda gratis Wi-Fi og strømstik ved sæderne, så det er en oplagt mulighed for erhvervsrejsende, der lige skal nå at sende nogle mails på vejen. Det er selvfølgelig også muligt at opgradere til Business First, hvor man får større sæder, ekstra benplads, arbejdsborde samt gratis aviser og magasiner.
Billetter kan købes online, via Heathrow Express-appen eller på stationen. Du kan også blot bruge dit kreditkort. Vær opmærksom på at togene ikke går fra omkring midnat til klokken 5 om morgenen.
Denne artikel, der er bestilt af momondo, præsenteres uredigeret, er kun til generel information og muligvis ikke opdateret. Synspunkterne og meningerne i artiklen er forfatterens egne og afspejler vedkommendes egne oplevelser, som kan være meget forskellige fra andres.