Hvor gammel skal man være for at leje en bil i Oslo?
Du kan altid få tanken fyldt op i forbindelse med billeje i Oslo. Norge er nemlig rig på olie, så du skal ikke lede længe for at finde den nærmeste tankstation. Inden du når så vidt, skal du først have styr på alderskravene, der kan være forskellige fra selskab til selskab. Udlejningsfirmaet Avis har eksempelvis en minimumsalder på 19 år i forbindelse med biludlejning. Derudover skal du have været i besiddelse af et kørekort i mindst et år. Er du under 25 år, vil der yderligere blive opkrævet et ung-fører-gebyr på mellem ca. 162 og 196 NOK (ca. 127-153 DKK) pr. dag. Du kan også booke en udlejningsbil hos eksempelvis Hertz, som har fastsat en minimumsalder på 18 år for de mindste biler. Ønsker du at leje mellemklassebiler eller store biler, er minimumsalderen henholdsvis 19 og 25 år. Hertz opkræver også et ekstra tillæg for chauffører under 25 år på ca. 130 NOK (ca. 102 DKK) pr. dag. Du kan også vælge mellem andre udlejningsfirmaer, hvad enten det er Sixt, Europcar, Budget, Thrifty eller andre udbydere.
Vigtigt at vide om trafik- og færdselsregler
Sproget, flaget og historien – Danmark og Norge har mange lighedspunkter, hvilket også gælder i forhold til trafik- og færdselsregler. I Norge er de dog lidt strengere i forhold til alkohol, da promillegrænsen er på maks. 0,2. Når du benytter dig af billeje i Oslo, er det ikke tilladt at tale i håndholdt mobiltelefon. Til gengæld skal du huske at køre med lyset tændt om dagen på din lejebil, da det er et krav ligesom i Danmark. Du skal desuden være varsom med at trykke på speederen, da du i byområder maks. må køre 50 km/t. På motorvejene må du maks. køre 100 km/t.
Parkering
Når du lejer en bil, vil du ofte få brug for at parkere den. Inden du finder en p-plads, skal der først betales et miljøtillæg, hver gang du kommer fra ringvejen og skal ind i byen. Prisen er på ca. 55 NOK (ca. 43 DKK) i tidsrummene 6:30-9 og igen fra 15-17, samt på ca. 45 NOK (ca. 35 DKK) uden for de travle tidspunkter. Dieselbiler skal betale mere og elbiler er gratis. I forhold til parkering kan du vælge mellem den mest centrale og røde zone til en timepris på ca. 29 NOK (ca. 23 DKK), eller en gul zone til en timepris på ca. 16 NOK (ca. 13 DKK). Det er ofte kun tilladt at parkere maks. to timer i byen. Ellers skal du vælge et p-hus, hvor timeprisen er på mellem ca. 30-60 NOK (ca. 23-46 DKK).
Udflugtsmål i og omkring Oslo
Billeje i Oslo giver dig mulighed for at se mere end blot centrum. En køretur til hyggelige Bærums Verk byder på noget for hele familien i form af skulpturpark, gallerier samt Norges ældste restaurant. Det otte km lange museum kaldet Blaafarveværket er også et hit, da du her kan komme på mine-tur, og der findes også en børnebondegård på stedet.
Hvilke forsikringer skal man have?
Billig billeje stiller krav til din forsikring – i hvert fald, hvis du vil have en ferie uden bekymringer i forhold til din udlejningsbil. Når du foretager billeje i Oslo, er der som udgangspunkt inkluderet en tyveriforsikring, skadesforsikring samt en ulykkesforsikring, hvis du skulle være uheldig at ramme andre. Der er dog en selvrisiko på disse forsikringer, og du kan med fordel betale ekstra for at den minimeres eller helt fjernes. Det giver mere ro i sindet, når du kører rundt i Oslo og omegn. Det er også klogt at vælge dækning på hjul, dæk, glas og hvad du ellers har mulighed for at lave skader på.
Kan man bruge sit danske kørekort i Oslo, eller skal man have et internationalt?
Da Norge er et af de såkaldte EØS-lande, kan du godt bruge dit danske kørekort i forbindelse med billeje i Oslo.
Hvor i Oslo kan man hente og aflevere sin lejebil?
Oslo Gardermoen Lufthavn er hovedlokationen, hvor du kan hente og aflevere din lejebil. Derudover findes der også udlejningscentraler i centrum. (Priser tjekket 27/09/2018).