
Flystatus - London Gatwick Lufthavn
Søg efter flystatus for alle fly, der lander og letter London Gatwick LufthavnFly der afgår fra London Gatwick Lufthavn
Fly, der ankommer til London Gatwick Lufthavn
London Gatwick Lufthavn: Ekspertens råd og anbefalinger
Rejseeksperten og -skribenten Alexander & Victoria deler sine bedste tips og indsigter, når man booker en flyrejse til eller fra London Gatwick Lufthavn.
London har en særlig plads i vores hjerter. Efter utallige besøg føles den britiske hovedstad næsten som et andet hjem. Vores foretrukne indgang til Europas vildeste storby er ofte Gatwick lufthavn, der ligger syd for London. Med flere ugentlige, direkte flyvninger fra København, er rejsen stort set altid både nem og bekvem.
Porten til resten af Storbritannien
Fra Gatwick er man hurtigt videre. Ikke bare til det centrale London, som kan nås relativt billigt med offentlig transport på kun 30 minutter, men faktisk også til resten af Storbritannien. Gatwick kan nemlig bryste sig med at være Storbritanniens bedst forbundne lufthavn med tog, hvilket også betyder, at omtrent en fjerdedel af landets ca. 67 millioner indbyggere kan nå lufthavnen inden for en time.
Naturligvis er Gatwick med sine 40 millioner passagerer om året (det er altså mere end 100.000 mennesker om dagen!) et travlt sted. Sammenlignet med Heathrow, synes vi dog, at det er en forholdsvis rolig og gnidningsfri oplevelse at rejse til og fra Gatwick. Trods kun én landingsbane lander flyene somregel til tiden, og processen fra check-in til gaten, eller fra man lander og sidder i toget, er både hurtig og behagelig.
Gatwicks nord- og sydterminaler
Gatwick har 65 gates fordelt på to terminaler: syd og nord. Hvis man er i tvivl om, hvilken terminal man flyver til eller fra, kan man nemt tjekke det på Gatwicks officielle hjemmeside.
Sydterminalen er den ældste af de to og også lufthavnens travleste. Sydterminalen betjener bl.a. Vueling, Norwegian, British Airways og Ryanair. Nordterminalen bruges primært til langdistanceflyvninger, f.eks. JetBlue, Qatar Airways og Emirates, men også en hel del af EasyJet.
At skifte mellem terminalerne i Gatwick er heldigvis simpelt. Brug den gratis shuttle, som kører mange gange i timen, døgnet rundt, hele året. Turen tager kun to minutter. I sydterminalen finder man shuttlestationen tæt på togstationen – følg blot skiltene mod nordterminalen. Fra nordterminalen skal man naturligvis følge skiltene mod sydterminalen for at finde shuttleindgangen.
Hvis man mellemlander i Gatwick og skal skifte terminal, anbefaler vi, at man som minimum sætter 90 minutter af. Personligt ville vi nok være mere trygge med at have to timer til skiftet, men især hvis man ikke rejser med indchecket bagage, burde det gå fint.
Gatwicks private VIP-terminal
Vi er desværre ikke agent-agtige nok til at have prøvet det, men i Gatwick er der udover de to almindelige terminaler også en tredje, VIP-terminal kaldet The Signature Terminal; bedre kendt som Signature Elite Class. Her ligger tre eksklusive, helt private lounges, hvor man virkelig får en privatflys-oplevelse, selvom man “bare” flyver coach.
Her er ingen check-in-skranker, security eller gates. Alt papirarbejde kan ordnes fra loungen, og når man så har valgt, om man vil boarde først eller sidst, bliver man kørt direkte ud til sit fly.
Indtjekning og sikkerhedskontrol
Gatwick er en stor og travl lufthavn. Derfor er det en god idé at checke ind på sit fly i forvejen for at undgå at stå unødvendigt i kø i check-in-hallen. Der er virkelig mange stande i sydterminalen, så her er det bare om at holde tungen lige i munden og finde sit flyselskab på skærmene, før man forvilder sig rundt i hallen.
Når først man er checket ind og eventuelt har afleveret sin bagage, er det bare med at følge skiltene mod “departures”, der ligger en etage højere oppe i sydterminalen og i samme niveau i nordterminalen.
Ud fra vores erfaring er man hurtigere gennem security-området i Gatwick end i for eksempel Heathrow. Det tager dog altid nogle minutter. Hvis man rejser som familie, er der særlige assistance- og familiekøer, hvor der bliver taget ekstra hensyn. Vil man hurtigst muligt igennem, kan man overveje at købe sig fast track-adgang.
Tip: For at benytte bagagevognene i Gatwick kræver det, at man bruger en 1-euro eller 1-pund mønt, som man får igen, når vognen stilles tilbage.
Gatwicks afgangshaller
Efter at have rejst til både Singapore og Thailand med Norwegian fra Gatwicks sydterminal (dengang de fløj til Sydøstasien), har vi brugt en hel del timer i transit og kender derfor shopping-, restaurant- og afslapningsmulighederne særdeles godt.
Fra security-området skal man lige igennem duty free-butikken, før man er ude i afgangshallen. Her finder man blandt andet Harrods, WHSmith samt Joe & The Juice. Ovenpå er der udover flere butikker og restauranter et afslapningsområde, som vi selv har brugt flittigt. Her kan man sidde mere behageligt end ude ved gaten, der er stationer til at oplade telefoner, og man er tæt på både drikkevand og toiletter.
Nordterminalens afgangshal kender vi ikke lige så godt, men der er mange af de samme muligheder inklusiv rigeligt med shopping og spisesteder til at holde sig beskæftiget.
Loungeadgang
Hvis man gerne vil vente på sit fly på en mere komfortabel måde, kan man overveje at købe sig loungeadgang, hvis man ikke allerede har det inkluderet i sit kreditkort eller et frequent flyer-program. Flyver man på business class eller first class med Emirates, får man for også automatisk adgang til “The Emirates Lounge” i nordterminalen.
Det er muligt at købe sig adgang til lounges i begge terminaler. Opgraderer man fra de billigste lounges, anbefaler vi at nyde den eksklusive komfort i NO1 Lounges med udsigt over landingsbanerne. Her tilbydes både buffet og en varm à la carte-ret. For at få endnu mere luksus, kan man i nordterminalen vælge Clubrooms, hvor man forkæles med fuld tjenerservice i luksuriøse omgivelser.
Lufthavnshoteller
Hvis man står i Gatwick og har brug for en blød, rigtig seng og et varmt brusebad, er der heldigvis gode muligheder. Der ligger hele syv hoteller inde på selve lufthavnsområdet – og selvfølgelig endnu flere i kort afstand derfra.
Sætter man pris på at stå så sent op som muligt uden at skulle stresse til gaten, kan BLOC Hotel i sydterminalen bryste sig med at være det hotel i verden, som ligger tættest på en sikkerhedskontrol. Der er bogstaveligt talt kun et enkelt minuts gang fra hotellet til sikkerhedskontrollen. Opgraderer man fra de billigste, helt minimale værelser (der ikke engang har vinduer), kan man i Aspire-værelserne få udsigt over landingsbanerne.
Ved sydterminalen kan man derudover vælge mellem YOTEL, som kan bookes helt ned til kun fire timer (hvis man bare skal have et brusebad og en time på øjet!), Hilton og Courtyard by Marriott, der begge har et fitnesscenter, samt Premier Inn, som ligger tættere på check-in-området.
Hampton by Hilton er et udmærket bud på et standard lufthavnshotel ved nordterminalen. Skal det være lidt finere, kan man kigge på 4-stjernede Sofitel, som også tilbyder luksuriøse suiter og familieværelser.
Transport mellem Gatwick og London
Selvom Gatwick ligger omtrent 50 kilometer syd for Londons bykerne, er det alligevel både nemt og relativt hurtigt at komme ind til byen med offentlig transport fra lufthavnen. De tre mest populære valg er at tage med Thameslink, Gatwick Express eller Southern Rail.
Gatwick Express er, som navnet antyder, en hurtiglinje. Gatwick Express-togene kører direkte mellem Gatwick og Victoria Station, men det er også muligt i stedet at tage sydpå mod Brighton i Sydengland. Turen mellem Gatwick og Victoria Station, som ligger centralt i London med mange forbindelsesmuligheder, tager 31 minutter. Både Southern Rail og Thameslink er noget billigere, og afhængigt af hvor man skal hen i London, kan det sagtens gå lige så hurtigt.
Sidst vi besøgte London, rejste vi til Gatwick fra København med Norwegian. Her valgte vi at tage med Thameslink til London Bridge, hvor vi så kunne skifte videre til Northern Line for at komme til Shoreditch i Østlondon. Turen mellem Gatwick og London Bridge med Thameslink tog 29 minutter og kostede halvdelen af, hvad det havde gjort at komme ind til byen med Gatwick Express – så i vores tilfælde var det klart den bedste mulighed.
Det kan være rart at vide, at alle togtjenester opererer fra Gatwicks sydterminal. Hvis man ankommer til nordterminalen, skal man blot tage en lufthavnsbus til sydterminalen, hvilket tager to minutter.
Rejs mellem Gatwick og Londons andre lufthavne
London er hjem til hele seks internationale lufthavne (London City, London Gatwick, London Heathrow, London Luton, London Stansted og London Southend) og endnu flere mindre lufthavne. Tilsammen udgør disse lufthavne det travleste lufthavnssystem i verden målt på passagerantal.
For at komme mellem Gatwick og Heathrow, Londons to mest populære lufthavne, er det lettest og hurtigst at tage en National Express-bus, der klarer ruten på omtrent en time. Man kan selvfølgelig også tage ind til Victoria Station først og så videre til Heathrow derfra, typisk ved at tage en kort tur til Paddington Station for derefter at køre med den nye Elizabeth Line helt ud til Heathrow.
Mens turen mellem Gatwick og Heathrow kan klares på 60-75 minutter, tager det nærmere 2,5 timer til Luton og 3 timer til Stansted.
Denne artikel, der er bestilt af momondo, præsenteres uredigeret, er kun til generel information og muligvis ikke opdateret. Synspunkterne og meningerne i artiklen er forfatterens egne og afspejler vedkommendes egne oplevelser, som kan være meget forskellige fra andres.